Στις «επιφανειακές ρυπάνσεις» πάμε καλά λέει το Υπουργείο Ναυτιλίας

Στις «επιφανειακές ρυπάνσεις» πάμε καλά λέει το Υπουργείο Ναυτιλίας

Άγνωστο τι γίνεται στον βυθό της θάλασσας - Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει από τα πετρελαιοειδή που έχουν κάτσει στον πυθμένα της θάλασσας - Από το δεξαμενόπλοιο “ΣΥΡΟΣ” που πραγματοποιεί την απάντληση του φορτίου από το βυθισμένο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν συνολικά απαντληθεί μέχρι στιγμής περίπου πεντακόσια πενήντα επτά κυβικά μέτρα (557m3) φορτίου

Στις «επιφανειακές ρυπάνσεις» πάμε καλά λέει το Υπουργείο Ναυτιλίας
Σταθερή βελτίωση σε όλα τα «μέτωπα» της ρύπανσης στο Σαρωνικό βλέπει το Υπουργείο Ναυτιλίας. Όπως αναφέρει στο καθημερινό δελτίο για την πορεία των εργασιών αντιρρύπανσης, έχουν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο ποσοστό οι επιφανειακές ρυπάνσεις.  

Ωστόσο από την ενημέρωση του υπουργείου είναι σαφές ότι η απορρύπανση του θαλάσσιου χώρου έχει επικεντρωθεί σε αυτό που... ενοχλεί αισθητικά και όχι στο σύνολο των πετρελαιοειδών, δηλαδή και σε αυτά έχουν βυθιστεί και κατακάτσει στον πυθμένα της θάλασσας του Σαρωνικού. Αυτά τα πετρελαιοειδή αιωρούνται και μετακινούνται από τα θαλάσσια ρεύματα, αποτελώντας τη βασική πηγή ρύπανσης και εισόδου τοξικών ουσιών στην τροφική αλυσίδα σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες
Κλείσιμο

 
Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης της ρύπανσης, το Υπουργείο αναφέρει ακόμα ότι «όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν την εντατική προσπάθεια αντιρρύπανσης» ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι από το δεξαμενόπλοιο «ΣΥΡΟΣ» που πραγματοποιεί την απάντληση του φορτίου από το βυθισμένο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν συνολικά απαντληθεί μέχρι στιγμής περίπου πεντακόσια πενήντα επτά κυβικά μέτρα (557m3) φορτίου. 

Αναλυτικά η πορεία εργασιών αντιρρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, συνεχίζονται οι εργασίες αντιρρύπανσης με εντατικούς ρυθμούς από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντές.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες αντιρρύπανσης από ξηράς. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιείται καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο πέντε (05) ατόμων της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Επιχειρούν συνολικά σαράντα τέσσερα (44) άτομα της αναδόχου εταιρείας με πιεστικό και πλυστικό μηχάνημα, καθώς και έντεκα (11) δόκιμοι Λιμενοφύλακες. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο τριάντα (30) ατόμων της αναδόχου εταιρείας με πλυστικό μηχάνημα.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο συνολικά τριάντα έξι (36) ατόμων, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας με πλυστικό μηχάνημα, εθελοντές και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.

Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζεται ομοίως βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο είκοσι οκτώ (28) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, ενώ πραγματοποιούνται εργασίες από πέντε (05) πλυστικά μηχανήματα και δύο (02) αντλίες, η μία εκ των οποίων ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και την χειρίζονται στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ποντιστεί δύο (02) κάμερες καταγραφής βυθού, ενώ παράλληλα επιχειρούν αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης, διενεργούνται εργασίες καθαρισμού των ακτών από εννέα (09) άτομα της αναδόχου εταιρείας με πλυστικό μηχάνημα.
Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν την εντατική προσπάθεια αντιρρύπανσης.

Γνωρίζεται επίσης ότι συνεχίζουν να επιχειρούν αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, δύο (02) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πέντε (05) ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι με βάση την ενημέρωση από τον Πλοίαρχο του δεξαμενοπλοίου “ΣΥΡΟΣ” που πραγματοποιεί την απάντληση του φορτίου από το βυθισμένο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν συνολικά απαντληθεί μέχρι στιγμής περίπου πεντακόσια πενήντα επτά κυβικά μέτρα (557m3) φορτίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης