Υπουργείο Υγείας: Οι πρόσφυγες δεν είναι υγειονομική βόμβα

Υπουργείο Υγείας: Οι πρόσφυγες δεν είναι υγειονομική βόμβα

Η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 80% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, τόνισε χαρακτηριστικά  υπουργός Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Οι πρόσφυγες δεν είναι υγειονομική βόμβα
Την σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη λόγω του προσφυγικού κύματος από τη Συρία περίγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του, σήμερα, στη Ρώμη, στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το προσφυγικό ζήτημα, θέτοντας παράλληλα το θέμα τόσο του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού όσο και της χρηματοδότησης του από ευρωπαϊκούς πόρους.
 
«Η διάσκεψη αυτή του ΠΟΥ, που επικεντρώνεται στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την ουσιαστική αποτίμηση της εμπειρίας των χωρών που εμπλέκονται σ’ αυτή την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Είναι αναγκαία όμως η άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου επαρκούς υγειονομικής φροντίδας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 80% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Το κοινωνικό και επιδημιολογικό προφίλ αυτών των πληθυσμών έχει τροποποιηθεί το τελευταίο διάστημα και κυριαρχούν οι οικογένειες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι. Το 70% από αυτούς τους απελπισμένους, όπως τόνισε, ανθρώπους είναι πρόσφυγες ( 62% από τη Συρία), εξ αυτών δε το 25% είναι παιδιά και το 16% είναι γυναίκες.
 
Κλείσιμο
Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα «υγειονομικής βόμβας» και μεταδιδομένων λοιμωδών νοσημάτων, αλλά ότι υπάρχει ανάγκη προκαταρκτικού ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας ταλαιπωρημένων ανθρώπων.
 
«Το ζητούμενο είναι οι σύνοδοι και οι διασκέψεις να οδηγούν σε συγκεκριμένα μέτρα και σε συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο διαχείρισης αυτού του μείζονος κοινωνικού προβλήματος που αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο τις χώρες υποδοχής.

Θεωρούμε ότι η Ευρώπη που οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του ανθρωπισμού, οφείλει να διασφαλίσει την αναγκαία πολιτική συνεννόηση και την κοινή δράση μπροστά στην τραγωδία που εκτυλίσσεται καθημερινά στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Μεσόγειο Θάλασσα και στους χερσαίους δρόμους προς την Κεντρική Ευρώπη» είπε ο Έλληνας υπουργός Υγείας.
 
Ο συνολικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, πρέπει να περιλαμβάνει την ενίσχυση με προσωπικό καθώς και με φάρμακα, εμβόλια και υλικό πρώτης ανάγκης όλων των δημόσιων δομών στα νησιά του Αιγίου που αποτελούν πύλες εισόδου.  Επίσης, την κάλυψη σε 24ωρη βάση με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των ανοικτών Κέντρων Φιλοξενίας στην Αττική και των Προαναχωρησιακών Κέντρων και την προτυποποίηση των διαδικασιών άμεσης φροντίδας, την εφαρμογή πρωτοκόλλων καταγραφής ( κάρτα υγείας) και διαχείρισης των συνολικών προβλημάτων υγείας των προσφύγων – μεταναστών, την πιστοποίηση και το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων οργανώσεων και εθελοντών, την παροχή πληροφοριακού υλικού, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη διαπολιτισμική κουλτούρα και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ασθενών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης