Αυτοί οι έξι ανίκανοι «φρενάρουν» τις δόσεις στην εφορία

Αυτοί οι έξι ανίκανοι «φρενάρουν» τις δόσεις στην εφορία

Γκίκας Χαρδούβελης, Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κατερίνα Σαββαΐδου, Δημήτρης Πτωχός αδυνατούν να υλοποιήσουν τη δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πριν από 45 ημέρες - Άχρηστοι τροϊκανοί ή «Συριζαίοι», αφού κάθε ημέρα που περνά ο Σαμαράς χάνει 0,1 μονάδα και την παίρνει ο Τσίπρας - Καίγεται ο κοσμάκης για τις 100 δόσεις - Στα 70 δισ. ευρώ έχουν φτάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

Την έκρηξη Σαμαρά προκαλεί η ανικανότητα των επιτελών του να φέρουν νέα ρύθμιση χρεών, υπό τη σκιά των δραματικών στοιχείων που δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν και τα 70 δισ. ευρώ.
 
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και μιλώντας «έξω από τα δόντια», ο πρωθυπουργός προσπάθησε χθες να αφυπνίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον κύριο Γκίκα Χαρδούβελη «να κλειστούν σε ένα γραφείο» και να βρουν λύσεις όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης) αλλά και όσοι άλλοι χειρίζονται το θέμα.
 
Στην κυβέρνηση ψάχνουν τον «αδύνατο κρίκο» που έχει βραχυκυκλώσει τις αποφάσεις για τη ρύθμιση χρεών με τις 100 δόσεις, ώστε να πάρει τέλος και το θρίλερ με την διάταξη την οποία όλοι αναμένουν, αλλά κανείς δεν βλέπει να έρχεται. Και αυτό γιατί αντιλαμβάνονται πως η ζημιά είναι τεράστια, όχι μόνο για την αγορά και τα 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αλλά και για το ίδιο  το δημόσιο είναι τεράστια, για αυτό και πρέπει η αβεβαιότητα να σταματήσει.

 Σημερινές πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια από τα επιτελεία των τεσσάρων υπουργείων (Οικονομικών , Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης) να βρεθεί η “χρυσή τομή” ανάμεσα στις προτάσεις , όπως ζήτησε η τρόικα. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες εκτιμήσεις η ρύθμιση δεν θα είναι έτοιμη πριν την Δευτέρα  για να σταλεί στην τρόικα, στην συνέχεια να περάσει από την Βουλή. Αν υπολογίσουμε και τον χρόνο προσαρμογής που απαιτείται για  τις υπηρεσίες μηχανοργάνωσης η νέα ρύθμιση θα τεθεί στην διάθεση των πολιτών από το Δεκέμβριο, ίσως και τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τος δόσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί από τον Σεπτέμβριο.

 Στο μεταξύ οι φορολογούμενοι έχουν «γονατίσει» από τους φόρους και ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. στο τελευταίο δίμηνο που «σέρνεται» η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση. Τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν έτσι συνολικά στα 70 δισ. ευρώ προς την εφορία –και άλλα 10 δισ. τουλάχιστον στα ασφαλιστικά ταμεία! 
 
Την οργή του πρωθυπουργού πυροδότησε το γεγονός ότι ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Εργασίας και Ανάπτυξης δηλώνουν σε όλους τους τόνους όπου βρεθούν και όπου σταθούν πως είναι «πανέτοιμοι» ο καθένας στον τομέα του, ενώ αδυνατούν να συγκλίνουν για να παρουσιάσουν μια συνολικά «ισορροπημένη» λύση για τα χρέη, όπως ζητά η Τρόικα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να φέρει άμεσα στη Βουλή τη νέα ρύθμιση, μέσα στην εβδομάδα κιόλας ει δυνατόν, για να κλείσει «εδώ και τώρα» η εκκρεμότητα. Περίμενε ότι μετά από δύο εβδομάδες συνεννοήσεων με την Τρόικα, θα είχαν συμφωνηθεί οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης. Ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί μάλιστα ότι η Τρόικα είχε εκφραστεί ευμενώς για την κάθε ρύθμιση ξεχωριστα (για χρεη σε εφορία, ταμεία και τράπεζες) αλλά ζητούσε μόνο να υπάρξει κάποια σύγκλιση μεταξύ τους, ώστε να λειτουργήσουν με ομοιογένεια  όταν θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
 
Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν πάει η αντιπροσωπεία στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας έλεγε ότι έχει κλείσει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και για τις δόσεις. Αντ’ αυτού όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα απάντησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και αφού εξέτασε τις νέες προτάσεις που της υποβλήθηκαν,  πως σύγκλιση μεταξύ των σχεδίων των συναρμοδίων υπουργείων δεν υπήρξε. Ο Αντώνης Σαμαράς αντελήφθη τότε πως δεν έχει υπάρξει πρόοδος όχι μόνο στις συννενοήσεις με την Τρόικα, αλλά ούτε καν μεταξύ των υπουργών του στην κυβέρνηση!
 
«Δείχνουν» ο ένας τον άλλον
 
Καθώς χάθηκε πολύς χρόνος όμως, μοιραία ο αριθμός των προσώπων που μπαίνουν στο «κάδρο» των ευθυνών διευρύνεται. Αυτό οδήγησε χθες βράδυ και στην έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή δεκάδων επιτελών, όπως:
 
-  οι κύριοι Γκίκας Χαρδούβελης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Μαυραγάνης από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιο Αναστασίου, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου. 

-  ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου.
 
-  ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιάννης Βρούτσης και το επιτελείο του
 
-  ο υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Αθανασίου και ο γενικός γραματέας Νικόλας Κανελλόπουλος.
 
-  οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κύριοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.
 
Ο τελευταίος, με ρόλο του συντονιστή στην κυβέρνηση, επιστρατεύτηκε επειδή ακριβώς με την ανικανότητα τους οι επιτελείς εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό που αν και από τη ΔΕΘ  ακόμα έχει εξαγγείλει την ευεργετική ρύθμιση -και την επανέλαβε πρόσφατα  στη Βουλή κατά τη διάρκεια  της συζήτησης  της ψήφου εμπιστοσύνης- βρίσκουν ακόμη συνεχώς προσκόμματα και δικαιολογίες για καθυστερήσεις. 
 
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δηλώνει μεν πως «οι προτάσεις του υπουργείου για τη ρύθμιση οφειλών έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών από την Παρασκευή», το δε υπουργείο Οικονομικών δηλώνει επίσης «σχεδόν έτοιμο», ενώ «πετούν το μπαλάκι» στο υπουργείο Ανάπτυξης που και αυτό λέει πως «δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής με την Τρόικα». Από το περιβάλλον του κ. Σταϊκούρα διατυπώνεται η άποψη ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν έχει σχέση με την εμπλοκή, αντίθετα, το δημοσιονομικό πρόβλημα που προκύπτει από τις δόσεις έχει αντιμετωπιστεί. 

Τι μέλλει γενέσθαι
 
Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης όμως είναι πως, κάθε μέρα που περνάει , βγαίνουν  εκτός των παλιότερων ρυθμίσεων χιλιάδες φορολογούμενοι αναμένοντας τις...περισσότερες δόσεις. Τουλάχιστον 4.000 οφειλέτες υπολογίζεται πως έχασαν τη ρύθμιση που είχαν τον Σεπτέμβριο, ενώ συνεχώς διογκώνεται το συνολικό χρέος πολιτών και επιχειρήσεων από την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους.
 
Σε αυτό το φόντο, συσκέψεις επί συσκέψεων  και συνεχείς  επαφές με την τρόικα απέβησαν άκαρπες και το όλο θέμα να  βρίσκεται ακόμα στο σημείο μηδέν ενώ ουδείς γνωρίζει πότε τελικά θα λάβει τέλος  αυτό το μαρτύριο για εκατομμύρια φορολογούμενους που βρίσκονται στα όριά τους.

Μετά ταύτα και αν δεν  υπάρξει κατάληξη άμεσα, κυβερνητικές πηγές θεωρουσαν βέβαιο πως «θα πέσουν κεφάλια» καθώς από το γενικότερο αλαλούμ, μόνος κερδισμένος φαίνεται να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος μάλιστα του οποίου "έταξε"από τη ΔΕΘ ρύθμιση με μόλις ...84 δόσεις, αντί να πλειοδοτήσει ως αντιπολίτευση για πάνω από 100.


ΣΧΟΛΙΑ (48)

Ε.Π

1. Δε φταίνε οι δόσεις, φταίνε οι παράλογοι φόροι. 2. Ολοι αυτοί είναι άχρηστοι. Αλλά άλλος τους έβαλε εκεί κι άλλος είπε ψέμματα. 3. Ο σύριζα κυβερνά ήδη, χρόνια τώρα, ανεπίσημα. Αν κυβερνήσει και επίσημα θα κάνει τα ίδια ακριβώς (στη καλύτερη περίπτωση). Εν κατακλείδι, αν δεν ξέρεις το τρεις το λάδι τρεις το ξύδι, αν είσαι βελουδινοπισινούλης και πέρασες τη ζωή σου άεργος, είσαι ακατάλληλος. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν έχει κανένα σοβαρό κόμμα με κάποιον φερέγγυο στο τιμόνι

noldor

Αν 6 τεχνοκράτες δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, μήπως τα λόγια του πρωθυπουργού είναι απλώς προεκλογικές πομφόλυγες;

Pepper

Να φωνάξει τον Γιακουματο κ τον Ντινόπουλο να βοηθήσουν την κατασταση

ΑΣΑ

Συριζαίοι χωρίς εισαγωγικα.Θέλει και ρώτημα;

Βασιλης

Οι ανθρωποι απλα ξεσυνηθισαν πως ειναι να νομοθετουν, τοσα χρονια μονο μεταφρασεις καναν

nikos

από την επανάσταση το 21 όλο μπατακσήδες και ραγιάδες έχει αυτός ο τόπος

@

Τσαμπατζηδες [...] και αριστεροί αρλουμπολογοι

kostas

Αυτήν τη στιγμή, όσοι χρωστούν και θέλουν να ενταχθούν σε ρύθμιση δεν θα ψηφίσουν Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ. Εάν ψηφιστεί η νέα ρύθμιση, όσοι εξόφλησαν τις οφειλές τους με την παλιά (και αισθάνονται "ριγμένοι" ) δεν θα ψηφίσουν ούτε αυτοί Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Αγύριστο Κεφάλι

40 Γιάννηδες.....αφού οι πολιτικοί μας εκτός απο νάρκισσοι δεν μπορούν να ασκήσουν τα βασικά ενός μάνατζερ , ειναι όμορφα σκουπίδια !

Chazos

Καλά ρε, είμαστε καλά; Αυτοί φταίνε μόνο; Αυτός που τους διόρισε που είναι; Τι κάνει και γιατί τον αβαντάρετε τόσο επίμονα.

Epi

ΝΑΙ ! Και οι υπουργοι του Σαμαρα ΣΥΡΙΖΑ ειναι. Ολη η Ελλαδα Συριζαιοι ειναι , τωρα ξυπνησατε στο Π.Θ.; Δεν ειδατε τη δημοσκοπηση του Gallup , 14% αποδοχης εχει η κυβερνηση. Το 86% αν μπορουσε να συννενοηθει θα ειχε 280 βουλευτες στη Βουλη. Θα τους παρει και θα τους σηκωσει ολους τους μνημονιακους. Και λιγα ειναι αυτα που προβλεπει ο Μαζιωτης οτι περιμενουν τον τηλεβιβλιοπωλη. Δεν θα ειναι μονο αυτος και δεν θα ειναι μονο πολιτικοι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

morfou-kypros-ean

«Πυρκαγιά, περὶ σαρκός, Ἁγίου Πνεύματος καὶ πονηρῶν πνευμάτων, τὴν ὁποία κάποιοι ἄναψαν γιὰ μᾶς», χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις για όσα είπε περί ομοφυλοφίλων και για τα παιδιά - θύματα του serial killer ο Μόρφου Νεόφυτος

9
crash

Το τραγικό συμβάν, έτσι όπως καταγράφηκε από τους πιλότους των δύο F16 που απογειώθηκαν από την Αγχίαλο για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν το μοιραίο αεροπλάνο - 14 χρόνια έχουν περάσει από την τραγωδία που συγκλόνισε Ελλάδα και Κύπρο

6