Ανησυχία από το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας τύπου Β σε 9χρονη στις Σέρρες

Ανησυχία από το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας τύπου Β σε 9χρονη στις Σέρρες

Η σοβαρότητα της νόσου κατέστησε επιτακτική τη διακομιδή της μικρής ασθενούς σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και εισήχθη για νοσηλεία σε ΜΕΘ

Ανησυχία από το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας τύπου Β σε 9χρονη στις Σέρρες
Αργά αλλά σταθερά μακραίνει ο εφιαλτικός κατάλογος με τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας στη χώρα μας -κρούσματα που αφορούν κατά κύριο λόγο παιδιά και έχουν πολύ δύσκολη, ή και μοιραία, έκβαση.

Ένα ακόμη περιστατικό μηνιγγίτιδας Β καταγράφηκε πρόσφατα και αφορά σε ένα 9χρονο κορίτσι από την περιοχή της Κερκίνης Σερρών. Το παιδί νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η 9χρονη διακομίστηκε στα μέσα Φεβρουαρίου σε νοσοκομείο των Σερρών όπου και διαγνώστηκε μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Η σοβαρότητα της νόσου κατέστησε επιτακτική τη διακομιδή της μικρής ασθενούς σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και εισήχθη για νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Κλείσιμο
Πρόκειται για το πέμπτο περιστατικό μηνιγγίτιδας που καταγράφεται από τις αρχές του έτους. Ανάλογη διαδρομή, από μικρότερο περιφερειακό νοσοκομείο προς μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ακολούθησε στις αρχές του Φεβρουαρίου ένα 6χρονο παιδί -συγκεκριμένα από το νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας. Τα άλλα τρία περιστατικά μηνιγγίτιδας τύπου Β είχαν εμφανιστεί στη Λέσβο και στην Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο).

Σε όλες τις περιπτώσεις τα παιδιά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δίνοντας μάχη για τη ζωή τους, με αίσια έκβαση. Όπου υπήρχε μαθητικός πληθυσμός με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής, αρμόδια κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) χορηγούσαν χημειοπροφύλαξη, ενώ χορηγούνταν φαρμακευτική αγωγή στα μέλη της οικογένειας των μικρών ασθενών.

Το 2016, από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο, είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 30 περίπου κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β. Τα δύο από αυτά ήταν θανατηφόρα ενώ σε κάποια περιστατικά η επίπτωση ήταν ο ακρωτηριασμός. Συνολικά σε ετήσια βάση νοσούν με μηνιγγίτιδα τύπου Β περί τα 52 άτομα στη χώρα μας.

Σήμερα η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται κυρίως στον τύπο Β, ο οποίος ευθύνεται για το 90% των κρουσμάτων στην Ελλάδα και Ευρώπη. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για την πορεία της νόσου. Σύμφωνα με την Δρα. Τζωρτζίνα Τζανακάκη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της ΕΣΔΥ, μέχρι το 2020 τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%.

Την ίδια ώρα, η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου, αλλά θεωρεί ότι τα κρούσματα είναι λίγα ώστε να επεκταθεί η αποζημίωση του εμβολίου και στα βρέφη κάτω του ενός έτους –που θεωρητικά αποτελούν τη βασική ομάδα του πληθυσμού που κινδυνεύει και πρέπει να προστατευθεί.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιωτών παιδιάτρων της Αττικής (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής) υπενθυμίζουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ιρλανδία αποζημιώνουν το εμβόλιο για την ηλικιακή ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο βάσει επιδημιολογίας, δηλαδή για τα βρέφη κάτω του ενός έτους, χωρίς καμία συμμετοχή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης