Την άλλη εβδομάδα η ρύθμιση για τις δόσεις, από Δεκέμβριο η εφαρμογή της!

Την άλλη εβδομάδα η ρύθμιση για τις δόσεις, από Δεκέμβριο η εφαρμογή της!

Στον αέρα εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου - Καίγεται ο κόσμος για τις 100 δόσεις - Τώρα “τρέχουν” Νίκος Δένδιας, Γκίκας Χαρδούβελης και Δήμητρης Πτωχός μαζί με υπηρεσιακούς  τεχνοκράτες να βρουν λύση - Παρουσίαζαν δύο διαφορετικά σχέδια στην τρόικα που ζητούσε ένα για Εφορία, ταμεία και τράπεζες -  Βρούτσης: Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις από την Παρασκευή - Σταϊκούρας: Δημοσιονομικά το πρόβλημα έχει κλείσει

Την άλλη εβδομάδα η ρύθμιση για τις δόσεις, από Δεκέμβριο η εφαρμογή της!
Την έκρηξη Σαμαρά προκαλεί η ανικανότητα των επιτελών του να φέρουν νέα ρύθμιση χρεών, υπό τη σκιά των δραματικών στοιχείων που δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν και τα 70 δισ. ευρώ.
 
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και μιλώντας «έξω από τα δόντια», ο πρωθυπουργός προσπάθησε χθες να αφυπνίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον κύριο Γκίκα Χαρδούβελη «να κλειστούν σε ένα γραφείο» και να βρουν λύσεις όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης) αλλά και όσοι άλλοι χειρίζονται το θέμα.
 
Στην κυβέρνηση ψάχνουν τον «αδύνατο κρίκο» που έχει βραχυκυκλώσει τις αποφάσεις για τη ρύθμιση χρεών με τις 100 δόσεις, ώστε να πάρει τέλος και το θρίλερ με την διάταξη την οποία όλοι αναμένουν, αλλά κανείς δεν βλέπει να έρχεται. Και αυτό γιατί αντιλαμβάνονται πως η ζημιά είναι τεράστια, όχι μόνο για την αγορά και τα 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αλλά και για το ίδιο  το δημόσιο είναι τεράστια, για αυτό και πρέπει η αβεβαιότητα να σταματήσει.
 
Την οργή του πρωθυπουργού πυροδότησε το γεγονός ότι ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Εργασίας και Ανάπτυξης δηλώνουν σε όλους τους τόνους όπου βρεθούν και όπου σταθούν πως είναι «πανέτοιμοι» ο καθένας στον τομέα του, ενώ αδυνατούν να συγκλίνουν για να παρουσιάσουν μια συνολικά «ισορροπημένη» λύση για τα χρέη, όπως ζητά η Τρόικα.
 
Έτσι για δωδέκατη ημέρα η χώρα παραμένει χωρίς νέα ρύθμιση, την ώρα όμως που οι φορολογούμενοι έχουν «γονατίσει» από τους φόρους και ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. στο τελευταίο δίμηνο που «σέρνεται» η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση. Τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν έτσι συνολικά στα 70 δισ. ευρώ προς την εφορία –και άλλα 10 δισ. τουλάχιστον στα ασφαλιστικά ταμεία!
Κλείσιμο
 
Το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να φέρει άμεσα στη Βουλή τη νέα ρύθμιση, μέσα στην εβδομάδα κιόλας ει δυνατόν, για να κλείσει «εδώ και τώρα» η εκκρεμότητα. Περίμενε ότι μετά από δύο εβδομάδες συνεννοήσεων με την Τρόικα, θα είχαν συμφωνηθεί οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης. Ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί μάλιστα ότι η Τρόικα είχε εκφραστεί ευμενώς για την κάθε ρύθμιση ξεχωριστα (για χρεη σε εφορία, ταμεία και τράπεζες) αλλά ζητούσε μόνο να υπάρξει κάποια σύγκλιση μεταξύ τους, ώστε να λειτουργήσουν με ομοιογένεια  όταν θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
 
Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν πάει η αντιπροσωπεία στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας έλεγε ότι έχει κλείσει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και για τις δόσεις. Αντ’ αυτού όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα απάντησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και αφού εξέτασε τις νέες προτάσεις που της υποβλήθηκαν,  πως σύγκλιση μεταξύ των σχεδίων των συναρμοδίων υπουργείων δεν υπήρξε. Ο Αντώνης Σαμαράς αντελήφθη τότε πως δεν έχει υπάρξει πρόοδος όχι μόνο στις συννενοήσεις με την Τρόικα, αλλά ούτε καν μεταξύ των υπουργών του στην κυβέρνηση!

 
«Δείχνουν» ο ένας τον άλλον
Καθώς χάθηκε πολύς χρόνος όμως, μοιραία ο αριθμός των προσώπων που μπαίνουν στο «κάδρο» των ευθυνών διευρύνεται. Αυτό οδήγησε χθες βράδυ και στην έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή δεκάδων επιτελών, όπως:
 
-  οι κύριοι Γκίκας Χαρδούβελης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Μαυραγάνης από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιο Αναστασίου, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου.
 
-  ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου.
 
-  ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιάννης Βρούτσης και το επιτελείο του
 
-  ο υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Αθανασίου και ο γενικός γραματέας Νικόλας Κανελλόπουλος.
 
-  οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κύριοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.
 
Ο τελευταίος, με ρόλο του συντονιστή στην κυβέρνηση, επιστρατεύτηκε επειδή ακριβώς με την ανικανότητα τους οι επιτελείς εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό που αν και από τη ΔΕΘ  ακόμα έχει εξαγγείλει την ευεργετική ρύθμιση -και την επανέλαβε πρόσφατα  στη Βουλή κατά τη διάρκεια  της συζήτησης  της ψήφου εμπιστοσύνης- βρίσκουν ακόμη συνεχώς προσκόμματα και δικαιολογίες για καθυστερήσεις.
 
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δηλώνει μεν πως «οι προτάσεις του υπουργείου για τη ρύθμιση οφειλών έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών από την Παρασκευή», το δε υπουργείο Οικονομικών δηλώνει επίσης «σχεδόν έτοιμο», ενώ «πετούν το μπαλάκι» στο υπουργείο Ανάπτυξης που και αυτό λέει πως «δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής με την Τρόικα». Από το περιβάλλον του κ. Σταϊκούρα διατυπώνεται η άποψη ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν έχει σχέση με την εμπλοκή, αντίθετα, το δημοσιονομικό πρόβλημα που προκύπτει από τις δόσεις έχει αντιμετωπιστεί.


Τι μέλλει γενέσθαι
Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης όμως είναι πως, κάθε μέρα που περνάει , βγαίνουν  εκτός των παλιότερων ρυθμίσεων χιλιάδες φορολογούμενοι αναμένοντας τις...περισσότερες δόσεις. Τουλάχιστον 4.000 οφειλέτες υπολογίζεται πως έχασαν τη ρύθμιση που είχαν τον Σεπτέμβριο, ενώ συνεχώς διογκώνεται το συνολικό χρέος πολιτών και επιχειρήσεων από την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους.
 
Σε αυτό το φόντο, συσκέψεις επί συσκέψεων  και συνεχείς  επαφές με την τρόικα απέβησαν άκαρπες και το όλο θέμα να  βρίσκεται ακόμα στο σημείο μηδέν ενώ ουδείς γνωρίζει πότε τελικά θα λάβει τέλος  αυτό το μαρτύριο για εκατομμύρια φορολογούμενους που βρίσκονται στα όριά τους.
 
Αλλά και παρά την οργισμένη εντολή “τελειώνετε άμεσα” που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι δεν είναι και πάλι σε θέση να πουν πότε τελικά θα είναι έτοιμο το  επίμαχο νομοσχέδιο. Αρνούνται να  δηλώσουν αν θα  το καταθέσουν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα ή την άλλη, παρατείνοντας έτσι την οργή του κόσμου για την ανικανότητα να ετοιμάσουν μια ρύθμιση που ήταν... έτοιμη από τον Σεπτέμβριο!

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης πλέον είναι να αποσπάσουν μίαν εξ αποστάσεως συμφωνία με την Τρόικα, μέσω email, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα (μέσα την εβδομάδα η την αμέσως επόμενη). Στην έσχατη περίπτωση πάντως, θέλουν πάση θυσία πριν επιστρέψει η Τρόικα στις αρχές Νοέμβρη το θέμα να έχει κλείσει και οι επικεφαλής να πουν αμέσως το "ναι" μόλις φθάσουν στην Αθήνα για τη ρύθμιση που θα τους έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, χωρίς να εμπλακεί η κυβέρνηση σε άλλες συζητήσεις και παζάρια για το θέμα αυτό, που αποτελεί καθαρά δική της πρωτοβουλία κι όχι μνημονιακή υποχρέωση.

Μετά ταύτα και αν δεν  υπάρξει κατάληξη άμεσα, κυβερνητικές πηγές θεωρουσαν βέβαιο πως «θα πέσουν κεφάλια» καθώς από το γενικότερο αλαλούμ, μόνος κερδισμένος φαίνεται να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος μάλιστα του οποίου "έταξε"από τη ΔΕΘ ρύθμιση με μόλις ...84 δόσεις, αντί να πλειοδοτήσει ως αντιπολίτευση για πάνω από 100.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης