ΣτΕ: Δεν οφείλουν φόρο οι ιδιοκτήτες που απέκτησαν ακίνητα από χρησικτησία

ΣτΕ: Δεν οφείλουν φόρο οι ιδιοκτήτες που απέκτησαν ακίνητα από χρησικτησία

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης οι ιδιοκτήτες που απέκτησαν ακίνητα μετά από 20 χρόνια χρήσης δεν οφείλουν φόρο, αφού δεν κατέβαλαν τίμημα για την απόκτησή τους

Τα ακίνητα τα οποία αποκτώνται μετά από χρησικτησία (δηλαδή μετά από 20 χρόνια χρήση) δεν υπόκεινται σε φορολογία, καθώς δεν καταβάλλεται χρηματικό ποσό για την απόκτησή τους, δεν επέρχεται προσαύξηση του φορολογητέου εισοδήματος, αλλά ούτε και η κυριότητα τους αποτελεί τεκμαρτή δαπάνη, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και απάλλαξε ζευγάρι από τον  φόρο, τον πρόσθετο φόρο που του επιβλήθηκε λόγω ανακριβούς δήλωσης.

Ειδικότερα, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον  Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος,   το θεσπιζόμενο   «τεκμήριο φορολογητέου εισοδήματος λόγω δαπάνης για την αγορά ακινήτου   εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος καταβάλλει πράγματι χρηματικό ποσό για την αγορά ακινήτου».

Κατά συνέπεια, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, σε περίπτωση «απόκτησης ακινήτου με έκτακτη χρησικτησία, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1045 του Αστικού Κώδικα,   ήτοι με άσκηση νομής επί εικοσαετία, για την οποία δεν συντρέχει η   προϋπόθεση της πραγματικής καταβολής χρηματικού ποσού, το πιο πάνω τεκμήριο (σ.σ.: φορολογητέου εισοδήματος) δεν εφαρμόζεται».

Προηγουμένως, το Διοικητικό Εφετείο ερμηνεύοντας τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος είχε δεχθεί ότι λογίζεται ως αγορά ακινήτου και η περίπτωση μεταγραφής ακινήτου,  με δικαστική  απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα ακινήτου λόγω συμπλήρωσης των όρων της «χρησικτησίας» (20 χρόνια).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το Διοικητικό Εφετείο δεν αιτιολογεί νόμιμα την απόφαση του και την αναίρεσαν.   
Αναλυτικότερα, μετά την έκδοση απόφασης τοπικού Ειρηνοδικείου με την οποία περιήλθε κατόπιν «έκτακτης χρησικτησίας»  -όπως ονομάζεται- ακίνητο  έκτασης 7.021τ.μ., μια από τις Δ.Ο.Υ. του Θεσσαλικού κάμπου προσδιόρισε το φορολογητέο εισόδημα του  επίμαχου ζευγαριού. Συγκεκριμένα  στο σύζυγο προσδιόρισε το ποσό των 325.500,16 ευρώ και των 403.026,43 ευρώ  στην σύζυγο, αντί των δηλωθέντων από αυτούς ποσών των 10.987,04 και 6.521,92 ευρώ, αντίστοιχα.
Ακόμη,  καταλογίσθηκε  σε βάρος τους διαφορά κυρίου φόρου εισοδήματος 133.979,06 ευρώ και 154.201,57 ευρώ, αντίστοιχα, καθώς και πρόσθετος φόρος για ανακριβή δήλωση 259.439,85 ευρώ. Δηλαδή,  συνολικά τους καταλογίστηκε το ποσό των 547.831,62 ευρώ. 
 

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΤΟ ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ

Το άκρον άωτον της ηλιθιότητας είναι αυτή η απόφαση. Αντί για την νομιμοποίηση να πληρώσει ποσό ίσο με την αντικειμενική αξία συν όλα τα άλλα απαλλάσσεται εντελώς ο καταπατών. Αυτή τη στιγμή δεν ενθυμούμε ποιος είπε το εξής: Το σύμπαν και η ηλιθιότητα είναι άπειρα αλλά ως προς το πρώτο δεν είμαι και τόσο σίγουρος.

Sot

Στο Ελλαδιστάν ο καταπατητής δεν πληρώνει φόρο, ενώ αυτος που εχει καταβάλει τίμημα αγοράς , εχει πληρώσει εφορία , πληρώνει κάθε χρόνο φόρο. Το ίδιο ισχύει και για ακίνητα που κληρονομούνται . Ο καταπατητής με χρησικτησία δικαιώνεται , για την καταπάτηση μη πληρώνοντας φόρο..... τι άλλο θα δούμε ακόμα στην σοβιετια που ζούμε Θεέ μου.....

Καταπληκτικό!

Απέκτησαν με έκτακτη χρησικτησία (δηλαδή καταπατώντας κακόπιστα) περιουσία αξίας 750.000 ευρώ περίπου. Και για αυτό δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο, λόγω κενού στο Νόμο! Αν είχαν δουλέψει αυτά τα χρόνια και λάβει αυτό το συνολικό εισόδημα, θα είχαν πληρώσει μεταξύ 150.000 και 350.000 ευρώ φόρο. Αν τολμήσει βέβαια κάποια κυβέρνηση να επιβάλει φόρο στην αποκτώμενη με χρησικτησία περιουσία, θα ξεσηκωθεί η εκάστοτε αντιπολίτευση για το αντιλαϊκό μέτρο. Καλά να πάθουμε!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4860526

Κάτοικοι πραγματοποίησαν πορεία μνήμης στα καμμένα που κατέληξε στο Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι όπου τελέστηκε τρισάγιο - Νωρίτερα τελέστηκε δέηση από τους κατοίκους του Νέου Βουτζά

4