«Ναι» της Αθήνας στην κοινή προμήθεια εμβολίων από τις χώρες της ΕΕ

«Ναι» της Αθήνας στην κοινή προμήθεια εμβολίων από τις χώρες της ΕΕ

Σκοπός η αντιμετώπιση πανδημίας ή επιδημίας από μεταδοτικές νόσους - Λαθρομετανάστευση: Έκτακτη ενίσχυση των χωρών της ΕΕ με δύο δισ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν λόγω της αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών

«Ναι» της Αθήνας στην κοινή προμήθεια εμβολίων από τις χώρες της ΕΕ
Την κεντρική προμήθεια εμβολίων δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση τυχόν πανδημίας ή επιδημίας από μεταδοτικές νόσους.
 
«Η ελληνική προεδρία στηρίζει την πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής επιτροπής για κοινή προμήθεια εμβολίων, στοχεύοντας σε οικονομία κλίμακας αλλά και στη θωράκιση της δημόσιας υγείας», είπε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Τρίτη στο Ζάππειο, με την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου υπουργών Υγείας στην χώρα μας.
 
Το θέμα της αντιμετώπισης τυχόν πανδημίας απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο Επίτροπος Υγείας, κ. Τόνιο Μποργκ, επισημαίνοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την κοινή προμήθεια εμβολίων για τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Επιπλέον, ο επίτροπος αναφέρθηκε γενικότερα στην αναγκαιότητα της κοινής πολιτικής είτε αφορά την πρόληψη είτε τη θεραπεία. «Δεν γίνεται να έχουμε 28 διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης μιας κατάστασης, πχ μιας επιδημίας» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο επίτροπος Υγείας εξήρε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην υγεία στην χώρα μας. «Η κρίση επιτάχυνε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι θετικά» εκτίμησε ο κ. Μποργκ, προσθέτοντας πάντως πως «δεν θα υπεισέλθει σε συζήτηση για το η χώρα έχει βγει ή βγαίνει από την οικονομική κρίση», παρόλο που θα μπορούσε όπως είπε διότι επισκέπτεται την Ελλάδα περισσότερο από 20 χρόνια. Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που διαθέτει πλέον η Ελλάδα, το οποίο είναι, όπως είπε από τα πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη.
 
Γενόσημα και KEN

Κλείσιμο
 
Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των γενοσήμων φαρμάκων, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος παραμένει η διείσδυση των γενοσήμων στη συνταγογράφηση από το 20% στο 60%.
«Στη Βρετανία η κατανάλωση γενοσήμων είναι 83%. Εμείς στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη το αυτονόητο και πασχίζουμε να αλλάξει η συνταγογραφική συμπεριφορά γιατρών και ασθενών», είπε ο υπουργός Υγείας.
 
Ο κ. Γεωργιάδης ανήγγειλε επίσης τη σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου για την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ)  στο σύστημα υγείας, δηλαδή την τιμολόγηση των επεμβάσεων και των θεραπειών στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς και την αποζημίωση τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στόχος είναι η πιλοτική εφαρμογή τους σε μερικά νοσοκομεία του ΕΣΥ από 1/1/2015 και η καθολική το 2017.
 
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους λαθρομετανάστες
 
Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε και η ενίσχυση του κοινού ταμείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών των κρατών μελών που προκύπτουν λόγω της αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα έχει λάβει την τελευταία διετία περίπου 6 εκατ. ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η χώρα μας έχει δαπανήσει την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ για την περίθαλψη και τη νοσηλεία λαθρομεταναστών.
 
«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να περιθάλπουμε τους πρόσφυγες και τους νόμιμα εισερχόμενους μετανάστες», είπε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «όσοι δεν είναι πρόσφυγες, θα πρέπει να γυρίσουν στις χώρες τους».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Μποργκ επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να ελέγχει και να εγγυάται την υγεία των λαθρομεταναστών, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για την προστασία της υγείας των ευρωπαίων πολιτών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης