Ντροπή: Άφησαν στο έλεος του Θεού 52 παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση

Ντροπή: Άφησαν στο έλεος του Θεού 52 παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση

Κραυγή αγωνίας των γονέων - Το οικοτροφείο «οι Άγιοι Ανάργυροι» δεν λαμβάνει κρατική επιδότηση, όμως ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στο ίδρυμα 480.000 ευρώ από νοσήλια που δεν έχει καταβάλει με αποτέλεσμα να απειλείται η λειτουργία του

Με μια κραυγή αγωνίας οι γονείς 52 παιδιών με βαριά νοητική υστέρηση τα οποία φιλοξενούνται στο πρότυπο ειδικό οικοτροφείο «οι Άγιοι Ανάργυροι» ζητούν να καταβληθούν τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να ομαλοποιηθεί η ομαλή λειτουργία του ιδρύματος.

Το οικοτροφείο που βρίσκεται στην Κάντζα δεν λαμβάνει κρατική επιδότηση, η λειτουργία του όμως στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα νοσήλια που καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ για τα 52 παιδάκια με βαριά νοητική υστέρηση. Από το 2010 ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί την καταβολή των νοσηλίων και φτάσαμε σήμερα, Δεκέμβριο του 2015, που οι οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προς τα παιδιά που ζουν στο ειδικό οικοτροφείο αγγιζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ!

«Τα παιδιά μας είναι αόρατοι πολίτες. Έχουν πολλαπλές αναπηρίες, αυτισμό, σύνδρομο Down...» εξήγησε η Ελευθερία Ζερβάκη πρόεδρος του ΔΣ του ειδικού οικοτροφείου μιλώντας στο Mega.Στην ιστοσελίδα του οικοτροφείου αναφέρεται: «Σήμερα στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων "Οι Αγιοι Ανάργυροι" μετέχουν 52 οικογένειες για τον αντίστοιχο αριθμό περιθαλπομένων ατόμων. Η άδεια λειτουργίας προσδιορίζει το οίκημα σαν στέγη για 52 ΑΜΕΑ, με δείκτη νοημοσύνης (IQ) χαμηλότερο του 30%».

Ο σύλλογος έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με μόνη επιδίωξη το όφελος των 52 προστατευομένων μελών του. «Η αγωνία μας είναι ποιος και πόσο θα στηρίξει τα παιδιά μας όταν δεν θα είμαστε κοντά τους» σημείωσε η κυρία Ζερβάκη και εξομολογήθηκε: «Έχουμε κουραστεί...».

Προφανώς στον ΕΟΠΥΥ και στο καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας, μέσα στα τόσα προβλήματά τους δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα 52 παιδιά του οικοτροφείου. Παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση, πολλά από τα οποία δεν μπορούν καν να μιλήσουν, πολύ περισσότερο να αυτοεξυπηρετηθούν... Κι αν για ορισμένους γραφειοκράτες το οφειλόμενο ποσό των 480.000 ευρώ προς το ειδικό οικοτροφείο είναι ακόμη ένα από τα ελλείμματα που είναι δύσκολο να καλυφθούν, για τα 52 παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση η οφειλή αυτή μπορεί να επηρεάσει την ίδια τους την ζωή.

Για το λόγο αυτό, απαιτείται η παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, αφού σήμερα, μέσα στην τόσο μεγάλη οικονομική κρίση που τόσο πολύ έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, είναι υποχρέωση και καθήκον όλων -πρωτ' απ' όλα- να φροντίζουμε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Ρανια

καλε να σου ζητησουμε και συγνωμη που σου θιξαμε τον συριζα

Σιγά τα αυγά

εδώ άφησαν 300 με νοητική υστέρηση μόνους τους.....

alban

οποιος είναι ελληνας νά ΦΥΓΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχαλης

Πρωτη φορα αριστερα και στην προνοια

@Γονιός ΑΜΕΑ

Αγαπητέ γονέα ΑΜΕΑ, που ενοχληθήκατε επειδή καποιοι σχολιαστές εδώ έγραψαν ότι μόνο για περίεργες ΜΚΟ και για ψευδοπρόσφυγες υπάρχουν λεφτά, και τους αποκάλεσε, επιπλέον, "ρατσιστές" (δηλαδή είναι ρατσισμός το να θέλει μία κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στους πολίτες....), ας πάει στον κ. Πρωθυπουργό, του οποίου προφανώς είναι και ψηφοφόρος, να του εκθέσει το πρόβλημά του. Είμαι βέβαιος ότι θα του δώσει χρήματα από ό,τι περισσέψει από την περίθαλψη των νεαρών και ευσταλών "προσφύγων", αρτιμελών γυμνασμένων ανδρών 20-30 ετών... Καλή επιτυχία αγαπητέ κύριε/αγαπητή κυρία στο διάβημά σας...

ελληνας

τρέχουν για τους μετανάστες τώρα ,δεν ασχολούμεθα με τέτοια .-

Γιάνης

Λεφτά και φροντίδα μόνο για λαθρόεισβολείς.

Ποτέ ξανά κομουνισμός

Οι κομουνιστές πάντα είχαν θέμα με τα παιδιά.

Γιάννης

Ολοι εσείς που γράφετε τις ανοησίες σας εδώ με σχόλια, καλό είναι να σκέφτεστε και να μαθαίνετε πρώτα πως έχουν τα πράγματα λιγάκι πριν αρχίσετε να γράφετε.... Καλό θα σας σας κάνει. ...... Επειδή γνωρίζω την περίπτωση αυτού του οικοτροφείου και το πότε ξεκίνησε το πρόβλημα με τις μη καταβολές των χρηματικών ποσών, μάθετε ότι ο ΕΟΠΥΥ σταμάτησε να πληρώνει από το 2010. ...... Ποιος τελικά ηταν κυβέρνηση το 2010? το 11, το 12, εως και το 2014?. Ηταν και τότε ο Σύριζα που κάποιοι ανόητοι για αυτό το θέμα τον βρίζουν διαχρονικά?. ...... Λοιπόν να ειπωθούν πως εχουν τα πράγματα. Το οικοτροφείο αυτό δεν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αλλά απόφαση ομάδας γονιών που ηθελαν κάτι το καλλίτερο για φροντίδα για αυτά τα παιδιά τους με τα προβλήματα που αναφέρονται ότι και οντως έχουν. Και με μεγάλη βοήθεια της εκκλησίας με εράνους με δάνεια, με λεφτά των γονιών κατασκευάστηκε αυτό το οικοτροφείο. Με εθελοντική εργασία των γονιών και με προσωπικό που το μισθοδοτούσε ο σύλλογος εφεραν τα παιδιά τους εκει για καλύτερη ζωή. ..... Συμφώνησε τότε το ΙΚΑ να δίνει και ένα ποσό για κάθε παιδί που ηταν ασφαλισμένο στο ΙΚΑ, καθως και τα επιδόματα βαρειάς αναπηρίας που δικαιούνταν τα παιδιά από το κράτος, μαζί και οι προσφορές και οι δωρεές τρίτων λειτουργούσε το οικοτροφείο και χωρίς καννένα κρατικό ή οικονομικό έλεγχο. Στο καταστατικό του ηταν ως σύλλογος γονέων παιδιών κλπ κλπ με μια μη κερδοσκοπική εταιρεία διαχείρησης του οικοτροφείου. Όταν με την κρίση αρχισαν να ψάχνονται από το κράτος για τα διάφορα μη κερδοσκοπικά σωματεία, ΜΚΟ, ιδιωτικά φιλανθρωπικά σωματεία, κλπ ανακαλύφθησαν ....σημεία και τέρατα και αγριες ρεμούλες. Και επεσαν περικοπές οπου δεν υπήρχε έλεγχος. Όταν ιδρύθηκε ο ΕΟΠΥΥ αναφερόταν με τον ιδρυτικό του νόμο ότι δεν θα πληρώνει σε ιδιωτικά σωματεία η συλλόγους για τον ένα η τον άλλο σκοπό. Μόνο αιτιολογημένες πληρωμές και σε ελεγχόμενους τέτοιους φορείς από το κράτος θα ηταν δυνατόν. Και το κυριότερο δεν δέχθηκε αυτό το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα ελεγχο οικονομικών στοιχείων μέχρι σήμερα. Και για αυτό τον λόγο αδυνατεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ αυτά τα ποσά που ζητούν και είναι συσσωρευμένα εδώ και πέντε χρόνια. Ας συμμορφωθούν με τον νόμο οι κύριοι του οικοτροφείου για να πάρουν τα λεφτά. .... Οι εποχές που ο καθένας εφτιαχνε και από ένα σύλλογο, ΜΚΟ και αλλους τινά , ιδιωτικούς κοινωνικούς φορείς , εισέπραττε γερό κρατικό χρήμα η από την ΕΕ και το επαιζε μετά ο μέγας " άρχοντας " στο δημιούργημά του, τέλειωσαν αυτά. ....... Ετσι και καλως εγιναν τώρα.

ΠΡΟΣ ΔΟΓΑΝΙΑ

ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΕΛΑΤΕ. ΦΑΤΕ ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΩΡΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης