Παράνομη η περικοπή του εφάπαξ στο Δημόσιο

Παράνομη η περικοπή του εφάπαξ στο Δημόσιο

Δικαιώνονται χιλιάδες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς κρίνεται ότι το ψαλίδισμα αντιβαίνει τις διατάξεις περί ισότητας των πολιτών και της υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική τους ασφάλιση

Παράνομη η περικοπή του εφάπαξ στο Δημόσιο
Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι τον επόμενο μήνα αρχίζει η καταβολή του εφάπαξ σε 20.521 δημοσίους υπάλληλους, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδιδε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια απόφαση-βόμβα μεγατόνων με την οποία κρίθηκε ότι η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είναι βαθιά αντισυνταγματική.

Μετά  την  απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνονται χιλιάδες πρώην εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και παράλληλα ξεκινάει  ένα τσουνάμι οικονομικών συνεπειών για την κυβέρνηση. Τσουνάμι που δημιουργεί τεράστιες «μαύρες τρύπες»,  οι οποίες σχεδόν σε καθημερινή βάση  θα αυξάνονται, καθώς ακολουθεί ντόμινο όμοιων αποφάσεων και από τα  άλλα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αγωνιωδώς αναζητά συνεχώς νέα ισοδύναμα για να καλύψει τις διαδοχικές «μαύρες τρύπες» που προσλαμβάνουν πλέον ιδιότητες Λερναίας Υδρας.

Σε όλον αυτό τον οικονομικό τυφώνα πρέπει να προστεθούν  και οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που ήδη δικαίωσαν δεκάδες χιλιάδες ένστολους και δικαστικούς λειτουργούς για την αναδρομική περικοπή των αποδοχών τους. Οπως επίσης πρέπει να περιληφθούν και οι αποφάσεις που πρόκειται να εκδοθούν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες αναμένεται ότι θα κινηθούν και αυτές στο ίδιο πνεύμα αντισυνταγματικότητας.
Το «διά ταύτα» της απόφασης των συμβούλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων κατηγοριών ασφαλισμένων είναι αντισυνταγματικές διότι αυτό καταβάλλεται από χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Δηλαδή, τα χρήματα των εργαζομένων που παρακρατήθηκαν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», έλεγαν ότι δεν μπορούν οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το χρώμα της πολιτικής σημαίας που κρατούν και ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δέχονται από εξωθεσμικούς παράγοντες,  να βάζουν χέρι στις τσέπες των πολιτών. Το εφάπαξ, πρόσθεσαν οι δικαστές, έχει καταβληθεί-παρακρατηθεί από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά την εργασιακή τους διαδρομή. Είναι ο ιδρώτας μιας ζωής των εργαζομένων, που περιμένουν πώς και πώς να έρθει η στιγμή που θα  βγουν στη σύνταξη για να πάρουν το εφάπαξ και να εξασφαλίσουν τα γηρατειά τους. Η περικοπή του εφάπαξ, από νομικής σκοπιάς, ισοδυναμεί με πλήρη καταρράκωση της έννοιας του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, κατέληξαν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κλείσιμο
Στην Ολομέλεια
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση, αποφάνθηκε ότι η περικοπή του εφάπαξ αντιβαίνει τις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών και της υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική τους ασφάλιση. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους ότι το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα και το κεφάλαιό του σχηματίζεται αποκλειστικά και μόνο από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, εξαιρουμένων άλλων πόρων. Η αντισυνταγματικότητα της περικοπής του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που αποφάνθηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο προσλαμβάνει όμως τεράστιες διαστάσεις, καθώς η σκυτάλη περνάει στο άλλο δεύτερο μεγάλο δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για τη μείωση του εφάπαξ που έγινε σε χιλιάδες συνταξιούχους δημοσίους υπάλληλους οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζουν και αυτοί με τη σειρά τους την αντισυνταγματικότητα και τη μη νομιμότητα της περικοπής του εφάπαξ τους. Παράλληλα, στην αρχή του ερχόμενου μήνα στο Α’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν προσφυγές συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους που έγιναν με μνημονιακούς νόμους.

Το ΣτΕ αποφασίzει για τους φορολογικούς νόμους

Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας: εκείνο το οποίο αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα νόμων που αφορούν φόρους και δημοτικούς φόρους. Την ίδια στιγμή όμως παραμένουν ανοιχτά και είναι σε εξέλιξη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κι άλλα «καυτά» θέματα που απασχολούν εκατομμύρια πολίτες και έχουν να κάνουν με τις περικοπές των αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων κ.λπ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να εκδώσουν αποφάσεις που θα «σπάνε κόκαλα», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Ορισμένες από τις αποφάσεις αυτές που αναμένεται να εκδοθούν αφορούν την εφαρμογή μνημονιακών νόμων, τις χιλιάδες μετατάξεις υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, το «μαύρο» στην ΕΡΤ κ.λπ. Πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι το πρώτο βήμα κατά φοροεισπρακτικών μέτρων το έκανε πρόσφατα ο Αρειος Πάγος, ο οποίος έκρινε για πλειάδα λόγων αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε λίγες μέρες καλείται να επικυρώσει την αντισυνταγματικότητα μιας φορολογικής ρύθμισης που αφορά στον φόρο κληρονομιάς, όπως και μιας άλλης η οποία προβλέπει την επιβολή δημοτικού φόρου. Και για τα δύο αυτά θέματα το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο κ. Φιλοκτήμονα Αρναούτογλου, τα έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικά. Ο κ. Αρναούτογλου είναι ο δικαστής εκείνος που έκρινε ότι το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι αντισυνταγματικό, καθώς δεν έχει τον χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους και ουσιαστικά αποτελεί φόρο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική φορολογική ρύθμιση του νόμου 3772/2009 η οποία προβλέπει την παράταση του χρονικού διαστήματος κατά τον οποίο μπορεί να ελεγχθεί από τη ΔΟΥ ο φόρος κληρονομιάς. Κρίθηκε ότι η παράταση αυτή προσκρούει ευθέως στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, του κράτους δικαίου και της νομικής ασφάλειας. Και αυτό γιατί η παράταση «ισοδυναμεί με αναδρομική φορολόγηση της αυτής βιοτικής σχέσης ή κατάστασης» και «συνεπάγεται αδικαιολόγητη επιβολή φόρου».
Η δεύτερη περίπτωση που θα απασχολήσει την Ολομέλεια και έχει κριθεί και πάλι από το Τμήμα του κ. Αρναούτογλου αντισυνταγματική είναι η επιβολή του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου. Ο δημοτικός αυτός φόρος επιβάλλεται φυσικά από τους δήμους και τις κοινότητες επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και κάθε είδους επιτηδευματιών της περιφέρειας του Νομού Δωδεκανήσου. Μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο επίμαχος δημοτικός φόρος καταργήθηκε το 1994, αλλά ταυτόχρονα επανήλθε με άλλη νομοθετική ρύθμιση. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι ο εν λόγω δημοτικός φόρος «αντίκειται στην αρχή της φορολογικής ισότητας και της καθολικότητας του φόρου».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης