LIVE

Κορωνοϊός

Πρόστιμα 36.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Δήμο και τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Πρόστιμα 36.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Δήμο και τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Για τα σκουπίδια και τα λύματα της πόλης

Σειρά προστίμων επέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο Καλαμάτας και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποθήκευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) το τελευταίο χρονικό διάστημα που συνολικά φτάνουν τα τριάντα έξι χιλιάδες ευρώ.

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν από τον περιφερειάρχη αποφάσεις επιβολής προστίμων που αφορούν:

Στο Δήμο Καλαμάτας 3.500 ευρώ, ως επιβλέποντα φορέα λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ), που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στη Μαραθόλακκα Καλαμάτας και υπεύθυνο τήρησης της σχετικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και 6.000 ευρώ στην Περιβαλλοντική Συνεταιριστική Επιχείρηση, ως φορέα λειτουργίας της Μονάδας.

Ακόμη, 2.500 ευρώ στο ∆ήµο Καλαµάτας, ως υπεύθυνο για την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε υπαίθριο µη περιφραγµένο και ελεύθερα προσβάσιµο χώρο, που βρίσκεται στη θέση Ράχη, στο Αριοχώρι Μεσσηνίας.

Στη Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας επιβλήθηκε πρόστιμο 12.000 ευρώ, ως υπεύθυνο φορέα για την εποπτεία της ορθής λειτουργίας εγκατάστασης κι επεξεργασίας λυμάτων Καλαμάτας. Επιπλέον, άλλα 12.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στη Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, ως υπεύθυνο φορέα για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας και ως ιδιοκτήτη του υπαίθριου χώρου στην περιοχή Μπουρνιάς, για την α) εναπόθεση λυματολάσπης προερχόμενης από τον βιολογικό καθαρισμό σε μη αδειοδοτημένο για τη συγκεκριμένη χρήση χώρο στην περιοχή Μπουρνιά του Δήμου Καλαμάτας, β) προκαλούμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς και γ) δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για τα πρόστιμα αυτά που επιβλήθηκαν από την Περιφέρεια ανέφερε σε δηλώσεις του ότι, «είναι προφανές ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Καλαμάτας για τη διαχείριση απορριμμάτων, προσπάθειες που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους Δήμους, εκπρόσωποι των οποίων επισκέπτονται την Καλαμάτα για να δουν από κοντά τη διαδικασία».

Ο κ. Νίκας πρόσθεσε πως σε αντιδιαστολή με την Περιφέρεια, σε σύσκεψη στην Αθήνα επαινέθηκε, τόσο από ντον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, όσο και από τη γενική γραμματέας του υπουργείου Νάντια Γιαννακοπούλου, για τις προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας για τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς τους παρασχέθηκαν όλα τα σχετικά παραστατικά στοιχεία για τα «ρεύματα» της ανακύκλωσης, για τα δύο ΚΔΑΥ, για τη διαχείριση των οργανικών με κομποστοποίηση.

Επιπλέον ανέφερε πως, δε λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας για την καλή λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος εξυπηρετεί όχι απλώς το Δήμο Καλαμάτας, αλλά όλη τη Μεσσηνία, ενώ σημείωσε πως τα προβλήματα με τη λυματολάσπη οφείλονται στη μη έγκριση ακόμη από το υπουργείο Περιβάλλοντος της υπαγωγής σε χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) των αναγκαίων έργων διαχείρισης της λυματολάσπης, για τα οποία έχει υποβάλει φάκελο η Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας υπογράμμισε αναφορικά με τα πρόστιμα ότι, «την ίδια στιγμή, σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα προκαλούνται από χωματερές που λειτουργούν σχεδόν μέσα στη θάλασσα ή σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την Πελοπόννησο, αλλά οι Δήμοι που τις διατηρούν δεν ενοχλούνται καν. Η κατάσταση αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πρόστιμα μπαίνουν κατόπιν εντολής και προς συμμόρφωση».

Και κατέληξε, «σε θεσμικό επίπεδο, η Περιφέρεια δεν πρέπει να έχει αρμοδιότητα επιβολής προστίμων, καθώς είναι θεσμός ισόκυρος με τους Δήμους και όχι προϊσταμένη αρχή. Πρόστιμα μπορεί και πρέπει να επιβάλει μόνο το Κράτος. Πρόκειται για θεσμικό παράδοξο, που αποδεικνύει τις ελλείψεις, την αντιφατικότητα και τα παράδοξα του Καλλικράτη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης