Μέσω offshore το νέο παλάτι του τέως

Μέσω offshore το νέο παλάτι του τέως

■ Αποκαλύπτουμε πώς πήρε την εντυπωσιακή βίλα του Αγά Χαν στο Πόρτο Χέλι με 5 εκατ. ευρώ μέσω νεοσύστατης υπεράκτιας κτηματομεσιτικής εταιρείας με έδρα τη Λευκωσία
■ Με υπογραφή «H.M. King Constantine» η αγορά του χλιδάτου ακινήτου με την πριβέ παραλία, την 30μετρη πισίνα, τις 12 κρεβατοκάμαρες, τα σιντριβάνια και τα πλακάκια από το Μαρόκο

Παλάτι στη μισή τιμή αγόρασε μέσω offshore ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Διαψεύδοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να χτίζει το δικό του σε έκταση που είχε αγοράσει, αυτός απέκτησε αντί 5 εκατ. ευρώ την αραβικής αρχιτεκτονικής βίλα του Λιβανέζου επιχειρηματία Μαρκ Σούρσοκ -θετού γιου του πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν-, ο οποίος είχε ξοδέψει τουλάχιστον 10 εκατ. για να τη χτίσει.
 
Στον Αγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι, δίπλα ακριβώς από τη βίλα του χρηματιστή Νίκου Δεβλέτογλου, ο οποίος έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη στην υπόθεση Siemens, παρατηρείται μια μικρή αναστάτωση. Η μεγάλη σιδερένια πύλη της γειτονικής πολυτελέστατης κατοικίας με την αραβική αρχιτεκτονική παραμένει αρκετή ώρα ανοιχτή, γεγονός σπάνιο για την εποχή. Στο στενό δρομάκι που οδηγεί στη θάλασσα και συνορεύει με την αριστερή πλευρά της βίλας βρίσκονται σταθμευμένα τρία αυτοκίνητα που ανήκουν στο προσωπικό του σπιτιού.  Είναι ίσως το μοναδικό οίκημα στην αποκαλούμενη και Ελληνική Ριβιέρα που σφύζει από ζωή. Εργάτες μπαίνουν και βγαίνουν, οδηγοί φορτηγών με στοιβαγμένα επιμελώς στις καρότσες τους έπιπλα και άλλα αντικείμενα ξεφορτώνουν και συνεργείο κηπουρών από την Αθήνα έχει αναλάβει για τον καλλωπισμό των κήπων, μια και κάποιες διορθωτικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην αρχιτεκτονική του τοπίου επιβάλλονται, σύμφωνα πάντα με τις εντολές των νέων ιδιοκτητών του ακινήτου.

 Ναι, η είδηση ότι το «αραβικό παλάτι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, άλλαξε οικοδεσπότη επιβεβαιώνεται. Είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά το τίμημα της αγοραπωλησίας. Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ, τα μισά δηλαδή για ένα ακίνητο των 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, όπως επισημαίνουν μεσίτες της αγοράς. «Αν αυτό δεν είναι ευκαιρία, τότε τι είναι;» σχολιάζουν, επιμένοντας ότι «ο τέως αγόρασε κοψοχρονιά». Λέγεται μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της αγοράς ο έκπτωτος βασιλιάς έβαλε στον πάγο και τα φιλόδοξα σχέδια που είχε για την ανέγερση του δικού του «παλατιού», που υποτίθεται ότι θα έχτιζε στη θέση Γκιαλέζα, μια περιοχή-κόμβο, αφού βρίσκεται εξίσου κοντά σε Σπέτσες, Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη, σε μια έκταση 40 στρεμμάτων, για τα οποία μάλιστα είχε δαπανήσει περισσότερα από 1,6 εκατ. ευρώ.Το συμβόλαιο πώλησης με ημερομηνία 5/11/2014 - Ως πωλητές αναφέρονται τα ονόματα του Λιβανέζου επιχειρηματία Μαρκ Σούρσοκ και της συζύγου του Βικτόρια-Εμελιν Σούρσοκ


Ωστόσο, από τη μια το ενδεχόμενο να μπλέξει στα γρανάζια των δημοσίων υπηρεσιών και από την άλλη το προχωρημένο της ηλικίας του τον οδήγησαν στην απόφαση ότι η ευκαιρία για την αγορά ενός έτοιμου «παλατιού» σε τιμή ευκαιρίας, έστω κι αν αυτό δεν έχει σχεδιαστεί βάσει της προσωπικής του αρχιτεκτονικής αισθητικής, δεν πρέπει να χαθεί.

Το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας με αριθμό 23084 υπογράφηκε το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου στο γραφείο του συμβολαιογράφου Μανούσου Α. Μπολιώτη. Το τίμημα, όπως προαναφέρεται, είναι 5 εκατ. ευρώ. Η δε αντικειμενική αξία του ακινήτου 1.529.573,18 ευρώ.

Ως πωλητές αναφέρονται τα ονόματα του Λιβανέζου επιχειρηματία Μαρκ Σούρσοκ και της συζύγου του Βικτόρια-Εμελιν Σούρσοκ.
Ως αγοραστής δεν εμφανίζεται ο τέως βασιλιάς, αλλά η offshore εταιρεία Torcoll Properties LTD με έδρα τη Λευκωσία που συστήθηκε στις 16/4/2014 με αντικείμενο τα κτηματομεσιτικά.16/4/2014  είναι η ημερομηνία σύστασης της offshore με την ονομασία Torcoll Properties LTD με έδρα τη Λευκωσία και αντικείμενο τα κτηματομεσιτικά

Μοναδικός μέτοχος της υπεράκτιας εταιρείας είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρεται στα επίσημα κείμενα -άκουσον άκουσον!- ως… «η Αυτού Μεγαλειότης βασιλιάς Κωνσταντίνος».  

Οπως και στο παρελθόν, με την αγορά των 40 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι που είχε γίνει και τότε μέσω offshore, ο ισχυρισμός του έκπτωτου μονάρχη είναι ότι κάνει τις συναλλαγές με αυτόν τον τρόπο επειδή δήθεν του το απαγορεύει ο νόμος του 1994 -με τον οποίο αποζημιώθηκε γενναιόδωρα για τη λεγόμενη «βασιλική» περιουσία που περιήλθε στο Δημόσιο- του έχει έμμεσα αφαιρεθεί η ελευθερία να συνάπτει συμβόλαια αγοράς ως Ελληνας πολίτης.Μοναδικός μέτοχος της offshore είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος  στo επίσημο έγγραφο αναγράφεται ως «H.M. KING CONSTANTINE», δηλαδή η Αυτού Μεγαλειότης Βασιλιάς Κωνσταντίνος

«Η επιλογή υπεράκτιας εταιρείας ήταν η μόνη λύση», είχε ισχυριστεί ο τέως παλαιότερα για τους εύπιστους που δεν θα του υπέβαλαν το ερώτημα πως αν όντως δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα ως Ελληνας υπήκοος, γιατί δεν το έκανε συστήνοντας μια κανονική ευρωπαϊκή εταιρεία και αποφεύγοντας την offshore. 

 Η τέως βασιλική οικογένεια επισκεπτόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη βίλα Σούρσοκ το περσινό καλοκαίρι. Ο νυν και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχαν συμφωνήσει προφορικά και έμενε να τακτοποιηθούν κάποιες μικρές λεπτομέρειες προτού πέσουν οι υπογραφές.

Η πριβέ παραλία, τα σιντριβάνια και τα πλακάκια από το Μαρόκο

Αν είναι ένα πράγμα που κάνει ιδιαίτερο το συγκεκριμένο ακίνητο σε σχέση με τα υπόλοιπα στον Αγιο Αιμιλιανό, αυτό σίγουρα είναι η αραβική αρχιτεκτονική του. Εχουν χρησιμοποιηθεί  τα καλύτερα υλικά, καθώς ο Λιβανέζος επιχειρηματίας είναι γνωστό ότι δεν φείδεται χρημάτων όταν ξοδεύει για την προσωπική του απόλαυση.

 Στα δάπεδα δεσπόζει το μάρμαρο και στους εξωτερικούς τοίχους η πέτρα. Μέχρι και χειροποίητα πλακάκια από το Μαρόκο αγοράστηκαν για να τοποθετηθούν επιλεκτικά σε κάποιους χώρους προκειμένου να τονιστεί η ανατολίτικη φιλοσοφία που ακολουθεί στη ζωή ο θετός γιος του εκλιπόντα πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν.

Στον εξωτερικό χώρο το ενδιαφέρον του επισκέπτη επικεντρώνεται στον κήπο. Εχει σχεδιαστεί από αρχιτέκτονα τοπίου. Σιντριβάνια και ρυάκια με ειδικό φωτισμό προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα καθώς πέφτει το σκοτάδι. Εντυπωσιακή και η πισίνα των 30 μέτρων μπροστά από το σπίτι και λίγα μέτρα από το γαλάζιο της θάλασσας. Να σημειωθεί ότι η βίλα διαθέτει και πριβέ παραλία. Γι’ αυτό ευθύνεται πιθανόν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ο οποίος δεν φρόντισε, για ευνόητους λόγους, να αφαιρέσει τον συρμάτινο φράχτη που είχε τοποθετήσει ο οικοπεδούχος στο τελείωμα του δρόμου δίπλα ακριβώς από την αριστερή πλευρά του σπιτιού που οδηγεί στην παραλία. Ο Σούρσοκ είχε τοποθετήσει και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, με κάμερες που ανιχνεύουν κάθε κίνηση ακόμα και στην παραλία. Είναι άγνωστο αν ο Κωνσταντίνος θα ακολουθήσει τις επιταγές του νόμου και θα ξηλώσει τον φράχτη ή θα προτιμήσει να τον αφήσει ως έχει επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.  Το ακίνητο περιλαμβάνει συνολικά 12 κρεβατοκάμαρες μαζί με αυτές του μόνιμου προσωπικού, το οποίο απαρτίζεται από τρία άτομα. Η πολυτέλεια είναι διάχυτη παντού, ακόμα και στα μπάνια των υπαλλήλων που εργάζονται για την καθαριότητα και τη συντήρησή του.   Ο θετός γιος του Αγά Χαν


Καλοκαίρι 2008. Ενας καλοστεκούμενος 60άρης, ονόματι Μαρκ Σούρσοκ, με μαυρισμένη επιδερμίδα, αποτέλεσμα της συνεχούς παρουσίας του στην πριβέ παραλία Le Neptune του Μονακό, περιμένει υπομονετικά μαζί με τη σύζυγό του στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την άμεση μεταφορά τους με νοικιασμένη λιμουζίνα στην «Ελληνική Ριβιέρα», όπως αποκαλεί και σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Daily Mail» το Πόρτο Χέλι «που ανταγωνίζεται το Μονακό με τις πανάκριβες βίλες και τα πολυτελή ξενοδοχεία του».

Ο λιβανέζικης καταγωγής Σούρσοκ δεν είναι κάποιος τυχαίος ευκατάστατος μόνιμος κάτοικος του Μονακό. Είναι ένας εκ των τριών θετών γιων του πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν και της δεύτερης σύζύγου του, Ελληνίδας εξ Αλεξανδρείας Κάθριν Αλέια Μπερικέτι Σούρσοκ. Τα δύο άλλα ετεροθαλή αδέλφια του Σούρσοκ είναι ο παντρεμένος με την πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης Mom Rajawongse Charuvan Rangsit Prayurasakdi, Αλεξάντερ Σούρσοκ και ο Νίκολας Σούρσοκ.

Ο Σαντρουντίν Αγά Χαν, που δεν ζει πια, υπήρξε πρώην ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, τιμημένος για την προσφορά του μεταξύ άλλων και από το Ιδρυμα Ωνάση. Ο ανιψιός του, πρίγκιπας Καρίμ Αγά Χαν -από τους πιο εύπορους μουσουλμάνους επενδυτές της υφηλίου- διαθέτει αιγαιοπελαγίτικο αρχοντικό στην Πάτμο.

 Η επίσκεψη του Μαρκ Σούρσοκ στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία. Ο Λιβανέζος επιχειρηματίας είχε έρθει με σκοπό να επενδύσει, να βρει ένα κομμάτι γης δίπλα στη θάλασσα για να χτίσει το δικό του παλάτι. Ο γνωστός εφοπλιστής Στέφανος Λεκανίδης, από τους πρώτους που ανακάλυψαν αυτό το πανέμορφο μέρος στο Πόρτο Χέλι, είναι ο άνθρωπος που θα του το προσφέρει. Αν και το αντίτιμο της πώλησης ενός παραθαλάσσιου οικοπέδου 9 στρεμμάτων στον Αγιο Αιμιλιανό δεν έγινε ποτέ γνωστό, ο Μαρκ Σούρσοκ έλεγε τότε στους φίλους του πόσο ενθουσιασμένος ήταν που επιτέλους είχε βρει αυτό που έψαχνε. Ο εφοπλιστής είχε αγοράσει τη συγκεκριμένη έκταση πολλά χρόνια πριν από την οικογένεια Καραφωτιά στην οποία ανήκε τότε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της περιοχής.

 Τα συμβόλαια υπογράφονται χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και το έργο ανέγερσης της εξοχικής κατοικίας Σούρσοκ αναλαμβάνουν μια αρχιτέκτονας και ένας κατασκευαστής από τους κορυφαίους της Ελληνικής Ριβιέρας. Τους επέλεξε επειδή είχαν χτίσει την έπαυλη ενός Ιρανού φίλου του στην κοντινή Κόστα, χρησιμοποιώντας αρκετά αραβικά στοιχεία, πράγμα που ήθελε να συμπεριλάβει και στα σχέδια της δικής του κατοικίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Λιβανέζος επιχειρηματίας δεν χρησιμοποίησε πολλές φορές το σπίτι. Δύο ήταν οι βασικές αιτίες: αρχικά η σύζυγός του, Βικτόρια-Εμελιν Σούρσοκ, η οποία φέρεται να αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, με τους γιατρούς να την παροτρύνουν να ασχοληθεί με την επίβλεψη των εργασιών επειδή «ψυχολογικά θα της έκανε καλό σε συνδυασμό με την αλλαγή περιβάλλοντος». Σύμφωνα όμως με φιλικά τους πρόσωπα, η κατάστασή της δεν παρουσίασε ιδιαίτερη βελτίωση και τα πλάνα άλλαξαν. Ωστόσο και ο ίδιος ο Σούρσοκ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να περιορίσει δραστικά τις μετακινήσεις του. Επειτα από ένα ατύχημα στο σκι που του συνέβη πέρυσι, σχεδόν παρόμοιο με αυτό του άσου της Φόρμουλα 1, Μίκαελ Σουμάχερ, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε διπλή εγχείρηση στη μέση. Ετσι αποφάσισε να αποχωριστεί το παλάτι του και μάλιστα στη μισή τιμή απ’ όσο του κόστισε.OΙ ΝΕΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
Ανάμεσα σε μάνατζερ, χρηματιστές και εφοπλιστές


O τέως γνώριζε ότι αποφασίζοντας να αγοράσει το αραβικό παλάτι του Σούρσοκ, αντί να χτίσει τη δική του κατοικία, δεν θα είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τους γείτονές του. Οχι πως οι ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών που συνορεύουν με τη δική του δεν θεωρούνται μεγάλα ονόματα -κανείς τυχαίος άλλωστε δεν έχει ακίνητη περιουσία στον Αγιο Αιμιλιανό- απλώς εκείνος θα προτιμούσε να βρίσκεται δίπλα σε πρόσωπα της αρεσκείας του και του δικού του κοινωνικού στάτους, όπως ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ, που επίσης διαθέτει εξοχικό στην περιοχή. Η βίλα του Κωνσταντίνου συνορεύει από τη μια πλευρά με εκείνη του χρηματιστή Νίκου Δεβλέτογλου και από την άλλη με τη βίλα της οικογένειας Παπαθάνου. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται η πολυτελής κατοικία του Μηνά Τάνε, πρώην προέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος έχει κερδίσει τον τίτλο του μακροβιότερου Ελληνα μάνατζερ σε πολυεθνική εταιρεία. Σε κοντινή επίσης απόσταση βρίσκεται και η βίλα-μεγαθήριο του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, που εκτείνεται σε 300 στρέμματα!


Πρίγκιπας Σαντρουντίν Αγά Χαν: Ο πωλητής
Κοσμοπολίτης, πλέιμποϊ και προστάτης των προσφύγων
Μία από τις πλέον εμβληματικές και διεθνούς κύρους προσωπικότητες υπήρξε ο πατέρας του Μαρκ Σούρσοκ, Σαντρουντίν Αγά Χαν. Πάμπλουτος, πλέιμποϊ, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος και ουμανιστής, ο Αγά Χαν αξιοποίησε την επιρροή και τον πλούτο του για να προστατέψει τα κύματα των προσφύγων ανά τον πλανήτη, ενσαρκώνοντας στην πραγματικότητα τον καλό πρίγκιπα του παραμυθιού.

Ενα κράμα ευγενών καταβολών με πλείστες επιρροές από Ανατολή και Δύση διαμόρφωσαν μια ξεχωριστή, πολύπλευρη προσωπικότητα που ανέδειξε τον πρίγκιπα Σαντρουντίν σε πρωτεργάτη της παγκόσμιας ανθρωπιστικής δράσης. Γεννημένος στο Παρίσι στις 17 Ιανουαρίου 1933 από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα ιρακινής καταγωγής, τον περίφημο Αγά Χαν, έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ινδία, γεγονός που του εξασφάλισε τη βρετανική υπηκοότητα. Απόφοιτος της ελιτίστικης ελβετικής σχολής Le Rosey και του Χάρβαρντ, ο Σαντρουντίν απέκτησε ουσιαστική, σφαιρική μόρφωση, μιλούσε άπταιστα πολλές γλώσσες και ζούσε με το ένα πόδι στα κοσμικά σαλόνια και το άλλο στα πεδία των ανθρωπιστικών δράσεων. Βαθιά ευαισθητοποιημένος, έκανε σκοπό της ζωής του την επίλυση του ζητήματος των αυξημένων κυμάτων των προσφύγων και της επανεγκατάστασής τους στις γωνιές του πλανήτη, αξιοποιώντας στο έπακρο τις διασυνδέσεις του με τα υψηλά κλιμάκια σε διεθνές επίπεδο. Ο γάμος του με την εκθαμβωτική Νίνα Ντάιερ βρέθηκε στο επίκεντρο της κοινωνικής σκηνής του παγκόσμιου τζετ σετ, ενώ ο χωρισμός τους, το 1962, έγινε για εκείνον η αφορμή να επικεντρωθεί απόλυτα στην ανθρωπιστική δράση και στην κοινωνική προσφορά. Ο στόχος του να αλλάξει τον κόσμο είχε γίνει πλέον νόημα ζωής.

Αρχικά γίνεται σύμβουλος στην εκπαιδευτική, επιστημονική και πολιτιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, την UNESCO, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για να σώσει μνημεία της Νουμπιάν, μιας ιστορικής περιοχής κατά μήκος του ποταμού Νείλου μεταξύ του βόρειου Σουδάν και της νότιας Αίγυπτου, που απειλούνταν από την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν. Το 1958 αναλαμβάνει σύμβουλος της Υπατης Αρμοστείας (UNHCR), έπειτα από τέσσερα χρόνια προάγεται σε αναπληρωτής επίτροπος και τελικά το 1966 καταφέρνει να γίνει ο επίσημος επίτροπος.

Ιδιαίτερα αποτελεσματικός ως διαχειριστής και ως συνήγορος των αδυνάτων, ο Σαντρουντίν έχει το χάρισμα να πείθει συχνά τις κυβερνήσεις να του παρέχουν χρηματοδότηση, καθώς οι κρίσεις δημιουργούν ολοένα περισσότερους πρόσφυγες.

Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη επιρροή ασκεί στο διεθνές πολιτικό στερέωμα τόσο αδυνατεί να πείσει τον πατέρα του, τον γηραιό και ακλόνητο Αγά Χαν, ότι αυτός είναι ο άξιος διάδοχός του και όχι ο ανιψιός του, ο Καρίμ Αγά Χαν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο παντοδύναμος Αγά Χαν πίστευε ότι ο Σαντρουντίν δεν θα μπορούσε ποτέ να αποβάλλει τη ρετσινιά του πλέιμποϊ, χαρακτηρισμό που του είχαν αποδώσει τόσο οι εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής όσο και ο περίγυρός του. Λόγω του γεγονότος ότι στις κοσμικές του εξόδους συνοδευόταν πάντοτε από εντυπωσιακές αιθέριες υπάρξεις, ο πρίγκιπας βρισκόταν συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, προκαλώντας ποικίλα σχόλια που έφταναν στα αυτιά του Αγά Χαν. Αν ο τίτλος του πλέιμποϊ ήταν εκείνος που για κάποιους στέρησε το χρίσμα του διαδόχου από τον Σαντρουντίν, για κάποιους άλλους η βαθύτερη αιτία της έλλειψης εμπιστοσύνης του πατέρα προς τον γιο ήταν το ότι ο Σαντρουντίν ουδέποτε υπήρξε ιδιαίτερα εκδηλωτικός σχετικά με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, σπάνια φανέρωνε τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή του πατέρα του να χρήσει κύριο κληρονόμο και διάδοχο τον Καρίμ. Ο Σαντρουντίν σεβάστηκε την επιλογή του πατέρα του, έδειξε τον ίδιο σεβασμό και στον ανιψιό του - αν και οι δυο τους δεν ήρθαν ποτέ κοντά. Ο Καρίμ θεωρείται ένας μετριοπαθής μουσουλμάνος, θρησκευτικός ηγέτης και απόγονος του προφήτη Μωάμεθ. Αξιότιμο μέλος του διεθνούς τζετ σετ, έχει παντρευτεί δύο φορές, είναι ιδιοκτήτης καθαρόαιμων αλόγων ιπποδρομίας, διαθέτει φάρμες αναπαραγωγής αλόγων, λέσχη ιστιοπλοΐας στη Σαρδηνία, μια εκπληκτική έπαυλη στα περίχωρα του Παρισιού και ένα αιγαιοπελαγίτικο αρχοντικό στη Χώρα της Πάτμου, για το οποίο έχουν γίνει δεκάδες αφιερώματα στον ελληνικό Τύπο.

Από την άλλη, ο πρίγκιπας Σαντρουντίν κατείχε τη θέση του επιτρόπου ακόμα και την περίοδο 1971-72, κατά τη διάλυση του Πακιστάν και τη δημιουργία ενός νέου έθνους, του Μπαγκλαντές, όπου βρήκαν καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Λίγο αργότερα παραιτήθηκε για να αναλάβει συντονιστής στα προγράμματα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν, θέση που κράτησε από το 1988 έως και το 1990. Αμέσως μετά, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (το 1990-91), βρέθηκε στο Ιράκ με σκοπό να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους σιίτες.

Και στις δυο αυτές περιπτώσεις, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει, δεν καταφέρνει πολλά. Στο Αφγανιστάν, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η Δύση είχε μειωμένο ενδιαφέρον για την επιστροφή των προσφύγων και την απασχολούσε περισσότερο η βοήθεια στους Μουτζαχεντίν, ενώ πάγια θέση του ήταν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του Ιράκ θα έπρεπε να αρθούν εφόσον ο Σαντάμ Χουσεΐν έδειχνε δείγματα καλύτερης συμπεριφοράς.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν του αναγνωρίστηκε, ακόμη και όταν ο στενός του φίλος Τζορτζ Μπους ήταν έτοιμος να τον υποστηρίξει για τη θέση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το 1991. Αρχικά ο Σαντρουντίν είχε ζητήσει να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση το 1981, αλλά η Σοβιετική Ενωση είχε καταστήσει σαφές ότι θα ασκούσε βέτο σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Το 1991 η Ρωσία δεν χρειάστηκε να απειλήσει με βέτο ξανά, καθώς θεώρησε προφανές το ότι ο πρίγκιπας Σαντρουντίν δεν θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Οπερ και εγένετο. Στη συνέχεια ο πρίγκιπας εστιάζει το ενδιαφέρον του στο Ιδρυμα Bellerive με θέμα το περιβάλλον. Οργανώνει σεμινάρια βασιζόμενα σε παγκόσμια προβλήματα ανάπτυξης, καθώς και τον σχεδιασμό στρατηγικών για τη μείωση του χάσματος πλούσιων - φτωχών, ενώ είναι συνεχώς απορροφημένος από τις ηθικές διαστάσεις της αποτελεσματικής παρέμβασης για την προώθηση της ειρήνης και τη διατήρηση της παγκόσμιας ζωής.

Το 1972 παντρεύεται τη δεύτερη σύζυγό του, Κατρίν. Το ζευγάρι γίνεται ιδιαίτερα αγαπητό και στη διάρκεια του έγγαμου βίου του υιοθετεί τρεις γιους, τον Μαρκ, σημερινό πωλητή της βίλας στο Πόρτο Χέλι, τον Αλεξάντερ και τον Νίκολας Σούρσοκ.

Ο πρίγκιπας Σαντρουντίν απεβίωσε στις 12 Μαΐου του 2003 χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Θεωρούσε πάντα τον εαυτό του πολίτη του κόσμου και έτσι ήθελε να τον θυμούνται. Μέχρι την ημέρα του θανάτου του ανέφερε σε κάθε ευκαιρία ότι είναι καθήκον της ελίτ να συμμετάσχει ενεργά στη βελτίωση της ανθρωπότητας.

ΦΡΙΞΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΙΔΗΣ, ΖΕΤΑ ΚΑΤΩΠΟΔΗ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (130)

Κωνσταντινος Κεφαλιδης

Προς τι η εκπληξη για του Αυτου Μεγαλειοτης Βασιλευς Κωνσταντινος??????? Απο οτι γνωριζω και Αυτου Μεγαλειοτης ειναι και Βασιλευς καθως και Κωνσταντινος ονομαζεται.....γιατι λοιπον απορειτε ??????

Κωνσταντίνος Μακρίδης

Γιατί κοιλοπονήσατε δημοσιογραφικά!

Αθανάσιος Περράκης

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΛΑΤΩΝ ΕΓΡΑΨΕ : '' ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ Η ΥΠΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΡΧΟΜΕΝΗ . '' Ο ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ : '' ΥΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΑΙ ΕΚΟΥΣΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΑΙ ''. Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ : '' Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΕΙΣ ΤΟ ΤΩΝ ΑΡΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ''. << ΜΑ ΤΙ ΒΛΑΚΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΟΦΟΙ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ >>

elizabeth

ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΚΟΚΟΛΑΓΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΛΑΠΑΤΣΑ...ΤΑ ΕΥΡΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΓΟΡΑ?ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙΣ?

Κώστας Λάμπρος

Ο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΒ Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1914 είχε δηλώσει στον Γάλλο πρωθυπουργό Ραϊμόν Πουανκαρέ: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος κάθε άλλο παρά εχθρικά αισθήματα τρέφει προς την Γαλλία και πως δεν είναι Γερμανόφιλος. Είναι Ελληνας και μόνο Ελληνας και σε καμία περίπτωση δεν θα ερχόταν σε σύγκρουση με το εθνικό μας συναίσθημα. Ελεγε καμία αλήθεια που και που ο Μπένι Ο Κωνσταντίνος, λοιπόν, ήταν Ελληνας και μόνο Ελληνας.

Μαρία Λ.

Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΡΧΙΑ Διαβάστε τι έλεγε ο Χαρίλαος Τρικούπης για την Μοναρχία στην Ελλάδα: Στρεφόμενοι κατά του Θρόνου, στρεφόμεθα κατά της ιδίας της πατρίδος ημών, αλλά και εξασθενούντες το Στέμμα μειούμεν την ισχύν της μόνης εν Ελλάδι δυνάμεως, η οποία εν τη αλληλομαχία των κομμάτων αποτρέπει δεινοτέρας κατά της χώρας συμφοράς. Σας τα μάθανε αυτά ΠΟΤΕ στα σχολεία;;;;

Κωνσταντίνος Δημητρίου

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΓ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗ ΤΗΣ CIA, ΑΝΣΟΥΤΣ Βρισκόμαστε στο 1965: Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τους Λαμπράκηδες συνεχίζουν να ξεσαλώνουν στους δρόμους και να απειλούν θεούς και δαίμονες, συκοφαντώντας και λαϊκίζοντας κατά του Βασιλιά και της Δημοκρατίας. Ο διαβόητα γνωστός Θεοφάνης Τόμπρας λοχαγός τότε- και τρεις άλλοι αξιωματικοί της ΚΥΠ (και της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ) και φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου έχουν συλληφθεί για παράνομες παρακολουθήσεις των τηλεφώνων πολιτικών προσώπων!!! Παράλληλα, ο τυχαίος (από δακρυγόνο!) θάνατος του φοιτητή Σωτ. Πέτρουλα επιτρέπει στον Γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου να πυροδοτήσει και άλλο τα πάθη και να εξαπολύσει το γελοίο σύνθημα Βασιλιάς ή Παπανδρέου. Κατάπληκτος ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος πληροφορείται ότι μέλη της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα είχαν προσεγγίσει Βουλευτές της Ενωσης Κέντρου και τους πρότρεπαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Νόβα (προήλθε από την διάσπαση της Ε.Κ., λόγω διαφωνίας βουλευτών της υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την απαράδεκτη συμπεριφορά της οικογένειας Παπανδρέου στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ στην οποία εμπλεκόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου). Ο Βασιλιάς καλεί τον επιτετραμμένο και επικεφαλής του σταθμού της CIA στην Ελλάδα Νόρμπερτ Ανσουτς και του ζητάει εξηγήσεις για την προκλητική παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας μας, πράγμα που αποτελούσε βάναυση παραβίαση των διπλωματικών ορίων. Ο Ανσουτς αιφνιδιάζεται και παραδέχεται την ακρίβεια των κατηγοριών. Αγανακτισμένος ο Κωνσταντίνος τηλεφωνεί την ίδια μέρα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντιν Ρασκ και του ζητάει την άμεση απομάκρυνση του Ανσουτς ως ανεπιθύμητου προσώπου (persona non grata). Ο Βασιλιάς της Ελλάδας δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί τέτοιου είδους ξένες επεμβάσεις. Λάθος του Γιατί αυτό θα του στοιχίσει τον θρόνο, λίγα χρόνια μετά

P. KOLIOPOYLOS

Oλοι οι βασιλείς μετά τον ΓΕΩΡΓΙΟ ήταν πηγή κακού για την ελλάδα όπως ο διχασμός η μικρασιατική καταστροφή ο εμφύλιος ο ανένδοτος.Να μείνουν στο περιθώριο και να μήν ξαναμπλεχτούν στην πολιτική ζωή της χώρας όπως κάνουν και οι βασιλείς της ευρώπης.Αρκετά πλήρωσε ο λαός απο την δειναστεία των γλίκσμπούρκ.

Κώστας Λάμπρος

ΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ Στα τέλη της 10ετίας του 1970 μια νέα λέξη κυκλοφόρησε από τις εφημερίδες που προωθούσαν το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου: Οι βασιλοχουντικοί. Οσοι την διάβασαν και την άκουσαν εκείνη την εποχή, απόρησαν. Υπήρχαν, τότε, ακόμη άνθρωποι στην Ελλάδα που θυμόντουσαν ότι οι πρώτοι που επιχείρησαν να ανατρέψουν την Χούντα ήταν ο Βασιλιάς και οι βασιλικοί στις 13 Δεκεμβρίου του 1967. Υπήρχαν, ακόμη, άνθρωποι που θυμόντουσαν ότι την τυπική κατάργηση της Βασιλείας δεν την είχε φέρει ο Καραμανλής το 1974, αλλά η Χούντα το καλοκαίρι του 1973. Και υπήρχαν τότε, ακόμη, άνθρωποι που γνωρίζουν ότι οι έννοιες βασιλικός και χουντικός δεν ήταν απλώς ασυμβίβαστες μεταξύ τους: Ηταν απόλυτα αντίθετες! Ομως, η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Για περισσότερο από 30 χρόνια, οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, κυρίαρχοι του ιστορικού και πολιτικού λόγου στην Ελλάδα, επαναλάμβαναν και επαναλαμβάνουν σταθερά την λέξη: Βασιλοχουντικοί. Ολόκληρες γενιές Ελλήνων υπέστησαν πλύση εγκεφάλου με ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση, αφιερώματα στις εφημερίδες και διαδραστικές σχολικές εορτές, όπου, ανάμεσα στα τραγούδια του Νταλάρα και του Λοϊζου, οι βασιλοχουντικοί παρουσιάζονταν και παρουσιάζονται ως οι διάδοχοι των μοναρχοφασιστών, των ταγματασφαλητών και μαυραγοριτών, των Μεταξικών φασιστών. Στο μυαλό των Ελλήνων τυπώθηκε σαν στάμπα ο τίτλος του βιβλίου του Χάγκεν Φλάισερ: Στέμμα και Σβάστικα. Και, έτσι, οι Ελληνες του σήμερα πιστεύουν ότι η ιστορία τους είναι το σενάριο της ταινίας Ο Θίασος του Αγγελόπουλου! Κάποτε στο μέλλον, οι εκπρόσωποι της κατηραμένης γενεάς (όπως θα έλεγε ο Γεώργιος Βλάχος της Καθημερινής) του ΠΑΣΟΚ, της Β Πανελλαδικής και της Πανσπουδαστικής, θα εκλείψουν. Και όσοι ενδιαφέρονται για την αλήθεια, θα μπορέσουν και πάλι να μάθουν για την προσπάθεια του Βασιλιά και των βασιλικών να διώξουν την Χούντα και να φέρουν την αληθινή Δημοκρατία στην Ελλάδα. Ομως, όσοι έχουν μεγαλώσει στο ψέμα, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην σημερινή τους κατάσταση. Ανεργοι καφενόβιοι, με τον φραπέ στο χέρι και την αγανάκτηση στην πλατεία Συντάγματος. Δηλαδή στην κατάσταση που τους έφερε το ΠΑΣΟΚ και η αριστερά. Στην κατάσταση που τους ταιριάζει. Του Γιώργου Αντωνίου, περιοδικό Η Νέα Πολιτική (τεύχος 6, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014)

Ησυχιος

Καρλότα της Δανίας παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Ουίλιαμ της Εσσης 34) Λουίζα της Εσσης παντρεύτηκε τον Χριστιανό Θ της Δανίας 35) Γεώργιος Α της Ελλάδας παντρεύτηκε την Ολγα Κωνσταντίνοβα της Ρωσίας 36) Κωνσταντίνος Α (ΙΒ) της Ελλάδας παντρεύτηκε την Σοφία της Πρωσίας 37) Παύλος Α της Ελλάδας παντρεύτηκε την Φρειδερίκη του Ανόβερο 38) Κωνσταντίνος Β (ΙΓ) της Ελλάδας παντρεύτηκε την Αννα-Μαρία της Δανίας Ουφ ησυχασα και παω εκει που παει και ο Βασιλευς μονος Α Τωρα εξηγουνται όλα ειχε σχεσεις με την Καρλοτα , την γνωστη Καρλοτα που ετρωγε καροτα ! Α Και την Λουιζα την παιχνιδιαρα α και την Ρωσιδα την Ολγα , προοδευτικος ο Βασιλευς από τοτες ο παππους ειχε εφεση στις ρωσιδουλες . Εμεις τις μαθαμε μετα το 90 !!! αλλα ο παππους από τοτε μερακλης ρωσιδουλες . Α και το κωσταντης ο Α για εκδικηση Φορμαρε την αδελφουλα του Καιζερ . Μπραβο στους ηρωες και στον Παυλιτο που φορμαρε την ναζιστριουλα Φρειδερικη φρικη . χαχαχαχα

Βαστα γερα Κωσταντινε μας

O Κωσταντης θα ζωσει το σπαθι του θα σφαξει αγγλογαλλους και Βενιζελικους . Γεια σου Κωστα μερακλη και καραμπουζουκλη εκλεψες τοσα πολλα που Και εκατο χρονια να περασουν κωτσανι θα την βγαζεις στην υγεια των κοροιδων βασιλοχουντικων !!! Μα 40 χρονια χωρις δουλεια πως τα καταφερνει ετσι , παντως αμα θελει βοηθεια εγω προσφερω . Αμα παντως θελει ας ερθει να με βοηθησει με τις ελλιες θα του δωσω τα 3 πλα από ότι δινω σε αλβανους πακιστανους .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης