Σαντορίνη: Μαζί με τους τουρίστες έφυγαν και οι γιατροί!

Σαντορίνη: Μαζί με τους τουρίστες έφυγαν και οι γιατροί!

Η Παθολογική κλινική έχει έναν παθολόγο και δύο γενικούς γιατρούς και η Γυναικολογική λειτουργεί χωρίς…γυναικολόγο, παρά τις υποσχέσεις για στελέχωση του νοσοκομείου - Οριακά λειτουργεί και το νοσοκομείο Ικαρίας

Σαντορίνη: Μαζί με τους τουρίστες έφυγαν και οι γιατροί!
Βαριές δυσλειτουργίες (συνεχίζουν να) καταγράφονται στο νοσοκομείο Σαντορίνης. Το έλλειμμα των γιατρών μεγαλώνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους κατοίκους του νησιού.
 
Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) η Παθολογική κλινική λειτουργεί με έναν παθολόγο και δύο γενικούς γιατρούς και η Γυναικολογική κλινική χωρίς…γυναικολόγο!
 
Σε ό,τι αφορά δε τα χειρουργεία – στα οποία σημειωτέον είχε διενεργήσει επέμβαση αιμορροϊδεκτομής με την ιατρική του ιδιότητα και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης για να αποδείξει ότι λειτουργούν κανονικά -  η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι ουσιαστικά δεν γίνονται χειρουργεία αλλά μικρές χειρουργικές πράξεις, διότι «δεν λειτουργεί η αιμοδοσία λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος. Στο ένα χειρουργικό τραπέζι που διαθέτει το Νοσοκομείο υπάρχει μόνο μία Νοσηλεύτρια εκπαιδευμένη».
 
Κλείσιμο
«Ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλεγαν στα εγκαίνια του νοσοκομείου ότι ημέρα με την ημέρα θα στελεχώνεται και θα εξοπλίζεται, προκειμένου να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, Ωστόσο, μαζί με τους τουρίστες…έφυγαν και οι περισσότεροι ιατροί της ΑΕΜΥ Α.Ε., έφυγαν οι γιατροί που είχαν αποσπαστεί από άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ειδικά από το Αττικόν, έφυγε Νοσηλευτικό προσωπικό» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός.
           
Στο νοσοκομείο Σαντορίνης, αναφέρει, σήμερα βρίσκεται κυρίως το προσωπικό του Κέντρου Υγείας που καταργήθηκε -προσωπικό μάλιστα που κατά την ΠΟΕΔΗΝ  θεωρείται παρείσακτο από την ΑΕΜΥ Α.Ε. Μάλιστα, τους οφείλονται εφημερίες, νυκτερινά, εξαιρέσιμα από την αρχή του έτους από την ΑΕΜΥ Α.Ε, αλλά όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ «δεν τολμάει κανείς να μιλήσει».
 
Η συρρικνωμένη Παθολογική Κλινική
 
Στην Παθολογική κλινική νοσηλεύονται 15 Ασθενείς κατά μέσο όρο την ημέρα. Στα επείγοντα του Νοσοκομείου καθημερινά προσέρχονται 60 – 70 Ασθενείς. Η Παθολογική Κλινική διαθέτει έναν παθολόγο και δύο Γενικούς Ιατρούς που μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Υγείας και κανένας Ιατρός Παθολόγος από την ΑΕΜΥ Α.Ε.
 
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάργηση του Κ.Υ. Θήρας οδήγησε αυτόματα στην ελάττωση των θέσεων των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου από 7 (επτά) σε 4 (τέσσερις), δημιουργώντας ελλείμματα στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί από τα περιφερειακά ιατρεία. Όπως εξηγούν, το Νοσοκομείο Θήρας λογίζεται από το Υπουργείο Υγείας ως υγειονομική μονάδα δευτεροβάθμιας φροντίδας. Εξαιτίας αυτού, οι αγροτικοί ιατροί της νήσου Θήρας δεν εντάχθηκαν στο Νοσοκομείο, όπως συνέβη με τους συντονιστές Διευθυντές και Γενικούς Ιατρούς. Κατά συνέπεια οι ιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (4 αγροτικοί ιατροί) ως μη ειδικοί Ιατροί δεν είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας τις πρωτοβάθμιες ανάγκες υγείας των κατοίκων της νήσου Θήρας. Όλοι οι Ασθενείς προσέρχονται στο Νοσοκομείο.
Η λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και της παθολογικής κλινική τους Γενικού Νοσοκομείου Θήρας καλύπτεται από τρεις Ιατρούς ΕΣΥ βαθμού Διευθυντή (δύο Γενικοί Ιατροί και ένας Παθολόγος). «Η υποσχόμενη πρόσληψη έντεκα (11) ειδικευμένων ιατρών από την ΑΕΜΥ Α.Ε. δεν έχει πραγματοποιηθεί. Εξαιτίας αυτού οι τρεις ιατροί του ΕΣΥ καλούνται να καλύψουν ταυτόχρονα όλες τις ανάγκες της Παθολογικής κλινικής, τα εξωτερικά ιατρεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τριάντα ημέρες το μήνα, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς ιατρούς Επιμελητές Α και Β,  χωρίς ειδικευόμενους ή ακόμη χωρίς αγροτικούς ιατρούς» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
           
Γυναικολογική κλινική χωρίς γυναικολόγο
 
Στη Γυναικολογική/ Μαιευτική κλινική υπηρετούν ένας παιδίατρος και δύο μαίες, καταγγέλλει η Ομοσπονδία. «Οι επίτοκοι διακομίζονται σε Νοσοκομεία ή Μαιευτήρια άλλων πόλεων. Γυναίκες με επιπλοκές αεροδιακομίζονται χωρίς δεύτερη σκέψη σε άλλα Νοσοκομεία, με απόφαση της ΑΕΜΥ Α.Ε. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου συμβουλεύει τις γυναίκες έγκυες να πάνε σε άλλα Νοσοκομεία ή Μαιευτήρια να γεννήσουν, ακόμη και με φυσιολογικό τοκετό, φοβούμενοι επιπλοκές» υποστηρίζει η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ.
 
Χειρουργεία στα χαρτιά

Στο νοσοκομείο Σαντορίνης γίνονται μόνο ελάχιστα μικροχειρουργεία. Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι άλλο από τη στιγμή, λεει η ΠΟΕΔΗΝ, από τη στιγμή «που δεν λειτουργεί η αιμοδοσία λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος. Στο ένα χειρουργικό τραπέζι που διαθέτει το Νοσοκομείο υπάρχει μόνο μία Νοσηλεύτρια εκπαιδευμένη. Εάν πραγματοποιούνταν χειρουργεία θα έπρεπε να διακτινίζεται  προκειμένου να είναι ταυτόχρονα στο αναισθησιολογικό τμήμα, στην κίνηση και εργαλιοδότρια 24 ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες του μήνα που εφημερεύει το Νοσοκομείο».
           
Εμπλοκή καταγράφεται και με το ΕΚΑΒ Σαντορίνης. «Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Διοίκηση του ΕΚΑΒ με την ΑΕΜΥ Α.Ε. στην Σαντορίνη είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς» λεει η ΠΟΕΔΗΝ και εξηγεί πως «για πρώτη φορά διασώστες του ΕΚΑΒ θα εργάζονται μαζί με υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας για να καλύπτονται κενές βάρδιες. Είναι το νέο εργασιακό μοντέλο που επιδιώκει για τον τομέα υγείας το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, αλλά με απρόβλεπτες συνέπειες για ασφαλή αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, αλλά και της μελλοντικής Πανελλαδικής ανάπτυξης και λειτουργίας του ΕΚΑΒ».

Προβλήματα και στο νοσοκομείο Ικαρίας

 
Οριακά λειτουργεί, λόγω σημαντικών ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το νοσοκομείο Ικαρίας. Την ίδια στιγμή, κλείνουν τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού για να ενισχυθεί με προσωπικό, κυρίως αγροτικούς γιατρούς, το Κέντρο Υγείας Ευδήλου.
 
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο Νοσοκομείο δεν γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης παιδιάτρου, αν και υπάρχει μαιευτήρας. Οι περισσότεροι τοκετοί  γίνονται σε ιδιωτικά μαιευτήρια ενώ σε ιδιωτικά κέντρα γίνεται και ο προγεννητικός έλεγχος επειδή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για όλες τις εξετάσεις.
Επίσης, καταγγέλλει η Ομοσπονδία πως, παρόλο που υπάρχει χειρουργός, δεν χειρουργούνται ούτε απλά περιστατικά όπως σκωληκοειδεκτομές, χολές λόγω έλλειψης υλικών.
 
Στο νοσοκομείο ενώ υπάρχει αναισθησιολόγος δεν υπάρχει… αναπνευστήρας. «Υπάρχει ένα μικρό αναπνευστηράκι φορητό και προσπαθούν με αmbu έως ότου γίνει η αεροδιακομιδή, κάτι που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τους ασθενείς» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της.
 
Μείζον θέμα ανακύπτει και με την έλλειψη Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο της Σάμου  ή ακόμη και να μετακομίζουν οικογενειακώς στην Αθήνα.
 
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας και οι Φορείς του νησιού  θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, αύριο, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 στις 11π.μ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης