Δημόσιο: 5 ώρες επιπλέον δουλειά με τα ίδια λεφτά

Δημόσιο: 5 ώρες επιπλέον δουλειά με τα ίδια λεφτά

Μνημονιακή επιταγή η επιμήκυνση από τις 40 στις 45 ώρες (μία ώρα κάθε μέρα), που θα έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 - Ο πορτογαλικός άσος στο μανίκι της κυβέρνησης για να επιβάλει το μέτρο

Οσονούπω και κατ’ επιταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλάζει το σημερινό ωράριο εργασίας των 40 ωρών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αυξάνεται σε 45 ώρες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Η διεύρυνση θα ξεκινήσει από τον σκληρό πυρήνα των υπουργείων και θα επεκταθεί -έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου- στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού (δήμοι και νομαρχίες), στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. Η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας δεν μεταφράζεται με κανέναν τρόπο σε αύξηση των αποδοχών ή των κάθε είδους επιδομάτων των εργαζομένων, ούτε αποτελεί υπερωριακή ή άλλης μορφής πρόσθετη εργασία. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το άρθρο 29 του Yπαλληλικού Kώδικα, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι οφείλουν να εργαστούν πέραν του ωραρίου εργασίας ακόμη και σε μη εργάσιμες ημέρες, εφόσον το επιβάλλουν έκτακτες και εξαιρετικές ανάγκες. Παράλληλα, ένα επιχείρημα του κυβερνητικού στρατοπέδου κόντρα σε ενδεχόμενες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων (ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.) είναι ότι το πορτογαλικό ανώτατο δικαστήριο έχει κρίνει συνταγματική την επέκταση του ωραρίου στον δημόσιο τομέα κατά πέντε ώρες την εβδομάδα.

Το πρώτο βήμα για την επέκταση του ωραρίου στη χώρα μας έχει γίνει, πάντως, όπως προβλέπει το παράρτημα V2 του Μνημονίου ΙΙ (νόμος 4046/2012) στο κεφάλαιο «Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις». Αναφέρεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 (αρχικά η πρόβλεψη ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά δόθηκε παράταση) πρέπει να έχει υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπό διαμόρφωση οδικό χάρτη, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έπρεπε να θεσπίσει και τα προγράμματα στελέχωσης ανά υπουργείο και ανά ομάδα δημόσιων φορέων. Τα εν λόγω προγράμματα «θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, την ακύρωση κενών θέσεων εργασίας και την ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους προτεραιότητας και θα λαμβάνουν υπόψη τους την παράταση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα».

Ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα αποτυπωθεί σε προεδρικά διατάγματα τα οποία θα τροποποιούν και θα καθορίζουν τους οργανισμούς των υπουργείων και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Με τους νέους οργανισμούς ενδέχεται να συστήνονται, αλλά και να καταργούνται υφιστάμενες οργανικές θέσεις που πλεονάζουν.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του νέου χάρτη της δημόσιας διοίκησης, στάλθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία 16 σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που αφορούσαν στους νέους οργανισμούς αντίστοιχων υπουργείων.

Ηδη το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Αγγελική Θεοφιλοπούλου, επεξεργάστηκε τα 11 εξ αυτών και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις διαβιβάστηκαν στα υπουργεία.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των προεδρικών διαταγμάτων αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να καθοριστεί ποιο θα είναι το διευρυμένο ωράριο.
Υπενθυμίζεται ότι τρία χρόνια πριν -και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου 2011- με απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυξήθηκαν από 37,5 σε 40 οι ώρες εργασίας την εβδομάδα στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκλίνουσες είναι οι εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπουργών ότι το ωράριο στον δημόσιο τομέα πρέπει είναι συνεχές, να αυξηθεί κατά πέντε ώρες και να ανέλθει στις 45 ώρες εργασίας την εβδομάδα - δηλαδή από τις 7.30 μέχρι 16.30, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι υπερωρίες, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.
Στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας το ωράριο θα παραταθεί ακόμη περισσότερες ώρες, πιθανόν μέχρι τις 7 μ.μ. με εσωτερικές ρυθμίσεις του προσωπικού.

Μια άλλη πρόταση, η οποία δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, είναι το πενθήμερο να μετατραπεί σε εξαήμερη απασχόληση. Δηλαδή να γίνει και το Σάββατο εργάσιμη ημέρα. Αυτή η πρόταση, όμως, αυξάνει το λειτουργικό κόστος των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ θα συναντήσει και τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Η εφαρμογή του νέου ωραρίου θα αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτοί των υπουργείων, των γενικών και ειδικών γραμματειών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και των άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Επίσης, θα ισχύσει και για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε υπηρεσίες και φορείς οι οποίοι λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

ΣΧΟΛΙΑ (147)

alexandros

Γιατί ρε δημοσιογραφάρες δεν γράφεται ότι στην Πορτογαλία η επέκταση του ωραρίου έγινε από τις 35 ώρες στις 40. Στην Ελλάδα το οκτάωρο έχει θεσμοθετηθεί από το 1920 με τον Ν.2269. Και έρχονται αυτοί οι ρεζίληδες κυβερνώντες που λίγες είναι οι ώρες τους να το καταστρατηγήσουν. Δεν νομίζω ότι υπάρχει δικαστής που θα κρίνει συνταγματικό το 9ωρο που πάνε να μας φορέσουν. Με εσάς πρόθυμους συνενόχους βεβαίως.

απροπόνητος

Προτείνω να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες σε προοπτική ενός χρόνου... είναι νομίζω ότι καλύτερο, να γίνουν όλα ιδιωτικά - ακόμη και ο στρατός - οπότε καταργούνται χαρτόσημα, τέλη, φόροι, οι υπάλληλοι της βουλής ( εδώ θα χαρούν όλοι νομίζω), πρόνοια, συντάξεις, μισθοί, κτεο, φανάρια, φώτα στους δρόμους, σχολεία, ευδαπ, δεη, διόδια,δασμοί, "βοήθεια στο σπίτι", ΚΑΠΗ,ΚΕΠ, βεβαιώσεις αγαμιας-χηρείας-σύνταξης-γέννησης-θανάτου κλπ, σύνοριοφύλακες, π.ε.δ.υ. (τ. ΕΟΠΠΥ), οι βουλευτές, ταχυδρόμοι, τελωνειακοί, οσε,προαστιακός, λεωφορεία,τρόλευ,αεροδρόμια κλπ κλπ αναλόγως τι θέλει ο καθένας να ψάχνει να βρίσκει που θα δίνει τα λεφτά του (αν υπάρχουν δεδομένου οτι θα καταργηθούν ΤτΕ, οι οδηγοί και συνοδοί που τα μεταφέρουν, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των τραπεζών, ρεύμα που δεν θα υπάρχει λόγω μη ύπαρξης δεη κλπ κλπ) αν βρει τρόπο να τα παράγει και να τα αποθηκεύει σε ενα χώρο που θα μαίνεται και θα τον νέμεται ο ισχυρότερος ( οχι φυσικά στα λόγια), δεδομένης της απουσίας συμβολαιογράφων, δικαστών,αστυνομίας,πυροσβεστικής,τροχαίας κλπ κλπ με σίγουρη την ανυπαρξία θεσμών πολιτειακών και κρατικών, άρα ευνομία-ισότητα-ισονομία-ηρεμία-κοινωνική συνοχή-ελευθερία-δημοκρατία κλπ κλπ (ανοίξτε κάλαθο απόρριψης - όχι ανακύκλωσης) αν βρει δουλειά και εργασία που να σέβεται έστω τα ελάχιστα... παρακαλώ στο τέλος αφήστε και μένα κανά οβολό..θα χρειαστεί να αγοράσω φυσίγγια και σκάγια ( όχι αλατιού...μην μπερδεύεστε).. υποσημείωση...περί ιδιωτικοποίησης του δημοσίου...απορία..αλήθεια ποιος θα υπογράψει αφού όλα θα γίνουν δημόσια την παραχώρηση του τελευταίου αγαθού;; αν σκέφτεστε ποιό είναι βασικά! μετά αφού θα έχω τα φυσίγγια και θα "κρατώ δίκιο"...παρακαλώ ελάτε προς συζήτηση..αναμένω και περιμένωσοβαρά ομιλώ..θα σας περιμένω

Άσε μας ρε...

Να ήταν πέντε ώρες τη μέρα, μάλιστα, έτσι κάτι θα γίνονταν! Με μια ώρα, απλά μια ώρα επιπλέον χασμουρητό.

Δουλευταραδες μου.....

Όταν θα σας φωνάξει όλους εσάς τους οπισθοβολους ιδιωτικούς υπαλλήλους το αφεντικουλι σας και θα σας πει " Δουλέψτε ένα 14ωρο, γιατί εδώ στο δημόσιο και δουλεύουν 10ωρα", ότι κάναν δηλαδή και με μισθούς.και δώρα... " Πάρε 50 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, και δόξα τω θεώ, εδώ στο δημόσιο τους τα κόψανε", τότε να δούμε τι θα λέτε. Θα χει τρελό γέλιο. Καταλάβετε το συμφέρον σας επιτέλους ζωντοβολα. Διαίρει και βασίλευε". Οι καθηγητές φταίνε, οι καθαρίστριες , οι ταξιτζήδες, οι ένστολοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ασχολούμενοι με τα τουριστικά, οι φορτηγάτζηδες, οι ΔΥ κλπ κλπ κλπ. Και μια ζωή σαν κλασσικοί χαζοραγιαδες πεφτετε στην ίδια φάκα. Ξυπνάτε.

ΤΙ ΒΛΕΠΩ?

Πολλα απ' τα σχολια των 'δουλευταραδων' του Ιδιωτικου εχουν γινει πρωινες ωρες! Τι εγινε παιδια, ολοι 'ρεπο' σημερα? Η' μπαινετε ιντερνετ απ' το χωρο εργασια σας κρυφα απ' το αφεντικο? Η' και... φανερα!!( υπουργεια, πολιτικα γραφεια!).

labrok

Εχεις ακουσει ρε ανιστορητε για το 1.500.000 ανεργους? ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΡΕ ΖΩΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΣΘΟ....ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΣΟΥ ΚΟΨΑΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΧΕΡΙΩΝ ΕΠΑΘΕΣ ΑΜΟΚ! ΔΗΜΟΣΙΟΡΕΜΠΕΣΚΕ ΠΟΥ ΑΝΑΡΡΩΤΙΕΣΑΙ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΡΩΙ!

Άνεργος

Ανεργία ήταν αυτό που ακολούθησε τις πρώτες περικοπές των επιδομάτων του δημοσίου!

Δ.υ

Χαίρομαι ιδιαίτερα τα σχόλια των λεγομένων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Αλήθεια, για ποιόν τομέα μιλάμε; Αυτόν που δεν παράγει (αλήθεια πόσες παραγωγικές μονάδες έμειναν στον τόπο μας; αλλά κι αυτές που υπάρχουν χρησιμοποιούν αλλοδαπούς μετανάστες) αλλά κάνει δουλειές με το δημόσιο, αυτόν που εμπορεύεται (εισαγώμενα πάντα) αλλά δεν τα παράγει. Στην πρώτη περίπτωση, όταν κόψανε οι δουλειές τι έγινε; Στην άλλη περίπτωση όταν δεν υπάρχει αγοραστική δυνατότητα τί γίνεται; Αλήθεια τώρα που τα "κάστανα καίνε" ο "καλός" ιδιωτικός τομέας που είναι να τα βγάλει απ΄τη φωτιά; να δώσει ζωή; Δεν είναι πουθενά γιατί κι αυτός της ρεμούλας ήταν (υπάρχουν κι εξαιρέσεις να επιβεβαιώσουν τον κανόνα αλλά λιγοστές). Χαίρομαι ιδιαίτερα την καραμέλα που σας έδωσαν να πιπιλάτε, ξεχνώντας ότι κι οι ίδιοι έχετε πολλές φορές "γλύψει" για πρόσληψη είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, αυτούς που με τις "ευλογίες μας" μας οδήγησαν εδώ που είμαστε τώρα, αλλά τους "εμπιστευόμαστε" να μας βγάλουν απ' αυτό.Ξύπνα Έλληνα! Σκέψου! Σκέψου! Σκέψου ποιόν διπλανό σου κατηγορείς, γιατί είναι ο φίλος σου, ο συγγενής σου, ο γείτονας σου, ο αδελφός σου.Σκέψου γιατί και πως έφτασες εδώ που είσαι τώρα.

ας γελάσω

Ναι άνεργοι, αλλά πάρα πάρα πάρα πολλοί από αυτούς είναι και ήταν άεργοι, μην το ξεχνάμε αυτό... Ένα θέμα που με προβληματίζει και αν μπορείς δώσε μας κι εδώ μια "φιλοσοφημένη" απάντηση: ένας άνεργος λογικά δεν έχει λεφτά, χρήμα, παραδάκι ρε παιδί μου, άρα εξήγησέ μου πως γίνεται να είναι γεμάτες οι καφετέριες στα "in" σημεία της Αθήνας από 20αριδες και 25αριδες κάθε μέρα μεσημέρι οι οποίοι πίνουν νωχελικά καφεδάκι, κουβεντιάζουν ανέμελα για μπάλα, ρεμβάζουν παίζοντας αρχοντικά την κομπολογιά τους και ψευτοτσακώνονται παίζοντας ανενόχλητοι και απροβλημάτιστοι ταβλάκι;;;; Άνεργοι είναι μωρέ, ξέχασα ναι...

Ζητω η τρόικα

Γουστάρω 1 ώρα επιπλέον την ημέρα και απο του χρόνου και Σαββατοκύριακα ώστε να εξηπερετουνται και οι πολίτες που εργαζονταιτις καθημερινες

Ζητω η βλακεια!

Μονο που ως τοτε, θα βαλουν κι' εσενα να δουλευεις Σαββατοκυριακα!(με τα ιδια λεφτα εννοειται) Οποτε οι δημοσιες υπηρεσιες θα κλεινουν στις 4, εσυ θα δουλευεις ως τις 5-6, παλι δεν θα προλαβαινεις!!

Σε δουλιά νά βρισκόμαστε !

Aφού ''ξεπουπούλιασαν ΄΄τό κράτος (οί μόνες επενδύσεις πού γίνονται από τούς καπιταλιστές ) από κάθε οικονομική δραστηριότητα πού θά απέφερε κέρδη τό μόνο πού απομένει στή κυβέρνηση είναι νά κάνει μεταρυθμισούλες πού δέν αυξάνουν ούτε τό ΑΕΠ ούτε τήν παραγωγκότητα .Fidel

μηδενικο

διαβαζοντας τα σχολια καταλαβαινει κανεις γιατι φτασαμε εδω που φτάσαμε και ότι δεν υπαρχει περιπτωση να δούμε ποτέ μια"ασπρη" μέρα.Το μόνο πράγμα που μας χαρακτηριζει σαν είνια ότι τα "ξέρουμε όλα", "παντα φταίνε οι άλλοι", και η ευκολια με την οποία σπιλωνουμε τους συνανθρωπου μας.Κοιταξτε πρώτα το προσωπο σας σε καθρεφτη. Θα βρείτε εκeι όλες τις απαντησεις.-

Χαλαρα

Οντως θα πρεπει να το παρουν λιγο με το μαλακο στην αρχη, ωσπου να συνηθισουν. Μην πεσουν με τα μουτρα στη δουλεια και θρηνησουμε και θυματα. Οχι τιποτα αλλο αλλα ποιος πληρωνει τις αποζημιωσεις μετα.

Γιάννης

Προς δημοσίους υπαλλήλους. Οταν το κράτος αυτό χρεοκοπήσει τελικά, να δούμε ποιος θα σας πληρώνει. Γιατί εμείς οι ιδιωτικοί σας πληρώνουμε τώρα. Αλλά επειδή δεν ξέρετε καν τι θα πει δουλειά να δούμε ποιος θα θέλει να σας προσλάβει τότε.

planet

Μην το λές οι περισσότεροι δουλεύουν μια χαρά στην παραοικονομία στο δημόσιο δεν δουλεύουν.

Ιδιωτ Υπαλλ

Να κλεισει το δημοσιο να δωσουμε τα λεφτα στο κυριο που πληρωνει πισω, αμεσα, εγω σαν ιδωτικος υπαλληλος απο τις εισοφρες μου αντε κανενα παρκο/δρομο να πληρωνω, ε να τα κλεισουμε και αυτα να εισπραξω και εγω.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης