Σοβαρό πλήγμα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η κατάργηση πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων εισόδου

Σοβαρό πλήγμα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η κατάργηση πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων εισόδου

Οργισμένη η αντίδραση των παραγωγικών φορέων στην απόφαση της Κομισιόν να καταργήσει τη δυνατότητα έκδοσης βίζας από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τους Τούρκους επισκέπτες - Καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε

Σοβαρό πλήγμα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η κατάργηση πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων εισόδου
Σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση από την Τουρκία
προς τα νησιά Αιγαίου αναμένεται να δημιουργήσει η οριστική κατάργηση του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση θεωρήσεων εισόδου στα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση δια του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ.
Γιώργου Κατρούγκαλου ενημέρωσε τις τα κόμματα και τις Περιφερειακές Διοικήσεις ότι παρά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ενέκριναν την παράταση του προγράμματος. Αποτέλεσμα αυτή της εξέλιξης είναι να επικρατεί πλέον έντονος προβληματισμός - ειδικά στα νησιά ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό.
Κλείσιμο

Ενδεικτική είναι η αντίδραση της κας Χριστιάνας Καλογήρου η οποία δεν έκρυψε την έκπληξη της για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ζήτησε από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να επιμείνει και να εξαντλήσει όλες τις σχετικές δυνατότητες.

Το κείμενο επιστολής του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών προς την Περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρά τις επίπονες προσπάθειες και συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ruete, δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου, μετά την 30η Οκτωβρίου 2016
Προς τούτο και το Υπουργείο Εξωτερικών μερίμνησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το προσωπικό των Προξενείων μας στην Τουρκία καθώς και να βελτιωθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων, προκειμένου οι Τούρκοι υπήκοοι να διευκολύνονται όταν αιτούνται θεώρησης για την Ελλάδα.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση».



Η επιστολή- απάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με έκπληξη λάβαμε την υπηρεσιακού ύφους επιστολή σας με την οποία μας ανακοινώνεται ότι «δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».

Δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτή η κρισιμότητα του θέματος.
Για μας και για τους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν και να αγωνίζονται στα νησιά μας δεν είναι αποδεκτή -και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αποδεκτή- η εκ των προτέρων παραίτηση.

Είναι πέραν από αυτονόητο ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επιμείνει και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σύμφωνα άλλωστε και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.
Με μεγάλη ανησυχία σας επισημαίνω τα παραπάνω.

Με εκτίμηση,
Χριστιάνα Δ. Καλογήρου
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου»

Επείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Για το θέμα αυτό ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννης, κατέθεσε σήμερα επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν σημειώνοντας : «Από το 2012 έως το 2016 εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης βίζα (gate Visa Schengen) στις πύλες εισόδου των νησιών, κυρίως στα 5 μεγάλα νησιά (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο) σε υπηκόους τρίτων χωρών όπως είναι και η Τουρκία που έρχονταν για τουρισμό.

Οι επισκέψεις Τούρκων τουριστών στα νησιά αυτά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου συνέτειναν να εξισορροπηθεί κάπως η απώλεια του τουριστικού ρεύματος από την Ευρώπη και την Ελλάδα και να αποκαταστήσει ένα μέρος των χαμένων εσόδων. Η επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση δεν κατέστη δυνατή μετά την 30η Οκτωβρίου 2016.

Αυτό θα σημάνει ένα ακόμη πλήγμα για τον τουρισμό. Θα έχει ως συνέπεια σημαντική απώλεια τουριστικών εσόδων για τους κατοίκους των νησιών αυτών. Θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ερωτά την Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εφαρμοστεί και φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τους κατοίκους τρίτων χωρών που έρχονται για τουρισμό;»

Οργισμένη η αντίδραση των παραγωγικών φορέων


Την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργήσει τη δυνατότητα έκδοσης βίζας από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τους Τούρκους επισκέπτες, εκφράζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.

«Προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εξαφανίσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους και επισημαίνουν: «καλούνται όλοι και ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πέρα από συσκέψεις και επικοινωνιακό ενδιαφέρον δεν έχει κάνει τίποτα για τη Λέσβο και τα νησιά, να σοβαρευτεί και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, σαν να μην έφταναν όσα προβλήματα και καταστροφές μας έχουν φορτώσει».

«Η αντοχή μας και η ανοχή μας εξαντλήθηκε» καταλήγουν, στην ανακοίνωσή τους, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης