Δικαστές του ΣτΕ συνιστούν στην Κυβέρνηση να επιδείξει «τη δέουσα αυτοσυγκράτηση»

Δικαστές του ΣτΕ συνιστούν στην Κυβέρνηση να επιδείξει «τη δέουσα αυτοσυγκράτηση»

Η αποστολή  του ΣτΕ είναι ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων επισημαίνουν και προσθέτουν: Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου

Δικαστές του ΣτΕ συνιστούν στην Κυβέρνηση να επιδείξει «τη δέουσα αυτοσυγκράτηση»
Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για  τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μετά  τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο με το οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την έκδοση των τηλεοπτικών σταθμών.
Μετά την σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήρθε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της σε απάντηση «των πολιτικών δηλώσεων», ότι αποστολή του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι «ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων», ενώ παράλληλα συνιστά στην Κυβέρνηση να επιδείξει «τη δέουσα αυτοσυγκράτηση».
 
Κλείσιμο
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Ένωσης των δικαστών του ΣτΕ αναφέρει:
 
          «Επ’ ευκαιρία πολιτικών δηλώσεων για το θεσμικό ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζονται τα εξής αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία:
1)    Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
2)    Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.
3)    Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.  
4)    Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης