LIVE

Κορωνοϊός

Απίστευτος δικαστικός Γολγοθάς για μητέρα που γέννησε δίδυμα με εγκεφαλική παράλυση

Απίστευτος δικαστικός Γολγοθάς για μητέρα που γέννησε δίδυμα με εγκεφαλική παράλυση

Λόγω ιατρικών λαθών και παραλείψεων, γέννησε δίδυμα κοριτσάκια, τα οποία εφ' όρου ζωής θα είναι «φυτά» - «Μπαλάκι» οι ευθύνες δύο εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αθήνας

Το μεγαλείο της τραγικότητας έζησε και ζει μια μητέρα εδώ και 15 χρόνια. Λόγω ιατρικών λαθών και παραλείψεων σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας, γέννησε εκτός γάμου δίδυμα κοριτσάκια τα οποία εφ' όρου ζωής θα είναι «φυτά», καθώς πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία και ψυχοκινητική καθυστέρηση.

Τα δύο αυτά νοσοκομεία, που είναι το «Αλεξάνδρα» και το «Έλενα Βενιζέλου» (πριν διασυνδεθούν το 2012) έκαναν μπαλάκι της ευθύνες τους, προκειμένου να μην καταβάλουν την αποζημίωση τόσο στην καταταλαιπωρημένη μητέρα, που έχει ένα ακόμη, τρίτο, μεγαλύτερο παιδί, όσο και στα άτυχα δύο κοριτσάκια.

Δεν φτάνουν όλα αυτά, ο δικηγόρος των διασυνδεδεμένων σήμερα νοσοκομείων αν και η υπόθεση δικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει ακόμη προσκομίσει στο δικαστήριο το γραμμάτιο προκαταβολής προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και δεν μπορεί να προχωρήσει η υπόθεση.

Εδώ και δέκα χρόνια (από το 2005) η μητέρα αυτή σέρνεται στα δικαστήρια και ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας υποχρέωσαν  τον δικηγόρο μέσα σε 10 μέρες να προσκομίσει   το γραμμάτιο του Δ.Σ.Α., για να μπορεί να συνεχίσουν.

Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια αυτή η μάνα και τα δύο   ανάπηρα παιδιά εκτός γάμου δεν μπορούν να έχουν ένα οικονομικό αποκούμπι να επιβιώσουν, καθώς διοικητές νοσοκομείων, γιατροί και δικηγόροι, έδειξαν και δείχνουν ότι δεν τους αφορά  το δράμα της διπλανής πόρτας.
Ταυτόχρονα,  οι διοικητικοί δικαστές έδειξαν μεγάλη μικροψυχία τόσο προς την ίδια την μητέρα, όσο και τα δύο ανήλικα 15χρόνα παιδιά, που σήμερα περνούν την εφηβεία τους χωρίς να έχουν αισθανθεί ποτέ παιδιά. Επιδίκασαν ψίχουλα...

Η μητέρα ζήτησε να της επιδικάσουν τα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας ως αποζημίωση το ποσό του 1.000.000 ευρώ για το κάθε παιδί   λόγω της ισόβιας ανικανότητάς τους και 600.000 ευρώ για την ίδια ως ηθική βλάβη (συνολικά 2,6 εκατ. ευρώ).   

Οι διοικητικοί δικαστές, αν και περιγράφουν με τα μελανότερα γράμματα το δράμα που έζησαν και ζουν τόσο τα δίδυμα  με το ανύπαρκτο ουσιαστικά μέλλον τους, όσο και η ίδια  η μάνα, έδειξαν το σκληρότερο πρόσωπο τους.

Παρά το γεγονός ότι αυτοί  που δίκασαν την υπόθεση ήταν γυναίκες, όπως όλα δείχνουν, δεν λειτούργησε το μητρικό φίλτρο.

Επιδίκασαν μόλις το ποσό των 150.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο παιδιά και 50.000 ευρώ για την μητέρα (συνολικά 350.000 ευρώ).

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία έφτασε στο σημείο το μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου κατά την ακροαματική διαδικασία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο να προσκομίσει   υπερηχογράφημα αντί της άτυχης μητέρας, άλλης ασθενούς.

Κάτι που ευτυχώς έγινε αντιληπτό και το δικαστήριο διέταξε  απλώς τη συμπλήρωση της δικογραφίας.

Η άτυχη μητέρα έμενε μόνιμα σε απόσταση μιας και πλέον ώρας από την Αθήνα. Το Ιούνιο του 2000 ενώ διένυε την 20ή εβδομάδα κύησης διδύμων εμβρύων παρουσίασε κολπική αιμορραγία.
Αμέσως μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε «μικρή αποκόλληση πλακούντος -πρόωρες συσπάσεις- κολπική αιμορραγία» και διακομίσθηκε από το ΕΚΑΒ στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα.

Εκεί διαπιστώθηκε «πρώιμη μητρική συστολή και αποκόλληση πλακούντος» και μετά από 3 μέρες έλαβε εξιτήριο.

Όμως, 25 περίπου μέρες μετά εμφανίστηκαν τα ίδια συμπτώματα. Αυτή τη φορά πήγε στο   Έλενα Βενιζέλου, όπου διαπιστώθηκε και πάλι «πρώιμη μητρική συστολή και αποκόλληση πλακούντος» και 10 μέρες μετά, αφού έλαβε φαρμακευτική αγωγή, έλαβε και πάλι εξιτήριο.
Την επόμενη του εορτασμού  της Παναγιάς του 2000 η έγγυος ενώ ήταν στο σπίτι της, παρουσίασε ακατάσχετη αιμορραγία και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Αλεξάνδρα.

Οι γιατροί αποφάσισαν καισαρική τομή, αλλά η επέμβαση καθυστέρησε να γίνει περίπου 1,5 ώρα. Τα νεογνά εμφάνισαν κυάνωση, δεν έκλαψαν αμέσως και έλαβαν μηχανικό αερισμό και φωτοθεραπεία, ενώ παρέμειναν σε θερμοκοιτίδα.

Τελικά, η μητέρα τους πήρε τα δίδυμα από το μαιευτήριο, κρατώντας στο χέρι πιστοποιητικό που ανέγραφε ότι παρουσιάζουν λόγω «προωρότητας και περιγεννητικής ασφυξίας», ψυχοκινητική καθυστέρηση, νοητική υστέρηση, τετραπληγία και εγκεφαλική παράλυση. Ακόμη, δεν είχαν ανάπτυξη λόγου και ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) ήταν κάτω του 30, όταν ο μέσος όρος είναι το 100.

Τα κοριτσάκια αυτά, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ισοβίως θα είναι ανίκανα να αυτοεξυπηρετηθούν, να εργαστούν, να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια και γενικά να ζήσουν φυσιολογική ζωή.

Η δικαστική απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά για τον πόνο αυτής της μάνας: «Βίωσε και αδιαλείπτως θα βιώνει στο μέλλον την τραγικότερη κατάσταση που μπορεί να τύχει σε μητέρα, αφού θα βλέπει τα παιδιά της να μην μπορούν να μιλήσουν, να εκφραστούν, να κινηθούν, να αυτοεξυπηρετηθούν και εν τέλει να βιώσουν τις χαρές της ζωής, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι η κατάσταση αυτή δεν θα βελτιωθεί, αλλά θα τα συνοδεύει σε όλη τους της ζωή».

Μετά από πραγματογνωμοσύνες, μαρτυρικές καταθέσεις καθηγητών Πανεπιστημίου κ.λπ. η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι και τα δύο νοσοκομεία ευθύνονται για το τραγικό συμβάν λόγω παράνομων πράξεων και παραλείψεων των γιατρών τους και πρέπει να καταβάλουν   αποζημίωση (350.000 ευρώ).

Και το ΣτΕ περιμένει το δικηγόρο του νοσοκομείου να καταθέσει το παράβολο για να μπορεί να εκδοθεί η οριστική απόφαση για την αποζημίωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

dim

ε, να φάνε και οι δικαστές κάτι, ε?

ανγετς

Μη γράφεις ηλιθιότητες. Το παράβολο το εισπράττει ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Ναταλια

Δυστυχως τα παιδακια γεννηθηκαν οπως φαινεται την 27η εβδομαδα και ηταν εξαρχης δυσκολο να επιβιωσουν χωρις προβληματα. Πχ απο τα νεογνα που γεννιουνται την 25η εβδομαδα μονο ενα 30% επιβιωνει και απο αυτα μονο 2 στα 10 δεν εχουν προβληματα οπως τα καημενα κοριτσια. Το περιεργο ειναι πως με αποκολληση πλακουντα η κοπελα δεν εμεινε στο κρεβατι μεχρι να γεννησει. Αλλα θα μου πεις αν ηταν και μονη της και ειχε κι αλλο παιδι πως να μεινει κλινηρης...

Epwnvmus

Λάθος δικηγόρους ειχε... Αυτο ειναι φως φανάρι. Μπορουσε ηδη να ειχε προσφύγει στα ευρωπαϊκα δικαστηρια οπου ΔΕΝ αστειεύονται καθολου με τετοια ζητήματα! Υπό την απειλή ΠΟΛΥ βαρύτερων αποζημιώσεων, το ελληνικο δημοσιο κ τα νοσοκομεία θα ειχαν σταξει τα χρήματα της αποζημίωσης πολυ γρηγορα. Αυτο κανουν ομως, κ για αυτο πληρωνουν στρατιές νομικών συμβούλων. Για να καθυστερούν, να κωλοσιεργουν, να ΜΗΝ πληρωνουν. Οπως σε καθε δουλεια, το ίδιο κ οι δικηγόροι. Υπαρχουν καλοί, κακοί, άσχετοι, έντιμοι, λαμόγια.

Έφη

Δεν είναι ξεκάθαρο από το άρθρο ποιό είναι το λάθος των γιατρών όμως. Το ότι δεν την κράτησαν στο νοσοκομείο; Το ότι αποφάσισαν καισαρική τομή; δεν είναι κ πολύ ξεκάθαρο

Καράντη Μαρία

Στα Μαιευτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, όταν παιδιά πωλούνται σε δουλέμπορους βρεφών, όταν νεογνά μένουν παράλυτα από ιατρικές παραλείψεις, όταν εκβιάζονται από συγγενείς ασθενών φακελάκια, ποτέ κανείς δε φταίει. Οι ευθύνες ρίχνονται έντεχνα στο Διοικητή/στην Επιστημονική Επιτροπή/στην Τρόικα/στο Σόιμπλε/στον Υπουργό Υγείας/κτλ! Μονάχα στα ιδιωτικά υπάρχει ιδιωτική κάλυψη εκατομμυρίων ευρώ!

@Καράντη Μαρία18/10/201520:18

Δεν ξέρεις όμως πως τα ιδιωτικά μαιευτήρια (ξέρεις αυτά που σου χρεώνουν ακόμα και το νερό από το καζζανάκι) τα πολύ δύσκολα και πολύπλοκα περιστατικά τα παραπέμπουν στα δημόσια!!! Τυχαίο;;; Δε νομίζω!!!

Ανάπηρη είναι η δικαιοσύνη

ντροπήηηηηηηηηηηηηη ! Τόσα χρόνια, τόσε καθυστερήσεις ! Ντροπήηηηηηηηη

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

Η μητέρα να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα και να τους πάρει την μεγαλύτερη αποζημίωση, που έχει δοθεί ποτέ στην Ελληνική Επικράτεια. Αν είχε κανένα άλλο δικηγόρο, όπως αυτούς τους μεγαλοδικηγόρους, που κυκλοφορούν στα κανάλια και στις υπόγειες διαδρομές της ελληνικής κοινωνίας, τώρα θα είχε ήδη δικαιωθεί. Που ακούστηκε να έχει γεννήσει, εξαιτίας των γιατρών και δύο δημόσιων νοσοκομείων, δύο, φυσικά και μεταφορικά, ατελείς και ανύπαρκτους ανθρώπους και να της επιδικάζονται ψίχουλα ; Αν ήταν στην Αμερική (ΗΠΑ), τώρα, εκτός από την εφάπαξ αποζημίωση, θα είχε και μία δια βίου, τόσο εκείνη, όσο και τα παιδιά της. Οι γιατροί, άραγε, που υπέγραψαν όλες αυτές τις γνωματεύσεις είναι ακόμα στην θέση τους ;

γιατρος

Ε, αυτα συμβαινουν, απο που προκυπτει οτι εκαναν κατι λαθος οι γιατροι? Πολυ κακες αποφασεις των δικαστων που μοιραζουν με ευκολια τα λεφτα του δημοσιου, καποιος πρεπει επιτελους να τους ελεγξει και να τους επιβαλει προστιμα για τις αποφασεις που βγαζουν.

ανγετς

Γιατρέ, διάβασες τη δικαστική απόφαση; Πώς την κρίνεις με τόση ευκολία και κακία;

ΜΑΡΙΑ

Μεγαλη ντροπή!

Αλαλος

Αντι οι ειδησεις των 8 και οι πρωινες εκπομπες να δειχνουν θεματα δευτερευων σημασιας ας ασχοληθουν σοβαρα με τετοιου ειδους σοβαρα προβληματα συναθρωπων μας που κανει την ζωη τους κολαση το αναλγητο κρατος.αλλου η δικαιωσυνη χαριζει εκατομμυρια ευρω και εκει που πρεπει αλλα δεν πολιτικο επιθετο την πιανουν τσιγκουνιες..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης