Την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος Λέσβου

Την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος Λέσβου

«Η παραμονή 10.000 μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών» προειδοποιεί ο κ. Γαληνός

Την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος Λέσβου
Την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών, μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την προσέλευση και εγκατάσταση σήμερα στο νησί περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων, ζητά με επιστολή του στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Στην μακροσκελή επιστολή του, ο κ. Γαληνός αναφέρει ότι τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από ότι το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 85.000. Παρά τις προσπάθειες για προώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα, ο ημερήσιος αριθμός προσέλευσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αυτού των αναχωρήσεων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συναθροίζονται μόνο στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και στον ευρύτερο χώρο της προκυμαίας της Μυτιλήνης πέραν των 10.000 ατόμων.

«Η συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού αστέγων, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών, δεδομένης και της γνωστής σύνθεσης της κατάστασης των μεταναστών, ενώ η παραμονή 10.000 μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών» σημειώνει ο κ. Γαληνός, ο οποίος αναφέρει ότι οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις προέρχονται:

Κλείσιμο
«Από τη εναπόθεση στους υπαίθριους και στεγασμένους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εντός της πόλης πέραν 10.000 λίτρων ημερησίως ανθρώπινων περιττωμάτων.

- Από τις μεταξύ των φυλετικές διαφορές και συγκρούσεις.

- Από τις φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

- Από την έκρηξη της τοπικής κοινωνίας.

- Από την αδυναμία της πολιτείας για αποτελεσματική παρέμβαση.

- Από τη συνεχιζόμενη αθρόα προσέλευση μεταναστών, μη υπάρχοντος ορίζοντα για το τέλος της κρίσης».

Ο κ. Γαληνός ζητά να κηρυχθεί άμεσα το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα ζητά:

- Να επέμβει άμεσα η Πολιτεία με Δυναμικό και Μέσα.
- Να καθορισθεί Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο (Εθνικό) και να αναλάβει την διαχείριση του προβλήματος σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
- Να εγκατασταθεί στο νησί (εάν απαιτείται) κοινοτικός επίτροπος, ο οποίος θα αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό και τη χρηματική διαχείριση των προσφύγων, σε συνεργασία με την ΕΕ.
- Να δημιουργηθεί το δυνατόν συντομότερα νέος καταυλισμός (εκτός αστικού ιστού) και να μεταφερθεί το σύνολο των μεταναστών εκτός της πόλης της Μυτιλήνης.
- Να αποκατασταθεί η ομαλή ζωή των κατοίκων.

Κι όλα τα παραπάνω δεδομένου του ότι η ροή προσέλευσης μεταναστών και προσφύγων βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί και ιδιαίτερα τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες.
«Πρόκειται», καταλήγει ο δήμαρχος Λέσβου, «για ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο ήδη έχει μετατραπεί σε απειλή με διαστάσεις τοπικής καταστροφής μεγάλης έκτασης».

Το φαινόμενο, προειδοποιεί ο δήμαρχος, θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος η κοινωνία του νησιού, η οποία είναι ήδη εξοργισμένη, να προβεί σε αυτόβουλες πράξεις επίλυσης του θέματος και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, οδηγούμενοι σε ακραίες καταστάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης