Δωρεάν περίθαλψη για τις οικογένειες των ανασφάλιστων υπερηλίκων που απεβίωσαν

Δωρεάν περίθαλψη για τις οικογένειες των ανασφάλιστων υπερηλίκων που απεβίωσαν

Με τους ίδιους όρους που παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ - Σε πιλοτική εφαρμογή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισοδήμα, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και ανασφάλιστοι υπερήλικες άνω των 67 ετών

Δωρεάν περίθαλψη για τις οικογένειες των ανασφάλιστων υπερηλίκων που απεβίωσαν
Δωρεάν υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχεται μέχρι 28.2.2015 και στα προστατευόμενα μέλη οικογένειας αποβιώσαντος ανασφάλιστου υπερήλικα με τους ίδιους όρους που παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εργασίας κ. Αντώνη Μπέζα δίνεται λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας νομοθετικού κενού, με αποτέλεσμα σύζυγοι και παιδιά κυρίως Βορειοηπειρωτών να βρίσκονται στον αέρα, χωρίς δικαίωμα περίθαλψης. 

Υπενθυμίζουμε ότι πολλοί ανασφάλιστοι υπερήλικες έχασαν τη σύνταξη του ΟΓΑ εξαιτίας των αυστηρότερων προϋποθέσεων που έθετε ο ν.4093/2012. Στη συνέχεια όμως με το ν.4254/2014 οι υπερήλικες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της σύνταξης, μπορούσαν οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους να κάνουν χρήση των παροχών υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το δικαίωμα ωστόσο χανόταν για τα προστατευόμενα μέλη, όταν ο ανασφάλιστος υπερήλικας απεβίωνε.

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Μπέζας με εκπροσώπους των βορειοηπειρωτικών φορέων τους ενημέρωσε ότι ήδη με πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου, τα πρόσωπα αυτά (επιζώντες σύζυγοι - τέκνα) διατηρούν το δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι «με τη συγκεκριμένη παρέμβαση καλύπτεται το ερμηνευτικό κενό που υπήρχε και εξυπηρετούνται προστατευόμενα μέλη οικογενειών που έχουν ανάγκη».

Τέλος, ο υφυπουργός ενημέρωσε για τη πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πρόγραμμα στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και ανασφάλιστοι υπερήλικες άνω των 67 ετών, εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτή η δυνατότητα προβλέφθηκε επειδή αποτελούν  την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα που έχει ανάγκη προστασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης