Το Φετιχιέ τζαμί απειλεί να «θάψει» οριστικά την παλαιότερη εκκλησία της Αθήνας

Το Φετιχιέ τζαμί απειλεί να «θάψει» οριστικά την παλαιότερη εκκλησία της Αθήνας

Εκκληση Ιερώνυμου προς τον Αριστείδη Μπαλτά: «Καλό το Φετιχιέ τζαμί, αλλά μη θάβετε την Εκκλησία μας» - Η αναστήλωση του τζαμιού γίνεται κατόπιν προτροπής του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εμμέσως το συνέκρινε με την... Ακρόπολη

Νέο αγκάθι στις σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας προκαλούν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του τζαμιού Φετιχιέ που βρίσκονται σε εξέλιξη στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Το συγκεκριμένο τζαμί είναι χτισμένο πάνω σε ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ζητάει μαζί με τις αναστηλωτικές εργασίες στο τζαμί του Πορθητή να αναδειχθεί και ο χριστιανικός ναός που κατέστρεψαν οι Οθωμανοί όταν κατέλαβαν την Αθήνα το 1456. «Δύο πολιτισμοί, δύο ιστορίες», όπως αναφέρει με νόημα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να δημοσιοποιήσει την επιστολή του προς τον κ. Μπαλτά -μία από τις σπάνιες φορές που το κάνει- μαρτυρά την έντονη ενόχλησή του όχι τόσο για τις εργασίες αναστύλωσης του οθωμανικού μνημείου, αλλά για το γεγονός ότι επιχειρείται η παραγραφή της ιστορικής πραγματικότητας και συγκεκριμένα του γεγονότος ότι αυτό είναι κτισμένο πάνω σε θεμέλια μιας εκκλησίας που θεωρείται η παλαιότερη στην Αθήνα. «Ο κατακτητής μας μέσα στην αλαζονεία της νίκης κατέστρεψε την πρώτη εκκλησία της Αθήνας και πάνω της ανέγειρε το σωζόμενο τζαμί. Οι έρευνες απέδειξαν του λόγου το αληθές. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι πολλά», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος, προτείνοντας στον υπουργό Πολιτισμού μαζί με το τζαμί να αναδειχθεί και η εκκλησία της Παναγίας. «Η πρωτοβουλία είναι στο χέρι σας. Δεν θα στερεώσετε απλώς σε έναν χώρο δύο μνημεία. Θα αναδείξετε την πορεία και την τραγικότητα της ιστορίας του τόπου», σημειώνει με νόημα προς τον ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος συνδέει ευθέως την απόφαση αναστύλωσης του τεμένους με την «επιθυμία και πίεση των γειτόνων», δηλαδή της Τουρκίας. Οντως, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα το 2013, ως υπουργός Εξωτερικών, ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ζητήσει να αναδεχθεί το τέμενος του Πορθητή παρομοιάζοντάς το ακόμη και με την… Ακρόπολη. «Είδα το Φετιχιέ τζαμί σε κακή κατάσταση, μου προκάλεσε θλίψη, σε αντίθεση με τον θαυμασμό που αισθάνομαι όταν βλέπω την Ακρόπολη», είχε δηλώσει ζητώντας να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ακόμη και ως μουσουλμανικό τέμενος στη συνέχεια. «Να αναδειχθεί και η εκκλησία» 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος φέρεται να είναι ενοχλημένος από τις σκέψεις που κυκλοφορούν σε κύκλους της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού είτε για επανάχωση στο έδαφος των θεμελίων της εκκλησίας είτε για απομάκρυνσή τους από το σημείο, αφού δεν συνάδουν με τα μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου, τα οποία σύμφωνα με τη μελέτη «είναι ένα από τα πιο σημαντικά της οθωμανικής περιόδου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας». Αναφέρει με νόημα στην επιστολή του προς τον κ. Μπλατά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ήδη θα έχουν αρχίσει τα σχετικά “νεύματα” για να “εξαφανισθούν οι λίθοι οι κράζοντες”. Πολλοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να μπαζωθούν. Αλλοι θα υποστηρίξουν ότι οι πέτρες θα πρέπει να μεταφερθούν στο Μουσείο». Πάντως στη μελέτη που βρίσκεται αναρτημένη στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην τύχη που θα έχουν τα ερείπια της βυζαντινής χριστιανικής βασιλικής στο πλαίσιο διαμόρφωσης και του περιβάλλοντα χώρου. 

«Πρόκειται για ένα μνημείο στην καρδιά της Αθήνας με έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Σκεφτείτε τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν στους ξένους επισκέπτες, όταν δουν το τζαμί αναστηλωμένο και λαμπερό κάτω από την Ακρόπολη», σχολίασε στο ΘΕΜΑ συνεργάτης του κ. Ιερώνυμου, επισημαίνοντας στη συνέχεια: «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναδειχθεί και η εκκλησία πάνω στην οποία το έκτισαν οι κατακτητές της Αθήνας, ώστε να μη διαγραφεί ένα σημαντικό κομμάτι από την ιστορία της πρωτεύουσας. Να αναδειχθεί η πορεία και η τραγικότητα της ιστορίας του τόπου, όπως αναφέρει και ο αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού».


Το Φετιχιέ τζαμί ή Τζαμί του Πορθητή κατασκευάστηκε το 1458, μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του ίδιου του Μωάμεθ του Πορθητής, δύο χρόνια μετά τη, δίχως αντίσταση, κατάκτηση της πόλης από τον Ομάρ. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, κοντά στον Πύργο των Ανέμων. Λόγω της πληθώρας διαθέσιμου οικοδομικού υλικού κατά το χρόνο ανεγέρσεώς του το μνημείο ενσωματώνει αρχιτεκτονικά μέλη των κλασικών και βυζαντινών χρόνων, μεταξύ των οποίων και ιωνικά κιονόκρανα της αρχαίας εποχής.

Το έργο αποκατάστασης είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.300.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Οπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης στοχεύουν στην ανάδειξη όλων των σημαντικών μορφολογικών στοιχείων του μνημείου, ώστε, εκτός από το να καταστεί επισκέψιμο, να αποτελέσει και χώρο για μικρές εκθέσεις ή εκδηλώσεις που θα συνάδουν με τον χαρακτήρα του.

Να σημειωθεί πως με πόρους της Γ΄ Χρηματοδοτικής Περιόδου (2007-2013) έχουν αποκατασταθεί 12 οθωμανικά μνημεία (προϋπολογισμός 13,5 εκατ. ευρώ) σε όλη τη χώρα, ενώ σήμερα εκτελούνται στο Αιγαίο, τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Κρήτη 9 έργα προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, με κορυφαίο το έργο της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο (2.110.000 ευρώ).


ΣΧΟΛΙΑ (94)

konstantinos

το Φετιχιέ Τζαμί που βρίσκεται εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς στον Πύργο των Ανέμων/Ρολόι του Κυρρήστου ΗΔΗ Ανακαινίζεται απο τις Αρχές του 2014 τέλη του 2013 με σκοπό να αποδοθεί στο "Κοινό"αρχικά ως Μουσειακός Χώρος προς Επίσκεψη στους απανταχού Muslims...και tourists...και μετά να λειτουργεί ως Τέμενος ώστε να εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους Καθήκοντα τα τοξικά μας Αδέρφια...μάλιστα ήξερα ότι τα εγκαίνια θα γινόντουσαν επί Τρελαντώνη Σαμαρά αλλά μάλλον θα τα κάνουν οι Απάτρηδες-Ισλαμολάγνοι του Σφύριζα-Μύριζα..Δηλαδή με χρήματα του Κράτους (των Ελλήνων Φορολογουμένων ανακαινίζουν Τζαμιά ως ένδειξη Πολιτισμικής Συνύπαρξης...).Όποιος περάσει απο έξω θα το δει και θα καταλάβει τι έρχεται...ΟΧΙ τι μας δείχνουν..η Γιορτή της Ασούρα σε Συνδυασμό με την Νομοτελειακή Εφαρμογή με Μαζικό Τρόπο της Σαρίας-Ισλαμικού Νομού θα δώσουν τα "αποτελέσματα που θέλουν" οι Νεοταξικοί κύκλοι...με τις μαριονέτες τους στην Ελλάδα.Το Τζιχάντ με τις "πρακτικές τους"..Δημόσιες Μαζικές Εκτελέσεις,Αποκεφαλισμοί,Σταυρώσεις,και οι Υπόλοιπες "ομορφίες" είναι το προσεχές σενάριο.Το ΣτΕ έδωσε την Έγκριση για Κατασκευή Τεμένους στον Βοτανικό Απορρίπτοντας τις Ενστάσεις των Κατοίκων που είχαν Υποβάλλει το Σχετικό Υπόμνημα.Τι δεν καταλαβαίνεις ειλικρινά;; Οι Ανώτεροι Ιεράρχες-Μητροπολίτες εκτός απο τα Συλλείτουργα,τις ενθρονίσεις,τις επαφές τους με διάφορες "Μασωνικές Στοές-Λέσχες"...θα καλέσουν ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;; ή Θα περιοριστούν σε αυτές τις Ανώδυνες Ανακοινώσεις που ΔΕΝ έχουν κανένα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΗΜΑ..μας ρίχνουν χρυσόσκονη "Δημοκρατίας"..Που είναι οι Προσωπικότητες εκείνες ώστε να ξεσηκώσουν τον Κόσμο..Πουθενά γιατί ο λεγόμενος "Πνευματικός Κόσμος" είναι μέρος του Συστήματος της Παρακμής&διαφθοράς...Αυτοί θα μιλήσουν ΜΟΝΟ όταν πρόκειται να δηλώσουν Αλληλεγγύη στους "Μετανάστες-Μορφωμένους Πρόσφυγες με ipad"...που λιάζονται σε πάρκα+πλατείες και μετά απλά εξαφανίζονται...

konstantinos

Πρώτον: ΔΕΝ υπάρχουν 2 Πολιτισμοί η Τουρκία/Ισλάμ/οι Πέρσες Προγονοί τους μας έχουν δείξει στην Πράξη ότι ο Μοναδικός "Πολιτισμός που έχουν" είναι της Γενοκτονίας Σφαγών Εθνών/λαών/Ελλήνων/με επεκτατικές βλέψεις έχοντας αφετηρία την Ελλάδα ώστε να εξαπλωθούν στην Ευρώπη άρα 2 Πολιτισμοί ΔΕΝ υπάρχουν.Υπάρχει ένας και αυτός είναι που αναπτύχθηκε στην Αρχαία Ελλάδα με άνθηση των Τεχνών-Γραμμάτων-Φιλοσοφίας-Αναζήτηση προς το Μεταφυσικό/θείο και επι της ουσίας οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι λόγω της Ανεπτυγμένης Πνευματικής τους Κατάστασης η οποία ήταν Έτη Φωτός Μακρύα λειτούγησαν ως Προπομποί του Χριστιανισμού και την Έλευση του Χριστού. Δεύτερον: το θέμα με τους Αρχαίους Ναούς επειδή και εμένα με είχε προβληματίσει κάποτε καθώς έβλεπα μέσα σε Αρχαιολογικούς Χώρους ή σε Προαύλιο Χώρο Εκκλησίας Απομεινάρια ενός άλλου Πολιτισμού (βλέπε Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα-Τέρμα Οδού Αδριανού στο δεξί σου χέρι) από όσο το έψαξα το θέμα έχει ώς εξής Επειδή τα σημεία που επέλεγαν να Χτίσουν οι Αρχαίοι Έλληνες τους Ναούς/θέατρα/Στάδια Μόνο Τυχαία ΔΕΝ ήταν (αρκεί κάποιος να επισκεφτεί τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών και θα πάθει την πλάκα του..τα σημεία που έχουν φτιάξει το Στάδιο,Θέατρο είναι Απίστευτης Δυσκολίας+Προσανατολισμού) ας αναζητήσει κάποιος στο youtube το βίντεο με τίτλο Ο Γεωμετρικός Τριγωνισμός της Αρχαίας Ελλάδας και θα εκπλαγεί..!!,Τα Μυστικά Του Παρθενώνα,strange Hellas Ενεργειακοί Τόποι της Ελλάδος,Αρμονία-Συμπαντική ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ και όπου Τελειότητα=Θεός,τα σημεία που χτίστηκαν λοιπόν όλα αυτά τα θέατρα/Ναοί ανά την Ελλάδα εκπέμπουν Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία και μέσω αυτών των Πεδίων έρχονταν σε επαφή με άλλη Διάσταση..προς τα ψηλά..οι Αρχαίοι Αναζητώντας το Θείο-Μεταφυσικό για αυτό και τα φτιάχνανε σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΡΗ..Τρίτον:Όταν ήρθε ο Χριστιανισμός συμπληρώνοντας τα κενά/ατέλειες/απορίες/προβληματισμούς των Αρχαίων Σοφών χρησιμοποιήσε τους ίδιους χώρους γιατί έρχεται σε επαφή με το Μεταφυσικό-Θείο + ήταν πιο εύκολο αξιοποιήσιμο το Κατασκευαστικό Υλικό δηλαδή γκρεμίζανε το παλιό για να φτιάξουν τις Εκκλησίες ώστε να ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ μέσα απο αυτή την Διαδικασία.Το κομμάτι των Καταστροφών το βλέπει ο καθένας κάτω απο το δικό του Πρίσμα-ναι γίνανε πολλά κατά την διάρκεια των Αιώνων,σε αλλαγές Καταστάσεων απο Αρχαία Ελλάδα-Δωδεκάθεο στον Χριστιανισμό αλλά σημασία έχει το ποιός ήταν ο απώτερος στόχος ΟΧΙ το επιφανειακό κομμάτι της Καταστροφής που το βλέπεις και λυπάσαι/οργίζεσαι.Η Αρχαία Ελλάδα+Χριστιανισμός είναι οι Πνευματικές μας Καταβολές/ρίζες.

Thanos

Το οτι η Βυζαντινη εκκλησια χτιστηκε καταστρεφοντασ τα αρχαια μνημεια το ξεχασε ο τραγοπαπας

anendotos

Λαμόγια ! αυτκαταστέφεσται. Μονο το φα σκεπτεστε,

Που καταντήσαμε Λοχία

Eγώ βλέπω ότι η Ελλάδα του Συριζα στήνει ισλαμικά τεμένη πάνω σε εκκλησίες ............ αυτό είναι το "ψευτορωμαίικο": Σούζα ο Τσίπρας στις εντολές Νταβούτογλου για το "φετιχιέ-τζαμί"!

ΕΛΛΗΝΙΔΑ+

ΚΑΝΕΝΑ τζαμί πουθεναααααααααααααααααααααααααααααααα.- τελος.(εξω απ την Ελλάδα ολοι οι ισλαμιστες).

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΖΑΜΙΑ

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΠΛΑ ,ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.

Ποδέμος@Αναποδέμος

Ρε ημαρτον τοσα χρονια με το ιδιο θεμα.ειναι απαραδεκτο μετα απο τοσα χρονια μια ευρωπαικη πρωτευουσα να μην εχει τζαμι.οφειλει η ελλαδα να σεβεται το δικαιωμα των ανθρωπων αυτων.εννοειται οτι μιλαω για τους νομιμους μεταναστες,οι παρανομοι δεν εχουν καμια δουλεια εδω.τζαμι πρεπει να φτιαχτει,οχι στην αθηνα στο κεντρο γιατι ειναι ηδη φορτωμενο και σε αθλια κατασταση ,αλλα να φτιαχτει επιτελους σε ενα μερος που θα δωσει ζωη,να συνδεεται με τις συγκοινωνιες και να μπορει να εξυπηρετησει τον κοσμο.και οταν λεω να φτιαχτει ,να γινει ενα μεγαλο και λειτουργικο κτηριο.να το εκμεταλλευετει η χωρα και τουριστικα ,απο τα γυρω καταστηματα που θα ειναι ελληνικα.λεμε για βιομηχανια ,βιομηχανια μας ειναι ο τουρισμος και πρεπει να ειναι και αυτος ο τουρισμος,οπως κΙα οι υπηρεσιες υγειας για τις βαλκανικες χωρες.βιομηχανια βαρια δεν θα αποκτησουμε ποτε,ας αποκτησουμε επισκεπτες.τωρα αν καποιοι νομιζουν οτι θα εξισλαμιστουμε ας κουνησουν το κεφαλο τους.εδω δεν θα χουμε να φαμε με τοσα που πληρωνουμε,μας ρημαξαν.

GP

Για πες μου ποιοι είναι οι νόμιμοι Μουσουλμάνοι μετανάστες που διαμένουν στην Αθήνα; Όοοολοι αυτοί μπήκαν παράνομα εξαρχής. Δεν ήρθαν με αεροπλάνο της γραμμής, αλλά είτε από Έβρο είτε κολυμπώντας από το Αιγαίο. Δες τι γίνεται στον κόσμο με τους Μουσουλμάνους και τι γίνεται και σε ευρωπαϊκές χώρες... Το ξέρεις ότι σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κατάρ κλπ απαγορεύεται να φοράς έστω και σταυρουδάκι. Και στις υπόλοιπες χώρες σε κοιτάνε περίεργα... Άσε μας τώρα...

Προς καθυστερημένο ''Έλληνα''

Φίλε έχεις ιδέα πόσες ζωές χάθηκαν για να φύγουν τα τζαμιά απο τη χώρα; Δεν σε νοιάζει αλλά την 25η Μαρτίου κάνεις παρελάσεις. Σταμάτα τις παρελάσεις,ξήλωνε αγάλματα ,βγάλε τα ονόματά τους από οδούς,πόλεις,χωριά κτλπ και μετά χτίσε τζαμιά. Όσο για την Ευρώπη που λες, τι σημαίνει οτι πρέπει να γίνουμε τα ίδια σκατά; Στην Ελλάδα(σύμβολο του χριστιανισμού) με αυτή την ιστορία πιστεύεις οτι χωράνε τζαμιά; Είναι προσβολή να χτιστούν τζαμιά στην Ελλάδα,πόσο μάλλον πάνω από χριστιανική εκκλησία.

ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΗΣ

ΧΕΧΕΚΕ Η ΦΑΤΜΕ ΣΤΟ ΦΕΤΙΧΕ ΤΖΑΜΙ ΛΕΩ ΕΓΩ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ.........ΕΚΕΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΛΕΦΤΑ

Και

ξέχασε να σκουπιστεί

ΑΒΗ

Τσιπρα νεοταξικε υπαλληλε τα ψωμια σου ειναι λιγα προδοτη

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης