«Τεστ αντοχής» για το ΕΚΑΒ στα νησιά που «βουλιάζουν» από μετανάστες

«Τεστ αντοχής» για το ΕΚΑΒ στα νησιά που «βουλιάζουν» από μετανάστες

Το σύστημα υγείας δοκιμάζει τις αντοχές του σε Λέσβο, Κω, Χίο, Σάμο, Λέρο - Στην Κω ο αριθμός των διακομιδών χτυπά…κόκκινο 

«Τεστ αντοχής» για το ΕΚΑΒ στα νησιά που «βουλιάζουν» από μετανάστες
Στα όρια του λειτουργεί το ΕΚΑΒ στη νησιωτική Ελλάδα, ιδίως δε στις περιοχές όπου συρρέουν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες μετανάστες. Το σύστημα υγείας δοκιμάζει τις αντοχές του σε Λέσβο, Κω, Χίο, Σάμο, Λέρο, καλούμενο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού, των τουριστών αλλά και των μεταναστών. Η διοίκηση του Κέντρου, αρνείται, πάντως ότι ο όγκος των μεταναστών και οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες τους επηρεάζουν τον τρόπο και το χρόνο παροχής των υπηρεσιών προνοσοκομειακής φροντίδας προς όσους τη χρειάζονται.

Σύμφωνα με στοιχεία του τομέα ΕΚΑΒ στην Κω από τον περασμένο Μάιο έως σήμερα, ο αριθμός των διακομιδών χτύπησε…κόκκινο τον Αύγουστο, στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν 240 διακομιδές. Στη γλώσσα των αριθμών αυτό σημαίνει οκτώ περιστατικά το 24ωρο, τα οποία ωστόσο διεκπεραίωσαν δύο οχήματα με μόλις τρεις διασώστες που επικουρούνταν κατά περίπτωση από υγειονομικό υπάλληλο του νοσοκομείου του νησιού!

Βάσει του πανελλαδικού επιχειρησιακού σχεδίου του ΕΚΑΒ για την ενίσχυση των τουριστικών προορισμών της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε παρουσιάζεται στατιστική μεταβολή των περιστατικών που χρήζουν επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, η Κως  ενισχύθηκε από τον Μάϊο μέχρι και τον Αύγουστο με δύο άτομα.

Κλείσιμο
Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πρόσληψης 186 μόνιμων Διασωστών, εκ των οποίων τρεις θα τοποθετηθούν στην Κω.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΚΑΒ, «αναφορικά με την έξαρση του μεταναστευτικού, η Διοίκηση βρίσκεται (εξ αρχής) σε συνεχή επαφή με τις ανάλογες δομές του Υπουργείου Υγείας όπου διατυπώνοντας τα ανάλογα αιτήματα και προτάσεις της συνεπικουρεί στον ευρύτερο σχεδιασμό των δράσεων σύνδεσης της παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής φροντίδας με την αντίστοιχη Πρωτοβάθμια Φροντίδα και Νοσοκομειακή κάλυψη».

Ήδη, και προς αποφυγή επιβάρυνσης των τοπικών δομών παροχής υγείας, το Υπουργείο έχει φροντίσει για την εγκατάσταση στη Κω ειδικής κινητής μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης