LIVE

Κορωνοϊός

Στο πειθαρχικό μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου Ελένη Ράικου και Ηλιάνα Ζαμανίκα

Στο πειθαρχικό μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου Ελένη Ράικου και Ηλιάνα Ζαμανίκα

Την πειθαρχική έρευνα κατά των δυο εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών γνωστοποίησε με ανακοίνωση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου

Στο πειθαρχικό μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου είναι ήδη η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, για τις καταγγελίες που έχει κάνει με την παραίτησή της
η αλλά και η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα σχετικά με καθυστερημένη αποστολή εγγράφων από τις δικογραφίες κατά Παπαντωνίου-Λιακουνάκου.  
 
Την πειθαρχική έρευνα κατά των δυο εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών γνωστοποίησε με ανακοίνωση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Ειδικότερα, η πειθαρχική έρευνα αφορά το σύνολο της υπόθεσης που προέκυψε τόσο με το δημοσίευμα για την αναφορά της ανακρίτριας κυρίας Ζαμανίκα, προς τον επόπτη - εισαγγελέα των ανακρίσεων Στ. Δασκαλόπουλο και τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν επ΄ αυτής, καθώς και όσα κατήγγειλε περί στοχοποίησης της με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis, η εισαγγελέας κυρία  Ράικου. 
 
Αναλυτικότερα, η κυρία  Θάνου αναφέρει χαρακτηριστικά πως "κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς".

Υπενθυμίζεται πως η κυρία  Ζαμανίκα κατήγγειλε με αναφορά της στις 31 Ιανουαρίου ότι από τη δικογραφία για την υπόθεση των φρεγατών δεν της εστάλησαν αρχικά δυο υπολογιστές που είχαν κατασχεθεί σε έρευνα που έγινε στην οικεία κεντρικού προσώπου του εξοπλιστικού προγράμματος που αφορά στον Γιαννο Παπαντωνίου καθώς επίσης και έγγραφα από τη δικογραφία για τα ΝΗ90 που αφορούν τον Θωμά Λιακουνάκο. 

Από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της πρόεδρου του ανωτάτου Δικαστηρίου , προκύπτει ότι όταν υποβλήθηκε η παραίτηση εκ μέρους της κυρίας Ραικου ήταν ήδη γνωστό πως είχε κινηθεί η διαδικασία για την επιλογή του εισαγγελέα Διαφθοράς , αφού η θητεία της   λήγει στις 11 Μαΐου.

Οπός αναφέρει η κυρία Θάνου  "σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης  Σταύρο  Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.

Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κ.λπ."

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της κυρίας Θάνου έχει ως εξής:

«Με αφορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και της αναφοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
1) Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.
2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.
3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.  

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

kontras

Νταξει. Αθώοι όλοι. Γνωστά αυτά. Πάμε παρακάτω. Επόμενη υπόθεση. Τι? Πουλάς κουλούρια χωρίς άδεια? Ενοχή χωρίς κανένα ελαφρυντικό. 3 χρόνια με αναστολή και 5 χιλιάδες πρόστιμο. Αααα. Ωραία περάσαμε και σήμερα. Αποδωσαμε δικαιοσύνη και σήμερα. Αντε πάμε σπίτι τώρα .Ελπίζω να την είδε την αθωοτικη απόφαση ο υπουργός και οι συνάδελφοί και να με προωθήσουν για την θέση που έχω βάλει στο μάτι.

kv

ντα θα τους κανει το χρυσο κοριτσι του ηλιου.. εντωμεταξυ η συγκεκριμένη την ραικου ούτε σε δυο ζωές δεν την φτάνει ..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης