Ελεγκτικό Συνέδριο: Το κράτος αρνείται να συμμορφωθεί στις αποφάσεις μας

Ελεγκτικό Συνέδριο: Το κράτος αρνείται να συμμορφωθεί στις αποφάσεις μας

Τονίζεται πως η διοίκηση «αρνείται να συμμορφωθεί σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που οδηγεί σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης, στάδιο της οποίας αποτελεί και η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων»

Ελεγκτικό Συνέδριο: Το κράτος αρνείται να συμμορφωθεί στις αποφάσεις μας
«Η διοίκηση αρνείται να συμμορφωθεί σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που οδηγεί σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης, στάδιο της οποίας αποτελεί και η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων».

Αυτό τονίστηκε κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τον υπουργό υποδέχθηκε στο γραφείο του ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας, ο οποίος είχε μακρά συνεργασία μαζί του για τα θέματα που απασχολούν το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας.

Στην συνεχεία, ο υπουργός Δικαιοσύνης μετείχε σε σύσκεψη με τον πρόεδρο και  τους αντιπροέδρους του Ελεγκτικού συνεδρίου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους και τα  γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικαστήριο. Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι η αποσπασματική νομοθέτηση και η πολυνομία  σε συνδυασμό με την τακτική της δημόσιας διοίκησης  να ασκεί ένδικα μέσα ακόμη και σε υποθέσεις, στις οποίες υπάρχει πάγια νομολογία, οδηγούν σε υπέρμετρη επιβάρυνση του Δικαστηρίου.

Παράλληλα, όμως, αναδείχθηκε το έργο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς με την αξιοποίηση των νέων νομοθετικών εργαλείων της ταχείας και της πρότυπης δίκης, έχει περιορισθεί εντυπωσιακά -ακόμη και στα πλέον επιβαρυμένα Τμήματα του δικαστηρίου- ο χρόνος αναμονής για τον προσδιορισμό των δικαστικών υποθέσεων και κατά συνέπεια έχει μειωθεί κατά πολύ ο όγκος των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.
Κλείσιμο

Κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερη θέση που επιφυλάσσει το Σύνταγμα στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας, στο οποίο ανατίθεται όχι μόνο η άσκηση  δικαστικών καθηκόντων, όπως στα άλλα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, αλλά και η άσκηση του δικαστικού προληπτικού ελέγχου των συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας και των δαπανών του κράτους, καθώς και του δικαστικού κατασταλτικού ελέγχου λογαριασμών.

Μετά την σύσκεψη, ο υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης των Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη σύνταξης νέας δικονομίας για το δικαστήριο. Στη συνέχεια ο κ. Παρασκευόπουλος ξεναγήθηκε στους χώρους του δικαστηρίου, όπως είναι η αίθουσα των διασκέψεων της Ολομελείας, η βιβλιοθήκη κ.λπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης