Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών προς φοιτητές: Δεν θα το κάνετε μπάχαλο
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών προς φοιτητές: Δεν θα το κάνετε μπάχαλο
«Δεν πρόκειται να μπείτε μπουλούκι στην Σύγκλητο, να εκβιάζετε και να βρίζετε» είπε ο Θ. Φορτσάκης στους φοιτητές που «εισέβαλαν» σήμερα στο γραφείο του
Δεν θα το κάνετε μπάχαλο, ήταν το μήνυμα που έστειλε στους φοιτητές ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης σήμερα Τετάρτη. Η συζήτηση του πρύτανη με τους φοιτητές, στο γραφείο του κ. Φορτσάκη, έγινε σε... ηλεκτρισμένο κλίμα.
«Δεν πρόκειται να μπείτε μπουλούκι, να εκβιάζετε και να βρίζετε» είπε ο κ. Φορτσάκης απευθυνόμενος στους φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στο γραφείο του.
Είχε προηγηθεί η ανάρτηση ενός πανό από φοιτητές, που έγραφε το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του κ. Φορτσάκη με τους διοικητικούς υπαλλήλους.
«Δεν πρόκειται να μπείτε μπουλούκι, να εκβιάζετε και να βρίζετε» είπε ο κ. Φορτσάκης απευθυνόμενος στους φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στο γραφείο του.
Είχε προηγηθεί η ανάρτηση ενός πανό από φοιτητές, που έγραφε το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του κ. Φορτσάκη με τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε στους φοιτητές, ορισμένοι εκ των οποίων ούρλιαζαν προς την πλευρά του κ. Φορτσάκη, ότι τα φαινόμενα του παρελθόντος δεν θα συνεχιστούν και ότι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου μπορούν να συμμετέχουν «ένας, δύο, το πολύ τρεις» φοιτητές, έπειτα από άδεια των πρυτανικών αρχών.
Οι φοιτητές διαφωνούν με τη φύλαξη του κτηρίου από ιδιωτική εταιρεία, ενώ ο κ. Φορτσάκης θεωρεί ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι πολιτικό, αλλά πανεπιστημιακό και επανέλαβε ότι φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι πρέπει να επιστρέψουν στη θέση τους, διότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό.
«Υπήρξε μια εισβολή φοιτητών στο γραφείο μου χωρίς την άδειά μου, οι οποίοι με περιστοίχισαν και εξέφρασαν τα αιτήματά τους. Η πρυτανική αρχή είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο, αλλά ο διάλογος προϋποθέτει ηρεμία, ευγένεια, διαλλακτικότητα και προϋποθέτει επίσης ότι από τις δύο πλευρές υπάρχουν αντιπρόσωποι που είναι ίσοι στον αριθμό και λίγοι στον αριθμό, διαφορετικά δεν έχουμε διάλογο, έχουμε οχλοκρατία. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, περιμένουμε τους φοιτητικούς συλλόγους να έρθουν με εκπροσώπους, όχι όλοι μαζί, χωρίς βία και ύβρεις και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα, υπό τον όρο όμως ότι θα έχουμε αυτό το δημοκρατικό πλαίσιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φορτσάκης.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων, ο κ. Φορτσάκης εμμένει στη θέση του ότι η πρόσβαση των φοιτητών στα Προπύλαια θα πρέπει να ελέγχεται, ενώ ως προς τους υπαλλήλους εμφανίστηκε διατεθειμένος, ο έλεγχος να είναι πιο χαλαρός.
Οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων διαφώνησαν με αυτήν την πρόταση, ενώ, στην επισήμανση τους ότι στην πρυτανεία λειτουργούν υπηρεσίες, οι οποίες εξυπηρετούν φοιτητές, ο πρύτανης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς σε άλλο κτήριο του πανεπιστημίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εισαγγελικής εξέτασης, ο κ. Φορτσάκης επανέλαβε ότι δεν έκανε μήνυση ούτε ζήτησε τη δίωξη κανενός, αλλά απλά κατέθεσε για τις συνθήκες που επικρατούν μετά την κατάληψη.
Οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν στον προαύλιο χώρο του κτηρίου, καθώς αναμένεται να συνεδριάσουν, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Επίσης, αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση, προκειμένου οι διοικητικοί υπάλληλοι να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ
Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι ο κ. Φορτσάκης θέλει ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αλλά μόνο για όσους έχουν δουλειά σε αυτό, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους τραμπούκους βουλευτές που εισέβαλαν στο ίδρυμα, πυροδοτώντας διαδικασίες καταλήψεων και ζητώντας να μη γίνεται κανένας έλεγχος σε όποιους μπαίνουν και βγαίνουν.
Το γεγονός ότι ο πρύτανης ζήτησε να δείχνουν ταυτότητα όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει προκαλέσει την αντίδραση μερίδας φοιτητών αλλά και διοικητικών υπαλλήλων, καθώς επίσης και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βγήκαν μπροστά, ζητώντας να παραμείνει το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ο κ. Φορτσάκης καταγγέλλει ως απαράδεκτο.
Όπως είπε στο protothema.gr ο κ. Φορτσάκης, δεν έχει και δεν επιθυμεί να έχει καμία αντιδικία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με κανένα άλλο πολιτικό κόμμα, ωστόσο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό απ' όλους ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί για αυτούς που φοιτούν και εργάζονται σε αυτό.
Η διαδικασία του ελέγχου όσων επιθυμούν να εισέλθουν στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος είναι απαραίτητη, όπως συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, πολύς κόσμος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του λέει ότι συμφωνεί μαζί του.
Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν πρέπει να λείψουν από το Πανεπιστήμιο και οι 33 φύλακες που υπήρχαν πριν από τη διαθεσιμότητα.
Στήριξη από Λοβέρδο
Σαφή θέση υπέρ του κ. Φορτσάκη είχε πάρει στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το «Νομοσχέδιο την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία». Είπε χαρακτηριστικά «Κύριοι συνάδελφοι δεν έχετε το δικαίωμα να μπαίνετε έτσι στα Πανεπιστήμια» και τόνισε:
«Στα όσα συνέβησαν χθες στην Πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μου διαμαρτυρήθηκε ο Πρύτανης ότι έγινε παραβίαση του χώρου της Πρυτανείας από συναδέλφους από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Υπάρχει αυτοδιοίκητο στα Πανεπιστήμια και αυτό αφορά στην καθαριότητα και στην ασφάλεια. Αυτό που κάνει ο Πρυτάνεις αφορά στην Πρυτανεία, δηλαδή, το διοικητήριο όχι το κάμπους, όχι τους χώρους όπου γίνεται το μάθημα. Μπορώ να μπω στους χώρους ενός κόμματος χωρίς άδεια; Υπάρχουν Πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ στην αίθουσα. Τουλάχιστον στις Πρυτανείες ουδείς δικαιούται να εισέρχεται και να μη δίνει λογαριασμό. Η δική μας παρέμβαση έχει μορφή έκκλησης να προχωρήσουμε το ακαδημαϊκό έτος χωρίς τέτοια θέματα εν μέσω κρίσης. Μίλησα με τον Πρύτανη, τον κ. Φορτσάκη. Δεν κλειδώνουν τους υπάλληλους μέσα στα γραφεία. Κύριοι συνάδελφοι, δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι στο Πανεπιστήμιο. Είστε σοβαροί άνθρωποι εσείς, είστε Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι πάει να πει ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε; Για τους χώρους όπου καταστρέφονταν η περιουσία του Πανεπιστημίου στις κινητοποιήσεις του 2011, σωστά πήρε τα μέτρα ο Πρύτανης χωρίς να του υποδείξουμε τίποτε. Χαίρομαι, πάντως που η κουβέντα εξελίχθηκε σε ήπιο κλίμα».
Η πρώην υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία προχώρησε στην κατάργηση του ασύλου σε ανακοίνωσή της ζητεί από όλους να τοποθετηθούν, τονίζοντας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Κίνα μέχρι την Αμερική και από τη Σουηδία μέχρι την Κύπρο που όσοι εισέρχονται στον πανεπιστημιακό χώρο δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν το πανεπιστημιακό πάσο ή να αφήσουν την ταυτότητά τους... και δεν εννοώ την κομματική».
Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος δήλωσαν ότι στόχος τους ήταν να κρατήσουν το πανεπιστήμιο ανοικτό, παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησαν πολλές κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρός τους, Ζαχαρίας Τριγάζης, είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ιδιωτική εταιρεία».
Μιλώντας στο protothema.gr η διοικητική υπάλληλος Βανέσα Πεντογάλου αναφέρει: «Ο πρύτανης λέει ψέμματα, το Πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό, δεν τελεί υπό κατάληψη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα