«Βόμβα» από το ΣτΕ για την παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα

«Βόμβα» από το ΣτΕ για την παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα

Φρένο στις διαδικασίες fast track για παροχή προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες - Για 2 έτη το κατ' εξαίρεση χορηγούμενο καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους - Επεστράφη ως μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισθέντων από τις πατρίδες τους αλλοδαπών

Φρένο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο ανεξέλεγκτο κύμα εισόδου προσφύγων και στην αθρόα -με διαδικασίες fast track- παροχή προσωρινής προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ δεν επιτρέπει παραμονή στην Ελλάδα παράτυπων προσφύγων.

Την ίδια στιγμή το ΣτΕ επέστρεψε ως μη νόμιμο στους εννέα συναρμόδιους υπουργούς το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισθέντων από τις πατρίδες τους αλλοδαπών.

Στο Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε για νομοπαρασκεαυστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε να τροποποιηθεί παλαιότερο διάταγμα (Π.Δ. 114/2010) με το οποίο καθιερώθηκε «ενιαία διαδικασία αναγνώρισης για αλλοδαπούς και ανιθαγενείς του καθεστώτος του πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2005/85/ΕΚ του Συμβου­λίου «σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη χορηγούν και ανακαλούν το καθεστώς του πρόσφυγα».

Το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προέβλεπε κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας χορήγηση καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης σε όσους είχαν υποβάλει αίτημα διεθνούς προστασίας έως τις 21.11.2010, το οποίο εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό, με μοναδικές προϋποθέσεις:
α) Να είναι κάτοχοι δελτίου αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού σε ισχύ και
β) να μη συντρέχει «κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ή για την κοινωνία της χώρας, λόγω τελεσίδικης καταδίκης για τη διάπραξη σοβαρού εγκλήματος και χωρίς να ελέγχεται η συνδρομή των προβλεπόμενων στο ΠΔ 114/2010 προϋποθέσεων.
           
Ακόμη, το σχέδιο διατάγματος προβλέπει ότι το κατ’ εξαίρεση χορηγούμενο καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ισχύει για δύο έτη.

Στη συνέχεια το διάταγμα προβλέπει ότι «η χορήγηση καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, έχει ως συνέπεια τη μη εξέταση των εκκρεμών σε δεύτερο βαθμό αιτημάτων διεθνούς προστασίας και την κατάργηση της σχετικής διοικητικής διαδικασίας, εκτός αν ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στις αρμόδιες αρχές αίτηση περί εξέτασης της προσφυγής του».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 120/2015 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος και εισηγητής η πάρεδρος Μαρία Μπαμπίλη) επισημαίνουν ότι ο νόμος 3907/2011, παρέχει τη δυνατότητα στους 9 συναρμόδιου υπουργούς να ρυθμίζουν «τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας και αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα ή της χορήγησης του ανθρωπιστικού καθεστώτος, το περιεχόμενο των εν λόγω καθεστώτων, τις διαδικασίες παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών, τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας ή προσφυγών που εκκρεμούν κατά την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών και να θεσπίσει μεταβατικές διατάξεις για την τύχη των εκκρεμών σε δεύτερο βαθμό αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας».

Όμως, υπογραμμίζει το ΣτΕ, ο επίμαχος νόμος 3907/2011, δεν παρέχει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς να θεσπίσουν «διατάξεις με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα να χορηγηθεί αθρόως και σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους άνευ καθορισμού κριτηρίων και προϋποθέσεων συναφών προς το καθεστώς αυτό και με τις οποίες μεταβάλλονται κατ’ ουσία οι οριζόμενες από τις πάγιες διατάξεις προϋποθέσεις χορήγησης του εν λόγω καθεστώτος».

Συνεπώς, υπογραμμίζει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «οι ρυθμίσεις του υπό επεξεργασία σχεδίου, με τις οποίες προβλέπεται η κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων χορήγηση του καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με μόνο κριτήριο τον χρόνο υποβολής του αιτήματος διεθνούς προστασίας και μόνες προϋποθέσεις την κατοχή δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ και τη μη τελεσίδικη καταδίκη του αιτούντος για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, κείνται εκτός των ορίων της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 5 παραγράφου 3 του νόμου 3907/2011».

Και ανεξάρτητα από όλα αυτά, τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι εννέα υπουργοί στο επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, δεν εκθέτουν τους λόγους «που καθιστούν αναγκαίες τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενόψει του γεγονότος ότι με το υπό επεξεργασία σχέδιο επιχειρείται η εισαγωγή εξαιρετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες τροποποιούνται οι πάγιες διατάξεις που ρυθμίζουν τόσο τη χορήγηση καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, όσο και την εξέταση των εκκρεμών σε δεύτερο βαθμό προσφυγών στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας».

Ενόψει όλων αυτών, αποφάνθηκαν οι δικαστές ότι το σχέδιο  Προεδρικού Διατάγματος, «δεν προτείνεται νομίμως» και το επέστρεψε. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αρχικά είχε κατατεθεί στο ΣτΕ από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών έγινε αποδεκτό από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

123

Nα τους βάλουν σε καράβια και να τους ρυμούλκησουν στις ακτές τις Τουρκίας

ναι

και μετα εφαγε το ΣΤΕ τη βομβα απο την καλπη . Οι ελληνοποιημενοι λαθροεποικοι και οι απλυτοι ξαναεβγαλαν την τασια με 36%

Γριά Τασία

ο σοφός λαός μας έφερε ξανά στην εξουσία για να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ ΝΔ που κατέστρεψαν την χώρα. Τώρα θα πείτε το Αλλάχ δεσπότη!

μαλιστα.

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣτΕ ?! οι συριζοταλιμπαν ειναι αναρχικοι φασιστες και τα παιρνουν χοντρα απο τους λαθρομεταναστες και τους τουρκους...............σιγα μη σεβαστουν τους νομους. .............και ΔΕΝ ειναι προσφυγες ολοι αυτοι- ειναι τζιχαντιστες το 98% εξ αυτων

αυτος ειναι ο συριζα που εχει ολο το πασοκ μεσα

αρα κατατεθηκε από την τασια και το προωθησε ο μουζαλας! άλλος κατρουγκαλος μας παρουσιαστηκε..φτιαχνουν νομους καρμπον για να βολευουν τα πελατακια τους=λαθροαλλοδαπους και δυ

Μπράβο στο στε

Μπράβο στο στε ..η κυρα τασια κ ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν ν νομιμοποιήσουν ολους τους λαθρομουσουλμανους Πακιστανόαφγανομπαγκλαντεσιανους ενω πρεπει ν απελαθούν κ να τους επιστρεψει στις πατρίδες τους ..ουτε το Πακιστάν ουτε το Αφγανιστάν ουτε το μπαγκλαντες εχει πόλεμο ,πρεπει ολοι αυτοι να απελαθούν δεν δικαιουντε ουτε ασυλο ουτε τιποτα ...ήθελε η κυρα τασια ν νομιμοποιήσει χιλιάδες κυρίως μουσουλμάνους που τοςα χρονια ζούσαν παρανομα στην ελλαδα μονο κ μονο επειδη βρίσκονται χρνια στην ελλαδα ,χωρις ν το δικαιουντε ...

Συντηρητικός Δημοκράτης

Ευτυχώς που έχουν μείνει κάποια ελάχιστα τείχη ασφαλείας (ακόμα...) στον εξισλαμισμό της χώρας.... Βέβαια, ο Τσίπρας, που ίσως είναι πάλι πρωθυπουργός, ειδικά αν συνεργαστεί με το εξίσου διεθνιστικό Ποτάμι του Αλιβιζάτου και του Διαμαντούρου, θα φροντίσει να τα ρίξει και αυτά. Ωστε στις επόμενες εκλογές να εξασφαλίζει την επανεκλογή του με αφγανοπακιστανικές ψήφους.... Πόσο λείπει στην Ελλάδας ένας ηγέτης του διαμετρήματος Ορμπάν. Αλλά 4 δεκαετίες αριστερής προπαγάνδας έχουν αλώσει εντελώς τις συνειδήσεις. Σε τελική ανάλυση, μας αξίζει πραγματικά η εμφύτευση μιας τεράστιας μουσουλμανικής μειονότητας, που θα γίναι και πλειονότητα κάποια στιγμή...

Θοδωρος

Οπως την πάτησαν οι Σέρβοι από τους Αλβανούς.

mlm

επιτέλους υπάρχουν και άνθρωποι με λογική σε αυτό το κράτος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

plimriresmain

Η κακοκαιρία προκάλεσε έντονα προβλήματα στον Αγιόκαμπο, στην Κάτω Σωτηρίτσα και στη Βελίτσα – Ζημιές σε αρκετά σπίτια, ενώ οι δρόμοι θυμίζουν ποτάμια – Διαβάστε αναλυτικά την πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες

1