LIVE

Κορωνοϊός

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Στο μικροσκόπιο του  Συμβουλίου της Επικρατείας ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγαν δύο ιδιοκτήτριες ακινήτων - Βασικός τους επιχείρημα ότι υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007

Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 επιβάλλεται επί παντελώς πλασματικών και εσφαλμένων φορολογητέων αξιών, καθώς αντισυνταγματικά και παράνομα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει εδώ και 5 χρόνια τη χώρα μείωσε τραγικά τις αγοραίες αξίες των ακινήτων.

Αυτό έχει ως συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους να υπολογίζεται σε ποσοστά από 50% έως 75% υψηλότερα από εκείνα που θα ίσχυαν εάν ο φόρος υπολογιζόταν στις τρέχουσες αγοραίες αξίες.

Αυτά υποστηρίζουν σε προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο Ελληνίδες φορολογούμενες, οι οποίες έχουν «γονατίσει» από τα μυθώδη ποσά του ΕΝΦΙΑ  που καλούνται να πληρώσουν, καθώς έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Συγκεκριμένα, έχουν στην κατοχή τους ακίνητα (σπίτια, οικόπεδα κ.λπ.) σε Φιλοθέη, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Μελίσσια, Αγιο Στέφανο, Περιστέρι, Πόρτο Ράφτη, Χαλκιδική και αλλού.

Να διευκρινιστεί ότι οι αντικειμενικές αξίες συνιστούν τη βάση υπολογισμού της φορολογητέας αξίας για τον προσδιορισμό του ύψους του ΕΝΦΙΑ, όταν τα ακίνητα είναι σε περιοχές όπου ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες.

Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να βασίζεται επί φορολογητέας αξίας, η οποία να ανταποκρίνεται έστω και κατά προσέγγιση στην αγοραία αξία του ακινήτου. Για τον λόγο αυτό προβλέφθηκε νομοθετικά ότι οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να αναπροσαρμόζονται κάθε διετία.

Πολύ περισσότερο είναι αναγκαία αυτή η αναπροσαρμογή όταν οι πενταετείς μνημονιακές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν έχουν επιφέρει δραστική αρνητική μεταβολή των αγοραίων αξιών των ακινήτων.

Από τους συμβούλους Επικρατείας οι δύο φορολογούμενες ζητούν να ακυρωθούν τέσσερις αποφάσεις της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κατερίνας Σαββαΐδου, με τις οποίες καθορίζεται η επιβολή, ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης του ΕΝΦΙΑ.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το 2011, με την τότε ιδιότητα του φορολογούμενου πολίτη, αλλά και της δικηγόρου, η κυρία Σαββαΐδου είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα  και κατά του τέλος επιτηδεύματος που επιβλήθηκε το 2011 με τον νόμο 3986/2011.

Με αφορμή την προσφυγή  αυτή, πρόσφατα  η ολομέλεια του  ΣτΕ εξέδωσε την υπ’  αριθμόν 2563/2015 απόφασή της που έκρινε, ναι μεν συνταγματική την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αλλά αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της.

Τώρα, οι δύο ιδιοκτήτριες ακινήτων υπογραμμίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ  του 2015 επιβάλλεται επί παντελώς ανεπίκαιρων, πλασματικών, ανακριβών και εσφαλμένων φορολογητέων στοιχείων, αφού οι αντικειμενικές αξίες είναι αντισυνταγματικές και παράνομες, καθώς  δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007, παρά το γεγονός ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια.

Αυτό έχει ως συνέπεια το ύψος του  ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι πολλαπλάσιο από τον νόμιμα αναλογούντα.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η μείωση των αγοραίων αξιών των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα από το 2007 έως και σήμερα υπερβαίνει το 50% και φτάνει μέχρι το 75%, ενώ μόνο το τελευταίο τρίμηνο  των ετών  2013 και 2014 οι τιμές των διαμερισμάτων έπεσαν κατά 33,4%, η οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του ΕΝΦΙΑ είναι τεράστια έως δυσβάστακτη. 
 
Μάλιστα επικαλούνται έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οποία γίνεται λόγος για ραγδαία μείωση των αγοραίων αξιών των κατοικιών και διαμερισμάτων σε όλη την επικράτεια.

Οι ιδιοκτήτριες των ακινήτων υπογραμμίζουν ότι ο υπολογισμός του  ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος προσκρούει σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύουν την περιουσία και τα δικαιώματα των πολιτών.

Σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ, ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αρχικά προσκρούει στη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, αλλά και στην αρχή της ισότητας και της ίσης συνεισφοράς των φορολογουμένων στα δημόσια βάρη, χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις οικονομικές δυνάμεις τους.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι αντίθετος και στις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ που προστατεύουν την ιδιοκτησία, αλλά και στις αποφάσεις (νομολογία) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι οποίες απλώνουν πέπλο προστασίας στην περιουσία και στην ιδιοκτησία των πολιτών.

Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι αντίκειται στην ΕΣΔΑ η επιβολή φορολογικής υποχρεώσεως που συνιστά υπερβολικό βάρος για τα πρόσωπα που βαρύνονται με αυτή ή κλονίζει ριζικά την οικονομική τους κατάσταση.

Υπό τα δεδομένα αυτά ο τρόπος επιβολής του ΕΝΦΙΑ, καταλήγουν οι δύο ιδιοκτήτριες ακινήτων, όχι μόνο καταστρατηγεί αλλά καταρρέει κάθε έννοια κράτους δικαίου.  
       
Πάντως, από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης επί της προσφυγής που έχουν καταθέσει (και έχει ήδη συζητηθεί) 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι 13 από το 2013 ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -όπως είχε υποχρέωση από τον νόμο (1249/1982)- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

ΠΡΟΓΝΩΣΗ...

Συμπάσχοντες συμπατριώτες, θα δείτε ότι η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής στο ΣτΕ θα αποτελέσει βόμβα για τον ΕΝΦΙΑ, ο υπολογισμός του οποίου αποτελεί ομολογούμενη εξαπάτηση των φορολογουμένων...

Tania

Ενταξει μιλαμε για εντελως φασιστικη συμπεριφορα χαρατσι σε φανταστικες αξιες ας εφαρμοσουν τις πραγματικες αξιες και ας αυξησουν τον φορο νομιζουν οτι μας δουλευουν.Το χειροτερο ολων βεβαια ειναι κατι που δεν βλεπω αλλους να γραφουν σχετικα με την ηλικια ακινητων οπου ενα διαμερισμα 60 ετων πληρωνει τα ιδια με ενα 27 ετων εντελως ξεφτιλες εχω αηδιασει με ολη την πολιτικη και τις κωλοτουμπες τους.

Γιάννης

Οποια κόμμα και να ειναι στην εξουσία τα 2,650 δίς ευρώπουλα για να πληρωθούν τα χρέη και τα αλλα σπασμένα , θα τα εισπράττει το κράτος. ....... Τα σαράντα τόσα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας μας και το πάρε κόσμε απο λεφτά δανεικά, και διορισμοί κάργα αρκει να μας ψηφίζεις τέλειωσε . Τώρα εφτασε η ώρα να αρχίζουν να πληρώνονται όλα αυτά........ Απλά θα ειναι ενα μιλιόρε σκληρό αγκούρι ανευ συέλου μίσκο! οχι χρόνια πολλά που ελεγε η διαφήμηση αλλά καλό κουράγιο Ελληνες. Τα επόμενα εκατό χρόνια θα ειναι για εσάς δύσκολα.

Μιλτιάδης

Πλήρωνε Κοροϊδο.Εσύ θα δυσκολεύεσαι για να συντηρείς το κράτος.Εγώ,θα απολαμβάνω.Ούτε δάνειο θέλω να πάρω,ούτε μεταβίβαση θέλω να κάνω,οπότε σκασίλα μου η εφορία

Σοβαρό...

Πολυ σοβαρή κίνηση! Μπορεί να έχουμε σημαντική εξέλιξη από το ΣτΕ... Φαίνεται οτι η προσφυγή ειναι πολυ δεμένη και θα έχει ισχυρή στήριξη!

Δυστυχως......

........δεν θα καταφερουν τιποτα,ακομα και το ΣτΕ να τις δικαιωσει,ακομα και η κυβερνηση να συμμορφωθει στην πιθανη θετικη αποφαση του ΣτΕ,αυτο που θα γινει ειναι να μειωθουν οι αντικ/κες αξιες ΑΛΛΑ να ανεβουν οι φορολογικοι συντελεστες,οποτε να πληρωνουμε τα ιδια ! Ο μονος τροπος ειναι να καταργηθει αυτος ο ΚΕΦΑΛΙΚΟΣ φορος (γιατι κεφαλικος ειναι,αφου δεν εχει καμια ανταποδοτικοτητα ),και ο μονος τροπος να καταργηθει ειναι να ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΣΠΑΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΔΗΜΟΣΙΟΥ για να μπορουν να μειωθουν οι φοροι,τελος !

ΔΥ

Δες αν έρχομαι από την γωνία παλιοφοροκλέφταρε. Δεν θα ρισκάρω εγώ την θέση μου για να απολαμβάνεις εσύ τα κλεμμένα σου .και άντε τράβα και πλήρωνε τώρα με το πολυνομοσχέδιο και μη λες πολλά

Εχεις απόλυτο δικαιο

Αλλα πολυ θα ήθελα να δω την κυβερνηση,αν οι κυρίες δικαιωθούν και η αξία πέσει ας πούμε κατα 50%,με τι μούτρα θα βγει να πει οτι αυξάνει κατα 100% τον ενφια (γιατι τοσο πρεπει αν η αντικειμενική - φορολογητέα αξία μειωθεί κατα το μισό για να εχει τα ίδια-σε απόλυτα νουμερα-έσοδα)......Οσο για μείωση του κράτους μην περιμένεις να γινει τιποτα......

@@paranoia

Κάνανε τον αγώνα τους για την περιουσία τους που δεν την πήρανε απο άλλους προφανώς..αλλά με αριστερή κυβέρνηση για δεύτερη φορό (!) δεν θα πετύχουν και πολλά! Ολοι προς Καιάδα μεριά πάμε..

HLI

Κι αν ακομα βγαλει αποφαση το ΣτΕ, η κυβερνηση θα την γραψει εκει που λεει ο λαος, και εγω αναρωτιέμαι αν εχουμε Δημοκρατια η οτιδήποτε αλλο.

a.d.

δημοκρατικη χουντα εχουμε ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης