Γιατί αυξήθηκαν οι αεροδιακομιδές νεογνών και εγκύων από τα νησιά στην Αθήνα;

Γιατί αυξήθηκαν οι αεροδιακομιδές νεογνών και εγκύων από τα νησιά στην Αθήνα;

Τι απαντούν στελέχη του ΕΚΑΒ - Αυξήθηκαν οι γεννήσεις στην περιφέρεια - Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε οικογένεις αλλοδαπών

Γιατί αυξήθηκαν οι αεροδιακομιδές νεογνών και εγκύων από τα νησιά στην Αθήνα;
«Φύλακες-άγγελοι» της μητρότητας, των παιδιών και της οικογένειας έχουν γίνει τα ιατρικά πληρώματα του ΕΚΑΒ και οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μία στις πέντε αεροδιακομιδές, τις οποίες πραγματοποιούν με αμείωτη ένταση και κάτω υπό αντίξοες συνθήκες από κάθε περιοχή της χώρας, αφορά παιδί ή έγκυο.
 
Μόνο τον περασμένο Μάιο έγιναν 16 αποστολές με C-130 ή Super Puma, προκειμένου να παραλάβουν και να μεταφέρουν νεογνά, παιδιά και επίτοκες, σε σύνολο 102 αποστολών. Συνολικά, τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν διακομιστεί στην Αθήνα 25 νεογνά και παιδιά, καθώς και πέντε έγκυες με προβλήματα στην κύηση.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται δύο ή και τρεις αεροδιακομιδές μέσα σε ένα 24ωρο.
 
Η ποιοτική επεξεργασία των στοιχείων της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, ωστόσο στελέχη του ΕΚΑΒ επιβεβαιώνουν ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση των περιστατικών που αφορούν νεογέννητα και έγκυες και τα οποία χρειάζονται περίθαλψη σε μεγάλες μονάδες υγείας στην Αττική.
Κλείσιμο
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η αύξηση των διακομιδών νεογέννητων και μωρών συσχετίζεται με την αύξηση των γεννήσεων στην περιφέρεια. «Με βάση τη συνολική εικόνα που έχουμε από τις ατέλειωτες ώρες πτήσης των τελευταίων χρόνων, διαπιστώνουμε εφέτος αύξηση στα περιστατικά μικρών ασθενών. Κάτι που αποδίδεται στις επίσης αυξημένες γεννήσεις που υπάρχουν εκτός Αττικής και αστικών κέντρων» λέει στέλεχος του ΕΚΑΒ, προχωρώντας μάλιστα και σε μία ακόμη «παρακινδυνευμένη» εκτίμηση...

Ότι δηλαδή «τα περισσότερα περιστατικά αφορούν οικογένειες αλλοδαπών που δεν έχουν τη δυνατότητα ή τη γνώση να κάνουν προγεννητικό έλεγχο. Έτσι, τα νεογέννητα έχουν προβλήματα υγείας που εντοπίζονται αμέσως μετά τον τοκετό».

Κι εκεί αναλαμβάνουν δράση οι γιατροί του ΕΚΑΒ και οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας...
 
Ο «χάρτης» των αεροδιακομιδών
 
Το Μάιο χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου από διάφορες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, εννέα νεογέννητα και δύο επίτοκες. «Ποδαρικό» στο Μάιο έγινε με βρέφος 8 ωρών από τη Χίο με αναπνευστικό πρόβλημα, ενώ την ίδια ημέρα χρειάστηκε να διακομιστεί 35χρονη έγκυος από τη Ρόδο στο Ηράκλειο.

Από το νησί των Ιπποτών δυο μέρες αργότερα μεταφέρθηκε άλλο νεογνό με αναπνευστικό πρόβλημα στην Αττική (αεροδρόμιο προσγείωσης είναι η Ελευσίνα).

Στις 5 Μαΐου, άλλο νεογνό που διαγνώστηκε με συγγενή καρδιοπάθεια «πέταξε» για Αθήνα από Θεσσαλονίκη και την ίδια μέρα χρειάστηκε άλλο αεροσκάφος για να φέρει στο Παίδων ένα 3χρονο παιδί από το ναυάγιο με τους λαθρομετανάστες που είχε γίνει στη Σάμο.
 
Μία ημέρα μετά διακομίζεται μια έγκυος από τη Σκόπελο στο Βόλο. Ο κατάλογος των αποστολών και των ασθενών εμπλουτίζεται με ένα τραυματισμένο 8χρονο κοριτσάκι από την Αστυπάλαια και δύο νεογνά με αναπνευστικά προβλήματα από Ηράκλειο και Κέρκυρα, αντιστοίχως.

Στο τέλος του μήνα διακομίζεται νεογέννητο αγόρι από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα και ένας 8χρονος με οξεία ηπατική ανεπάρκεια από την Κέρκυρα στον Άραξο – από όπου κι έφυγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για το Ανόβερο της Γερμανίας όπου και υποβλήθηκε σε επιτυχή μεταμόσχευση ήπατος.
 
Η 1η Ιουνίου ξεκίνησε με πολύ… φόρτο εργασίας για το ΕΚΑΒ και την Πολεμική Αεροπορία. Διακομίστηκαν δύο έγκυες από τα Κύθηρα και τη Λήμνο καθώς κι ένα νεογέννητο κοριτσάκι με αναπνευστικό πρόβλημα.

Την επομένη έγινε διακομιδή από Μυτιλήνη ενός 4χρονου αγοριού με αιμαρραγικές κενώσεις. Στην ίδια πτήση «εισχώρησαν» και τρεις νεαροί από τη Μύκονο που έφεραν κατάγματα. Και το βράδυ της 6ης Ιουνίου διακομίστηκε από την Κω στο Ηράκλειο ένα νεογνό με αναπνευστικό πρόβλημα.
 
Μία ημέρα αργότερα μεταφέρεται στην Ελευσίνα από την Τήνο 6χρονο αγόρι με κρίση επιληψίας. Στις 9 Ιουνίου σηκώνεται αεροσκάφος για να μεταφέρει έγκυο από τη Ρόδο στην Αθήνα ενώ την ίδια ημέρα διακομίζονται και τρία περιστατικά ορθοπαιδικά από Μύκονο και Σαντορίνη.

Στο χάρτη μπαίνει ξανά η Ρόδος με δίδυμα που γεννήθηκαν πρόωρα και χρειάζονται Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών -σημειωτέον, υπάρχει μόνο στην Αθήνα και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας. 

Από την Τήνο μεταφέρεται Αθήνα 13 μηνών μωρό με επιληψία στις 13 Ιουνίου και την Πέμπτη 19Ιουνίου 4χρονη από τη Νάξο με πρόβλημα βάδισης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διακομίζεται εσπευσμένα από τη Ζάκυνθο 4χρονος διασωληνωμένος λόγω εισρόφησης αντικειμένου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης