Στην Καρδίτσα και τη Λάρισα επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα

Στην Καρδίτσα και τη Λάρισα επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα

Στην Καρδίτσα προβλέπεται η σταδιακή στέγαση σε διαμερίσματα για συνολικά 180 πρόσφυγες  και στη Λάρισα για  420 πρόσφυγες 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με τους δήμους Καρδίτσας και Λαρισαίων, ανακοίνωσαν σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στις δύο πόλεις της Θεσσαλίας, προσφέροντας στέγαση και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε συνολικά 600 πρόσφυγες. 

Οι θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε 30 διαμερίσματα στην Καρδίτσα και 70 διαμερίσματα στη Λάρισα, είναι η πιο πρόσφατη επέκταση του προγράμματος ESTIA - Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση- που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσφέροντας μέχρι σήμερα στέγαση σε πάνω από 31.000 πρόσφυγες. 

Το πρόγραμμα ESTIA στην Καρδίτσα υλοποιείται από την ΑΝΚΑ - Αναπτυξιακή Καρδίτσας- και προβλέπει τη σταδιακή στέγαση σε διαμερίσματα για συνολικά 180 πρόσφυγες. Ο δήμαρχος Καρδίτσας και πρόεδρος της ΑΝΚΑ Φώτης Αλεξάκος, με αφορμή την επίσημη έναρξη του προγράμματος, δήλωσε: «Με κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα φιλοξενίας θα καταβάλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για την προσαρμογή των προσφύγων στην κοινωνική ζωή της πόλης μας. Κοινωνικοί επιστήμονες, διερμηνείς και άλλα εξειδικευμένα στελέχη θα απασχοληθούν στο έργο, ενώ την προσπάθεια αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς της περιοχής, η εκκλησία, το νοσοκομείο, οι εκπαιδευτικοί φορείς, η Πρόνοια». 

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στην εκδήλωση που ακολούθησε στη Λάρισα, τόνισε ότι το πρόγραμμα ESTIA, που υλοποιείται από την ΔΗΚΕΛ - Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Λάρισας- για συνολικά 420 πρόσφυγες, αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην υπόθεση της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. «Ο δήμος Λαρισαίων και συνολικά η τοπική κοινωνία, από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε, κατά γενική ομολογία, με αίσθημα ευθύνης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, στηρίζοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ανθρώπους κατατρεγμένους και θύματα πολέμου. Η συνεργασία με την Υ.Α. μας δίνει τη δυνατότητα να περάσουμε με επιτυχία στο επόμενο στάδιο με τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα στη Λάρισα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες, αλλά και την αξιοποίηση διαμερισμάτων που σήμερα στην πόλη οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν κενά», είπε ο κ. Καλογιάννης. 

Με την έναρξη του προγράμματος ESTIA στις δύο πόλεις της Θεσσαλίας, ανέρχονται πλέον σε οκτώ δήμους σε όλη την Ελλάδα, που εμπλέκονται άμεσα στην προσφορά αξιοπρεπούς στέγασης και προοπτικών ένταξης σε αιτούντες άσυλο. Όπως σχολίασε ο αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ, αυτό φανερώνει την ετοιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξει τις προσπάθειες υποδοχής προσφύγων αλλά και να διαχειριστεί προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. «Οι άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο και τις διώξεις, έχουν ανάγκη όπως όλοι μας να νιώσουν ευπρόσδεκτοι αλλά και να προσφέρουν στις κοινότητες υποδοχής τους. Μέσα από αυτή τη συνύπαρξη και την ανταλλαγή εμπειριών έχουμε να μάθουμε πολλά ο ένας από τον άλλον. Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε τόσους δήμους και τοπικές κοινότητες να δίνουν το παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ. Λεκλέρκ. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, οι οικογένειες των αιτούντων άσυλο που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, λαμβάνουν επίσης οικονομική βοήθεια μέσω προπληρωμένων καρτών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Επιπλέον, προσφέρεται κοινωνική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική βοήθεια, υπηρεσίες διερμηνείας και βοήθεια για τη μεταφορά τους από και προς την Υπηρεσία Ασύλου. 

ΣΧΟΛΙΑ (9)

T

Βρε τους καημένους τους πρόσφυγες. Φύγανε από την κατεστραμμένη χώρα τους για να σωθούν. Μπερδέψανε όμως τους δρόμους και βρέθηκαν στις χώρες των σταυροφόρων αντί στις πλούσιες αραβικές χώρες. Κι επειδή τους πέφτει πολύ ζεστός ο νότος λένε να την κάνουν για Γερμανία, Σουηδία, Βρεταννία. Αλλά κόλλησαν εδώ. Ας είναι καλά οι πονόψυχοι συμπολίτες μας ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων που φροντίζουν για την διαμονή των καημένων. Φουλ πονοψυχιά και καημός. Ίχνος υποκρισίας από κανέναν εμπλεκόμενο. Ανιδιοτέλεια από κάθε πλευρά. Ας πρόσεχαν όσοι Έλληνες κατέληξαν καταχρεωμένοι και ατιμασμένοι στον δρόμο. Ίχνος οίκτου για αυτούς. Σπίτια, επιδόματα κι ότι άλλο στους αντικαταστάτες τους. Δεν είναι και (κατάπτυστοι) Χριστιανοί κιόλας. Γιατί είπαμε, το Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια, απόθανε.

Πολυπολιτισμό δεν θέλετε;

Όλοι εσείς οι αποκάτω γιατί διαμαρτύρεστε; 93%...

Γιάννης Β

Μπράβο στην Ελληνική κυβέρνηση... η χήρα η μάνα μου πληρώνει 280 ευρώ ενοίκιο στο δυαράκι (52 m2) που μένει τα τελευταία 9 χρόνια. Βέβαια η μάνα μου κι ο σχωρεμένος πατέρας μου ήταν Έλληνας ελεύθερος επαγγελματίας, που μεγάλωσε 3 παιδιά, και πλήρωνε 35 χρόνια ΤΕΒΕ και 75 χρόνια φόρους στο ...ντέλο Ελληνικό κράτος! Και αντί να βοηθάνε τους φτωχούς Έλληνες δίνουνε δουλειές και σπίτια στους λαθρομετανάστες! ΥΓ: Η σύνταξη της μάνας μου είναι 590 ευρώ μηνιαίως.

Εμπρός ισλαμοποίηση με βήμα ...ταχύ!

Μια χαρά προχωράει η ισλαμοποίηση μας και εμείς συνεχίζουμε να κτυπάμε τα πλήκτρα των πληκτρολογίων μας απο τους καναπέδες...συνηθίζοντας σιγά σιγά την ιδέα πως δεν βαριέσαι και ο μιναρές σε τι διαφέρει από την...εκκλησία?

Αχιλλεας.

ΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΝ ειναι προσφυγες , αυτοι οι λαθρο , που διακινει ο ισλαμοφασιστικος κερδοσκοπικος 0ΗΕ. ειναι στρατος τζιχαντ.

Μohamet

Καλο κυριο αλεξι να μιλισι με καλο κυριο κουλη να μας φτιαξουν και τζαμια να προσευχομαστε! οχι μονο σπιτια και λεφτα!

papikos

αντε και ελληνοποιηση συντομα. νεοι ψηφοφοροι εν οψιν μια που οι γηραιοτεροι φευγουν για το αγιο πετρο και οι νεωτεροι για τα ξενα

ναι, έχουμε να μάθουμε από τους ισλαμιστές

πώς να κόβουμε κεφάλια, πώς να δέρνουμε τις γυναίκες και να τους κόβουμε την κλειτορίδα, πώς να καταστρέφουμε αρχαία μνημεία, πώς να ντυνόμαστε, ποιό Θεό να προσκυνάμε, πώς να ζούμε βάσει όσων λεει ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν 1500 χρόνια... Τι ακριβώς θα μάθουμε "Μέσα από αυτή τη συνύπαρξη και την ανταλλαγή εμπειριών" από ανθρώπους που ζούσαν και κουβαλάνε συνήθειες από κοινωνίες κολλημένες στην εποχή των χαλιφάτων;

@μπλα..μπλά..μπλά...και το χαντζάρι φτάνει!!!

Φίλε..σεστήκαμε για τα κομμένα κεφάλια..και τις κομμένες κλειτορίδες(!) των ηθών και εθίμων τους...Το χειρότερο που μας κάνουν είναι ότι μας διαβρώνουν ως Εθνος και μας αντικαθιστούν όπως τους βολεύει στον Χάρτη της Παγκόσμιας Εξουσίας....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης