Στο δρόμο πετάει η Λυδία Κονιόρδου 500 εργαζόμενους σε αρχαιολογικούς χώρους

Στο δρόμο πετάει η Λυδία Κονιόρδου 500 εργαζόμενους σε αρχαιολογικούς χώρους

Εν μέσω θέρους επιδιώκει για πολλοστή φορά διαγωνισμό εκμίσθωσης οκτώ αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους με όρους κομμένους και ραμμένους μόνο για πολυθνικές κάνοντας έξωση στις οικογενειακές μικρές επιχειρήσεις 

Μέσα στο καλοκαίρι και με προφανή στόχο να μην υπάρξουν αντιδράσεις, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου
φέρνει από «την πίσω πόρτα» νέα προκήρυξη σε ό,τι αφορά στην εκμίσθωση κι εκμετάλλευση των αναψυκτηρίων σε οκτώ αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος.

Πρόκειται για προκήρυξη που υπό την πίεση ακόμα και βουλευτών της συμπολίτευσης (συγκεκριμένα του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου) αναγκάστηκε πριν από ένα μήνα να πάρει πίσω καθώς καταφανώς εξυπηρετούνταν συμφέροντα μεγάλων αλυσίδων ή πολυεθνικών κι όχι των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων που απασχολούν σήμερα πάνω από 500 άτομα και την οποία εντός Αυγούστου (1/8/2017) επιδιώκει η υπουργός να επαναφέρει χωρίς σοβαρές αλλαγές.

Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των μικροενοικιαστών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Αναψυκτηρίων και συναφών καταστημάτων, του επίσημου οργάνου εκπροσώπησης των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη μίσθωση των αναψυκτηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ανά την επικράτεια, σε συνέχεια της από 21ης Ιουνίου επιστολής τους, ενημερώνουν για την προκήρυξη από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων νέου διαγωνισμού για την εκμίσθωση οκτώ αναψυκτηρίων.

Συγκεκριμένα τονίζεται πως «πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά απόπειρα του Τ.Α.Π.Α. να προχωρήσει σε έναν διαγωνισμό με όρους που στην ουσία εξοστρακίζουν από τη διαδικασία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη μιας στοχευμένης και συστηματικής προσπάθειας εκχώρησης των σχετικών χώρων στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης. Έπειτα από τον άγονο διαγωνισμό του Μαρτίου 2016 και την πρόσφατη (στις 12 Ιουνίου) προκήρυξη διαγωνισμού για την εκμίσθωση έντεκα αναψυκτηρίων, ο οποίος αναβλήθηκε με το πρόσχημα της ανάγκης χωροθέτησης νέου κτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο Δήλου, ο νέος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στις 10 Ιουλίου δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από ό,τι λύνει προβλήματα. Συγκεκριμένα:

·Εκτός από το αναψυκτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, από την ομάδα των μέχρι πρότινος έντεκα αναψυκτηρίων έχουν εξαιρεθεί επίσης εκείνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του αρχαιολογικού χώρου στη Βεργίνα. Η λογική της εξαίρεσής τους προκαλεί εύλογα ερωτηματικά χωρίς να λύνει το πρόβλημα της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς των οκτώ αναψυκτηρίων που παραμένουν στην ομάδα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα από την Αθήνα μέχρι τη Σαντορίνη και από τη Μεσσήνη μέχρι την Κω.

·Αν και από τους όρους έχει αφαιρεθεί η απαίτηση για την ύπαρξη εργαστηρίου παρασκευής και για πιστοποίηση με βάση το διεθνές πρότυπο ISO 9001 για την παρασκευή τροφίμων, προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό εξακολουθεί να αποτελεί η πιστοποίηση με ISO 22000 και ISO 9001 για την προετοιμασία και διάθεση έτοιμων ζεστών γευμάτων, τα οποία, βάσει των αδειών λειτουργίας τους, τα αναψυκτήρια δεν μπορούν να διαθέσουν.

·Ως αποδεικτικό της εμπειρίας, ζητείται η λειτουργία τουλάχιστον τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τα οποία τουλάχιστον το ένα πρέπει να έχει λειτουργήσει για τουλάχιστον 48 μήνες. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, για τον οποιονδήποτε μικρό ή μικρομεσαίο επαγγελματία, και δη εν μέσω κρίσης.

·Ζητούνται ισολογισμοί των δύο τελευταίων οικονομικών χρήσεων από τους οποίους να προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών της διετίας είναι μεγαλύτερος του ποσού των €2.808.351. Κανείς όμως από τους μικρούς και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του χώρου δεν έχει και δεν θα μπορούσε αντικειμενικώς να έχει μέσο κύκλο εργασιών τέτοιου ύψους.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που το μέσο ελάχιστο εγγυημένο μηνιαίο μίσθωμα που προβλέπει η νέα προκήρυξη και για τα οκτώ αναψυκτήρια συνολικά μόλις που ξεπερνά το ποσό των €51.000, ποσό μικρότερο από το μηνιαίο μίσθωμα που κατέβαλλε ένα και μόνο αναψυκτήριο, εκείνο στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, που πριν από την απόφαση δικαστηρίου για μείωση μισθώματος έφτανε στα €57.662!

Η νέα προκήρυξη καθιστά για μια ακόμη φορά απαγορευτική την ισότιμη συμμετοχή τόσο των σημερινών μισθωτών όσο και οποιουδήποτε μικρού ή μικρομεσαίου επαγγελματία. Αντίθετα, ευνοεί καταφανώς τις μεγάλες αλυσίδες, τις οποίες οι συντάκτες της προκήρυξης φρόντισαν να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο, παρέχοντας διευκρινίσεις για το πλαίσιο συμμετοχής τους»
.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

I don't know

Ποιοι είναι χειρότεροι το ΠΑΣΟΚ η τούτοι εδώ.

Κωστας

Ας πανε στον κυριακο να τους κρατησει

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Για να πουλάνε τι;; Εχετε δει τους τουριστες-μεγιστάνες που εχουμε φέτος; Ουτε νερο δε θα παίρνουν απο τα αναψυκτήρια! Οι γυφτοι αγοράζουν πιο πολλα. Οσο δε για την υπουργαρα μας,, δεν βρίσκω τα λογια για την εξυμνησω! Πολυ την ψάχνανε για τη βαφτίσουν υπουργό πολιτισμού;

Αναστασια

Στα τσακίδια η Λυδια και οι άλλοι .

Καλως

Καλα τους κανει τους αρχιτεμπελαρους που αμαυρωνουν την εικονα της χωρας μας στους ξενους με την αρνητικη συμπεριφορά τους!

απλός αναγνώστης

πολλά άρθρα γράφονται copy paste από την αντίθετη πλευρά , όπως θα τα ήθελαν αυτοί που εκμεταλλεύονται τώρα τους χώρους, Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε τον αντίλογο δηλ για ποιον λόγο γίνονται αυτές οι αλλαγές, θα βοηθούσε αρκετά.Επιασε το μάτι μου οτι χάνουν τη δουελιά τους 500 εργαζόμενοι κ για αυτό το διάβασα, αναφέρεται κάπου οτι τα αναψηκτήρια ειναι συνολικά 11 δηλ πρέπει να απασχολούνε 45 άτομα έκαστο αν κάνω σωστή διαίρεση για μένα πάνω 3-4 άτομα δύσκολο μου φαίνεται η υπερβολή γίνεται για να κτυπήσει στο μάτι μας κ να τραβήξει το ενδιαφέρον μας. από πολιτική σκοπιά δεν το εξετάζω καθόλου, αλλά κάποτε πρέπει κ πληροφόρηση να είναι αντικειμενική δηλ απεργοί λέει απέκλησαν το δημαρχειο όπως για τα σκουπίδια και η τηλεόραση δείχνει 10-15 άτομα

ετσι

κλωτσα κ οξω ρε!

Ίσως... μια εξήγηση..

Ίσως ο λόγος που κάνει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επειδή ανακάλυψε, και σε αντίθεση με την αριστερή προπαγάνδα δεκαετιών, ότι, όσο πιο μεγάλη είναι μια επιχείρηση, τόσο πιο απιαθανο είναι να μην κόβει αποδείξεις (έχουν και εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου κι απολύεται οποίος υπάλληλος δεν κόψει μια απόδειξη). Η μεγάλη φοροδιαφυγή είναι από τους πολλούς μικρούς, όχι από τους λίγους μεγάλους...

Panos

Ναι βρε έχεις δίκιο. Είδαμε και την γερμανική μεγάλη εταιρία πόσα έδωσε για ΦΠΑ στο ελληνικό κράτος...

Δεν τα ξερεις καλα

Οι μικροι φοροδιαφευγουν στο ταμειο, στα εσοδα και οι μεγαλοι στο λογιστηριο, στα εξοδα

lr

Πρωτη φορα αριστερα , να τους χαιρεστε οσοι τους ψηφισατε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης