«Θέλουν να μας φιμώσουν» απαντά το «Free Thinking Zone» για την εκδρομή στη Μακρόνησο

«Θέλουν να μας φιμώσουν» απαντά το «Free Thinking Zone» για την εκδρομή στη Μακρόνησο

Κατακραυγή από την πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου και το μενού... εξορίας - Προσέφεραν στους συμμετέχοντες «μενού εξορίας» εξοργίζοντας την κοινή γνώμη και τα social media

«Θέλουν να μας φιμώσουν» απαντά το «Free Thinking Zone» για την εκδρομή στη Μακρόνησο
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε εξαιτίας της απίστευτης πρωτοβουλίας του βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone να διοργανώσει εκδρομή στη Μακρόνησο, προσφέροντας τους συμμετέχοντες ένα «μενού εξορίας
» που ετοίμασε ένα ξενοδοχείο της Κηφισιάς, η επιχείρηση αποφάσισε να απαντήσει επίσημα στους επικριτές της μέσω της σελίδας της στο Facebook.

Όπως επισημαίνει η ανάρτηση του βιβλιοπωλείου,
«η επίσκεψη στη Μακρόνησο έγινε με αφορμή την παρουσίαση του εξαιρετικού ιστορικού μυθιστορήματος του Δημήτρη Φύσσα "Η Νιλουφέρ στα χρόνια της κρίσης", το οποίο περιέχει ιστορικά στοιχεία και μυθοπλασία».

Το γκουρμέ... κέιτερινγκ της εκδρομής

Κλείσιμο


Αναφορικά με το γκουρμέ γεύμα που προκάλεσε το κύμα κατακραυγής στα social media, η επιχείρηση διευκρινίζει ότι «μοιράστηκε στους συμμετέχοντες ελαφρύ φαγητό, προσαρμοσμένο στις συνθήκες, δηλαδή τη ζέστη, την πεζοπορία και την έκθεση στον ήλιο για πέντε ώρες που καμία σχέση δεν είχε με το φαγητό των εξορίστων».

Δείτε παρακάτω παλιά ανάρτηση του βιβλιοπωλείου όπου αναφερόταν το «μενού εξορίας»



«Η επίσκεψη έγινε με πλήρη σεβασμό και σοβαρότητα στην μνήμη των ανθρώπων που θανατώθηκαν στη Μακρόνησο» συμπληρώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «σε όλους τους άλλους που θέλουν να μας φιμώσουν, που το πρόβλημα τους είναι αυτή καθαυτή η επίσκεψη στη Μακρόνησο, η μη εγκεκριμένη από τους ίδιους ή/και τις ομάδες που εκπροσωπούν, καθώς και η ύπαρξη του Free Thinking Zone per se, απαντούμε με έμφαση ότι απλά δεν θα το κάνουμε.Η ιστορία δεν είναι προνόμιο μερικών. To Free Thinking Zone είναι ένα ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο που στόχο έχει την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία της έκφρασης, την προάσπιση της διαφορετικότητας, την καταπολέμηση της βίας και της ρητορικής μίσους, την προώθηση μιας διαφορετικής κουλτούρας στον δημόσιο διάλογο και όπως φαίνεται, έχει πάρα πολύ δρόμο να κάνει ακόμα.»



Δείτε παρακάτω την πλήρη απάντηση του Free Thinking Zone


«Η μία αλήθεια των γεγονότων

Επειδή πολλοί συνέδεσαν τη χθεσινή ανάρτηση με απόσπασμα της Δίκης του Φραντς Κάφκα στη σελίδα μας, με την επίσκεψη στη Μακρόνησο, διευκρινίζουμε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν ήταν απάντηση σε κανένα σχόλιο ή δημοσίευμα. Ήταν ανάρτηση προετοιμασίας για τη Λέσχη Ανάγνωσής μας η οποία έχει επιλέξει από καιρό το συγκεκριμένο βιβλίο.

Η ανακοίνωσή μας για την επίσκεψη στη Μακρόνησο έχει ως εξής:

• Η επίσκεψη στη Μακρόνησο έγινε με αφορμή την παρουσίαση του εξαιρετικού ιστορικού μυθιστορήματος του Δημήτρη Φύσσα «Η Νιλουφέρ στα χρόνια της κρίσης», το οποίο περιέχει ιστορικά στοιχεία και μυθοπλασία.

• Ο κ. Δημήτρης Φύσσας προσφέρθηκε να μοιραστεί μαζί μας το αποτέλεσμα της εκτενούς έρευνας που προηγήθηκε της συγγραφής του βιβλίου.

• Το Free Thinking Zone πήρε την πρωτοβουλία, ανταποκρινόμενο σε αιτήματα πολλών φίλων του, να πραγματοποιήσει μία διαφορετική από τα καθιερωμένα, επιτόπια παρουσίαση του βιβλίου η οποία να συνδυαστεί και με ιστορική αναδρομή σε ιστορικά γεγονότα συνδεδεμένα με τη Μακρόνησο, άγνωστα σε πολλούς, όπως η κράτηση Τούρκων αιχμαλώτων το 12-13 ή το «λοιμοκαθαρτήριο» και η εγκατάλειψη χιλιάδων προσφύγων από τον Πόντο οι οποίοι άφησαν στη Μακρόνησο την τελευταία τους πνοή.

• Στην επίσκεψη συμετείχαν περίπου πενήντα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και απόγονοι κρατουμένων.

• Η επίσκεψη έγινε με πλήρη σεβασμό και σοβαρότητα στην μνήμη των ανθρώπων που θανατώθηκαν στη Μακρόνησο.

• Όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν περισσότερες από πέντε ώρες κάτω από τον ήλιο και περπάτησαν περίπου 16 χιλιόμτερα προκειμένου να δουν με τα μάτια τους τα μνημεία των μαρτυρίων.

• Στην αρχή της επίσκεψης έγινε από τον κ. Φύσσα παρουσίαση του βιβλίου, της οποίας δεκάλεπτο υλικό μπορεί ο καθένας να δει σε βίντεο αναρτημένο στη σελίδα μας από την επόμενη ημέρα.

• Στην αρχή της παρουσίασης, διανεμήθηκε χάρτης με τα ιστορικά μνημεία του νησιού, έντυπο με πληροφοριακό υλικό, χρονολογίες και γεγονότα καθώς και έντυπο που προετοιμάστηκε από το εστιατόριο Αμαρυλλίς και πληροφορούσε για το τότε προβλεπόμενο από τους επίσημους φορείς πρόγραμμα σίτισης των κρατουμένων και διευκρινίστηκε στους συμμετέχοντες ότι το πρόγραμμα αυτό συχνά παραβιαζόταν, δινόταν μόνο λακέρδα χωρίς νερό και αυτό αποτελούσε μέρος των βασανιστηρίων.

• Επίσης στην αρχή της επίσκεψης, μοιράστηκε στους συμμετέχοντες ελαφρύ φαγητό, προσαρμοσμένο στις συνθήκες, δηλαδή τη ζέστη, την πεζοπορία και την έκθεση στον ήλιο για πέντε ώρες που καμία σχέση δεν είχε με το φαγητό των εξορίστων.

Στόχος της επίσκεψης μας, όπως ανακοινώσαμε στους συμμετέχοντες από την αρχή, ήταν όχι μόνο να παρουσιάσουμε το βιβλίο του κ. Φύσσα, αλλά να δουν με τα μάτια τους και να μάθουν, άνθρωποι που δεν είχαν την ευκαιρία στο παρελθόν, τα ανείπωτα πράγματα που η «συλλογική λήθη» ή η επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας θέλει να ξεχάσουμε,τις ακρότητες και τη βιαιότητα πατριώτη προς πατριώτη, την κατάρα του διχασμού που δεν κατάφεραν να σβήσουν οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις ακόμη και σήμερα και κυρίως το μαρτύριο της προσφυγιάς και τον απεχθή τρόπο που αντιμετωπίζαμε τους πρόσφυγες και που ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να διορθώσουμε.
 
Ως εκ τούτων, δίνουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε εκείνους που τους γεννήθηκε γνήσια απορία για το «τι κάναμε στη Μακρόνησο», ζητούμε συγγνώμη σε εκείνους που θεώρησαν άστοχη ή κακόγουστη τη χρήση της ελληνοποιημένης λεξης «μενού» μαζί με τη λέξη εξορία που ξένισε.

Σε όλους τους άλλους που θέλουν να μας φιμώσουν, που το πρόβλημα τους είναι αυτή καθαυτή η επίσκεψη στη Μακρόνησο, η μη εγκεκριμένη από τους ίδιους ή/και τις ομάδες που εκπροσωπούν, καθώς και η ύπαρξη του Free Thinking Zone per se, απαντούμε με έμφαση ότι απλά δεν θα το κάνουμε.

Η ιστορία δεν είναι προνόμιο μερικών.

To Free Thinking Zone είναι ένα ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο που στόχο έχει την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία της έκφρασης, την προάσπιση της διαφορετικότητας, την καταπολέμηση της βίας και της ρητορικής μίσους, την προώθηση μιας διαφορετικής κουλτούρας στον δημόσιο διάλογο και όπως φαίνεται, έχει πάρα πολύ δρόμο να κάνει ακόμα.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης