Ο Σάββας Ξηρός μιλάει για τους Πυρήνες της Φωτιάς

Ο Σάββας Ξηρός μιλάει για τους Πυρήνες της Φωτιάς

«Θα υπάρξουν σκληρές αντιδράσεις και πρωτόγνωρα πράγματα γιατί η κατάσταση είναι αδιέξοδη…». Είναι τα λόγια του Σάββα Ξηρού, που περιγράφει τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στο λεγόμενο «αντάρτικο πόλης» μετά και τη σύλληψη των 20χρονων φοιτητών για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Το άλλοτε στέλεχος της 17Ν υποστηρίζει πως η «Σέχτα Επαναστατών», ο «Επαναστατικός Αγώνας» και η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»  δεν αποτελούν τη συνέχεια της δικής τους οργάνωσης, τονίζοντας: «Κά

Ο Σάββας Ξηρός μιλάει για τους Πυρήνες της Φωτιάς

«Θα υπάρξουν σκληρές αντιδράσεις και πρωτόγνωρα πράγματα γιατί η κατάσταση είναι αδιέξοδη…». Είναι τα λόγια του Σάββα Ξηρού, που περιγράφει τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στο λεγόμενο «αντάρτικο πόλης» μετά και τη σύλληψη των 20χρονων φοιτητών για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Το άλλοτε στέλεχος της 17Ν υποστηρίζει πως η «Σέχτα Επαναστατών», ο «Επαναστατικός Αγώνας» και η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»  δεν αποτελούν τη συνέχεια της δικής τους οργάνωσης, τονίζοντας: «Κάποιοι προσπαθούν να πουν ότι υπάρχει μια σκυτάλη που δίνεται από τον έναν στον άλλον. Αυτό δεν υπάρχει. Η μόνη σκυτάλη που υπάρχει είναι τα αίτια, και αυτά τα κρατάει το κράτος».

Η έφοδος της Αντιτρομοκρατικής στο σπίτι του Χαλανδρίου και η «αποκάλυψη» δέκα ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση δεν ανατρέπει -σύμφωνα με τον Σάββα Ξηρό- την κατάσταση: «Δεν σηματοδοτεί κάτι όλη αυτή η ιστορία. Γιατί έχει πολλές πτυχές και αυτή ήταν μόνο η τελική κατάληξη», λέει και διευκρινίζει: «Αλλωστε οι κατηγορίες αποδίδονται από την Αστυνομία». Μάλιστα δεν δίνει βάση στις εκτιμήσεις των Αρχών ότι η σύλληψη των τεσσάρων θα οδηγήσει στην εξάρθρωση της «Σέχτας Επαναστατών», καθώς όπως αναφέρει: «Καταρρίφθηκε η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων. Πρέπει να βρουν ένα μπαλαντέρ. Στη δική μας περίπτωση βρήκαν ένα μπαλαντέρ, τον Γιάννη Σερίφη. Σε κάθε δίκη ήταν και αυτός. Τώρα πρέπει να βρουν άλλον, διότι δεν νομίζω να τον χρησιμοποιήσουν τον ίδιο και σε αυτή την περίπτωση…».  

«Η δράση τους γίνεται αποδεκτή από τον κόσμο»

Η συμμετοχή του Σάββα Ξηρού στη 17Ν και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα λεγόμενά του για τη «νέα γενιά τρομοκρατών». Οπως υποστηρίζει, σε σημείο μάλιστα που να προκαλεί, τέτοιου είδους φαινόμενα (βόμβες, επιθέσεις σε αστυνομικούς, αλλά και εξεγέρσεις) θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες, συμπληρώνοντας ειδικά για τις επιθέσεις: «Η μορφή δράσης αλλάζει γιατί γίνεται περισσότερο αποδεκτή από τον κόσμο. Από την κοινωνία γίνεται αποδεκτή. Οσο περνάει ο καιρός πολλαπλασιάζονται οι άνεργοι και αυτοί που βλέπουν τα αδιέξοδα με τα μάτια τους. Γι’ αυτό και γίνεται όχι μόνο πιο αποδεκτή, αλλά γίνεται και πιο εκτεθειμένα. Δηλαδή, μπορεί να συλλάβουν κόσμο που πιθανότατα να έχει κάνει κάτι. Ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει σοβαρός λόγος και αποδέχεται τη δράση τους. Βλέπουμε τα ίδια άτομα να κάνουν οτιδήποτε… Ας πούμε τους ‘‘Ε.Α.’’ να κάνουν μια ρίψη ρουκέτας στην πρεσβεία ή να καίνε στο Σύνταγμα το φυλάκιο. Τα ίδια μέλη όταν εκτίθενται σε τέτοιες καταστάσεις εννοείται ότι αναλαμβάνουν τα ρίσκα, αλλά αυτά τα ρίσκα είναι λιγότερα επειδή οι ενέργειές τους είναι περισσότερο αποδεκτές από την κοινωνία».

«Μαζικά ξεσπάσματα»

Το γεγονός ότι τόσο οι τέσσερις συλληφθέντες όσο και οι έξι καταζητούμενοι είναι νεαρής ηλικίας δεν  του κάνει εντύπωση… «Μα αν κοιτάξετε στην επανάσταση του ’21 ο πιο γέρος ήταν 35 χρόνων. Στα 35 τους είχαν ήδη εξοντωθεί όλοι. Δηλαδή πότε ξεκινήσανε; Στις ηλικίες αυτές. Και μιλάμε για μια εποχή που είχε ελάχιστη πληροφόρηση», λέει και συμπληρώνει: «Η νέα γενιά έχει πρόβλημα γιατί έχει γεννηθεί μέσα στην αφθονία και βλέπει πως τη χάνει. Οι νέοι βλέπουν πως έχουν πρόβλημα. Θα δούμε πιο μαζικές… όχι κινητοποιήσεις, μαζικά ξεσπάσματα. Και αυτό που προβλέπεται είναι να έχουμε ξεσπάσματα ανάλογα με αυτά του Δεκέμβρη από μεγάλους ανθρώπους άνεργους. Πιστεύω ότι φθάνουμε εκεί... Θα υπάρξουν σκληρές αντιδράσεις και πρωτόγνωρα πράγματα γιατί η κατάσταση είναι αδιέξοδη. Και αυτή την αδιέξοδη κατάσταση έχουν αποφασίσει να την παλέψουν με πιο σκληρά μέτρα καταστολής - και όσο πιο σκληρά γίνονται τα μέτρα αυτά, τόσο αυξάνεται και η αντίδραση της άλλης πλευράς.

-Δηλαδή υποστηρίζετε ότι τα μέτρα καταστολής γεννούν βία;

Η αυστηρότητα των νόμων και η κατεύθυνση της καταστολής δείχνουν ότι η έννοια της δημοκρατίας που βασίζεται στην ψήφο κ.λπ. μεταφέρεται στην έννοια της τρομοκρατίας έτσι όπως προσπαθούν να την περάσουν σε εμάς. Δηλαδή η δύναμη εξουσίας σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό προσπαθεί να χειραγωγήσει. Φθάσαμε στον 21ο αιώνα που υποτίθεται ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, προσπαθούμε να μορφωθούμε, να αποκτήσουμε συνείδηση και αυτοί χρησιμοποιούν τον νόμο του Παυλόφ. Αν κάνεις αυτό θα φας ξύλο, αν κάνεις το άλλο θα σε βρουν τα ΜΑΤ… Αυτό δεν νομίζω να οδηγεί κάπου. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ακραίες αντιδράσεις.

Κλείσιμο

-Στα πρόσωπα των 20χρονων παιδιών που συνελήφθησαν βλέπετε τον εαυτό σας ή είναι κάτι διαφορετικό;

Διαφορετικές είναι οι συνθήκες. Οι λόγοι και οι αιτίες είναι ίδια. Κάποιοι προσπαθούν να πουν ότι υπάρχει μια σκυτάλη που δίνεται από τον έναν στον άλλον. Αυτό δεν υπάρχει. Η μόνη σκυτάλη που υπάρχει είναι τα αίτια, και αυτά τα κρατάει το κράτος. Η εξουσία τα κρατάει και τα δίνει από τον έναν στον άλλον.

 -Δηλαδή τι εννοείτε;

Το σύστημα πριν κοιτάξει τα αίτια, ας κοιτάξει να μαζέψει τις συνέπειες. Τα αίτια είναι η αδικία, η ανισότητα, όλοι αυτοί οι λόγοι που βγάζουν τους ανθρώπους στον δρόμο. Αν δεν κοιτάξεις τις αιτίες και κοιτάξεις το αποτέλεσμα, έχεις κακό σκοπό. Μαζεύει τις συνέπειες για να διαιωνίζονται τα αίτια… Οπότε δεν μπορείς να πεις κάτι συγκεκριμένο σε αυτά τα παιδιά. Γιατί όλη αυτή η γενιά βλέπει ένα σκοτεινό μέλλον. Τι θα κάνει δηλαδή; Κάποιοι από αυτούς -αναγκαστικά- έχουν αυτή την ευαισθησία και βγαίνουν στον δρόμο. Ασχετα με ποιον τρόπο το κάνει ο καθένας.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης