Επτά τηλεοπτικές άδειες ζητούν... διεκδικητές

Επτά τηλεοπτικές άδειες ζητούν... διεκδικητές

Αν δεν εμφανιστούν περισσότεροι από επτά υποψήφιοι τότε δεν θα γίνει δημοπρασία αλλά θα πάρει από μία άδεια ο κάθε υποψήφιος καταβάλλοντας το ποσό των 35 εκατομμυρίων για τα δέκα χρόνια όπου διαρκεί και η αδειοδότηση

Επτά τηλεοπτικές άδειες ζητούν... διεκδικητές
Στην τελική ευθεία και επίσημα πλέον βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες
μετά την δημοσίευση της προκήρυξης των αδειών στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το βράδυ της Δευτέρας. Οριστικά πλέον ως τις 8 Ιανουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τους φακέλους συμμετοχής τους με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Πρόκειται για επτά άδειες εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου οι οποίες θα δημοπρατηθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής συμμετοχών και ελέγχου τους από το
ΕΣΡ.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην δημοσίευση της προκήρυξης οφείλεται στην προσπάθεια των μελών του ΕΣΡ να υπάρχει νομικός έλεγχος όλων των σημείων έτσι ώστε να αποφευχθεί για μία ακόμη φορά η τακτική των δεκάδων προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία εκτός από χρονοβόρα μπορεί να αποβεί και μοιραία καθώς στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαμε δικαίωση όσων προσέφυγαν και ακύρωση του διαγωνισμού.

Πλέον όλα είναι πλήρως ελεγμένα και μελετημένα έτσι ώστε να υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο και να ακολουθηθεί μία διαδικασία η οποία δεν θα είναι διάτρητη. 

Αυτό που έχει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων είναι το γεγονός πως δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν μόνο ανώνυμες εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι εκτός αυτής. Επίσης οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως και οι τυχόν κοινοπραξίες εταιρειών. Άρα αποκλείονται οι εταιρείες με άλλη δραστηριότητα.

Κάθε συμμετέχων μπορεί να διεκδικήσει μία και μόνη άδεια και όχι παραπάνω. 

Όταν οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες αφενός το ΕΣΡ θα πρέπει να ελέγξει τους φακέλους και να τους εγκρίνει αφετέρου θα πρέπει για να προχωρήσει η διαδικασία να μην έχει γίνει προσφυγή εναντίον κάποιου εκ των υποψηφίων γεγονός που θα σημάνει καθυστέρηση.

Πολύ σημαντικό είναι το σημείο της προκήρυξης στο οποίο αναφέρεται πως αν δεν εμφανιστούν περισσότεροι από επτά υποψήφιοι τότε δεν θα γίνει δημοπρασία αλλά θα πάρει από μία άδεια ο κάθε υποψήφιος καταβάλλοντας φυσικά το ποσό των 35 εκατομμυρίων για τα δέκα χρόνια όπου διαρκεί και η αδειοδότηση. Αν όμως οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι τότε θα γίνει κανονικά δημοπρασία η οποία θα διαρκέσει μία ημέρα, δεν θα υποχρεώνει τους υποψήφιους σε διανυκτέρευση και παραμονή τους σε γραφεία και Υπουργεία και η οποία θα γίνει με όρους καθαρούς και γνωστούς εκ των προτέρων. Οι άδειες που δεν θα δημοπρατηθούν σε πρώτη φάση μπορεί να δημοπρατηθούν σε επόμενη ή να περάσουν στην φάση των θεματικών αδειών που θα δημοπρατηθούν στο μέλλον.

Στη δημοπρασία το βήμα κάθε γύρου είναι 500.000 ευρώ και όχι ό,τι θέλει ο καθένας όπως έγινε στον προηγούμενο διαγωνισμό. 

Πάντως η αγορά εκτιμά πως ίσως δεν εμφανιστούν επτά υποψήφιοι καθώς η διαφημιστική αγορά υφίσταται ισχυρές πιέσεις και το τίμημα των 35 εκατομμυρίων σε συνδυασμό με την μείωση της διαφημιστικής δαπάνης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους.
Εξάλλου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς είπε πως «δικαιώθηκε η άποψη ότι πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την άδεια των καναλιών. Επρεπε να εισπράξει το κράτος 250 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε και προσέθεσε πως η στήριξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να γίνει «για να φανεί ότι όλα τα πολιτικά κόμματα είναι με το λαό και όχι με τους επιχειρηματίες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης