ΥΠΕΞ για κατεδάφιση ναού στη Χειμάρρα: Οι Αλβανοί λειτουργούν όπως οι τζιχαντιστές

ΥΠΕΞ για κατεδάφιση ναού στη Χειμάρρα: Οι Αλβανοί λειτουργούν όπως οι τζιχαντιστές

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» το μήνυμα προς τα Τίρανα - Σοκ από την απόφαση της κυβέρνησης Ράμα να ισοπεδώσει με μπουλντόζες τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας καταστρέφοντας και τις ιερές εικόνες

ΥΠΕΞ για κατεδάφιση ναού στη Χειμάρρα: Οι Αλβανοί λειτουργούν όπως οι τζιχαντιστές
Παρά τις προειδοποιήσεις της ελληνικής πλευράς η αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα προχώρησε στο αδιανόητο: Κατεδάφισε μέσα στη νύχτα τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.

Η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεση και σκληρή. Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας επισημαίνει ότι καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας νομίζαμε ότι γινόταν μόνο από τους τζιχαντιστές, παραλληλώντας ευθέως τις ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης του Έντι Ράμα με τις φρικιαστικές πράξεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Κλείσιμο
«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» συνεχίζει με έναν βαρύ υπαινιγμό ο Κωνσταντίνος Κούτρας, επί της ουσίας προαναγγέλοντας αλλαγή στάσης της Αθήνας σε όλα τα θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν διμερώς τα Τίρανα και τα οποία εξαρτώνται από τη συναίνεση των ελληνικών κυβερνήσεων, είτε πρόκειται για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είτε για οτιδήποτε άλλο.

«Για τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη Διεθνή Κοινότητα θα ενημερωθείτε άμεσα. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την σημερινή κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.



Οπως πληροφορείται το protothema.gr τις επόμενες ώρες το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να καλέσει τον πρεσβευτή της Αλβανίας στην Αθήνα για εξηγήσεις ενώ προετοιμάζεται ήδη ρηματική διακοίνωση που θα επιδοθεί στα Τίρανα.

Ο παραλληλισμός της κατεδάφισης του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες της Χειμάρρας με όσα κάνουν οι τζιχαντιστές στην Συρία και αλλού δείχνει το μέτρο της αντίδρασης της Αθήνας που αναμένεται να ενημερώσει ταχύτατα τους Ευρωπαίους εταίρους και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη αλλά και τρομακτική κίνηση της κυβέρνησης μιας χώρας που έχει ευεργετηθεί από την Ελλάδα να ισοπεδώσει μέσα στη νύχτα έναν ιερό ναό εν λειτουργία ενώ τα εκκλησιαστικά αντικείμενα και οι ιερές εικόνες βρίσκονταν στο εσωτερικό του...



Χειμάρρα: Αλβανοί ισοπέδωσαν τελικά τα ξημερώματα τον Άγιο Αθανάσιο 
Τα ξημερώματα της Τετάρτης ολοκλήρωσε, αιφνιδίως μέσα στο σκοτάδι, τον στόχο του ο δήμος Χειμάρρας, ισοπεδώνοντας τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα η πολεοδομική αστυνομία έφτασε στο σημείο και οι εκσκαφείς έπιασαν δουλειά. 

Μηχανήματα της πολεοδομικής αστυνομίας της Αλβανίας κατεδάφισαν το ναό, παρότι είχαν προηγηθεί συνομιλίες μεταξύ των πιστών και εκπροσώπων της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί λύση, ενώ οι  λιγοστοί κάτοικοι που έφτασαν στο σημείο ακούγοντας τον θόρυβο των μηχανημάτων, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Απαρηγόρητοι οι κάτοικοι των Δρυμάδων σηκώθηκαν από νωρίς τα ξημερώματα για να μαζέψουν τα κομμάτια του ναού, τα κομμάτια της πίστης τους.

Σύμφωνα με τον δήμο της περιοχής υπήρχε ρητή εντολή από την κυβέρνηση να γκρεμιστεί ο Ι.Ν του Αγίου Αθανασίου διότι ήταν χτισμένος σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί πολιτιστικό μνημείο.  



Πάντως, κατά τους εκπροσώπους της εκκλησίας, αλλά και πολιτών που εκφράζουν την γνώμη τους στα αλβανικά ΜΜΕ, κανένα από τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της κυβέρνησης δεν ισχύει νομικά, ώστε να δικαιολογηθεί η κατεδάφιση του ναού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλβανικές αρχές προτίθενται στον χώρο όπου βρισκόταν ο ναός να κατασκευάσουν μνημείο προς τιμή του ιεραποστόλου του καθολικισμού Νίλο Καταλάνο, ο οποίος έδρασε στην περιοχή στα τέλη του 17ου αιώνα.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο βουλευτής της περιοχής, Κότσιο Κοκεδήμα, ο οποίος έγραψε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "SHEKULLI", που ο ίδιος εκδίδει, ότι το φθινόπωρο υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου της Αυλώνας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του καθολικού ιεραποστόλου.




















Πηγή: www.himara.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης