Επτά τηλεοπτικές άδειες ζητούν... διεκδικητές

Επτά τηλεοπτικές άδειες ζητούν... διεκδικητές

Αν δεν εμφανιστούν περισσότεροι από επτά υποψήφιοι τότε δεν θα γίνει δημοπρασία αλλά θα πάρει από μία άδεια ο κάθε υποψήφιος καταβάλλοντας το ποσό των 35 εκατομμυρίων για τα δέκα χρόνια όπου διαρκεί και η αδειοδότηση

Στην τελική ευθεία και επίσημα πλέον βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες μετά την δημοσίευση της προκήρυξης των αδειών στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το βράδυ της Δευτέρας. Οριστικά πλέον ως τις 8 Ιανουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τους φακέλους συμμετοχής τους με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Πρόκειται για επτά άδειες εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου οι οποίες θα δημοπρατηθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής συμμετοχών και ελέγχου τους από το ΕΣΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην δημοσίευση της προκήρυξης οφείλεται στην προσπάθεια των μελών του ΕΣΡ να υπάρχει νομικός έλεγχος όλων των σημείων έτσι ώστε να αποφευχθεί για μία ακόμη φορά η τακτική των δεκάδων προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία εκτός από χρονοβόρα μπορεί να αποβεί και μοιραία καθώς στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαμε δικαίωση όσων προσέφυγαν και ακύρωση του διαγωνισμού.

Πλέον όλα είναι πλήρως ελεγμένα και μελετημένα έτσι ώστε να υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο και να ακολουθηθεί μία διαδικασία η οποία δεν θα είναι διάτρητη. 

Αυτό που έχει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων είναι το γεγονός πως δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν μόνο ανώνυμες εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι εκτός αυτής. Επίσης οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως και οι τυχόν κοινοπραξίες εταιρειών. Άρα αποκλείονται οι εταιρείες με άλλη δραστηριότητα.

Κάθε συμμετέχων μπορεί να διεκδικήσει μία και μόνη άδεια και όχι παραπάνω. 

Όταν οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες αφενός το ΕΣΡ θα πρέπει να ελέγξει τους φακέλους και να τους εγκρίνει αφετέρου θα πρέπει για να προχωρήσει η διαδικασία να μην έχει γίνει προσφυγή εναντίον κάποιου εκ των υποψηφίων γεγονός που θα σημάνει καθυστέρηση.

Πολύ σημαντικό είναι το σημείο της προκήρυξης στο οποίο αναφέρεται πως αν δεν εμφανιστούν περισσότεροι από επτά υποψήφιοι τότε δεν θα γίνει δημοπρασία αλλά θα πάρει από μία άδεια ο κάθε υποψήφιος καταβάλλοντας φυσικά το ποσό των 35 εκατομμυρίων για τα δέκα χρόνια όπου διαρκεί και η αδειοδότηση. Αν όμως οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι τότε θα γίνει κανονικά δημοπρασία η οποία θα διαρκέσει μία ημέρα, δεν θα υποχρεώνει τους υποψήφιους σε διανυκτέρευση και παραμονή τους σε γραφεία και Υπουργεία και η οποία θα γίνει με όρους καθαρούς και γνωστούς εκ των προτέρων. Οι άδειες που δεν θα δημοπρατηθούν σε πρώτη φάση μπορεί να δημοπρατηθούν σε επόμενη ή να περάσουν στην φάση των θεματικών αδειών που θα δημοπρατηθούν στο μέλλον.

Στη δημοπρασία το βήμα κάθε γύρου είναι 500.000 ευρώ και όχι ό,τι θέλει ο καθένας όπως έγινε στον προηγούμενο διαγωνισμό. 

Πάντως η αγορά εκτιμά πως ίσως δεν εμφανιστούν επτά υποψήφιοι καθώς η διαφημιστική αγορά υφίσταται ισχυρές πιέσεις και το τίμημα των 35 εκατομμυρίων σε συνδυασμό με την μείωση της διαφημιστικής δαπάνης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους.
Εξάλλου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς είπε πως «δικαιώθηκε η άποψη ότι πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την άδεια των καναλιών. Επρεπε να εισπράξει το κράτος 250 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε και προσέθεσε πως η στήριξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να γίνει «για να φανεί ότι όλα τα πολιτικά κόμματα είναι με το λαό και όχι με τους επιχειρηματίες»

ΣΧΟΛΙΑ (6)

νικ

κανα αθλητικο μονο λεει και καμμια ταινια τα αλλα ολα ειναι για τα...μπαζα...κατι σαν τους πολιτικους μας...ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ!!!

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Τι εγινε ρε μεγάλε Παππα;; Στα 35 (κ καλα..) για 10 χρονια πέσαμε;; Απο τα 70,80,100 που ψάχνατε;; ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.

elena

ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ. ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΑΒΟΥΡΕΣ. ΜΟΝΟ ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. ΚΑΜΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ 2017 ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ?

Blue & Red Pill

Πόσο δίκιο έχεις κοπέλα μου!!! Κάποτε βρίζαμε τις trash εκπομπές, και πλέον trash TV έχει καταντήσει όλο το τηλεοπτικό τοπίο... Δυστυχώς όμως, όσα κανάλια και να βγούν την ίδια κατάντια θα βλέπουμε. Αναρωτιούνται μετά γιατί ανθεί η πειρατεία...

Victor

Όταν πληρώσεις για να βάλεις CosmoteTV

@

"Κάθε συμμετέχων μπορεί να διεκδικήσει μία και μόνη άδεια και όχι παραπάνω." Συνεργασίες θα επιτρέπονται; Να αλληλοστηρίζονται δηλαδή δύο ή τρία κανάλια σε τεχνικό επίπεδο, διοικητικό επίπεδο, και σε επίπεδο προγράμματος, με σκοπό τη μείωση του κόστους; Οι θεματικές άδειες πότε θα δημοπρατηθούν; Όταν σταματήσει η SD εκπομπή και ελευθερωθεί χώρος; Θα μπορεί τότε κάποιος με μία γενική άδεια να διεκδικήσει και μία θεματική άδεια. Ένα καθαρά ειδησιογραφικό κανάλι χρειάζεται γενική ή θεματική άδεια;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4390622

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της 43ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος 

4464991

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε σύντομη παρέμβαση του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

rouvikonasmess

Επίδειξη δύναμης από περίπου 100 άτομα, μέλη του Ρουβίκωνα και άλλων αναρχικών συλλογικοτήτων, την ώρα που συνεδρίαζε η Ολομέλεια για το ασφαλιστικό - Πέταξαν μπογιές, προκάλεσαν υλικές ζημιές - Τραυματίστηκε ελαφρά ο σκοπός στην είσοδο - Ανακοίνωση Ρουβίκωνα: «Για τους γέρους και για τις γριές μας σήμερα, για εμάς αύριο...»

65