Επιμένει ο Αρσένιος: Η Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου

Επιμένει ο Αρσένιος: Η Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου

Οι δύο βασικοί  κατηγορούμενοι -Εφραίμ και Αρσένιος - αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Επιμένει ο Αρσένιος: Η Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου
Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών» η οποία είχε προκαλέσει «τριγμούς» στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο το 2015 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σήμερα, στο δικαστήριο απολογήθηκαν δυο εκ των βασικών «πρωταγωνιστών » της υπόθεσης και βασικοί κατηγορούμενοι, ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

«Και τώρα πάλι το ίδιο θα έκαναν, ήταν χρέος μας να εξασφαλίσουμε τη περιουσία της Μονής… πληγώθηκα όταν διάβασα το κατηγορητήριο» ανέφερε μεταξύ άλλων στην απολογία του ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Ο αρχιμανδρίτης ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για την ανταλλαγή είχε την «σφραγίδα» της κυβέρνησης. «Είμαι πεπεισμένος ότι η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή, άσχετα με το τι θα πουν τα δικαστήρια» είπε από την πλευρά του ο  μοναχός Αρσένιος. Αμφότεροι πάντως οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους παραδέχθηκαν ότι μπορεί να έγιναν λάθη στην όλη υπόθεση, οι ίδιοι όμως – όπως ανέφεραν - δεν είναι απατεώνες ούτε είχαν σκοπό να ζημιώσουν το κράτος.

Ειδικότερα, ξεκινώντας την απολογία του ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ έκανε μια αναδρομή στην πορεία του στο Άγιον Όρος και μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: « Είχα πάντοτε σεβασμό στην παράδοση. Κάλεσα τον προϊστάμενο των υπηρεσιών που είχε την  αρμοδιότητα για το αγιορείτικο αρχείο και του είπα να κοιτάξει τί έγγραφα και  αποδεικτικά στοιχεία έχουμε για την κυριότητα της Μονής στη λίμνη Βιστωνίδα. Εγώ ως επιστήμονας, μου είπε, «συνάγω πως η λίμνη είναι της Μονής». Πήγα και στο Πατριαρχείο και μου είπαν ότι θα πρέπει μεριμνήσουμε για τη διεκδίκηση της λίμνης. Επίσης και η Ιερά Κοινότητα έστειλε επιστολή ότι καλώς κάνει η Μονή που διεκδικεί  τη λίμνη. Και τώρα πάλι τα ίδιο θα έκανα. Θέλω να σας πω, ως εξομολόγηση, πόσο πληγώθηκα όταν διάβασα στο κατηγορητήριο, ότι έπεισα τους κρατικούς αξιωματούχους  ότι η λίμνη είναι της Μονής. Αν δεν το έκανα θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου…»

Κλείσιμο
Πρόεδρος: Γενικώς από τους μοναχούς υπήρχε ενδιαφέρον;
Εφραίμ : Βεβαίως υπήρχε. Και όταν υπάρχει ένα μείζον θέμα ενημερώνονται όλοι οι αδερφοί. Και σε αυτή την περίπτωση ήρθαν οι δικηγόροι 6-8 φορές και μίλησαν μπροστά σε όλους τους αδερφούς.

Συνεχίζοντας την απολογία του ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, είπε: « Όταν ο γέροντας Ιωσήφ επιβαρύνθηκε η υγεία του, ελήφθη απόφαση να αναλάβει το θέμα ο πατέρας Αρσένιος. Και τότε άρχισε η διαδικασία αυτή με τον πατέρα Αρσένιο, ο οποίος εκτελούσε αποφάσεις της Γεροντίας. Πάντοτε τον συνόδευε - άγραφος κανόνας- ένας άλλος Γέροντας. Εγώ ασχολιόμουν με το πνευματικό έργο, ήμουν αφοσιωμένος στην εξομολόγηση, την κατήχηση των νέων αδερφών. Μέχρι τώρα με τη χάρη του Θεού είμαστε 120 αδερφοί. Ήταν χρέος μας να εξασφαλίσουμε την περιουσία της Μονής. Ήρθε επιστολή νομαρχίας Ξάνθης για το θέμα αυτό. Απέστειλε το θέμα στο γνωμοδοτικό συμβούλιο και εκδόθηκε απόφαση υπέρ της μονής. Τότε ενεργοποιούμαστε και εμείς με τη βοήθεια των δικηγόρων μας. Εγώ πολλές φορές υπέγραφα έγγραφα ενώπιον της Γεροντίας  επειδή μου το έλεγαν οι δικηγόροι. Υπάρχει παράδοση όλα τα έγγραφα να υπογράφονται παρουσία της Γεροντίας. Για οποιοδήποτε διοικητικό θέμα η Γεροντία λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις. Οι επόμενες ενέργειες είναι αυτές που ξέρουμε όλοι….Τους περισσότερους κατηγορούμενους τους είδα εδώ για πρώτη φορά. … Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις πηγαίναμε σε εκπροσώπους της διοίκησης μετά από συμβουλές των δικηγόρων μας. Το κάναμε τότε γιατί το συνδυάζαμε και με άλλα θέματα.

Η επίσκεψη σε Φωτιάδη, Δούκα και Τσιτουρίδη

Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ αναφέρθηκε στην απολογία του στις επισκέψεις στα γραφεία των υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή κ.κ. Φωτιάδη, Δούκα και Τσιτουρίδη. Είπε στο δικαστήριο: «Την πρώτη φορά πήγαμε στον κ. Φωτιάδη. Το θέμα αυτό ήταν επί τεσσάρων κυβερνήσεων. Δύο επί ΠΑΣΟΚ και δύο επί ΝΔ. Μου είπε (σ.σ. κ. Φωτιάδης) ότι το θέμα δεν το είχε δει ακόμα. Μετά από καιρό με έστειλε πάλι η ιερά Κοινότητα για την απαλλαγή του Φ.Π.Α ως αγορείτικο μετόχι. Η άλλη επίσκεψη που έκανα για το θέμα της λίμνης ήταν στον κ. Δούκα. Πάλι οι δικηγόροι μας συμβούλευσαν. Με καλοσύνη ο άνθρωπος μου είπε ότι δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας και μου είπε να πάμε  στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά επισκεφτήκαμε τον κ. Τσιτουρίδη μαζί με τον πατέρα Αρσένιο. Μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν. Εμείς  το μελετήσαμε σαν κυβέρνηση το πράγμα και πήραμε μία απόφαση να προχωρήσουμε σε ανταλλαγές….Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση ….Όταν παραιτήθηκε ο κ. Τσιτουρίδης πήγαμε και είδαμε τον κ. Μπασιάκο μήπως έχει άλλη γνώμη. Μας είπε ότι δεν ήταν ενημερωμένος για το θέμα. Μετά ξαναπήγαμε. Ήταν ρητός και κατηγορηματικός πως ήταν κυβερνητική απόφαση η ανταλλαγή και μας είπε να πάμε στην ΚΕΔ γιατί σιγά σιγά θα προετοιμαστεί αυτό το πράγμα.

Το κατηγορητήριο
Ο αρχιμανδρίτης ανέφερε ότι θυσιάζεται για το Μοναστήρι και για το «έθνος» και ότι «έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει ότι ουσιαστικά είμαι απατεώνας». «Αμαρτωλός είμαι όχι απατεώνας. Θέλαμε όλα τα ζητήματα να τα λύνουμε συμβιβαστικά. Πάμε εκεί με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος;» είπε ο κατηγορούμενος και στη συνέχεια της απολογίας του ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την πλευρά της Μονής.
Εισαγγελέας : Γιατί συμφωνήσετε να πουληθούν τα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη στην εταιρεία «ΑΝΘΕΜΙΑΣ»  πίσω από την οποία υπήρχε η Μονή;
Εφραίμ: Δεν γνωρίζω γιατί. Ο οικονομικός μας σύμβουλος μας είπε ότι αυτό ήταν συμφέρον για τη Μονή.
Εισαγγελέας
: Ήταν η Μονή και πίσω από άλλες εταιρείες; Την Ρασαντελ;
Εφραίμ: Ήταν ένα Μοναστήρι που είχε πολύ μεγάλες ανάγκες.
 
Η απολογία Αρσένιου
Στην απολογία του ο μοναχός Αρσένιος ανέφερε πως έχει πειστεί πως η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή «άσχετα με το τι θα πουν τα δικαστήρια». Από την απολογία του μοναχού δεν έλειψαν όμως και οι αναφορές στον Πρίγκηπα Κάρολο, ο οποίος – όπως είπε ο κατηγορούμενος – του είχε εκμυστηρευτεί πως ενώ είχε επισκεφθεί σχεδόν όλο τον κόσμο τις πνευματικές απαντήσεις που πήρε κατά την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος δεν της πήρε πουθενά αλλού.
Μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης, ο μοναχός ανέφερε μεταξύ άλλων: « Δεν μας άρεσε από την  αρχή η ιδέα της ανταλλαγής. Ο κ. Μπασιάκος μας είπε ότι ήταν κυβερνητική  απόφαση η επιλογή της λύσης των ανταλλαγών…. Οι εκπρόσωποι όλων των κυβερνήσεων και ο Μητσοτάκης και ο Σημίτης και ο Ανδρέας Παπανδρέου,πάντα με κάποια στοργή μας προστάτευαν. Δεν προβάλαμε συγκεκριμένες αξιώσεις. Θα δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση του δημοσίου για τον περιορισμό των ακινήτων. Μετά την ανταλλαγή των ακινήτων αποφασίσαμε να τα αξιοποιήσουμε. Λάθη  μπορεί να έκανα αλλά απατεώνας δεν είμαι. Αγαπώ τον Θεό πάρα πολύ. Και θα ήθελα να συνεχίσω το διακόνημά μου στο Αγιον Όρος». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης