Ξεκίνησε η δίκη του Μαζιώτη για όσα έκανε ενώ ήταν καταζητούμενος

Ξεκίνησε η δίκη του Μαζιώτη για όσα έκανε ενώ ήταν καταζητούμενος

Μαζί του κατηγορούνται η Πόλα Ρούπα, ο Αντώνης Σταμπούλος και ο Γιώργος Πετρακάκος - Μεταξύ άλλων του αποδίδονται η τρομοκρατική ενέργεια στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Πανεπιστημίου - Κατηγορείται και για απόπειρες ανθρωποκτονίας στο Μοναστηράκι, κατά τη σύλληψή του

Ξεκίνησε η δίκη του Μαζιώτη για όσα έκανε ενώ ήταν καταζητούμενος
Σε υψηλούς τόνους και σε κατάμεστο ακροατήριο ξεκίνησε σε δικαστήριο στον Κορυδαλλό, η δίκη με κατηγορούμενους το Νίκο Μαζιώτη, την σύντροφό του Πόλα Ρούπα, τον αναρχικό Α. Σταμπούλο αλλά και τον Γ. Πετρακάκο, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα. Αντικείμενο της δίκης είναι οι πράξεις που οι αρχές καταλογίζουν στον Ν. Μαζιώτη ότι διέπραξε το διάστημα που ήταν καταζητούμενος μετά την παραβίαση το 2012 των περιοριστικών όρων, οι οποίοι του είχαν επιβληθεί ενώ ήταν σε εξέλιξη η αποκαλούμενη πρώτη δίκη για τον Επαναστατικό Αγώνα. Η πρώτη ημέρα της δίκης, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε από ένταση μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για συνεδριάσεις και τα απογεύματα μέχρι και το βράδυ.

Οι κατηγορίες για τις οποίες θα λογοδοτήσουν οι πέντε κατηγορούμενοι, είναι,μεταξύ άλλων: Ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διευθυντής της οποίας φέρεται ο Νίκος Μαζιώτης, έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής στις 10.4.2014, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις και για δύο ληστείες. Ακόμα ο Νίκος Μαζιώτης κατηγορείται για απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά τη συμπλοκή του με αστυνομικούς στο Μοναστηράκι στις 16.7. 2014 οπότε και συνελήφθη τραυματισμένος.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Νίκος Μαζιώτης ζήτησε και έλαβε το λόγο και επιτέθηκε κατά του τραπεζικού συστήματος, που όπως είπε, ευθύνεται για την καταλήστευση του ελληνικού λαού. «Οι τράπεζες είναι ληστρικοί οργανισμοί, δεν υπήρξε ληστεία, απαλλοτρίωση είναι το πραγματικό περιστατικό. Δεν με προσβάλλει η πολιτική αγωγή, ας κάνουν ότι θέλουν οι δικηγόροι, θέλω να τονίσω ότι οι πραγματικοί ληστές είναι οι τράπεζες...γι αυτές υπογράφτηκαν τα μνημόνια, είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών ομολόγων ...ευθύνονται για την καταλήστευση του ελληνικού λαού πέντε χρόνια τώρα. Αν με μια απαλλοτρίωση πλήττεται η φήμη μιας τράπεζας τότε θα έπρεπε να έχουν καταρρεύσει όλες» ανέφερε ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο.

Μάλιστα, μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ο Νίκος Μαζιώτης διάβασε ένα κείμενο με το οποίο προέτρεψε τον ελληνικό λαό σε ξεσηκωμό για την κατάργηση του κράτους. Στο κείμενό του μεταξύ άλλων,ανέφερε: «Είναι η δεύτερη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα που είναι μια ένοπλη επαναστατική αναρχική οργάνωση ...Συνεχίζει τη λαϊκή παράδοση του αντάρτικου και δρα προς όφελος του λαού έχει ήδη μείνει στη συνείδηση πολλών για τις εύστοχες πολίτικες ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει εναντίον δόμων της κρατικής εξουσίας. Χτύπησε μηχανισμούς του κράτους που προωθούν τη λεηλασία σε βάρος του λαού, χτύπησε τις δυνάμεις καταστολής,αυτούς που αποτελούν τους πρωταιριανους του καθεστώτος ...Ο Επαναστατικός Αγώνας έχει ήδη μείνει στην ιστορία γιατί τραυμάτισε το κύρος και γόητρο της αμερικανικής αυτοκρατορίας με την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ....την πιο επιτυχημένη ενέργεια αντάρτικου την περίοδο του Μνημονίου, με την επίθεση στη διεύθυνση εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος , έχουμε αναλάβει την ενέργεια .Ήταν τόσο επιτυχημένη πράξη που προκάλεσε ζημιές και στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς ...διεξάγει ένοπλη πολιτική και προπαγάνδα έχει αναλύσει εύστοχα με τον λόγο του την εποχή της φαινομενικής ευημερίας με τα δανεικά.

Ο Επαναστατικός Αγώνας έβλεπε ότι σε περίοδο ξεσπάσματος μιας κρίσης η Ελλάδα θα βρεθεί σε δεινή θέση. Από το 2009 προπαγανδίζει την αναγκαιότητα της ανατροπής. Μας τιμά που το καθεστώς σας μας θεωρεί επικίνδυνους. Είμαστε μια οργάνωση αναρχικών αγωνιστών που δρα εναντίον αυτών που ληστεύουν, λεηλατούν και δολοφονούν.... περάσαμε στην παρανομία για να συνεχίσουμε τον αγώνα, έχουμε τον σεβασμό που δεν έχετε εσείς, γιατί είστε μισθοφόροι του κράτους. Το να είμαι ένοπλος για σας είναι τίτλος τιμής για μένα. Αντιπροσωπεύετε αυτούς που κατάσχουν τα σπίτια των ανθρώπων, αντιπροσωπεύετε τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες...δεν είναι ο Επαναστατικός Αγώνας που τρομοκρατεί αυτούς που ζουν με 300-400 ευρώ το μήνα αλλά εσείς και το καθεστώς σας ...εσείς είστε μέλη εγκληματικής οργάνωσης του κρατικούς μηχανισμού...».
Κλείσιμο

Από την πλευρά του ο Αντ. Σταμπούλος δήλωσε «αναρχικός αιχμάλωτος» και αρνήθηκε τις κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισε αστήρικτες ενώ απέδωσε τη δίωξη σε βάρος του σε μένος των μηχανισμών καταστολής. Ο έτερος κατηγορούμενος Γ. Πετρακάκος, αρνήθηκε τις κατηγορίες κι επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στην απολογία του.


Ένταση στο δικαστήριο
Κατά τη πρώτη ημέρα της δίκης, επικράτησε ένταση στο δικαστήριο, όταν έγινε γνωστό από την πρόεδρο ότι η ακροαματική διαδικασία θα αρχίζει το μεσημέρι και θα διαρκεί μέχρι το βράδυ, κάθε ημέρα πλην Τετάρτης. Και αυτό γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου για τον κατηγορούμενο Α. Σταμπούλο.

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή από την έδρα, έντονη ήταν η αντίδραση των συνηγόρων της υπεράσπισης, οι οποίοι έκαναν λόγο για ειδικό καθεστώς και επιτέθηκαν στο δικαστήριο ότι δίνει προτεραιότητα στην αρχή της σκοπιμότητας και όχι της νομιμότητας. Φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν και από το ακροατήριο, όπου βρίσκονταν φίλοι και αλληλέγγυοι των κατηγορουμένων.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πλευρά των μαρτύρων κατηγορητηρίου που υπερβαίνουν τους 120. Οι μάρτυρες – αρκετοί από επαρχία - άρχισαν να διαμαρτύρονται για το πήγαινε έλα στο δικαστήριο ενώ κάποιοι άλλοι δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν καν γιατί κλήθηκαν, καθώς δεν έχουν δώσει καν προανακριτική κατάθεση.

«Δεν θα έρθουμε ξανά» ακούστηκαν οι φωνές των μαρτύρων από το ακροατήριο. 
Μαζιώτης : Μην έρθετε ...δεν θα σας κάνουν τίποτα
Μάρτυρας (σε ληστεία τράπεζας): και τι να πω δηλαδή; Αφού ο κ. Μαζιώτης ήταν ευγενέστατος....

Στο σημείο αυτό ο Ν. Μαζιώτης έστρεψε, εκ νέου τα πυρά του προς το δικαστήριο, το οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται «υπό την εκτελεστική εξουσία ...».
Εισαγγελέας: Σεβαστείτε μας για να σέβονται κι οι άλλοι την πολιτική σας θέση
Πρόεδρος: Κι εμάς δεν μας αρέσει να δικάζουμε τη νύχτα ...Υπάρχει μια κενή αίθουσα τη Δευτέρα πρωι...δεν το συζητώ όποτε υπάρχει αίθουσα να γίνεται δίκη το πρωί. Όταν δεν υπάρχει κενή μέρα το πρωί τότε να κάνουμε δίκη το βράδυ .
Μάρτυρας: Έρχομαι από τα Καλάβρυτα για να πω μόνο ότι είδα ένα ασημί αμάξι κι ένα καμένο αμάξι ....είμαι άνεργος κι έχω χάσει πολλά χρήματα για να έρθω εδώ ...Και δεν έχω να φάω ...γεια σας κι αν με ξεναδεις κυρία πρόεδρε να μου κρεμάσεις κουδούνες
Πρόεδρος: Όποιος δεν μπορεί κι είναι άρρωστος όταν κληθεί να μας στείλει ένα φαξ
Μάρτυρας: Δεν είμαστε καλά ...που θα περιμένουμε να στέλνουμε μετά και φαξ
Πρόεδρος προς αστυνομικό: Πάρτε τηλέφωνα κι ονόματα των μαρτύρων.


Απόρριψη

Κατά τα άλλα κατά τη σημερινή συνεδρίαση η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση για αποβολή της πολιτικής αγωγής, την οποία υπέβαλλαν κατά την έναρξη της δίκης οι συνήγοροι του Νίκου Μαζιώτη. Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής υπέβαλλε τράπεζα την οποία κατηγορείται ότι λήστεψε ο Ν. Μαζιώτης. 

Τελικά, μετά τις αντιδράσεις η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα είναι στις 19 Οκτωβρίου το πρωί.

Να σημειωθεί τέλος ότι σε εξέλιξη είναι και η δίκη στο εφετείο του Νίκου Μαζιώτη για τις πράξεις που του αποδίδονται για την πρώτη περίοδο δράσης του Επαναστατικού Αγώνα (2003-2010). Για την υπόθεση αυτή σε πρώτο βαθμό τόσο ο ίδιος όσο και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια κάθειρξη ο καθένας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης