Ελληνες είναι το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο

Ελληνες είναι το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο

Από αυτούς, μόνο ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν, ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες
Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά το ειδικό βάρος των επιστημόνων της, διεθνώς, είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθός της. Αν και πληθυσμιακά οι Έλληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%. Ομως, από αυτούς, μόνο ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν, ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε, το Σάββατο, στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ειδικός σε θέματα στατιστικής.
Δίνοντας την πρώτη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του καθηγητή του Δημήτρη Τριχόπουλου, με θέμα «Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων - μια μετα-ανάλυση», ο Ιωαννίδης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τους συνολικά 672 επιστήμονες με ελληνικά ονόματα, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της βάσης Google Scholar.
Κατά μέσο όρο, οι 672 Ελληνες επιστήμονες έχουν πάρει 17 χιλιάδες αναφορές ο καθένας τους στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Από τους 672, οι 33 έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ οι υπόλοιποι έχουν σχεδόν όλοι φύγει από την Ελλάδα.
Στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο, υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια συγγραφείς που έχουν κάνει τουλάχιστον μια επιστημονική δημοσίευση. Τα ελληνικά ονόματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του συνόλου (δηλαδή 200 χιλιάδες), ενώ μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων, είτε εν ζωή, είτε όχι, το ποσοστό των ελληνικών ονομάτων πλησιάζει το 3%. Ο αρχαιότερος Έλληνας επιστήμονας είναι ο Αριστοτέλης, ο οποίος, αν και τόσο παλαιός, συνεχίζει να αναφέρεται συχνά στη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.
Από τους 672 κορυφαίους Ελληνες επιστήμονες, μόνο οι 95 (το 14%) βρίσκονται στην Ελλάδα. Περισσότεροι από τους μισούς (376 άτομα ή το 56%) ζουν στις ΗΠΑ και ακολουθούν ως χώρες διαμονής και εργασίας το Ηνωμένο Βασίλειο (60 επιστήμονες ή το 9%), ο Καναδάς (31), η Γερμανία (24), η Γαλλία (20), η Ελβετία (19), η Αυστραλία (17), η Κύπρος (9) και άλλες χώρες (21). 
Η περιοχή σε όλο τον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων είναι η Καλιφόρνια (74 άτομα) και ακολουθούν η Μασαχουσέτη (64), η Νέα Υόρκη (62), η λοιπή Ελλάδα πλην Αθηνών (48), η Αθήνα (47), το Λονδίνο (31), το Τέξας (21), η Πενσιλβάνια (21), το «δίδυμο» Οξφόρδης-Κέμπριτζ (19), το Κονέκτικατ (17) και το Ιλινόις (15). 
Από τους 40 επιστήμονες με τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό αναφορών που ζουν ακόμα, μόνο ένας βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα, ενώ οι 34 (ποσοστό 85%) βρίσκονται στις ΗΠΑ. Σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου τους σε άλλες χώρες.
Ποιοι ήταν και πού πέθαναν οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες
Από τους 33 νεκρούς κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες (μεταξύ των οποίων ο Δ.Τριχόπουλος), οι 12 είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό από ελληνικές οικογένειες, οι οποίες είχαν ήδη μεταναστεύσει πριν γεννηθούν εκείνοι. Οι υπόλοιποι μετανάστευσαν οι ίδιοι από την Ελλάδα.
Οσον αφορά τον θάνατό τους, οι 28 πέθαναν μακριά από την Ελλάδα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Ι.Ιωαννίδης, κυρίως από νεκρολογίες:
- Ο μεγαλύτερος μυκητολόγος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος πέθανε στο Οστιν του Τέξας.
- Ο Χαράλαμπος «Ρόκο» Αλιπράντης, που έκανε σημαντικές συνεισφορές στην οικονομική θεωρία και στα αναλυτικά μαθηματικά, πέθανε στο Γουέστ Λαφαγιέτ της Ιντιάνα.
- Ο βιοχημικός του Χάρβαρντ Χάρι Αντωνιάδης, ο οποίος ανακάλυψε ότι αυξητικοί παράγοντες και ογκογονίδια είναι το ίδιο πράγμα, πέθανε στο Νιούπορτ της Μασαχουσέτης.
- Ο Κρις Αργύρης, ο ιδρυτής της επιστήμης της Οργανωσιακής Μάθησης (Organizational Learning), πέθανε στο Γουέσλεϊ της Μασαχουσέτης.
- Ο Γιάννης Αργύρης, που ανακάλυψε τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, πάνω στην οποία στηρίζονται οι υπολογιστικοί κώδικες της σύγχρονης μηχανικής, πέθανε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.
- Ο νευροψυχίατρος Γιώργος Μπαρτζώκης, που πρότεινε τη θεωρία εκφύλισης της μυελίνης για παθήσεις του εγκεφάλου, πέθανε στο Λος 'Αντζελες.
- O Γιάννης Μπατσάκης, ο κορυφαίος παθολογοανατόμος πάνω στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, πέθανε στο Χιούστον του Τέξας.
- Ο κορυφαίος θεωρητικός μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πέθανε στο Μόναχο της Γερμανίας.
- O Κορνήλιος Καστοριάδης, από τους σημαντικότερους σύγχρονους στοχαστές της πολιτικής φιλοσοφίας, πέθανε στο Παρίσι.
- O Γιώργος Κοτζιάς, που βρήκε την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για τον παρκινσονισμό, την L-Dopa, πέθανε στη Νέα Υόρκη.
- O Μιχαήλ Δερτούζος, ο καθηγητής του ΜΙΤ που συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να χρησιμοποιούμε ευρύτατα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σήμερα, πέθανε στη Βοστώνη.
- Ο ανοσολόγος Ντίνος Διαλυνάς πέθανε στην Καλιφόρνια.
- Ο Ανδρέας Δημαρόγκωνας, από τους σημαντικότερους ειδικούς στο μηχανολογικό σχεδιασμό και στις ταλαντώσεις, πέθανε στο Σεν Λιούις του Μισούρι.
- Ο Ντίνος Γαζής, κορυφαίος ερευνητής της IBM και πρωτοπόρος στην μοντελοποίηση της ροής κυκλοφορίας, πέθανε στο Κάτοναχ της Ν.Υόρκης.
- Ο Νικόλας Γεωργάνας, από τους σημαντικότερους ερευνητές στα συστήματα πολυμέσων, πέθανε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
- Ο Νικόλας Γονατάς, κορυφαίος νευροπαθολόγος που ίδρυσε το τμήμα νευροπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, πέθανε στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια.
- Ο Πάρις Χρήστος Κανελλάκης, κορυφαίος ερευνητής στην πληροφορική, πέθανε πολύ νέος, μόλις 42 ετών, μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του, σε συντριβή αεροπλάνου στη οροσειρά των 'Ανδεων στην Κολομβία.
- O Αντώνης Μαρμάρου, κορυφαίος ερευνητής στη σημασία και ρύθμιση της ενδοκρανιακής πίεσης σε νευροχειρουργικούς ασθενείς, πέθανε στο Κρόζιερ της Βιρτζίνια. 
- O φυσικομαθηματικός Νικόλας Μητρόπουλος (Metropolis), o δημιουργός των πρώτων μεγάλων ηλεκτρονικών υπολογιστών (ΜΑΝΙΑC), της πρώτης ατομικής βόμβας και των εξαιρετικά σημαντικών υπολογιστικών αλγόριθμων «Μόντε Κάρλο», πέθανε στο Λος 'Αλαμος του Ν.Μεξικό.
- Ο Δημήτρης Μιχαλάς, κορυφαίος αστροφυσικός και αυθεντία στις ατμόσφαιρες των άστρων και στη ραδιοαστρονομία, πέθανε στη Σάντα Φε του Ν.Μεξικό.
- Ο Κλαρκ Μουστάκας, ιδρυτής της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, πέθανε στο Φάρμιγκτον Χιλς του Μίσιγκαν.
- Ο Δημήτριος Παπαχατζόπουλος, εφευρέτης των λιποσωμιακών φαρμάκων, πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο.
- O Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του «Τεστ Παπ» για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, πέθανε στο Μαϊάμι της Φλόριδα.
- O Αθανάσιος Παπούλης, ο γίγαντας των εφαρμοσμένων μαθηματικών, πέθανε στο Λονγκ 'Αϊλαντ της Ν.Υόρκης.
- Ο Νίκος Πουλαντζάς, ο σημαντικότερος δομικός μαρξιστής πολιτικός φιλόσοφος, πέθανε στο Παρίσι.
- Ο Πέτρος Σιφναίος, ένας από τους σημαντικότερους ψυχοθεραπευτές και αυτός που επινόησε τον όρο «αλεξιθυμία», πέθανε στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης.
- Ο Αναστάσιος (Τας) Βενετσανόπουλος, κορυφαίος επιστήμονας στα πολυμέσα και στη θεωρία του δικτυακού σήματος και της επεξεργασίας εικόνας, πέθανε στο Τορόντο του Καναδά.
- Ο Γιάννης Βλησίδης, μέλος της λεγόμενης «συμμορίας των τεσσάρων», που έγραψε το κλασικό έργο πάνω στην ανάπτυξη λογισμικού, πέθανε 44 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου στην πολιτεία της Ν.Υόρκης.
- Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, κορυφαίος στα μαθηματικά των ανισοτήτων στην μηχανική, πέθανε στη διάρκεια διακοπών στο Λουτράκι.
- Ο Ιωάννης Βαρδουλάκης, κορυφαίος επιστήμονας στο χώρο της γεωμηχανικής, έπεσε την ώρα που έκοβε κάποιο δέντρο έξω από το σπίτι του στην Αθήνα.
- Η Μαρία Πέτρου, κορυφαία επιστήμονας στην επεξεργασία σήματος και στη ρομποτική, πέθανε από καρκίνο τρία χρόνια μετά την επιστροφή της από την Αγγλία στη Θεσσαλονίκη. 
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Ιωαννίδης, «θα πρέπει να εξετάσουμε αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σαν χώρα και σαν κοινωνία τους άλλους 639 που είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι ο ελληνισμός θα αναδείξει και πολλές χιλιάδες άλλους κορυφαίους επιστήμονες στο μέλλον».
Ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό πως η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε μόνο χώρες που διάλεξαν δύο επιστήμονες ανάμεσα στους έξι σπουδαιότερους του έθνους τους: Τον Γεώργιο Παπανικολάου και τον Αριστοτέλη (οι άλλες είναι οι Κροατία, Ιταλία, Γαλλία και Μεγάλη Βρεττανία). Από την άλλη, όμως, ο κ.Ιωαννίδης επεσήμανε ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που η Ελλάδα δαπανά για έρευνα και τεχνολογία, είναι μόλις 0,6%, έναντι περίπου 4% που δαπανούν χώρες όπως το Ισραήλ και η Φινλανδία. 
Ο κ.Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι «μια αξιοθαύμαστη μειοψηφία επιστημόνων παραμένει ακόμα στην Ελλάδα και βρίσκονται οι περισσότεροι σε κατάσταση διωγμού. Είναι ο συνεχής, απηνής, αμείλιχτος, ανελέητος διωγμός που κατατρέχει ανέκαθεν όποιον πιστεύει στην αριστεία και στην ουσιαστική προσφορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι επιστήμονες αυτοί δεν μπορούν να επηρεάσουν το ελληνικό γίγνεσθαι, παρόλο που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».
Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Ενώ έχουμε εμπλακεί σε προκλητικά ασαφείς και ατελέσφορες συζητήσεις για το 0,25% της ουσίας, μπροστά στα μάτια μας χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας».

ΣΧΟΛΙΑ (17)

IOANIS

Ασχέτως με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των περισσοτέρων από εμάς, η οδός είναι μία. "Συνδικαλισμός" ντόπιων και ξενιτεμένων επιστημόνων για να βαρύνει η ψήφος μας (τίποτε άλλο δε μετρά στους κορπορατιστές πολιτικούς μας). Ξέρω πως είμαστε πολυδιασπασμένοι, αλλά η χώρα κινδυνεύει να μείνει κυριολεκτικά απολίτιστη. Για την έμπνευση του κ. Μπαλτά δε σχολιάζω, με προβληματίζει η στάση του κ. Φωτάκη. Δεν τον ακούσαμε καθόλου μέχρι σήμερα αν και ο διορισμός του μας είχε δώσει κάποιες ελπίδες.

παλιος εξωτερικου

Επειδη καποια παιδια θα διαβασουν αυτο το αρθρο, θα παραθεσω μερικα στοιχεια-γνωμες για τη μεταναστευση. Επιστημονικα ειναι αναμφιβολα ενας δρομος με πλεονεκτηματα αφου ειναι πιο ευκολο και πιο πιθανο να ασχοληθει κανεις με θεματα μεγαλυτερου ενδιαφεροντος. Συναγωνισμος, ανταγωνισμος, συνεργασιες, ολα δουλευουν πιο ευκολα και πιο συστηματικα. (Δηλ. και στην Ελλαδα μπορει κανεις να βρει καταξιωση, μονο που οι πιθανοτητες ειναι χειροτερες.) Επαγγελματικα, σχεδον ολα δουλευουν πιο ευκολα και συστηματικα, τουλαχιστον για νομιμες ενασχολησεις, και το "ευκολο" επιχειρειν δινει πολλες ευκαιριες για παραλληλη ενασχοληση σε επιστημονες. Η ζωη ομως ειναι διαφορετικη. Οι ρυθμοι και οι τοπικες συνηθειες ειναι αλλοι και μερικες φορες παραξενοι. Αν καποιος περιμενει φραπε, καφενειο, βολτα, και βραδυνη ζωη καθε/οποια μερα της εβδομαδας μαλλον θα απογοητευτει. Αντιθετα για οσους μπορουν να προσαρμοστουν στα τοπικα (και αυτα διαφερουν), η ζωη ειναι συνηθως καλη και με ψηλα στανταρ. Το που ειναι καλυτερη ειναι μια ερωτηση αυστηρα προσωπικη. Το μονο σιγουρο ειναι οτι ο μεταναστης πρωτης γενιας παραμενει παντα μεταναστης. Και μαλιστα μερικα χρονια μετα, θα ειναι και μεταναστης πισω στην πατριδα αφου οι δρομοι τους και η εξελιξη τους χωριζουν. Αυτο ειναι παντα ενα μεγαλο εμποδιο για οσους δεν μπορουν να φτιαξουν και να αρκεστουν στον μικροκοσμο τους (συνηθως πιο "μοναχικες" προσωπικοτητες). Οι εναλλακτικες ειναι η πληρης αφομοιωση η η μη-προσαρμογη, που και τα δυο οδηγουν σε μαλλον παθολογικες καταστασεις και εντονα συναισθηματα χωρις λογικη. Δεν υπαρχει καλυτερο η χειροτερο, δεν εχει να κανει με το ποσο αγαπαει κανεις την ιδεα της πατριδας του, ειναι απλα κατι που πρεπει κανεις να λαβει υπ οψιν.

allos

Ηλεκτολόγος μηχανικός, ιδωτικός υπάλληλος σε εταιρεία πληροφορικής στην Ελλάδα. Να δουλεύεις για 3, να πληρώνεσαι για 0,5, να δουλεύεις απλήρωτες υπερωρίες ΣΚ, αργίες και βράδυα, χωρίς τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος, με πρώτο μισθό το 2005 700 ευρώ, να πληρώνεσαι μετά το 2010, όποτε κληρώσει το Τζόκερ, κι αν.... Να κάτσω να κάνω τι στην Ελλάδα; Είχα κυριολεκτικά αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα... Μέχρι που έφυγα Γερμανία και πλέον αναρωτιέμαι, πώς άντεχα; Με 35 ώρες τη βδομάδα, 2700 το μήνα καθαρά και να δουλεύεις στο 20% απ'όσο δούλευα στην Ελλάδα. Και αυτά είναι μόνο μέρος των θετικών....Την αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά δόξα τω Θεό που φύγαμε!

Emigreek

Ναι ειναι κρίμα με ολους αυτους τους συμπατριώτες μας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτη τη χωρα. Για την αφεντιά μου έφυγα νωρίς απο την Ελλαδα, έκανα σπουδές 7 χρονια στη Γαλλία και Αγγλία. Επέστρεψα στην Ελλαδα για τον στρατό, ο οποίος με έδιωξε η με έσωσε, βάλτε οτι θελετε. 22 μήνες θητεία σαν φανταρακος, οπου ο Λοχίας στην Κομοτηνή μας ειχε ταράξει σκοπιά στο γερμανικό νούμερο (2-4) , ηταν αρκετό να καταλαβω οτι κατι παρόμοιες θα ηταν κσι οι συνθήκες εργασίας έξω απο τα σύρματα. Με το απολυτήριο στρατού στα χέρια, νέο διαβατήριο και δρόμο απο την Ελλαδα. Σιγουρα πολλοι αλλοι φίλοι θα εχουν χειρότερες εμπειρίες και την κοπάνησαν. Εμένα ο στρατός με έσωσε διοτι με έδιωξε απο την Ελλαδα....

Οι πολέμιοι της αριστείας κυβερνάνε

Θα ήταν ένα καλό θέμα αν δεν μέτραγε ο Θαλής κι ο...Αριστοτέλης. Θα ήταν 2,5% αντίο για 3% το ποσοστό αλλά θα ήταν πιο αληθοφανές. Όπως πάντα στην υπερβολή. κατά τα λοιπά όλο το ζουμί είναι εκεί που λέει για την μετριοκρατία και τον πόλεμο στην αριστεία. Ποιο νομοσχέδιο πέρασαν ΠΡΩΤΟ οι παλαβοί μουτζαχεντίν τώρα που ανέλαβαν; Τις αλλαγές στην Παιδεία με επιστροφή στο 1982.. Όλοι χάλια είναι, αλλά ετούτοι οι Χμερ παραείναι!

δεη

εχω 2 παιδια το ενα κανει μεταδιδακτορικο και το αλλο διδακτορικο να ειναι καλα η μανα δεη που μπορω να πληρωνω δοξα τω θεω ετοιμαζωνται να φυγουν η κορη στο σταφορντ και ο γιος στο μιτ να ερουν μετα εδω να μπουν στο δημοσιο πανεπηστειμιο οταν οι μισθοι ειναι αναλογοι

AYTO TO ΞΕΡΟΥΜΕ ..

ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΑΛΙΦΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΙΣΤΑΝ .... ΕΓΩ Ο ΜΑΚΑΚΑΣ, ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑ ΕΞΩ, ΓΥΡΙΣΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΕΡΑ ΟΛΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ..... ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΩ, ΕΠΑΙΞΑ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑ Ο ΜΑΚΑΚΑΣ ....... ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑ....

Μιχαλης Φ.

Διάβασα το άρθρο μέχρι την μέση κι ένοιωσα από την μια συγκίνηση και από την άλλη μια αβάσταχτη θλίψη. Αχ Έλληνες, μόνο να καταφέρναμε να συνεργαστουμε, ποσά ωραία θα πετυχαιναμε και πόσο εξελιγμένη χώρα θα είχαμε...... Αχ Έλληνες....

ilias

Δώστε αυξήσεις στη δεη σήμερα βρωμοφασίστες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

stamos

Δυστυχως στην Ελλαδα της λαοκρατιας η αριστεια οπως και καθε ειδους αναγνωρισης καποιας αξιας δεν ειναι δυνατη λογω ζηλειας εξ ου και η παροιμια "ναταν η ζηλεια ψωρα.."

opa

...σωστος!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rodos-eglima_main01

Ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα και των δύο κατηγορουμένων της ανθρωποκτονίας, του 19χρονου και του 21χρονου Ροδίτη, πάνω σε μπουκάλια, ποτήρια μέσα στο σπίτι που δολοφονήθηκε η Ελένη Τοπαλούδη

1
lempidakhs-12

Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη ωστόσο πήρε αναβολή για σήμερα εξαιτίας του ότι ένας από τους 12 κατηγορουμένους – ο 46χρονος που φέρεται να είχε σχεδιάσει την απαγωγή – δεν είχε δικηγόρο

proslipseis

Το πλάνο που προωθεί η κυβέρνηση για τις αρχές του 2019 αποτελεί το νέο όπλο στη φαρέτρα των προεκλογικών παροχών - Βήματα προς την κάλπη, κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους  για χιλιάδες προσλήψεις