Βίντεο: Έφτασε στο Ιόνιο ο κυκλώνας «Ζήνων»

Βίντεο: Έφτασε στο Ιόνιο ο κυκλώνας «Ζήνων»

Έχει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετωπικών επιφανειών, θερμό πυρήνα, ορατό «μάτι» στο κέντρο και θυελλώδεις ανέμους στην περιφέρειά του - Θα επηρεάσει τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές με ισχυρούς ανέμους εντάσεως 8-9 μποφόρ και ισχυρές βροχοπτώσεις

Βίντεο: Έφτασε στο Ιόνιο ο κυκλώνας «Ζήνων»
Και ενώ η «Ευρυδίκη» συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί και σήμερα Παρασκευή -με ισχυρά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας που θα επεκταθούν το βράδυ στο Αιγαίο- ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζήνων» βρίσκεται ήδη στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τo meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό «Ζήνων» έχει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετωπικών επιφανειών, θερμό πυρήνα, ορατό «μάτι» στο κέντρο και θυελλώδεις ανέμους στην περιφέρειά του. 

Ο «Ζήνων» δημιουργήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Βόρειο Ιόνιο. Σήμερα θα παραμείνει στην ίδια περιοχή και αύριο Σάββατο θα  κινηθεί προς τη ΝΔ Ελλάδα επηρεάζοντας μόνο τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές με ισχυρούς ανέμους εντάσεως 8-9 μποφόρ και ισχυρές βροχοπτώσεις. 

Στο βίντεο παρουσιάζεται η «γέννηση» του «Ζήνωνα» στο Ιόνιο (από meteo.gr).

Κλείσιμο

 Tον Οκτώβριο του 2016 ο προηγούμενος «Ζήνων»

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Οι «medicanes» ή αλλιώς μεσογειακοί τροπικοί κυκλώνες είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε εδώ και μερικές δεκαετίες στη Μεσόγειο και ακόμη βρίσκεται υπό μελέτη.

Η μεσογειακή καταγωγή τους κάνει πολλούς να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον χαρακτηρισμό «τροπικός» για τα συστήματα του είδους. Παρ’ όλα αυτά τόσο οι συνθήκες δημιουργίας τους όσο και τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν πολύ με εκείνα των τυφώνων που γεννιούνται στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, αν και σε μικρότερα «μεγέθη».

Οι κυκλώνες αυτοί – οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τη δεκαετία του 1980 και μετά χάρη στην ανάπτυξη των δορυφόρων – διχάζουν τους επιστήμονες. Τελευταία φορά που παρατηρήθηκαν «medicanes» στον ελληνικό χώρο, ήταν πριν από ένα χρόνο περίπου (31/10/2016) στην ίδια περιοχή.

Όπως λένε οι μετεωρολόγοι τέτοια φαινόμενα δεν εμφανίζονται περισσότερες από δύο φορές τον χρόνο στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης