Κουκουλοφόροι έκαψαν την ελληνική σημαία στο Πολυτεχνείο

Κουκουλοφόροι έκαψαν την ελληνική σημαία στο Πολυτεχνείο

Κλεφτοπόλεμος με τα ΜΑΤ - Τρεις συλλήψεις, δύο προσαγωγές - Ταραξίες πετούσαν μολότοφ στους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιές σε κάδους - Οι κουκουλοφόροι που είχαν κάνει κατάληψη στο Πολυτεχνείο κατέστρεψαν  θρανία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα από το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ

Κουκουλοφόροι έκαψαν την ελληνική σημαία στο Πολυτεχνείο
Σε τρεις συλλήψεις και δύο προσαγωγές προχώρησε στη διάρκεια των πολύωρων επεισοδίων πέριξ του Πολυτεχνείου η Αστυνομία. Περίπου στις εννιάμισι το βράδυ  παρατηρήθηκε  μικρή ύφεση των σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν στα Εξάρχεια. Η εικόνα άλλαξε  και πάλι λίγη ώρα αργότερα,  όταν οι κουκουλοφόροι βγήκαν στην Πατησίων και καταστρέφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους με την αστυνομία να δείχνει ότι είχε  οπισθοχωρήσει ακόμη περισσότερο. Η κατάσταση έδειξε ότι έβαινε προς εκτόνωση  λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ωστόσο ομάδες κουκουλοφόρων έκαναν νέες εφόδους, σηματοδοτώντας νέο γύρο επεισοδίων.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα όταν οι νεαροί που είχαν στήσει οδοφράγματα με θρανία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα που έβγαλαν έξω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, άρχισαν να εκσφενδονίζουν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή. Περίπου στις οκτώ το βράδυ νεαροί βεβήλωσαν με συνθήματα,  έσκισαν, ποδοπάτησαν και εν τέλει έκαψαν μια ελληνική σημαία.Μάλιστα, προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ.Ηλίας Ζαγοραίος φέρεται ότι έχει δώσει άδεια στην ΕΛΑΣ για επέμβαση στο Πολυτεχνείο εφόσον διαπιστωθεί η διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

Κλείσιμο


Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου , χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής.

Καθώς  η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία ολοκληρωνόταν και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απομακρυνόταν, οι ομάδες των νεαρών που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου έκαναν ξεκάθαρο ότι είχαν διάθεση να προκαλέσουν επεισόδια. Αυτή η διάθεση ήταν απολύτως γνωστή στην αστυνομία, που φαίνεται ότι ακολουθεί το δόγμα «αφήστε την πόλη να λειτουργήσει και κάντε ό,τι θέλετε στα Εξάρχεια». Κατ΄ουσίαν ο σχεδιασμός των μέτρων είναι τέτοιος ώστε να μην επιτραπούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία και να αφεθούν οι κουκουλοφόροι «να εκτονωθούν» στα Εξάρχεια. Εμμέσως πλην σαφώς γίνεται αποδεκτός ο χαρακτήρας του γκέτο για την περιοχή.

Η αρχή έγινε με ομάδα περίπου εκατό κουκουλοφόρων που έστησαν τα οδοφράγματα. Ήδη, από νωρίτερα το μεσημέρι, η περιοχή των Εξαρχείων μύριζε «μπαρούτι», ενώ ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε βαν που μετέφερε ασπίδες και κράνη για τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το μπλοκ των αντιεξουσιαστών αριθμούσε περίπου 700 άτομα που περίπου στις επτά το απόγευμα πέρασε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα Εξάρχεια, υπό την επιτήρηση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, υπηρετώντας το σχεδιασμό να μην επιτραπεί να δημιουργηθούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία της πόλης, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ταραξίες στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόθεση της ΕΛΑΣ ήταν «να λειτουργήσει η υπόλοιπη πόλη και να ανοίξουν κανονικά οι δρόμοι».

Υπενθυμίζεται ότι ομάδες νεαρών είχαν παραμείνει μέσα στο ιστορικό κτίριο, έχοντας καταλάβει το κτίριο Γκίνη και έτσι οι πύλες του ΕΜΠ παρέμειναν ανοικτές. 













Οδομαχίες στη Στουρνάρη και τους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους








Δείτε βίντεο: Μολότοφ, φωτιές και πετροπόλεμος στα Εξάρχεια - Ποδοπάτησαν και έκαψαν σημαία στο Πολυτεχνείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης