Κεγκέρογλου: Ευχαριστούμε τον Τσίπρα που ανέδειξε μέρος του προγράμματός μας

Κεγκέρογλου: Ευχαριστούμε τον Τσίπρα που ανέδειξε μέρος του προγράμματός μας

Άμεση λύση στο πρόβλημα 1.200 αστέγων δίνει το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του υπουργείου Εργασίας - Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Αθήνα σε ξενώνες ή στο δρόμο ζουν 1.500 άτομα, ενώ σε όλη την Ελλάδα περίπου 25.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό την απειλή να χάσουν το σπίτι τους



Κεγκέρογλου: Ευχαριστούμε τον Τσίπρα που ανέδειξε μέρος του προγράμματός μας
Το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν 1200 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης παρουσίασε ο υφυπουργός εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Στόχος είναι τουλάχιστον 480 άνθρωποι αφού καλύψουν το πρόβλημα τις στέγης να ενταχθούν και σε εργασία. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 9.400.000 ευρώ που προέρχεται από πόρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, προβλέπει εναλλακτικά κάλυψη ενοικίου για ένα χρόνο με την καταβολή επιδόματος έως 280 ευρώ καθώς και επιδότηση έως 400 ευρώ το μήνα για τη φιλοξενία του άστεγου σε ανάδοχη οικογένεια.

Ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα καλύψει 700.000 πολίτες θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα ενώ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Τσίπρα για τον τομέα της πρόνοιας τόνισε «Ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα που ανέδειξε μέρος του δικού μας προγράμματος, αλλά το δικό μας πρόγραμμα είναι καλύτερο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Αθήνα σε ξενώνες ή στο δρόμο ζουν 1.500 άτομα, ενώ σε όλη την Ελλάδα περίπου 25.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό την απειλή να χάσουν το σπίτι τους.

Από τους 1.200 οφελούμενους άστεγους, το 40% θα πρέπει να συμμετέχει στους δύο πυλώνες του προγράμματος που είναι:

Κλείσιμο
1) Στέγαση: Στις δαπάνες στέγασης περιλαμβάνονται κάλυψη ενοικίου έως 180 ευρώ για ένα άτομο, 240 ευρώ για δύο και έως 280 ευρώ για οικογένεια. Κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας έως 3.600 ευρώ. Δαπάνες κάλυψης βασικών αναγκών από 1.500-2.000 ευρώ. Έως 200 ευρώ για κάλυψη διατροφής και μετακίνησης.

Β) Εργασιακή επανένταξη: Θα επιχορηγούνται οι παρακάτω ενέργειες:

α) Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Θα συμμετέχουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και θα καλύπτονται ο βασικός μισθός και οι ασφαλιστικές εισφορές.
β) Υποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρησης. Θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές για 12 μήνες με εργόσημο, θα επιδοτείται το ενοίκιο του επαγγελματικού χώρου και ο εξοπλισμός με έως 6.000 ευρώ συνολικά.
γ) Απασχόληση στον αγροτικό τομέα με συνολική επιδότηση έως 6.000 ευρώ. δ) Voucher κατάρτισης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος το 55% του προϋπολογισμού θα πάει στην Αττική, το 20% στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο 25% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΝΠΔΔ, εκκλησιαστικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών σε άστεγους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:


-οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων,
-οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας,
-γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,
-άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.

Πρόγραμμα σίτισης 165.000 απόρων έως το 2020

Την ίδια ώρα  θα ξεκινήσει και  το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους 2014-2020» το οποίο θα περιλαμβάνει διανομή τροφίμων ,ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης και θα απευθύνεται σε 165.000 άτομα που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας .

Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 330 εκ ευρώ υποβλήθηκε  στο «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» (TEBA ή FEAD) και εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρέμβασης του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας, μέσω της διασύνδεσης του με το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης στα μέλη  62.000 νοικοκυριών που αντιστοιχούν σε 165.000 άτομα, καλύπτοντας το 1,7% του πληθυσμού και συμβάλλοντας κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας.

Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να επιτευχθεί σε τοπικό επίπεδο μέσω «Τοπικών Κοινωνικών Συμπράξεων», οι οποίες θα έχουν την ευθύνη ταυτοποίησης των ωφελουμένων και διανομής – παρακολούθησης της υλικής βοήθειας και παροχής των συνοδευτικών υπηρεσιών.

Το Υπουργείο θα στηρίξει, επίσης, τη διαμόρφωση από τους Κοινωνικούς Εταίρους ενός ενιαίου μηχανισμού συντονισμού, καταγραφής και αξιολόγησης των Δωρεών, με τη μορφή «Συστήματος Συντονισμού Δωρεών» (ΣΣΔ), μέσω των οποίων θα εξασφαλισθεί συστηματική αξιοποίηση δωρεών από πολίτες, λοιπούς φορείς και επιχειρήσεις.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κατάθεση του επιχειρησιακού προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το επιχειρησιακό πρόγραμμα που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων, συνολικού ύψους 330,6 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσει τον Εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης