Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για τις αποκαλύψεις-«φωτιά» του Πανούση

Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για τις αποκαλύψεις-«φωτιά» του Πανούση

«Επιχειρείται απομείωση του ήθους του Γ. Πανούση ακριβώς λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών του» υπογράμμισε ο δικηγόρος του - Ο Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στη Βουλή για την υπόθεση παρά τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν

Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για τις αποκαλύψεις-«φωτιά» του Πανούση
Αρχίζει να μηδενίζει ο χρόνος στην κλεψύδρα των αποφάσεων της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη για την τύχη των καταγγελιών του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ότι απειλείται η ζωή του και ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνδιαλέγονται με τρομοκράτες κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και για την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν δυο υπουργοί κατά παντός υπευθύνου, που όμως στην ουσία φωτογραφίζουν τον κ. Πανούση.

Σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο δικηγόρος του κ. Πανούση και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης ΑΛεξανδρής τόνισε ότι «το περιεχόμενο των εγγράφων του Γιάννη Πανούση είναι σοβαρό» και πως «επιχειρείται απομείωση του ήθους του ακριβώς λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών του».
Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε την Παρασκευή να βρεθεί στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε τρεις ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης για τις αποκαλύψεις του τέως υπουργού. Αν και ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Μάλτα και τη Σύνοδο Κορυφής και βρίσκεται στην Αθήνα δεν παραβρέθηκε στη Βουλή για να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν εμπρόθεσμα για την υπόθεση Πανούση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος. 

Γεγονός είναι πάντως πως ο πανικός και το πολιτικό άγχος στην κυβέρνηση έχει φτάσει στο ζενίθ μετά τις καταγγελίες.

Κλείσιμο
Μέσα σε αυτό το κλίμα του πανικού, το Μαξίμου έκανε το ατόπημα να στείλει δύο υπουργούς και ένα ακόμη στέλεχος της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά.

Σκοπός της ενέργειας αυτής ήταν να εκφοβίσουν αφενός μεν τον κ. Πανούση για να σταματήσει να μιλάει, και αφετέρου να φιμώσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικά και μη), για να μην συνεχίζουν να δημοσιοποιούν τους «καυτούς» διαλόγους μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και μελών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε όλες αυτές τις ενέργειες του κυβερνητικού πανικού ο κ. Πανούσης απλά απάντησε, «σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ», προσθέτοντας με νόημα ότι σε αυτόν τον αγώνα έχει απέναντί του και το κράτος και το παρακράτος.

Δεν σταμάτησε εκεί ο κ Πανούσης. Με γραπτή ανακοίνωσή του άφησε αιχμές για το περιβάλλον του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είχα  προειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό.  Ή  θ’ απαλλαγεί  από τον στενό κύκλο των "Αριστερών του τίποτα...." ή θα χαθεί μαζί τους».

Πάντως, ανοικτό άφησε ο κ. Πανούσης το ενδεχόμενο «σ’ αυτή τη νέα ολοκληρωτικού τύπου αντίληψη και πρακτική να με συλλάβουν γιατί είμαι αντικαθεστωτικός».

Ωστόσο, από την Μάλτα, κυβερνητικές πηγές έθεταν ερωτήματα στον πρώην υπουργό Προστασία του Πολίτη, όπως είναι ότι «αφού ο κ. Πανούσης είχε στοιχεία, όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ότι κινδυνεύει η ζωή του, γιατί δεν έκανε κινήσεις τότε που ήταν υπουργός;».

Το δεύτερο ερώτημα που έθεταν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ήταν «πώς γίνεται να είναι στην κατοχή του κ. Πανούση απόρρητα έγγραφα, αφού δεν είναι πλέον υπουργός;».
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου καλύπτει πλήρως τον Παναγιώτη Λάμπρου, καθώς, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προκύπτει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση και παραπέμπουν στη σχετική δήλωση που έκανε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Λάμπρου είχε αναφέρει ότι, λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής του με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, «όταν του ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμει, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων του, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησε υποχρέωσή του».

«Στο πλαίσιο αυτής μου της ιδιότητας, επισκέφτηκα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομιλούσα με μεγάλο αριθμό κρατουμένων, και το ίδιο έκανα κάθε φορά που απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή των κρατούμενων» είχε τονίσει ο κ. Λάμπρου.

Η κίνηση πανικού της Κυβέρνησης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης Νίκος Τόσκας   και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, επισκέφθηκαν την περασμένη Τρίτη την Εισαγγελέα του Αρείου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Ουσιαστικά όμως κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην συναδέλφου τους, υπουργού του κ. Πανούση.

Οι δύο υπουργοί εξερχόμενοι του γραφείου της κυρίας Κουτζαμάνης, ανέφεραν ότι μετά τα γνωστά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, με διαλόγους που δεν γνωρίζουν εάν είναι ή όχι αληθινοί και εάν έχουν τον χαρακτήρα του απορρήτου ή όχι, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για αδικήματα που σχετίζονται με το απόρρητο μυστικών εγγράφων της πολιτείας, παράβασης μυστικών της πολιτείας και υπεξαγωγής εγγράφων.
Τα έγγραφα αυτά, όπως διευκρίνισαν, δημιουργούν ανησυχία και προβλήματα ασφαλείας.
Δηλαδή, οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Τόσκας πάνω στο πανικό των εξελίξεων, δεν δίστασαν τους διαλόγους του Πάνου Λάμπρου, του πρώην μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνη, που συνομιλούσε με κρατουμένους τρομοκράτες, να τους «αναβαθμίσουν» σε υπόθεση εθνικής ασφαλείας.

Όπως διευκρίνισαν οι δύο υπουργοί, το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύονται διάφορα κείμενα τα οποία δεν γνωρίζουν εάν είναι αληθινά ή όχι, και εάν έχουν τον χαρακτήρα του απορρήτου ή όχι. Τα έγγραφα αυτά, όπως τόνισαν, δημιουργούν ανησυχία και προβλήματα ασφαλείας.
Ακόμα, τόνισαν ότι ζήτησαν από την κυρία Κουτζαμάνη να διερευνηθεί εάν είναι νόμιμη η απόκτησή των επίμαχων εγγράφων που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ και αν μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί ζήτησαν από την εισαγγελική λειτουργό να αναζητηθούν οι ευθύνες και σε όσους αναπαράγουν ή δημοσιοποιούν τα έγραφα αυτά, τα οποία πιθανά να έχουν τον χαρακτήρα του απορρήτου.

Το τελευταίο αίτημα των δυο υπουργών προς την κυρία Κουτζαμάνη μεταφράζεται στο ότι να πρέπει να αναζητηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες ή όχι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (κανάλια, σάιτ κ.λπ.), που αναπαράγουν «απόρρητους» διαλόγους μεταξύ φερόμενου πολιτικού από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένου τρομοκρατικής οργάνωσης στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίοι προέρχονται από κρατικά απόρρητα έγγραφα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της 45 περίπου λεπτών συνάντησης με την κυρία Κουτζαμάνη, η τελευταία δεν αναφέρθηκε - όπως είπαν οι δύο υπουργοί - στο περιεχόμενο των καταγγελιών του Γιάννη Πανούση, καθώς υπάρχει το απόρρητο της εισαγγελικής έρευνας.

Η ώρα της απόφασης της κυρίας Κουτζαμάνη

Η κυρία Κουτζαμάνη μελετά τις καταγγελίες του κ. Πανούση, όπως και την μηνυτήρια αναφορά, ενώ από τους δύο υπουργούς ζήτησε να τις προσκομίσουν στοιχεία για τα όσα αναφέρουν στην μήνυση τους, προκειμένου η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός να έχει πλήρη εικόνα των καταγγελλομένων.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, αν και όχι σήμερα, η κυρία Κουτζαμάνη αναμένεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της και να προβεί στις αναγκαίες κινήσεις.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την δυνατότητα να προβεί στις εξής ενέργειες:

1. Να αναθέσει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου την διενέργεια προκαταρκτικής ποινικής έρευνας και για τις δύο επίμαχες υποθέσεις.

2. Να διαβιβάσει και τις δύο υποθέσεις είτε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών είτε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις δικές τους ενέργειες. Δηλαδή, για να παραγγείλουν είτε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, είτε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος την διενέργεια προκαταρκτικής ποινικής έρευνας.

3. Η κυρία Κουτζαμάνη να παραγγείλει η ίδια την διενέργεια προκαταρκτικής ποινικής έρευνας είτε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών είτε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Επιτροπή Θεσμών

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέτει στην Επιτροπή Θεσμών ο κ. Πανούσης και στην συνέχεια θα κριθεί αν είναι απαραίτητη η κλήτευση του υπουργού Δικαιοσύνης και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ.
Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι πρέπει να κληθούν και οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Τόσκας στην επιτροπή την επομένη ημέρα της κατάθεσης του κ. Πανούση.

Η διαδρομή της κρίσης στο κυβερνών κόμμα

Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ ταράχτηκε μετά την συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Πανούσης στο Πρώτο ΘΕΜΑ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Πώποτα και Άρια Καλύβα και αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί απειλές σε βάρος της ζωής του, ενώ έκανε αναφορά για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες.

 Κεντρικό πρόσωπο των αποκαλύψεων του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι ο Πάνος Λάμπρου ο οποίος είναι από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι ένα από τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, της οποίας προΐσταται ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είναι γνωστή η δράση του στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα ο κ. Λάμπρου φέρεται  σήμερα να μην εργάζεται μεν στο υπουργείο Δικαιοσύνης με έμμισθη σχέση στο γραφείο του υπουργού Νικόλαου Παρασκευόπουλου, αλλά ωστόσο συμβουλεύει αμισθί τον   υπουργό Δικαιοσύνης ως μέλος ειδικής ομάδας εργασίας.

Την ίδια στιγμή  συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με δαπάνες που εγκρίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Κοσμάτος και συνομιλεί με τρομοκράτες για τη λήψη νομοθετικών μέτρων  ως εκπρόσωπος του κ. Παρασκευόπουλου, ενώ  σιωπά όταν μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» του λέει ότι καλά έκαναν και έβαλαν βόμβα στον κ. Πανούση.

Οι σχέσεις του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάμπρου στον πολιτικό χώρο της Κουμουνδούρου, φτάνουν σε τέτοιο σημείο, όπου στις 2 Νοεμβρίου το υπουργείο Δικαιοσύνης εγκρίνει τα κονδύλια για να συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό   στις φυλακές Διαβατών με χρήματα του Ελληνικού λαού.

Ο κ. Λάμπρου έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό μετά τη  δημοσιοποίηση των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που είχε στα χέρια του ο κ. Πανούσης, σύμφωνα με τις οποίες είχε συνομιλίες με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και διαπραγματευόταν νομοθετικά μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τις συνομιλίες αυτές ο κ. Πανούσης τις παρέδωσε στην κυρία Κουτζαμάνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Λάμπρου αυτόκλητος δήλωσε ότι είναι αυτός που συνομιλεί  με τους κρατούμενους μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης ως ειδικός συνεργάτης του υπουργού, ενώ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» είπε ότι «ήμασταν μαζί» με τον κ. Τσίπρα στις φυλακές Διαβατών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης