Ένας στους δύο έχασε την μάχη στην εντατική!

Ένας στους δύο έχασε την μάχη στην εντατική!

Ένας στους δύο ασθενείς που εισήχθη με νέα γρίπη σε ΜΕΘ έχασε  τη μάχη για τη ζωή, την στιγμή που παγκοσμίως το αντίστοιχο ποσοστό θανάτων δεν ξεπερνά το 15-20%

Ένας στους δύο έχασε την μάχη στην εντατική!
Βαρύτατες ήταν  οι επιπτώσεις του πανδημικού κύματος  εντός των Εντατικών της χώρας, όπως προκύπτει από την έκθεση για την πανδημία του Εθνικού  Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) που αποκαλύπτει το protothema.gr.

Ένας στους δύο  ασθενείς που εισήχθη με νέα γρίπη  σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχασε τη μάχη για τη ζωή, την στιγμή που παγκοσμίως το αντίστοιχο ποσοστό  θανάτων δεν ξεπερνά το 15% με 20%. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης  εκτιμούν ότι το ΕΣΥ μας… έβγαλε ασπροπρόσωπους (και) στη διάρκεια της  πανδημίας καθώς «ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στην πανδημία στο  πλαίσιο της ορθής και έγκαιρης προετοιμασίας του»!

Στην έκθεση του  ΕΚΕΠΥ που παραδόθηκε την περασμένη  εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας αποτυπώνονται  για πρώτη φορά οι επιπτώσεις του  πανδημικού κύματος στον πληθυσμό αλλά και στο υγειονομικό σύστημα  της χώρας.
Κλείσιμο

Συνολικά 799 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με νέα γρίπη στα  νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 291 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Από τους ασθενείς των ΜΕΘ οι 144 έχασαν τη μάχη με τη νέα γρίπη και τις επιπλοκές της. Στην πλειονότητά τους τα θύματα της πανδημίας έπασχαν από διάφορες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές και αναπνευστικές, διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη κα., λόγω των οποίων γίνονταν κατά τους ειδικούς ευκολότερα στόχος της νέας γρίπης.

Οι περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σημειώθηκαν  τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου  και τις πρώτες του Δεκεμβρίου οπότε πέθαναν 36 άνθρωποι μέσα σε 14 ημέρες. «Μαύρες» όμως ήταν  και οι δύο πρώτες εβδομάδες του έτους -χάθηκαν 27 άνθρωποι. Το διάστημα εκείνο η αναζήτηση Μονάδας Εντατικής  Θεραπείας χτυπούσε κόκκινο με τους αρμόδιους να δίνουν μάχη για να βρουν σε ένα ήδη κορεσμένο  σύστημα ΜΕΘ κρεβάτια για εννέα  ασθενείς ταυτοχρόνως!

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το ζήτημα του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας λόγω γρίπης στις ΜΕΘ  είχε ήδη αναδειχθεί το από το «ΘΕΜΑ» στο φύλλο της 25ης Δεκεμβρίου 2009. Οι ειδικοί, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για την πανδημία που είχαν  συγκεντρωθεί από την επέλαση  της νέας γρίπης σε όλες τις χώρες  και των δύο ημισφαιρίων από  τον περασμένο Απρίλιο μέχρι  και τα μέσα Νοεμβρίου, είχαν εκτιμήσει  ότι στη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος το 15% με 20%  των ασθενών  που θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ θα καταλήξουν. Στην Ελλάδα δεν άργησε να φανεί  η απόκλιση στα ποσοστά των  θανάτων μέσα στις ΜΕΘ σε σχέση  με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, αλλά και την πραγματικότητα σε άλλες  χώρες όπου υπήρχε πανδημία.

Ικανοποιητική  νοσηλεία μεν, αυξημένη θνητότητα δε… 

Το κείμενο της  έκθεσης επιβεβαιώνει την ανησυχία που εξέφραζε τότε μερίδα επιστημόνων, οι οποίοι μάλιστα είχαν ζητήσει  την περαιτέρω διερεύνηση του  θέματος, ενδεχομένως με ΕΔΕ ανά  νοσοκομείο, σε ό, τι αφορά τις συνθήκες νοσηλείας στις ΜΕΘ. 

«Έως τώρα έχει καταγραφεί αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας των  ασθενών που νοσηλεύθηκαν με γρίπη (Η1Ν1)2009 στις ΜΕΘ» διαπιστώνουν οι 18 ειδικοί  με επικεφαλής τον Δρα Παναγιώτη  Ευσταθίου που συνέταξαν την  έκθεση.

Ως φαίνεται όμως οι 144 θάνατοι μέσα στις ΜΕΘ θεωρείται  ένα… μεμονωμένο και άσχετο γεγονός  που δεν έχει οποιαδήποτε σχέση  με το υγειονομικό σύστημα της  χώρας. Διότι πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι κάνοντας τον τελικό απολογισμό για τις τυχόν επιπτώσεις της  πανδημίας στο υγειονομικό σύστημα  της χώρας οι συντάκτες της  έκθεσης όχι μόνο δεν συνδέουν καν την υψηλή θνησιμότητα  των ασθενών με τις παροχές  υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο  του ΕΣΥ αλλά επιφυλάσσουν τις  καλύτερες αξιολογικές κρίσεις  για το σύστημα υγείας της χώρας;

«Το σύστημα υγείας της χώρας, παρ’ όλες τις εγγενείς αδυναμίες του, δεν παρουσίασε ιδιαίτερα  προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας  έως σήμερα και ανταποκρίθηκε  ικανοποιητικά στο πλαίσιο της  ορθής και έγκαιρης προετοιμασίας  του» αναφέρεται στην έκθεση σε ό, τι αφορά  την αντιμετώπιση των περιστατικών γρίπης στα ελληνικά νοσοκομεία.

Κατόπιν τούτου του  συμπεράσματος εύλογα διερωτάται κανείς τι περιεχόμενο δίνουν οι συντάκτες  της έκθεσης στον όρο «πρόβλημα» σε ό, τι αφορά τη λειτουργία των  νοσοκομείων αλλά και πώς εννοούν την «ικανοποιητική ανταπόκριση του ΕΣΥ»  με δεδομένο τον μεγάλο  αριθμό νεκρών μέσα στις Εντατικές της χώρας.

«Μάχη» για ένα κρεβάτι Εντατικής 

 «Πρωτιά» στη  νοσηλεία ασθενών έχουν η Αττική, η Μακεδονία και η Θεσσαλία -νοσηλεύθηκαν 335, 186 και 71 άνθρωποι  αντιστοίχως. Στα νοσοκομεία της  Θεσσαλονίκης χρειάστηκε να διακομιστούν 19 ασθενείς από τη Δυτική Μακεδονία,  τη Θεσσαλία αλλά και τα  Επτάνησα!  Στα νοσοκομεία της  κεντρικής Ελλάδας νοσηλεύτηκαν 36 βαριά περιστατικά γρίπης, εκ  των οποίων οκτώ ήσαν… εισαγόμενα  από άλλες περιφέρειες της  χώρας. Στην Αττική εισήχθησαν  σε ΜΕΘ 126 ασθενείς, εκ των οποίων  οι 19 διακομίστηκαν από άλλες  περιοχές.

Η ζήτηση για ένα  κρεβάτι Εντατικής ήταν αδιάκοπη με το peak τον Δεκέμβριο όπου αναζητούνταν καθημερινά έως και 9 κλίνες ΜΕΘ. Ένας στους πέντε ασθενείς με νέα γρίπη που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ ή σε απλό θάλαμο ήταν ηλικίας κάτω των 18 χρόνων. Ποσοστό 2,7% των ασθενών με γρίπη ήταν έγκυες και γυναίκες σε λοχεία. Σχεδόν οι μισές από αυτές ανέπτυξαν βαριά αναπνευστική νόσο και χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ με παρατεταμένη νοσηλεία ενώ μία γυναίκα κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης