Φωτογραφίες: Χιώτικα κατσίκια στο Ψυχικό…

Φωτογραφίες: Χιώτικα κατσίκια στο Ψυχικό…

Οι κάτοικοι που διαμένουν περιμετρικά του λόφου στα Τουρκοβούνια έρχονται σε επαφή με τα συμπαθή τετράποδα, τα οποία ζουν και βόσκουν αρκετά χρόνια στην περιοχή

Φωτογραφίες: Χιώτικα κατσίκια στο Ψυχικό…
Κι όμως για όποιον δεν το πιστεύει, το εντυπωσιακό θέαμα της βοσκής του κοπαδιού απαντάται στην Αθήνα και μάλιστα στην περιοχή του Ψυχικού σε μικρή απόσταση από την Λεωφόρο Κηφισίας.
 
Καθημερινά, οι κάτοικοι που διαμένουν περιμετρικά του λόφου στα Τουρκοβούνια έρχονται σε επαφή με τα συμπαθή τετράποδα, τα οποία ζουν και βόσκουν αρκετά χρόνια στην περιοχή.
 
Τα Τουρκοβούνια είναι μια λοφοσειρά της Αττικής που διοικητικά ελέγχεται από τους δήμους Γαλατσίου (δυτικά, βορειοδυτικά), Φιλοθέης (βόρεια) και Ψυχικού (βορειοανατολικά), ενώ το νότιο τμήμα τους ανήκει στο δήμο Αθηναίων (συνοικισμός Παπανδρέου).
 
Αν ένας επισκέπτης ανέβει περιφερειακά από κάποιο μονοπάτι προς τον λόφο,  θα διαπιστώσει πως τα κατσίκια βοσκούν στις παρυφές του λόφου ενώ εύκολα μετακινούνται ανάμεσα στις απότομες πλαγιές.

Κλείσιμο






Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες τα κατσίκια βρίσκονται στην μεριά του Δήμου Ψυχικού αφού ανενόχλητα μπορούν και μετακινούνται πάνω στο βραχώδες έδαφος.

Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκονται πολυτελή σπίτια και μεζονέτες όπου καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το κοπάδι.

Τα δύο μαντριά βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια βόρεια και νότια του συγκεκριμένου λόφου της πρωτεύουσας με περισσότερα από 50 κατσίκια. 

Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή της περιοχής, τα παλιά χρόνια, είχαν εγκατασταθεί κτηνοτρόφοι, μιας και τα σπίτια δεν είχαν χτιστεί τόσο ψηλά στους πρόποδες.




 


Οι κτηνοτρόφοι των δύο εγκαταστάσεων, δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση στο protothema.gr, παρότι γνωρίζουν πως είναι οι τελευταίοι μέσα στο κλεινόν άστυ, οι οποίοι πραγματοποιούν το επάγγελμα του τσοπάνη.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα κατσίκια έχουν «ευγενή» καταγωγή καθώς είναι χιώτικης ράτσας, η οποία κατά τους κτηνοτρόφους είναι η αποδοτικότερη σε γάλα και μαλλί ενώ το κρέας τους είναι καθαρό και νόστιμο.


 


Η συγκεκριμένη ράτσα θεωρείτε σκληροτράχηλη, αντέχει το κλίμα της χώρας και για αυτό τον λόγο τα κατσίκια δεν αρρωσταίνουν εύκολα.
 
Οι τσοπάνηδες της Αθήνας έρχονται αντιμέτωποι με πολλά πρόβλημα και ιδιαίτερα αυτό της ζωοκλοπής. Αρκετές φορές κλέφτες έχουν καταφέρει να αρπάξουν κατσίκια από τα μαντριά.
 
Βέβαια υπάρχουν και αρκετοί κάτοικοι που διαμαρτύρονται με την ελεύθερη μετακίνηση των κατσικιών στην περιοχή καθώς όπως λένε τους καταστρέφουν τους κήπους.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης