Εκδρομή στη Μακρόνησο με «μενού εξορίας»!

Εκδρομή στη Μακρόνησο με «μενού εξορίας»!

Απίστευτη πρωτοβουλία από το βιβλιοπωλείο free thinking zone - Στις 15 Μαΐου έκαναν εκδρομή στη Μακρόνησο, αποκαλώντας το μια «συγκλονιστική εμπειρία ενάντια στη συλλογική λήθη» - Σφοδρές αντιδράσεις

Εκδρομή στη Μακρόνησο με «μενού εξορίας»!
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απίστευτη πρωτοβουλία του αθηναϊκού βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone -ή αλλιώς του... Οίκου Ανοχής Ελεύθερης Σκέψης- να πραγματοποιήσει εκδρομή στη Μακρόνησο, με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες γεύτηκαν το gourmet μενού που είχε ετοιμάσει ειδικά για εκείνους ξενοδοχείο της Κηφισιάς!

Κι όμως, το «concept βιβλιοπωλείο για τη σύγχρονη σκέψη και τέχνη» δεν δίστασε να «ανεβάσει» στο facebook μια σειρά από φωτογραφίες από την εκδρομή που διοργάνωσε στην Μακρόνησο, σε μία από τις οποίες απεικονίζονταν το εκλεπτυσμένο μενού του... εξόριστου, το οποίο υποτίθεται ότι έτρωγαν οι κρατούμενοι!

Όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή είχαν ενημερωθεί -φυσικά- από την πρώτη στιγμή για το μενού στην πρόκληση που είχε γίνει από το βιβλιοπωλείο μέσω facebook, σε μια ανάρτηση στην οποία υπογραμμίζονταν πως την «επιτόπια σίτιση», θα αναλάμβανε γνωστό ξενοδοχείο στην Κηφισιά «με τους απίθανους μεζέδες του».

Το gourmet catering!
Κλείσιμο


Το Free Thinking Zone συνέχισε τις αναρτήσεις για την Μακρόνησο, ενώ σε σχόλιο που έκανε στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στις 16 Μάιου περιέγραφε την εκδρομή ως «μια συγκλονιστική εμπειρία ενάντια στη συλλογική λήθη του διχασμού που κάθε νεοέλληνας πρέπει να ζήσει για να ξέρει».

«Μακρόνησος 15/5/16, μία συγκλονιστική εμπειρία ενάντια στη συλλογική λήθη του διχασμού που κάθε νεοέλληνας πρέπει να ζήσει για να ξέρει», έγραφε το βιβλιοπωλείο, σημειώνοντας: «Γιατί εκτός από το γλυκό, θυμαρίσιο μέλι του Κωνσταντίνου, τελευταίου και μοναδικού "φύλακα" του νησιού, παίρνεις μαζί πίσω και μία πικρή γεύση της κατάρας που κουβαλά η φυλή μας».

Ακολούθησαν οι ευχαριστίες για τις... ανέσεις που είχαν στην Μακρόνησο.

«Ευχαριστούμε το Amaryllis Kifissia για το "προσαρμοσμένο" στις συνθήκες μενού και για την έρευνα του μενού της εξορίας. Ευχαριστούμε το Travel and do για την εξαιρετική διοργάνωση. Ευχαριστούμε όλους εσάς για τα 16 χλμ πεζοπορίας κάτω από τον ήλιο, την υπομονή σας, την επιμονή σας στην αλήθεια και τη γνώση», ανέφερε το  Free Thinking Zone!

Φωτογραφία από την εκδρομή που «ανέβηκε» στο facebook


Άλλο ένα στιγμιότυπο από την εκδρομή, όπως αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο 


Η εκδρομή στη Μακρόνησο, οι αναρτήσεις στο facebook και το gourmet catering προκάλεσαν την οργή του κόσμου και «θύελλα» αντιδράσεων στα social media, ωστόσο, μετά την κατακραυγή το βιβλιοπωλείο περιορίστηκε σε ένα λιτό post στο facebook.

«"Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου" Η Δίκη, Φράντς Κάφκα», έγραψε το Free Thinking Zone.

Μια από τις αναρτήσεις του Free Thinking Zone


Σημειώνεται ότι φέτος το Μάιο συμπληρώνονται 69 χρόνια από την έναρξη και τη λειτουργία των κολαστηρίων της Μακρονήσου. 

Από τον Απρίλιο του 1947 και στη διάρκεια του Εμφυλίου χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης «εθνικής αναμόρφωσης» για χιλιάδες κομμουνιστές, πολιτικούς κρατούμενους και λιποτάκτες στρατιώτες.

Τον Οκτώβριο του 1949 ιδρύθηκε ο αυτόνομος Οργανισμός Αναμορφωτηρίων Μακρονήσου με τα γνωστά αρχικά ΟΑΜ που όμως σε πολύ μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, μετά την επίσκεψη στο νησί της Βασίλισσας Φρειδερίκης, διαλύθηκε. Οι εξορίσεις στην Μακρόνησο συνεχίστηκαν από τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις που ακολούθησαν. Γι' αυτούς τους λόγους, το νησί κρίθηκε με απόφαση της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, μνημείο της εποχής του εμφυλίου.

H απάντηση στις αντιδράσεις


«Μια συγκλονιστική εμπειρία...»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης