«Ο Ρουπακιάς ήταν απαθής αφού δολοφόνησε τον Παύλο», κατέθεσε στο δικαστήριο φίλος του Φύσσα

«Ο Ρουπακιάς ήταν απαθής αφού δολοφόνησε τον Παύλο», κατέθεσε στο δικαστήριο φίλος του Φύσσα

Ενώ ο Ρουπακιάς τον μαχαίρωνε οι άλλοι χρυσαυγίτες τον εμψύχωναν κατέθεσε ο Δημήτρης Μελαχρινόπουλος, φίλος του Παύλου Φύσσα επισημαίνοντας ότι «εκείνο το βράδυ ήθελαν να σκοτώσουν τον Παύλο» - Κατήγγειλε πως «δύο μήνες μετά τη δολοφονία με έπαιρναν τηλέφωνο από απόκρυψη και μια αντρική φωνή μου έλεγε "εσύ είσαι ο επόμενος, θα σε σκοτώσουμε"»

«Ο Ρουπακιάς ήταν απαθής αφού δολοφόνησε τον Παύλο», κατέθεσε στο δικαστήριο φίλος του Φύσσα
Το σκηνικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, όπως το έζησε τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, περιέγραψε σήμερα καρέ- καρέ στο δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο φίλος του αδικοχαμένου μουσικού Δημήτρης Μελαχρινόπουλος.

Με λεπτομέρειες που σοκάρουν, ο μάρτυρας κατέθεσε πως εκείνο το βράδυο «ήθελαν να σκοτώσουν τον Παύλο» και γι' αυτό και δεν επιτέθηκαν, όπως είπε, σε κάποιο άλλο μέλος της παρέας του Παύλου Φύσσα. «Ήξεραν πού πήγαιναν» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας για να περιγράψει στη συνέχεια ένα σκηνικό που προκαλεί τρόμο.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον φίλο του Παύλου Φύσσα, εκείνο το βράδυ μετά την αποχώρησή τους από την καφετέρια «το Κοράλι» όπου ο μουσικός και η παρέα του είχαν πάει για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο, τέσσερα με πέντε άτομα τους περίμεναν στη μέση της οδού Παύλου Μελά όπου είχαν παρκάρει, κρατώντας στα χέρια στυλιάρια, καδρόνια και ο ένας σιδηρογροθιά.

«Γύρω στα δέκα άτομα κινούνταν παράλληλα με εμάς στο απέναντι πεζοδρόμιο και μας έβριζαν «κότες ελάτε να σας γ...., να σας σφάξουμε», είπε ο Δ. Μελαχρινόπουλος, ο οποίος όπως κατέθεσε ήταν ο ένας από τους δύο φίλους του μουσικού, που έμεινε πίσω την ώρα της επίθεσης και είδε το Γιώργο Ρουπακιά να μπαίνει ανάποδα στο δρόμο με ένα αυτοκίνητο μάρκας Nissan και να μαχαιρώνει τον Παύλο Φύσσα.

«Δεν τον είδα να κρατάει μαχαίρι αλλά από την κίνησή του κατάλαβα ότι τον μαχαίρωσε δυο φορές» είπε ο μάρτυρας και ανέφερε πως λίγο πριν μια ομάδα τεσσάρων με πέντε μαυροφορεμένων ατομών είχε επιτεθεί στον 34χρονο μουσικό και τον χτυπούσε. «Όταν είδαν το Ρουπακιά να φθάνει εκείνοι έφυγαν, ένιωσα ότι του έκαναν χώρο για την επίθεση, αποδυναμώνανε τον Παύλο» είπε ο μάρτυρας αναφέροντας ακόμη πως εκείνη τη στιγμή οι υπόλοιποι που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο χτύπουσαν τα πόδια τους στο έδαφος - έκαναν ποδοβολητό είπε χαρακτηριστικά - για να εμψυχώσουν τον Γ. Ρουπακιά.

Η κατάθεση του μάρτυρα διακοπτόταν συχνά από τις διαμαρτυρίες συνηγόρων πολιτικής αγωγής που διαμαρτύρονταν στο δικαστήριο για «ειρωνικά σχόλια» από την πλευρά των κατηγορουμένων.

Επίμονες ήταν όμως και οι ερωτήσεις της πρόεδρου Μ. Λεπενιώτη αλλά και της εισαγγελέως Α. Οικονόμου προς το μάρτυρα σχετικά με τις διαφοροποιήσεις του ως προς την περιγραφή των γεγονότων, στις τέσσερις συνολικά καταθέσεις που έχει δώσει για το συμβάν στις αρχές. «Ήμουν σε κατάσταση σοκ, είχα ακόμη το αίμα του Παύλου στα χέρια μου» ήταν η εξήγηση που έδωσε ο μάρτυρας για τις αλλαγές στις καταθέσεις του όσον αφορά στις περιγραφές της δολοφονίας.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο Δημήτρης Μελαχρινόπουλος ανέφερε ότι γνώριζε τον Παύλο Φύσσα 15 χρόνια και πως εκείνο το βράδυ είχαν κανονίσει να δουν ποδόσφαιρο.
Πρόεδρος: Είχε προκαλέσει κάποιους ο Π. Φύσσας με τη μουσική του;
Μάρτυρας: Προσωπικά, δεν ξέρω κάτι.
Πρόεδρος: Ο Παύλος ήταν ενταγμένος σε κάποιο κόμμα;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Έχετε δώσει τέσσερις καταθέσεις. Έχετε κάποιες αλλαγές από την μια κατάθεση στην άλλη. Να μας πείτε για τις διαφοροποιήσεις ή τις προσθήκες αυτές; Για ποιο λόγο τις κάνατε;

«Αναγνώρισα το Μιχάλαρο και τον Άγγο»


Μάρτυρας: Εκείνη την ημέρα το απόγευμα ήμουν σπίτι και με πήρε ένα κοινός φίλος ο Παύλος Σεϊρλής και μου είπε: «Είμαστε σε μια κοντινή καφετέρια» να δούμε τη μπάλα, θα πάμε σε μια καφετέρια το «Σουβενίρ». Όταν πήγα είχε ξεκινήσει ο αγώνας, είμασταν δέκα άτομα. Στο τέλος του ημιχρόνου ο Σεϊρλής μου είπε ότι με πήρε ο Φύσσας τηλεφωνο και του είπε ότι ήταν στο «Κοράλι». Μας λένε να πάμε εκεί και μετά να συνεχίσουμε αλλού. Αυτό το τηλεφώνημα πρέπει να έγινε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα. Φύγαμε με τα αμάξια, με δυο αυτοκίνητα. Το «Σουβενίρ» απέχει από το «Κοράλι» 200 με 300 μέτρα. Μπαίνοντας στην καφετέρια βλέπουμε κάποιον ψηλό και μετά κατάλαβα ότι είναι ο Μιχάλαρος (σ.σ. κατηγορούμενος σήμερα στη δίκη για την υπόθεση της Χ.Α). Ήταν σωματώδης, είχε ξυρισμένο μαλλί, φορούσε μαύρα ρούχα και πρέπει να φορούσε παραλλαγής παντελόνι, δεν είμαι σίγουρος.
Πρόεδρος: Πού ξέρετε ότι ήταν ο Μιχάλαρος;
Μάρτυρας: Στις καταθέσεις που έδωσα μου έχει δείξει φωτογρφαίες και τον αναγνώρισα.
Πρόεδρος: Μέσα στην καφετέρια παρατηρήσατε κάτι;
Απάντηση: Ήταν δυο τύποι που μας κοίταζαν περίεργα, πολύ έντονα. Πέντε λεπτά πριν τελειώσει ο αγώνας φεύγουν αυτοί οι δυο. Εν τω μεταξύ μέσα στην καφετέρια όλη την ώρα κοίταζαν τα κινητά τους. Φύγανε και οι δυο πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα
Πρόεδρος: Συγκρατήσατε χαρακτηριστικά τους;
Μάρτυρας: Φορούσαν και οι δυο μαύρα ρούχα, είχαν σχεδόν ξυρισμένα μαλλιά.
Πρόεδρος: Αυτά τα δύο άτομα, θα μπορούσατε να τα αναγνωρίσετε;
Απάντηση: Τον Άγγο (σ.σ. επίσης κατηγορούμενος στη δίκη) ναι,
Πρόεδρος: Ποιος είναι ο Άγγγος;
Μάρτυρας: Ο  ένας από τους δυο, ήταν αυτός που σκόνταψε
Πρόεδρος: Είπατε ότι χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους. Τι κάνανε;
Μάρτυρας: Δεν παρατήρησα να μιλάνε, μάλλον στέλνανε μηνύματα, κάτι τέτοιο...

«Κρατούσαν καδρόνια»

«Παρκάραμε επί της Παύλου Μέλα για να πάμε στο "Κοράλι". Είδα  4-5 άτομα στη μέση του δρόμου. Δυο τρεις ήταν έξω απο τα αμάξια μας. Ήταν και άλλοι  στα πεζοδρόμια» 
Πρόεδρος: Πείτε μας για αυτούς που μπορούσατε να παρατηρήσετε
Μάρτυρας:  Ο ένας από αυτούς κρατούσε ένα καδρόνι, ο άλλος στυλιάρι και ο άλλος μάλλον σιδηρογροθιά. 
Στο σημείο αυτό περενέβη ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα Α. Τζέλης: Παρακαλώ πολύ όταν καταθέτει ο μάρτυρας, ας μην ακούγονται σχόλια είτε από τη μεριά της υπεράσπισης έιτε των κατηγορουμένων...
Πρόεδρος: Μην κάνετε σχόλια, συνεχίστε κ. μάρτυρα
Μάρτυρας: Όλοι φορούσαν μαύρα ρούχα
Πρόεδρος: Ήταν σημαντική αυτή η εικόνα αυτή για εσάς. Σας ρωτώ γιατί υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις σας. Σας έκανε να φοβηθείτε; 
Μάρτυρας: Ναι, κατάλαβα ότι χωρίς να υπάρχει λόγος, ήθελαν να μας κάνουν κακό
Πρόεδρεος: Γιατί δεν τα είπατε αυτά στην πρώτη σας κατάθεση; 
Μάρτυρας: Είχα μεγάλη ψυχολογική φόρτιση, είχα το αίμα του Παύλου πάνω μου, είχε δολοφονηθεί ο φίλος μου. Ήμουν σε κακή ψυχολογική κατάσταση. 
Πρόεδρος: Τι κάνατε στη συνέχεια;
Μάρτυρας: Θέλαμε να φύγουμε αλλά δεν μπορούσαμε. Ξαφνικά βλέπω ένα τύπο πάνω σε μηχανάκι, ήταν αστυνομικός. Μας ρώτησε τι έγινε, του είπαμε. Πήγε σε αυτούς μίλαγε αρκετή ώρα μαζί τους, έδειχνε να έχει οικειότητα. Ξανάρθε σε εμας, μας είπε "φύγετε θα φύγουν και εκείνοι". Στη γωνία Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας, βλέπω δυο μηχανές της ΔΙΑΣ να έρχονται από τη Γρ. Λαμπράκη να κατεβαίνουν στην Κεφαλληνίας και στη συνέχεια δυο με τρια αμάξια και πέντε με έξι μηχανάκια. 
Πρόεδρος: Μετά τι γίνεται; 
Μάρτυρας: Μετά από ένα λεπτό έρχονται δυο μηχανές της ΔΙΑΣ και βλέπω να έρχονται τα τρία - τέσσερα αμάξια και μηχανάκια από την άλλη μεριά του δρόμου. Στο τελευταίο αμάξι ένα γκρι ασημί Nissan ήταν μέσα ο Ρουπακιάς. Στα μηχανάκια ήταν από δυο άτομα και φορούσαν όλοι μαύρα ρούχα. Σταματάει ο Ρουπακιάς και μας ρωτάει ποια είναι η Κεφαληνίας. Του απαντάει ο Παύλος "αυτή είναι φίλε". Μας κοίταξε έντονα, μάρσαρε και έφυγε τρέχοντας.

«Στο αμάξι του Ρουπακιά είδα δυο γυναίκες»

Πρόεδρος: Είδατε άλλα άτομα μέσα 
Μάρτυρας: Παρατήρα δυο γυναίκες πίσω, η μια ήταν ξανθιά. Την άλλη δεν την παρατήρησα πολύ καλά. Πάμε να περάσουμε απέναντι και ξαφνικά ακούμε ένα ποδοβολητό και οχλαγωγία. Βλέπω 30 με 40 άτομα να έρχονται πίσω μας από την οδό Κεφαφληνίας και να μας βρίζουνε. Μας έλεγαν "ελάτε εδώ κότες να σας γ..... να σας σκοτώσουμε". Ένιωσα ότι μας έκαναν ψυχολογικό πόλεμο. Αυτοί έρχονται παράλληλα με εμάς στο απέντι πεζοδρόμιο. Ήταν όλοι με μαύρα ρούχα, κάποιοι κρατάγαν κράνη, φοράγαν άρβυλα και οι πιο πολλοί φόρμες παραλαλαγής. Εκείνη την ώρα είπε ο Παύλος στα κορίτσια της παρέας να φύγουν. Μείναμε οχτώ άτομα. Κοιταζόμαστε και λέμε τι κάνουμε τώρα; Και μας λεέι  ο Παύλος "τρέξτε". Οι πρώτοι πέντε της παρέας έφυγαν, εγώ έτρεξα αλλά κοίταζα συνάχεια πισω μου. Βλέπω να επιτίθενται πέντε με έξι άτομα στον Παύλο και άλλο ένας να χτυπάει ένα άλλο φίλο μας, τον Ηλία, με κράνος. Γυρισα πίσω, μήπως βοηθήσω. Δέχθηκα χτύπημα στα πλευρά και έπεσα κάτω. Είδα τα πέντε αυτά άτομα να φεύγουν από τον Παύλο και να έρχονται άλλοι. Οι υπόλοιποι χτυπάγανε τα πόδια τους στο έδσαφος σαν να ήθελαν να τους εμψυχώσουν. 
Πρόεδρος: Ποιους εμψύχωναν; 
Μάρτυρας Τα δικά τους άτομα. Κατάφερα να σηκωθώ και βλέπω να έρχεται ο Ρουπακιάς ανάποδα με το Nissan. Βγαίνει από το αμάξι, δεν είδα να κράταει κάτι και πάει κατευθείαν στον Παύλο. Ενιωσα ότι οι άλλοι που χτυπάγανε το Φύσσα, κάνανε χώρο στο Ρπυπακιά. Αποδυναμώνανε το Φύσσα. Πλησιάζει ο Ρουπακιάς σχεδόν έπεσε πάνω του. Είδα να κάνει την κίνηση να τον μαχαιρώνει δυο φορές. Δεν είδα ότι κρατούσε μαχαίρι αλλά μετά κατάλαβα ότι τον μαχαίρωσε. 
Πρόεδρος: Προηγήθηκε κάτι μεταξύ τους; 
Μάρτυρας: Όχι του επιτέθηκε κατευθείαν. Οι άλλλοι με το που έρχεται ο Ρουπακιάς έφυγαν πήγαν απέναντι

«Δεν πρόλαβα να κάνω κάτι»
Πρόεδρος: Σε αυτό το χρόνο εσείς δεν μπορέσατε να κάνετε κάτι; 
Απάντηση: Δεν πρόλαβα να κάνω κάτι διήρκησε η επίθεσή τους δυο-τρια λεπτά το πολύ . Άκουσα μια κραυγή του Παύλου "αχ". Σχεδόν ταυτόχρονα έρχεται μια ομάδα αστυνομικών. Ενας αστυνομικός συνέλαβε το Ρουπακιά, την ώρα που πήγε να μπει στο αμάξι. Ο Παύλος μετακινήθηκε προς τη μεριά μου και μου είπε: "Αυτός το έκανε".
 
Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας περιέγραψε: «Με το φεύγουν όλοι ήλθε ο Πάυλος προς το μέρος μου μαχαιρωμένος. Έκατσε σε ένα σκαλάκι, αγόρασα νερό και του έδωσα, το έφτυσε. Είχε αρχίσει να καταρρέει. Ψάχναμε ένα τρόπο να τον πάμε στο νοσοκομείο. Σταματάγαμε ταξι, αμάξια. Μετά από ένα τέταρτο περνάει μια γυναίκα που μας είπε ότι είναι νοσηλεύτρια. Μέτρησε τους σφυγμούς του και μας είπε: "γρήγορα καλέστε ασθενοφόρο". Ο Παύλος είχε ασπρίσει ολοκληρος. Ενα μισάωρο μετά έφθασε το ασθενόφορο και ένα λεπτό πριν ο πατέρας του Παύλου. Οι τραυματιοφορείς δεν μπορούσαν να τον σηκώσουν ήταν βαρύς, βήθησα και εγώ.  
Πρόεδρος: Γιατί δεν πήγαν σε άλλον από την παρέα σας σε έναν από εσάς και πήγαν στον Φύσσα;
Μάρτυρας: Γιατί πιθανόν ήθελαν να σκοτώσουνε το Παύλο 
Πρόεδρος: Σας έδωσαν την εικόνα ότι ήξεραν που πήγαιναν; 
Απάντηση: Ναι 
Πρόεδρος:Ξέρετε αν ο Ρουπακιάς ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής;
Μάρτυρας: Δεν το ήξερα το έμαθα από τον Τύπο 

«Σφυροκόπημα» από την εισαγγελέα 

Η εισαγγελέας της έδρας - όπως είχε κάνει νωρίτερα και η πρόεδρος - στάθηκε ιδιαίτερα στις "αντιφάσεις" στις τέσσερις καταθέσεις του μάρτυρα ρωτόντας τον επίμονα γιατί κάποια στοιχεία που κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο, δεν τα είχε πει στις αρχές όταν ερευνώνταν η υπόθεση. 

Εισαγγελέας: Στις πρώτες σας καταθέσεις, δεν μιλήσατε για σιδηρογροθιές ; 
Απάντηση: Ήμουν σε μεγάλο σοκ και σήμερα είμαι. Έλεγα όσα με ρωτούσαν.
Εισαγγελάς: Δηλαδή εκείνο το βράδυ είχε δοθεί εντολή για τον Φύσσα να τον σκοτώσουν; 
Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν ήταν για τον Παύλο, μπορεί να έφευγε ο Παύλος και να ήμουν εγώ 
Εισαγγελέας: Σε παλαιότερη κατάθεσή σας, τα αποδίδετε σε λογομαχία που είχε προηγηθεί ...
Μάρτυρας: Δε νομίζω να είπα στην κατάθεσή μου ότι για τη λογομαχία να έγινε όλο αυτό; 
Εισαγγελλέας: Δηλαδή πότε θυμάστε εσείς έξι μήνες αργότερα; 
Μάρτυρας : Ναι όταν περνάει ο καιρός, είναι καλύτερα 
Είσαγγελεας: Είπατε ότι κρατούσαν σιδηρογροθιές αρχικά είπατε ότι κρατούσαν κράνη. Το κράνος είναι δολοφονικό όργανο; 
Μάρτυρας: Θα μπορούσαν να είναι 
Εισαγγελέας: Είχατε πει ότι ο Παύλος Φύσσας τους χτυπούσε 
Μάρτυρας: Τους απωθούσε είχα πει 
Εισαγγελέας: Σήμερα είπατε ότι ο Ρουπακιάς τον μαχαίρωσε δυο φορές; Αυτά πως τα θυμάστε τώρα και δεν τα είπατε τότε; 
Μάρτυρας: Είδα την κίνηση, ήταν δυο οι μαχαιριές, είδα μετά τα τραυματά του...

«Δέχθηκα απειλες, μου έλεγαν ότι είμαι ο επόμενος»

«Ήταν οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας» είπε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Ο ίδιος κατάθεσε ότι «η αστυνομία δεν έκανε τίποτα» και τόνισε ότι το βάρδυ της δολοφονίας μετά την προσαγωγή του στο αστυνομικό τμήμα είδε τον Ρουπακιά «να είναι απαθής, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».
 
Πολιτική Αγωγή: Έχετε απειληθεί; 
Μάρτυρας: Έχω απειληθεί μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Για δυο μήνες με έπαιρναν τηλέφωνο από απόκρυψη αριθμού. Μια αντρική φωνή μου έλεγε "εσύ είσαι ο επόμενος, θα σε σκοτώσουμε".
Πολ. Αγωγή: Το είχατε καταγγείλει; 
Μάρτυρας: Ναι το είχα καταγγείλει και μου είπαν να ζητήσω προστασία. Και τώρα πρόσφατα στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου με απείλησαν έξω από το εκλογικό κέντρο. 
Πολ. Αγωγή: Έχετε ακούσει πρόσφατα κάποια δήλωση για τη δολοφονία του Παύλου;
Μάρτυρας: Ναι του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ενώ στην αρχή έλεγαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα
Πολ. Αγωγή: Τι αίσθημα σας προκάλεσε αυτή η ομάδα εκείνο το βράδυ με αυτά τα οποία φόραγε και κράταγε; 
Μάρτυρας: Ένιωσα φόβο 
Πολ. Αγωγή: Γνωρίζετε ποιο στίχο  επέλεξε η οικογένεια να βάλει στο μνημείο του Π. Φύσσα; 
Μάρτυρας: Ναι, στο περίπου: "Μια νέα μέρα είναι ωραία να πεθαίνεις όρθιος σε δημόσια θέα" λέει ο στίχος
Πολ Αγωγή: Για ποιο λόγο επέλεξε αυτό το στίχο; 
Μάρτυρας: Γιατί ο Παύλος πέθανε δημόσια. Ήταν οργανωμένο έγκλημα 
Πολ. Αγωγή: Αναλύστε το...
Μάρτυρας: Ήταν πολλοί, φοράγαν μαύρα ρούχα, πέντε φεύγανε άλλοι τόσοι έρχονταν. Το έκαναν για να αποδυναμώσουν τον Παύλο και εμάς - γιατί και εμείς χτυπηθήκαμε - και στη συνέχεια να τον δολοφονήσει ο Ρουπακιάς
Πολ. Αγωγή: Πάντως όσα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο και στον Τύπο για την Χρυσή Αυγή με τα τάγματα εφόδου κ.λπ. δεν τα έχει διαψεύσει ποτέ 
Υπερασπιση: Τι να πρωτοδιαψεύσει; 
Πολ. Αγωγή: Τέσσερις ημέρες πριν τη δολοφονία Φύσσα είχε γίνει η επίθεση στο Πέραμα. Ξέρετε με τι τρόπο έγινε; 
Μάρτυρας: Με τον ίδιο τρόπο όπως διάβασα από τις εφημερίδες. Ήταν τάγμα εφόδου, ήταν οργανωμένη και αυτή η επίθεση

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης