Διώξεις-«φωτιά» σε βάρος της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών για υπεξαίρεση και απιστία

Διώξεις-«φωτιά» σε βάρος της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών για υπεξαίρεση και απιστία

Από την έρευνα των δυο εισαγγελέων προέκυψε σωρεία σοβαρών διαχειριστικών παραβάσεων, οι οποίες αφορούν στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου

Διώξεις-«φωτιά» σε βάρος της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών για υπεξαίρεση και απιστία
Ένα απίστευτο «πάρτυ» κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης της περιουσίας της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών  - Γηροκομείο Αθηνών, έφερε στο φως η έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου για το διάστημα 2008 έως 2013. Οι δυο εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση -κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου- διαπίστωσαν σημεία και τέρατα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου και πλέον τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διώκονται για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, όπως απιστία και υπεξαίρεση.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα των δυο εισαγγελέων προέκυψε σωρεία σοβαρών διαχειριστικών παραβάσεων, οι οποίες αφορούν στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου. Αρκεί να αναφερθεί πως σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, πρόσωπο από τη Διοίκηση του Γηροκομείου είχε προσλάβει τεχνικό προσωπικό για εργασίες ανέγερσης ακινήτου του και πλήρωνε με χρήματα του Γηροκομείου!

Επιπλέον, από την έρευνα της κυρίας Παπανδρέου και του κ. Ελευθεριάνου, προέκυψε ότι:
- Από τις εκατοντάδες ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του Γηροκομείου, έχει μισθωθεί μικρό μέρος μόνο, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.
-Άλλα ακίνητα μισθώνονται με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνται, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται μισθώματα.
-Οι υπεύθυνοι από τη Διοίκηση του νοσοκομείου δεν επεδίωκαν την είσπραξη οφειλομένων μισθωμάτων ή προχωρούσαν ακόμη και σε διαγραφή οφειλών από μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.
- Κατήρτιζαν συμβάσεις με εταιρίες παροχής λογιστικών υπηρεσιών τη στιγμή που στο Γηροκομείο υπήρχε ήδη λογιστήριο, με αποτέλεσμα την καταβολή σ’ αυτές αμοιβών και την πρόκληση ζημίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην περιουσία του.
Κλείσιμο
- Κατήρτιζαν συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα στα οποία καταβαλλόταν αμοιβή 2.500 -4.500 ευρώ μηνιαίως, τα οποία υποτίθεται ότι απασχολούνταν ως «σύμβουλοι», ενώ στην πραγματικότητα δεν παρείχαν πραγματικές υπηρεσίες στο Γηροκομείο.
- Απασχολούσαν επί μήνες τεχνικό προσωπικό σε εργασίες ανοικοδόμησης και επισκευής κατοικιών μέλους τους Δ.Σ. του Γηροκομείου, ενώ ταυτόχρονα εισέπρατταν μισθό για το εν λόγω διάστημα.
- Δεν επιδιώκεται η είσπραξη οφειλόμενων τροφείων από ενεργούς και μη τροφίμους του Γηροκομείου, τα οποία ανέρχονται σε 470.000 ευρώ.
- Φιλοξένησαν δωρεάν στο ίδρυμα ΕΣΤΙΑ Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στο χώρο του Γηροκομείου, πρόσωπα που όφειλαν να καταβάλουν τροφεία, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί ποσό 280.000 ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, το Γηροκομείο υπέστη ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς δεκάδες κληροδοτήματα που έχουν καταλειφθεί και προβλέπουν την εκποίηση ακινήτων και τη διάθεση του ποσού της εκποίησης για τους σκοπούς της, έχουν παραμείνει αδρανή. Το αποτέλεσμα ήταν να μην αυξάνονται τα έσοδα και το Γηροκομείο να επιβαρύνεται με υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας. Και οι... εκπλήξεις δεν έχουν τελειωμό: Ποσά άνω των 10.000.000 ευρώ διαπιστώθηκε πως είχαν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε κληροδοτήματα, χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας. Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε πως χρήματα που οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι παρέδιδαν στο Γηροκομείο προς φύλαξη δεν ανευρέθηκαν, με αποτέλεσμα να λείπουν 290.000 ευρώ.


Οι διώξεις και οι λογαριασμοί
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ανοίχθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί ορισμένων από τους κατηγορουμένους και εντοπίσθηκαν ποσά 120.000 - 200.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως για τη διενέργεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε σειρά ανακριτικών ενεργειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων, έρευνα και κατάσχεση στο χώρο του Γηροκομείου από τους επίκουρους εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς, μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε φερόμενα ως κενά διαμερίσματα και καταστήματα, καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μελών του Δ.Σ. του Γηροκομείου και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για:
-Απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
-Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
-Απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Μετά την άσκηση των διώξεων η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης