Τρομακτικές οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού στον τουρισμό της Ελλάδας

Τρομακτικές οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού στον τουρισμό της Ελλάδας

Δήμαρχος Λέσβου προς Ευρωπαίους: Μη γυρίσετε την πλάτη στους πρόσφυγες - Ντοκιμαντέρ η κατάσταση στη Μυτιλήνη - Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουγγαρία - Άμεση συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ για λύση του μεταναστευτικού ζητεί ο Ομπάμα

Τρομακτικές οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού στον τουρισμό της Ελλάδας
Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν, πλέον, οι επιπτώσεις για τον τουρισμό σε νησιά του Αιγαίου -όπως στη Λέσβο και στην Κω- εξαιτίας της αδυναμίας που επέδειξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου να διαχειρισθεί το ζήτημα των υψηλών μεταναστευτικών ροών.

Παρά τη σχετική βελτίωση με τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η ζημιά στον τουρισμό των νησιών έχει ήδη συντελεστεί από τους προηγούμενους μήνες με αντίκτυπο τόσο στη φετινή περίοδο όσο και στη σεζόν του 2016. Σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νίκο Χριστοδουλάκη ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, περιγράφει αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός του νησιού, επισημαίνοντας ότι αρκετές εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες αποφάσισαν φέτος να κλείσουν 30 έως 45 ημέρες νωρίτερα, ενώ και άλλες ετήσιας λειτουργίας κλείνουν τμήματά τους και συρρικνώνουν δραστηριότητες. Η πτώση των διανυκτερεύσεων και του τζίρου στις μονάδες του νησιού κυμαίνεται κοντά στο 30%.

Παράλληλα, αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις και ξένοι ταξιδιωτικοί Οργανισμοί θέτουν εκτός των προγραμμάτων τους τη Λέσβο. Αναλυτικά, η ολλανδική Sundio αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη τρίτη πτήση της στο νησί από τις 3 Ιουλίου έως το τέλος της σεζόν. Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο πτήσεις, τις σταματά στις 15 Οκτωβρίου αντί στις 29 Οκτωβρίου. Αβέβαιη θεωρεί η Ενωση την παρουσία της για το 2016. Η εταιρεία Corendon που είχε προγραμματίσει από την Ολλανδία τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως για όλη τη σεζόν του 2015 τις μοιράζει, πλέον, σε προορισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για το 2016 αποφάσισε από τώρα να περιορίσει τις πτήσεις σε δύο. H εταιρεία charter Τransavia, την οποία χρησιμοποιούν οι Ολλανδοί ταξιδιωτικοί τουριστικοί οργανισμοί συμπληρωματικά με τις δικές τους, αποφάσισε να σταματήσει τις πτήσεις στις 3 αντί στις 29 Οκτωβρίου. Η Thomas Cook από το τέλος Αυγούστου πετάει με χαμηλές πληρότητες ενώ ο ταξιδιωτικός Οργανισμός Ving από τη Σουηδία λόγω έλλειψης ζήτησης άλλαξε το 212 θέσεων αεροπλάνο με άλλο 140 θέσεων. Επίσης, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η Spies Δανίας άλλαξε για το 2016 το 212 θέσεων αεροπλάνο 212 σε άλλο 189 θέσεων. Ο Τουριστικός Οργανισμός Brava Suntours Δανίας έφερνε δύο αεροπλάνα εβδομαδιαίως στο νησί και λόγω χαμηλής πληρότητας από τα μέσα Αυγούστου απέσυρε το ένα από την περασμένη Παρασκευή. Επίσης, Οργανισμός από τη Φινλανδία θα μειώσει κατά δύο εβδομάδες το πρόγραμμά του για το 2016 στο νησί, ενώ Οργανισμός από τη Τσεχία το ακύρωσε τελείως.

Σε ό,τι αφορά στην κρουαζιέρα μέχρι στιγμής λόγω της κακής κατάστασης του λιμανιού έχουν ακυρωθεί 5 προσεγγίσεις πλοίων, ενώ προβλέπεται μέχρι τις εκλογές η ακύρωση και άλλων προσεγγίσεων. Η οικονομική ζημιά για το νησί είναι μεγάλη και σε αυτόν τον τομέα, καθώς η δαπάνη ανά άφιξη μέσω κρουαζιέρας υπολογίζεται σε 60 ευρώ. Η Ενωση Ξενοδόχων ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς να λάβουν μέτρα στήριξης του νησιού εστιάζοντας κυρίως στη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος ΦΠΑ για τουλάχιστον μία ακόμη 5ετία.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στον τουρισμό ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος έχει χτυπήσει και η Ενωση Ξενοδόχων της Κω. Ηδη, στο νησί έχουν καταγραφεί 170.000 ακυρώσεις για τη φετινή σεζόν οι οποίες συνιστούν απώλειες 7 εκατ. ευρώ στον τζίρο των ξενοδοχείων. Επιπλέον το κλείσιμο των ξενοδοχείων από μία έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά 30%. Σύμφωνα με την Ενωση λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος έχουν χαθεί συνέδρια ενώ παρατηρείται πτώση και στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Ακυρώσεις για τη σεζόν του 2016 καταγράφονται και στην Κω, ενώ ξένοι τουριστικοί οργανισμοί ζητούν μειώσεις των τιμών στα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια.
Κλείσιμο


Δήμαρχος Λέσβου προς Ευρωπαίους: Μη γυρίσετε την πλάτη στους πρόσφυγες
Τέσσερις δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, της Λαμπεντούζα Τζιούζι Νικολίνι και ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες.

«Οι πόλεις της Ευρώπης είναι έτοιμες να γίνουν καταφύγια. Τα κράτη αποδίδουν το καθεστώς του εξόριστου, αλλά οι πόλεις στη συνέχεια παρέχουν αυτό το καταφύγιο», γράφουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες σε ένα μανιφέστο που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Pais με τον τίτλο «Εμείς, οι πόλεις της Ευρώπης».

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Άντα Κολάου, την Αν Ινταλγκό, τον Σπύρο Γαληνό και την Τζιούζι Νικολίνι.

Το κείμενο υπογράφεται από τους ομολόγους τους της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, και άλλων τεσσάρων ισπανικών πόλεων. Είναι ανοικτή και σε άλλες υπογραφές και δημοσιοποιείται την παραμονή μιας κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες μας που απαιτούν από εμάς επείγοντα μέτρα, απέναντι στις γειτονικές χώρες που οι δυνατότητές τους να δέχονται πρόσφυγες έχουν ξεπεραστεί, με τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης που κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην περιοχή».

Όμως «απέναντι στο ανθρώπινο είδος έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη», γράφουν. «Αν συνεχίσουμε να υψώνουμε τείχη, να κλείνουμε σύνορα, να αφήνουμε τη βρόμικη δουλειά σε άλλα κράτη για να κάνουν τους χωροφύλακες των συνόρων μας, ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο;»

«Οι δημοτικές υπηρεσίες μας εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδια υποδοχής, δίνοντας τη δυνατότητα να παρέχονται τρόφιμα, στέγη και η αξιοπρέπεια σε εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια των κρατών».

«Ζητάμε (από τους ηγέτες) να μην γυρίσουν την πλάτη στις πόλεις και να ακούσουν την κραυγή» για αλληλεγγύη.


Ντοκιμαντέρ η κατάσταση στη Μυτιλήνη
Ο Αμερικανός Σον Καριέ, έχοντας σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Δημοσιογραφία και με βασικό του όπλο το πάθος για δημιουργία ταξίδεψε από την Αμερική στην Ελλάδα όχι για να κάνει διακοπές αλλά για να καταγράψει σκηνές από όλα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στα νησιά της Ελλάδας με τους συσσωρευμένους μετανάστες και να κάνει όλο αυτό το οδοιπορικό του ταινία όπως λέει στο protothema.gr. 

«Η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί. Μη ξεχνάτε ότι είναι η μόνη χώρα που είναι σκαλοπάτι για τους μετανάστες για να πάνε στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η χώρα είναι σε κρίση όπως και το ότι δεν είναι τωρινό το θέμα με τους μετανάστες μετρά πολλά χρόνια. Αν η Ευρώπη ήταν πιο κοντά στην Ελλάδα πιστεύω θα ελεγχόταν η κατάσταση καλύτερα όμως δε βοηθά η Ευρώπη δυστυχώς σε αυτή τη φάση. Ήρθα διότι το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον και στόχος μου είναι να καταγράψω όλο αυτό που συμβαίνει με τους μετανάστες στη Μυτιλήνη διότι εκεί θα πάω. Θα μείνω μαζί τους θα κοιμηθώ εκεί θα τους μιλήσω και θα ακούσω αφηγήσεις πως ταξίδεψαν πως κινδύνεψαν πως τελικά φτάσανε στην Ελλάδα και πως θα εξελιχθεί η ζωή τους από δω και πέρα. Όλο αυτό θα το καταγράψω θα κάνω ένα ντοκιμαντέρ το οποίο θα γίνει ουσιαστικά ταινία και είμαι ενθουσιασμένος για αυτό», λέει ο Σον στο protothema.gr.


Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουγγαρία
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σχετικά με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει η χώρα του για να σταματήσει την εισροή μεταναστών.

«Θα γράψω σήμερα στον πρωθυπουργό (της Ουγγαρίας) για να του ζητήσω το τελικό κείμενο των νόμων που εγκρίθηκαν» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν η νομοθεσία αυτή είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Ο Γιάγκλαντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στη Βουδαπέστη να κηρύττει τη χώρα σε «κατάσταση κρίσης» λόγω της μαζικής μετανάστευσης.

«Θα ζητήσω διαβεβαιώσεις ότι, αν κηρυχθεί κατάσταση κρίσης, η Ουγγαρία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», πρόσθεσε.

Με βάση το άρθρο 15 της Σύμβασης αυτής, μια χώρα μπορεί να παραβλέψει ορισμένα από τα δικαιώματα που διασφαλίζονται από τη Σύμβαση αλλά θα πρέπει να ενημερώσει για αυτό τον γενικό γραμματέα, υπενθύμισε ο Γιάγκλαντ.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετέχουν 47 χώρες, μεταξύ των οποίων οι 28 χώρες- μέλη της ΕΕ αλλά επίσης η Τουρκία και η Ρωσία.


Άμεση συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ για λύση του μεταναστευτικού ζητεί ο Ομπάμα
Η μεταναστευτική κρίση έχει επιδεινωθεί σημαντικά, γεγονός που απαιτεί την άμεση συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ, υπερθεμάτισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Κατόπιν της συνάντησής του με τον βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο ΣΤ’, ο κ. Ομπάμα κατέστησε αναγκαία τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ προκειμένου να διευθετηθεί η οξύτατη προσφυγική κρίση.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι αναμένεται να μεταβεί στο Λονδίνο εντός του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του, με αντικείμενο το προσφυγικό και τον πόλεμο στη Συρία. 

Νωρίτερα πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, είχε διευκρινίσει ότι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επαφίεται στα ευρωπαϊκά κράτη.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να υποδεχθούν περισσότερους μετανάστες και να βοηθήσουν στη διευθέτηση της κρίσης» πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης