LIVE

Κορωνοϊός

Πρώτη φορά νέοι Έλληνες στα χωράφια για δουλειά

Πρώτη φορά νέοι Έλληνες στα χωράφια για δουλειά

Μια αγγελία από αγροτικό συνεταιρισμό της Λάρισας ήταν αρκετή για να μαζευτούν πάνω από 400 αιτήσεις ανέργων που ελπίζουν σε ένα αξιοπρεπές μεροκάματο 20 ευρώ - Με πτυχία πανεπιστημίου αλλά απογοητευμένοι από τη μακροχρόνια ανεργία, δεν διστάζουν να περάσουν από οντισιόν για μια θέση στις εποχικές καλλιέργειες

Η κρίση οδηγεί και πάλι τους Ελληνες στα χωράφια για το μεροκάματο. Στη Λάρισα, μια αγγελία αγροτικού συνεταιρισμού ήταν αρκετή για να σχηματιστούν ουρές από άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και μόρφωσης, που επέλεξαν, αντί για μπάνια στις κοντινές παραλίες, το φετινό καλοκαίρι να μαζεύουν ροδάκινα, αχλάδια, βερίκοκα και καρπούζια.

Ολα ξεκίνησαν αρχές Ιουνίου, όταν οι αλλοδαποί εργάτες -στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αλβανοί- οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εργάζονταν στα χωράφια των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης στη Λάρισα, προχώρησαν σε στάση εργασίας διεκδικώντας να εργάζονται λιγότερο με το ίδιο όμως μεροκάματο, που έφτανε τα 30 ευρώ ημερησίως μαζί με τις κρατήσεις. «Με αυτούς τους ανθρώπους συνεργαστήκαμε για πολλά χρόνια και, αντί να κάτσουν να συζητήσουν μαζί μας μπας και βρούμε λύση, επιχείρησαν να μας εκβιάσουν λίγο πριν από τη συγκομιδή, που είναι μια κρίσιμη περίοδος για μας. Η κίνηση αυτή, όμως, τους γύρισε μπούμερανγκ», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Δημήτρης Λεωνιδάκης, πρόεδρος του συνεταιρισμού, ο οποίος μετά την εξέλιξη αυτή προέβη άμεσα σε διάφορες ενέργειες λόγω πίεσης χρόνου, αφού υπήρχε ανάγκη να βρεθούν εργατικά χέρια για τα χωράφια. «Συγκαλέσαμε γενική συνέλευση των μελών μας και αποφασίσαμε να ζητήσουμε εργάτες γης από την περιοχή μας μέσω αγγελίας στην τοπική εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας. Αν και αρχικά είχαμε κάποιον ενδοιασμό, μια και πριν από δύο χρόνια σε ανάλογη ενέργεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ημαθίας δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η κίνηση τελικά μας δικαίωσε», αναφέρει.
Από οντισιόν
Το ενδιαφέρον ήταν πραγματικά μεγάλο και αυτό εξέπληξε τη διοίκηση και τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης. Τις τρεις μέρες που η αγγελία ήταν δημοσιευμένη στην εφημερίδα οι αιτήσεις στη γραμματεία του συνεταιρισμού έφτασαν τις 420, για τις 80 θέσεις στις εποχικές καλλιέργειες της περιοχής. Ανδρες και γυναίκες ηλικίας από 18 έως 62 ετών και κάθε μορφωτικού επιπέδου, από απόφοιτους γυμνασίου έως πτυχιούχους πανεπιστημίων, κατέθεσαν αίτηση προκειμένου να εργαστούν -έστω και εποχιακά- για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο τις δύσκολες αυτές εποχές που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο.«Οι Ελληνες όχι μόνο επιστρέφουν στις ασχολίες των πατεράδων τους, αλλά το ενδιαφέρον τους αυξάνεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει πως η κρίση μάς έχει αγγίξει πλέον για τα καλά», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο Δημήτρης Λεωνιδάκης

Ζητούνταν χέρια για διάφορες αγροτικές εργασίες, όπως η συγκομιδή ροδάκινων, βερίκοκων, αχλαδιών, καρπουζιών, βαμβακιού, αραβόσιτου, ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, «ουδείς από τους ενδιαφερόμενους ζήτησε λεπτομέρειες για την εργασία στα χωράφια και τη συγκομιδή, θέλοντας ίσως να δείξουν πως είναι ενήμεροι για τον κόπο της δουλειάς και πως είναι αποφασισμένοι να ιδρώσουν στο χωράφι».Η ενασχόληση ντόπιων με αυτές τις δραστηριότητες θα τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία, αφού μόνο πέρυσι τα μέλη του συνεταιρισμού κατέβαλαν σε ημερομίσθια σχεδόν 500.000 ευρώ κυρίως σε Αλβανούς εργάτες που τα απέστειλαν με εμβάσματα στη χώρα τους. «Πάντα έλεγα πως θα παραδεχτώ πως υπάρχει κρίση όταν ξαναδώ Ελληνες στα χωράφια. Οι Ελληνες όχι μόνο επιστρέφουν στις ασχολίες των πατεράδων τους, αλλά το ενδιαφέρον τους αυξάνεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει πως η κρίση μάς έχει αγγίξει πλέον για τα καλά», επισημαίνει ο κ. Λεωνιδάκης.Ανάμεσα σε αυτούς που κατέθεσαν αιτήσεις υπάρχουν απόφοιτοι πανεπιστημίων, γυμναστές, άνεργοι οικοδόμοι, απολυόμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, φοιτητές που θέλουν τα χρήματα για τις σπουδές τους, μεσήλικες που χρειάζονται λίγα ένσημα για να βγουν στη σύνταξή κ.ά. Ηδη η πρώτη φουρνιά έπιασε δουλειά, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ήδη επιλεγεί και θα κληθούν να εργαστούν τη δύσκολη περίοδο της συγκομιδής.

Μέχρι και ρουσφέτια
Ακόμη και τηλεφωνήματα από πολιτικά γραφεία της Λάρισας έγιναν προς τον κ. Λεωνιδάκη προκειμένου να προτιμηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα για την εποχική εργασία στα χωράφια. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, «ρουσφέτια δεν μπορούμε να κάνουμε γιατί κάθε παραγωγός επιλέγει τους εργάτες του με βάση τις ανάγκες της καλλιέργειάς του».Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, ο παραγωγός επιλέγει από τη λίστα τα άτομα που πιστεύει ότι του είναι χρήσιμα. Επικοινωνεί μαζί τους και συναντιούνται στο γραφείο του συνεταιρισμού, όπου μέσα από μια πρόχειρη συνέντευξη επιλέγει εάν θα τους προσλάβει ή όχι.
«Τους βλέπουμε, τους ακούμε και τελικά επιλέγουμε αυτούς που πιστεύουμε πως μπορούν να αντεπεξέλθουν στις εργασίες. Τα χωράφια δεν είναι εύκολη δουλειά. Απαιτούνται σωματικές δυνατότητες και κάποιες γνώσεις για τα γεωργικά», λέει ο κ. Σπύρος Μπέης, παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης. «Τα τηλέφωνα χτυπούν καθημερινά από κόσμο κάθε ηλικίας που θέλει να εργαστεί για το μεροκάματο. Το γεγονός πως είναι ντόπιοι μας βοηθάει και καλύτερα στην επικοινωνία. Η κρίση έχει και τα καλά της, αφού οι Ελληνες επιστρέφουν στα χωράφια».


Εύη Πιτσαρή Aπόφοιτος ΤΕΦΑΑ
«Αφήστε τις καφετέριες και τους καναπέδες και ελάτε στα ροδάκινα»
Με πτυχίο ΤΕΦΑΑ, εργάστηκε στο παρελθόν ως γυμνάστρια, ωστόσο λόγω της ανεργίας βρέθηκε να μαζεύει ροδάκινα στη Λάρισα. «Μόλις διάβασα την αγγελία επικοινώνησα κατευθείαν με τον συνεταιρισμό. Το βλέπω και ως εμπειρία και μάλιστα ευχάριστη. Θα έλεγα και άλλα νέα παιδιά να τολμήσουν να αφήσουν τις καφετέριες και τους καναπέδες και να έρθουν να εργαστούν στα χωράφια. Θα εξασφαλίσουν εμπειρία και εξασφαλισμένα μεροκάματα ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές όπου η ανεργία ανάμεσα στους νέους είναι ιδιαίτερα μεγάλη και στην περιοχή της Λάρισας». 
 

Αθανασία Μπλιάμπλια Πρώην ιδιωτική υπάλληλος
«Επιστροφή στη γη που είχαμε απαξιώσει»
Μέχρι πρότινος ήταν άνεργη, ενώ έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως ιδιωτικός υπάλληλος και μέσω προγραμμάτων στον τοπικό δήμο. «Οι εποχές είναι δύσκολες και οι επιλογές περιορισμένες. Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και δεν είχα κανέναν ενδοιασμό να εργαστώ στα χωράφια, όπου πάρα πολλοί νέοι έρχονται να απασχοληθούν έστω και εποχικά. Η δουλειά δεν είναι ντροπή και πιστεύω πως η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία για να επιστρέψουμε στις ασχολίες των πατεράδων και των παππούδων μας, τι οποίες πολλοί από εμάς είχαμε απαξιώσει».
 
 

Χρήστος Γραβάνης Πρώην προπονητής ποδοσφαίρου
«Είμαι χρόνια άνεργος, βρίσκομαι σε αδιέξοδο»
Με πτυχίο γυμναστή, εργάστηκε στο παρελθόν ως προπονητής ποδοσφαίρου σε τοπικές ομάδες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είναι άνεργος λόγω της κρίσης. «Η ανεργία στην περιοχή μας είναι σε υψηλά επίπεδα, όπως σε όλη την Ελλάδα. Μόλις έμαθα πως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γιάννουλης ψάχνει εργάτες γης, κατέθεσα αμέσως αίτηση. Είμαι χρόνια άνεργος και δεν είχα άλλη επιλογή. Πολλοί από τους παραγωγούς είναι φίλοι και με την κίνηση αυτή βοηθήθηκαν πολλά νέα παιδιά και οικογενειάρχες που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο», αναφέρει.

 
 

Γιώργος Ζδράγκας  Πρώην οικοδόμος
«Δεν έχουμε πολυτέλεια επιλογής για μεροκάματο»
Μετά από πολλά χρόνια στην οικοδομή βρέθηκε άνεργος και, βλέποντας τις υποχρεώσεις να τρέχουν, πήρε την απόφαση να γίνει εργάτης γης έστω και τους μήνες του καλοκαιριού. «Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης δεν έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής. Η ανεργία αυξάνεται και τα χωράφια, εδώ στη Λάρισα τουλάχιστον, αποτελούν μια καλή διέξοδο για την εξασφάλιση του ποθητού μεροκάματου. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολα, αλλά στο χέρι σου είναι να προσαρμοστείς. Η κίνηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης αποτελεί διέξοδο για εμάς», παραδέχεται.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (174)

George Pavlou

Δίνω συγχαρητήρια στο Πρώτο Θέμα. Αυτήν την είδηση πρέπει να την τρίψουμε στα μούτρα μερικών ''προοδευτικών'' ανθελλήνων που λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δε δουλεύουν,γι'αυτό και οι Έλληνες εργοδότες παίρνουν αλλοδαπούς. Μπράβο και στους Έλληνες παραγωγούς που διάλεξαν συνέλληνες για εργασία. Την Ελλάδα ΜΟΝΟ ο Έλληνας την αγαπά και την πονά. Ο Έλληνας εργάτης τιμά και σέβεται και την επιχείρηση στην οποία δουλεύει,τιμά και σέβεται και το ελληνικό προϊόν που καλλιεργείται στην ελληνική γη.

stayros

Πρώτη φορά νέοι Έλληνες στα χωράφια για δουλειά...... δεν αφηνετε τον παπα ρε ταγαρια λεω εγω!!!! οι ελληνες πηγαιναν και παλιοτερα στα χωραφια και ακομα και τωρα πανε καποιοι που εχουν ιδιοκτητα.... μαζεψατε οτι λαθρο υπηρχε, ωστε να πεσουν τα μεροκαματα και να φερετε την ελλαδα σε αυτο το χαλι!!!! ολα ηταν προμελετημενα και το κακο ξεκινησε αρχες 90!!! και εγω δουλευα καποτε και επαιρνα 5000 δραχμες...μεροκαματο ικανοποιητικο για τις εποχες!!! μολις γεμισαμε λαθρο,επεσαν στα δυο το πολυ τρια χιλιαρικα....μαλιστα υπηρχε και το ρητο,εγκο με ντιο κιλιαρικα και φαι μαζεψει ροδατσινα!!! οποτε μην ακουω χαζα!!!! τα ξερω απο πρωτο χερι... και μη δινετε παραδειγματα πως μορφωμενοι ανθρωποι πηγαινουν να δουλεψουν στα χωραφια,οχι πως ειναι ντροπη!!! αν ειναι ανικανο το κρατος να αποροφησει τα σπουδαγμενα ελληνοπουλα επομενο ειναι αν δεν εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να βγουν στο εξωτερικο να ασχοληθουν εστω και με την γη...ειναι θεμα επιβιωσης πλεον!!!! τελος για να σταματησει και αυτη η καραμελα που ακουω τοσο καιρο,ολοι οι κατοικοι ελλαδος ξενων χωρων οι οποιοι μπηκαν παρανομα στην ελλαδα καποτε, ασχετα αν νομιμοποιηθηκαν αργοτερα με οποιονδηποτε τροπο αλλα και οσοι δεν ειναι νομιμα,ειναι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!!! ουτε μεταναστες ουτε παρατυποι κτλ που ακουω κατα καιρους......!!!! μπηκαν ΛΑΘΡΑΙΑ στην χωρα μας ζουνε λαθραια και οι περισσοτεροι κονομανε λαθραια ειτε δουλευοντας μαυρα ειτε με το λαθρεμποριο βλεπε(τσαντες παπουτσια ζωνες κτλ στα πεζοδρομια) ευχαριστω.

spiderwebbs

πέρασαν απο οντισιον? Γιατί? στο Voice πήγαν? Να δουλέψουν σε χωράφια πήγαν οι άνθρωποι

Dama

Aν ο καθε νεος δουλευε οχι σε ξενα χωραφια αλλα στης οικογενειας του,τοτε το μεροκαματο που θα επαιρνε θα αξιζε για 50 ευρω.σκεφτειτε το...και οσο για εσας που περιμενετε το δημοσιο...το βολεμα δηλαδη...ειναι σαν να περιμενετε εναν "ηγετη" που θα τον εχετε αναγκη για να ζησετε..πληρη καθοδηγηση και απαξιωση.

Υαν

Μπραβο προοδος 30 ευρω μεροκαματο και 7 ωρες θελανε τα αλβανα που οταν το 97 ειμασταν στο Ιζμπερις στα Τιρανα αδειαζαμε τα σκουπιδια και ορμαγανε να φανε οτι βρουνε ... και ενα 20αρικακι μεροκαματο ο κυμπαρης ο συνεταιρισμος Λαρισας αντι για το ελαχιστο 25 που δινουν στην Ημαθια ??? ..3 ευρω την ωρα ειναι το ελαχιστο που πρεπει να παιρνει και ο πιο ανειδικευτος

wolf

etsi prepi na doulevoume kai ta lefta na menoun ston topo mas mono etsi tha katalavoume pos evgazan ta lefta h papoudes mas aima kai ydrota afto tha kanoume kai emeis kai h doulia dn einai tropi na 3erete...

ανθρωπος

Αξιοπρεπής μισθός τα 20 ευρώ? δε ντρέπεστε λίγο ξεφτίλες

Djiango

σιγα μη δώσω 100 ευρω σε βενζίνες για να βγάλω 480 ευρω δουλεύοντας δωδεκάωρο απο τις 5 τα ξημερώματα μαζι με βλάχους, Αλβανούς και Πακηδες. Καλυτερα να περιμενω να διοριστώ στο δήμο και με τα ιδια λεφτα θα κάθομαι σε ενα σκοτεινό δωματιάκι και δεν θα ασχοληται κανεις μαζι μου. Σιγα μη κάτσω να κανω τη μαϊμού για το καθε γερό βλάχο που τα χει χαςει και την εχει δει τσιφλικάς με 20 στρέμματα. Μην βγήτε τωρα να μου τη πείτε γιατι 1.500.000 οικογενειες ζουν απο το Δημοσιοκαφριλικι, έχω και εγω δικαιωμα τωρα, δεν ειμαι το Κορόιδο της υπόθεσης

χρηστος

περιμενε να διοριστεις αγορι μου εσυ.... μονο προσεχε απο το πολυ γλυψιμο μη σου πεσει η .......γλωσσα!!

πρε

Μερικοι απο εδω μεσα ευτελιζουν την συζήτηση......αν δεν εχουν μια αποψη της προκοπής μην μπαινουν στον κοπο να γραφουν ανοησιες.....

Αλέξανδρος

Δέν πειράζει, απο κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Καλό κουράγιο και στους μεν και στους δε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης