Το σχέδιο «Διεθνές Διαβατήριο φοιτητή» βάζει πρόσφυγες στα πανεπιστήμια

Το σχέδιο «Διεθνές Διαβατήριο φοιτητή» βάζει πρόσφυγες στα πανεπιστήμια

Διεθνής επιτροπή  ήρθε στο υπουργείο Παιδείας  για να οργανώσει κριτήρια αναγνώρισης σπουδών προσφύγων - Βασικός στόχος της επιτροπής είναι να αποσαφηνιστεί ο τρόπος που θα εισαχθούν φοιτητές πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά και κατ' επέκταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια

Το σχέδιο «Διεθνές Διαβατήριο φοιτητή» βάζει πρόσφυγες στα πανεπιστήμια
«Διεθνές Διαβατήριο φοιτητή» είναι ο κωδικός για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας το οποίο θα βάλει τους πρόσφυγες μέσα στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Μετά το πρόγραμμα  ένταξης των μαθητών στη δημόσια εκπαίδευση που φαίνεται ότι  προχώρησε το υπουργείο Παιδείας  οργανώνει τη θεσμοθέτηση κριτηρίων πιστοποίησης για την ένταξη προσφύγων στα Πανεπιστήμια.


 Για το λόγο αυτό ήρθε  στην Αθήνα ειδική επιτροπή με μέλη από διάφορες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Παιδείας να καταρτίσουν λίστα κριτηρίων εισαγωγής των προσφύγων στα Πανεπιστήμια διεθνώς. 

Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα κριτήρια πιστοποίησης των προσφύγων.

Κλείσιμο
Στόχος της διεθνούς αντιπροσωπείας που θα έρθει στην Αθήνα είναι η θέσπιση αναλυτικών και συγκεκριμένων κριτηρίων αναγνώρισης σπουδών που ήδη  έχουν κάνει στις χώρες από τις οποίες έρχονται, οι πρόσφυγες.

Σε ότι αφορά στα κριτήρια, σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ βασικός στόχος της επιτροπής είναι και να  αποσαφηνιστεί  και ο τρόπος που θα εισαχθούν φοιτητές πρόσφυγες στα Ευρωπαϊκά και κατ' επέκταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια. 

Σήμερα Πέμπτη και αύριο θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας  η πρώτη συνάντηση του πιλοτικού προγράμματος αναγνώρισης ακαδημαϊκών προσόντων προσφύγων.

Το πρόγραμμα είναι μια συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης με το  υπουργείο  και του  Οργανισμούς Αναγνώρισης Προσόντων της Ιταλίας, της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας (ΔΟΑΤΑΠ) και έχει ως στόχο τη διασφάλιση της αναγνώρισης των ακαδημαϊκών προσόντων των προσφύγων, δίνοντάς τους, μέσω μίας κοινής διαδικασίας, πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.


Για το Συμβούλιο της Ευρώπης το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και ο ρόλος της Ελλάδας, λόγω της σημασίας της στο προσφυγικό ζήτημα, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός.Η Αθήνα επιλέχθηκε ως η πόλη που θα γίνει η πρώτη συνάντηση για το πιλοτικό πρόγραμμα, ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιας πρότασης που έρχεται ως συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας στην υλοποίηση του Summer school “Beyond the refugee crisis – Studying in Europe” τον περασμένο Αύγουστο. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκπρόσωποι των Οργανισμών Αναγνώρισης Προσόντων της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας. Από ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν παρεμβάσεις από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, το ΥΠ.Π.Ε.Θ και τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης θα εκπροσωπηθεί η Υπατη Αρμοστεία και πρόσφυγες φοιτητές της θερινής ακαδημίας “Πέρα από την προσφυγική κρίση-Σπουδάζοντας στην Ευρώπη”.


 
Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήδη πτυχίο πήραν πρόσφυγες και μετανάστες, φοιτητές.  

Οι πρώτοι 153 πρόσφυγες και μετανάστες φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις εξ αποστάσεως σπουδές τους στη χρήση της ελληνικής γλώσσας  κρατούν στα χέρια τους ένα Πιστοποιητικό Παρακολούθησης μαθημάτων από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά  το πρώτο πρόγραμμα διδασκαλίας βασικών ελληνικών σε αλλοδαπούς που οργάνωσαν καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. 

  
Η Σύνοδος των πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της  για το θέμα έχει τονίσει: «:«Καταγράφηκε η επί πολλούς μήνες και σε εξέλιξη ευρισκόμενη παρέμβαση όλων των Πανεπιστημίων της χώρας για συμμετοχή και προσφορά με εθελοντικές δράσεις εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ενεργοποιώντας το σύνολο του προσωπικού και τους φοιτητές των Ιδρυμάτων. Κοινή προσέγγιση αποτελεί το γεγονός ότι, πέρα από την ανάγκη κάλυψης πρωταρχικών αναγκών ασφαλούς διαμονής και διαβίωσης των προσφύγων, κεντρική είναι η ανάγκη για εκπαίδευση, κατάρτιση και εν γένει υποστήριξη, με σεβασμό και αποδοχή της πολιτισμικής ετερότητας. 

Αποφασίστηκε η συστηματική ενεργοποίηση, από κοινού, των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε συνεργασία και με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να γίνει δυνατή η δημιουργία προγραμμάτων τυπικής, άτυπης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για διάφορες κατηγορίες προσφυγικού πληθυσμού, η παροχή προγραμμάτων γλωσσικής προετοιμασίας και δράσεις ανάλογου χαρακτήρα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης