Στις ΗΠΑ για μετεκπαίδευση στην χειρουργική ώμου ο Μάριος Σαλμάς

Στις ΗΠΑ για μετεκπαίδευση στην χειρουργική ώμου ο Μάριος Σαλμάς

Στα θρανία του κορυφαίου πανεπιστημίου Χάρβαρντ κάθεται από το τέλος Αυγούστου ο βουλευτής της ΝΔ - Θα παραμείνει εκεί για ένα μήνα, μέχρι να ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις του στο Κοινοβούλιο

Στις ΗΠΑ για μετεκπαίδευση στην χειρουργική ώμου ο Μάριος Σαλμάς
Στο υπερσύγχρονο νοσοκομείο Massachusetts General βρίσκεται από τα τέλη Αυγούστου ο πρωην υφυπουργός Υγείας. Ο κ. Σαλμάς θα παραμείνει εκεί για ένα μήνα, μέχρι να ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις του στο Κοινοβούλιο, και θα παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις και τεχνικές στις επεμβάσεις ώμου δίπλα σε έναν από τους καλύτερους ορθοπεδικούς χειρουργούς τον JP Warner. Η σχέση των δύο επιστημόνων ξεκινάει από πολύ παλιά από έναν κοινό δάσκαλο που είχαν, τον Ελβετό γιατρό Christian Gerber καθηγητή σήμερα στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Ο κ. Σαλμάς ήρθε σε επαφή με τον γιατρό του Χάρβαρντ ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να χειρουργήσει δίπλα του και να παρακολουθήσει τις τελευταίες μεθόδους της επιστήμης. 



Κλείσιμο
«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά μου να βρίσκομαι στο τμήμα χειρουργικής ώμου του κορυφαίου JP Warner που είναι ο πιο γνωστός στον κόσμο. Ήρθα για να βελτιώσω τις γνώσεις μου και να τελειοποιήσω την παιδεία μου πάνω στην χειρουργική ώμου. Με τον καθηγητή γνωριζόμαστε από παλιά και τώρα βρήκα την ευκαιρία να τον παρακολουθήσω από κοντά και να συνομιλήσω μαζί του. H συνάντησή μου μαζί του έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έχω ειδικευθεί κι εγώ στις εγχειρήσεις ώμου εδώ και 15 χρόνια όταν δεν ήταν ακόμη ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα. Εξάλλου, συνεχίζω να ασκώ την ιατρική είμαι επίκουρος καθηγητής Ανατομίας στην ιατρική σχολή της Αθήνας, ενώ έχω την ευθύνη του τμήματος χειρουργικής άνω άκρων στην πρώτη πανεπιστημιακή κλινική στο Αττικό», λέει ο κ. Σαλμάς στο «ΘΕΜΑ».



Η μέρα του κ. Σαλμά στη Βοστώνη ξεκινάει από πολύ νωρίς το πρωί όπου πηγαίνει στο νοσοκομείο και ενημερώνεται για τα νεα περιστατικά της ημέρας. Στη συνεχεια μεχρι αργά το βράδυ βρίσκεται μέσα στα χειρουργεία όπου παρακολουθεί και συνομιλεί με τον εξειδικευμένο JP Warner ενώ προσφέρει και ο ίδιος τις επιστημονικές του γνώσεις. Πριν από τις ΗΠΑ, ο βουλευτής της ΝΔ βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να παρακολουθήσει μια νέα τεχνική που αναπτύσσεται σχετικά με τα χειρουργεία στο γόνατο και όπως ο ίδιος σχολιάζει στο «ΘΕΜΑ» «οι σπουδές στην ιατρική δεν τελειώνουν. Κάθε ημέρα πρέπει να παρακολουθείς και να ακολουθείς τις νέες εξελίξεις». Ο κ. Σαλμάς για όσους δεν γνωρίζουν έχει χειρουργήσει πολλούς συναδέλφους του βουλευτές ενώ η εξειδίκευση του στις επεμβάσεις ώμου του άνοιξε την πόρτα της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών μόλις σε ηλικία 30 ετών. Το 2001 μάλιστα νεαρός βουλευτής χειρούργησε στον ώμο τον Γεωργιανό αθλητή της Αρσης Βαρών Γκεόργκι Ασανίτζε που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αφήνοντας πίσω τον Πύρρο Δήμα. 

Επειδή όμως εκτός από το να κρατάει το νυστέρι ασχολείται επί χρόνια από την θέση του πολιτικού με τον χώρο της υγείας δεν θα μπορούσε να μην μελετήσει όλες τις πτυχές του συστήματος στην Αμερική και να κάνει την σύγκριση με το αντίστοιχο της Ελλάδας. «το σύστημα υγείας στην Αμερική είναι οργανωμένο και δεν αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Μπορεί ο Ομπάμα να κάνει μεταρρυθμίσεις για την πιο καλύτερη καταγραφή των περιπτώσεων και των μητρώων των ασθενών και να φορολογεί τους πλούσιους για να έχουν οι φτωχότεροι μια καλύτερη μεταχείριση αλλά αυτό αφορά μια φορολογική πολιτική. Πρόκειται για ένα σύστημα με ιδιωτική υγεία που ο γιατρός πληρώνεται με ποσοστά βάση των ασθενών που φέρνει. Αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει στην χώρα μας είναι να σταματήσουν οι συνεχόμενες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τους κανόνες. Αν κάποιος κάνει διαγνωστικό και αύριο του λες δεν αποζημιώνονται οι υπέρηχοι τι θα κάνει; Η αγορά θέλει σταθερότητα. Να αφομοιώσει τις υπάρχουσες αλλαγές».  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης