Σε ηλικία 12 ετών αρχίζουν το κάπνισμα τα Ελληνόπουλα!

Σε ηλικία 12 ετών αρχίζουν το κάπνισμα τα Ελληνόπουλα!

Από τρυφερή ηλικία 17 στα 100 αγόρια και 13 στα 100 κορίτσια αποκτούν την εθιστική συνήθεια - Γιατί το χαρτζιλίκι είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των καπνοβιομηχανιών που αναζητούν καινούριους πελάτες - Η αδιαφορία των καπνοπωλών που πωλούν τσιγάρα σε ανήλικους

Την αρνητική πρωτιά της χώρας που διευκολύνει την ανάπτυξη της καπνιστικής συνήθειας από τα σχολικά χρόνια  και της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών σε τσιγάρα διεκδικεί σθεναρά η Ελλάδα. Τα στοιχεία των νέων μελετών για το κάπνισμα σε ανήλικους και ενηλίκους που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας παρουσία της αρμόδιας υφυπουργού κυρίας Ζέττας Μακρή, είναι απογοητευτικά.

Μάλιστα, η κυρία Μακρή προανήγγειλε σαφάρι ελέγχων και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.
 
Εξ απαλών ονύχων έρχονται σε επαφή με το κάπνισμα τα ελληνόπουλα. Έξι στους δέκα μαθητές ηλικίας 13 έως 15 εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε μικρή ηλικία από τους ίδιους τους γονείς τους μέσα στο σπίτι, ενώ το κάπνισμα έχει νομιμοποιηθεί και μέσα στα σχολεία, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Σχεδόν 80% των Ελλήνων μαθητών δηλώνει ότι έχει καπνίσει ή έχει δει καπνιστές μέσα στο σχολείο. Επιπλέον, 85% αναφέρουν ότι έχουν αγοράσει τα τσιγάρα τους ανεμπόδιστα κι ανέλεγκτα από όλα τα σημεία πώλησης, πχ περίπτερα, ψιλικά, ιδίως από όσα βρίσκονται κοντά στο σχολείο τους.

 
Θεριακλήδες οι μαθητές στην Πελοπόννησο

Επιπλέον, τα μέχρι στιγμής δεδομένα της Παγκόσμιας Μελέτης Παιδιών για το Κάπνισμα (Global Youth Tobacco Survey, GYTS), όπως αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για τα ελληνόπουλα από την ΕΣΔΥ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το 15% των μαθητών ηλικίας 13 έως 15 καπνίζουν. Σε ανάλογη έρευνα που είχε γίνει το 2005 το ποσοστό των ανήλικων καπνιστών μαθητών γυμνασίου ήταν 16%. Το 13% των σύγχρονων μικρών καπνιστών δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει την εθιστική βλαβερή συνήθεια.
 
Τα στοιχεία δείχνουν πως υπερέχουν ελαφρά τα αγόρια καπνιστές (16,9% έναντι του 12,9% των κοριτσιών). Μάλιστα, πιο θεριακλήδες αποδεικνύονται οι μαθητές στην Πελοπόννησο, και με μεγάλη διαφορά από τους συνομηλίκους τους στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα.

 
Το χαρτζιλίκι «φουντώνει» το κάπνισμα στα σχολεία

Πάντως, ανεξάρτητα από την περιοχή κατοικίας τους, τα παιδιά του δείγματος δήλωσαν ότι κατά μέσο όρο αρχίζουν το κάπνισμα στα 12 χρόνια τους. Μικρό ποσοστό, το 10% του δείγματος των καπνιστών, ανέφεραν ως ηλικία έναρξης του καπνίσματος τα 7 έτη.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι ειδικοί στο χαρτζιλίκι των παιδιών σε αυτήν την ηλικία, καθώς υπάρχει μεγάλη συσχέτιση των χρημάτων με την καπνιστική συνήθεια. «Όσο αυξάνεται το χαρτζιλίκι που παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς τους σε αυτήν την  ηλικία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος τα παιδιά να αρχίζουν το κάπνισμα ή να ενισχυθεί η καπνιστική συνήθεια» επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μάλιστα, όπως ο ίδιος παρατήρησε αυτή η συσχέτιση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει καθόλου σε σύγκριση με το 2005 που είχε διαπιστωθεί πρώτη φορά, τονίζοντας ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας πως γίνεται η κρίση να μην επηρεάζει το χαρτζιλίκι των μαθητών και συνεπώς να κρατά υψηλά και το κάπνισμα.

 
Μορφωμένοι και νέοι οι Έλληνες καπνιστές

Εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και από την αντίστοιχη μελέτη –Παγκόσμια Μελέτη Ενηλίκων για το κάπνισμα, Global Adult Tobacco Survey- για τους ενήλικους καπνιστές στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτήν, περίπου  3,5 εκατ. Έλληνες καπνίζουν συστηματικά και σταθερά, με τον κύριο όγκο των καπνιστών να ανήκει στην πιο παραγωγική ηλικία, 18 έως 44, καθώς σε αυτή την ηλικιακή γκάμα βρίσκεται το 65% των καπνιστών. Κατά μέσο όρο καπνίζουν 20 τσιγάρα την ημέρα.
 
Υψηλό ποσοστό των καπνιστών είναι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη: το 72,2% δηλώνει πως αισθάνεται την ανάγκη να καπνίσει –και το κάνει- το πρώτο τσιγάρο μέσα στο πρώτο μισάωρο από το πρωινό ξύπνημα (αυτό είναι το επιστημονικό κριτήριο για τη διαπίστωση της εξάρτησης).
 
Από το σύνολο των καπνιστών, το 51,1% είναι άνδρες και το 25,7% είναι γυναίκες. Η πλειοψηφία των καπνιστών είναι μορφωμένοι και έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.
 
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των καπνιστών με βάση την κατοικία, το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών καταγράφεται στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου (καπνίζει το 44, 5% του πληθυσμού), και από τα μικρότερα χωρίς φυσικά να είναι μικρό στην Αττική (37%).
 
Σχεδόν όλοι οι καπνιστές έχουν προσπαθήσει να το κόψουν μόνοι τους, ενώ το 18,9% ζήτησε και βοήθεια ειδικού. Η προσπάθεια απέδωσε για το 13%. Επίσης, σχεδόν όλοι οι καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, ιδίως η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καπνιστές θεωρούν πως η απαγόρευση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και περιοριστικά για τους ίδιους και θα τους βοηθήσει να ελέγξουν την καπνιστική τους συνήθεια. 

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Μαρια παπα

Εχετε αναρωτηθει ποτε γιατι τα νεαρα παιδια αρχιζουν τα τσιγαρα? Οχι ... Ειμαι 15 ετων κοπελα κ εχω μια φιλη που αρχισε το καπνισμα πριν 1-2 βδομαδες ... Οχι μονο δεν το κατεβαζει το αφηνει το καπνο στο στομα κ της καιει την γλωσσα και μετα θα παθει καρκινο της γλωσσας(αν το λεω σωστα) . αρχισε να καπνιζει διοτι αρχισε να κανει παρεα με ενος χρονου μεγαλητερα παιδια που τα 5 αυτα αγορια της παρεας που πανε 1η γυμνασιου καπνιζουνε και μεσα σε αυτα τα 5 αγορια ειναι κ το αγορι που της αρεσει ... Θελω να καταληξω οως τα παιδια αρχιζουν το καπνισμα για να το παιξουν μεγαλο και καποιοι και μαγκες , η για να μην ειναι εξω απο την παρεα εφοσων ολοι καπνιζουν , η εχουν καποια οικογενειακα προβλημματα .. Ολα αυτα δεν θα τα παιθεναι ενα απλο παιδι που εχει την αγαοη των γονιων του και τψβ αδερφων του , τα ρουχα του , την στεγη και τκ φαγητο τα εχει ... Που ο γονεας συζηταει αν τι ειναι καλο και τι οχι .. Επισης οταν ο γονεας Για να το προστατευει λεει ολη την ωρα οχι αυτο δεν ειναι καλο γτ το παιδι αναγκαζεται κ τα κανει αυτα κριφα .. Ελπιζω να σας καλυψα ... Οποτε γονεις αν καπνιζεται πηγαιντε εξω στην βεραντα και οταν θελει να σας μιλισει γο παιδι σας μην καπνιζεται μεσα στην μουρη του επισηε συζητηστε μαζι του απο ηλικια 10 ετων πολλες φορες μεχρι 17 τι ειβαι σωστο και τι οχι αλλα για ολα τα θεμματα μεχρι κ για το σεξ ...

Νίκος

Επιτέλους ας αφήσουμε το κάπνισμα στην ησυχία του. Το κάπνισμα είναι δικαίωμα είτε είναι κάποιος 12 ετών, είτε είναι 112 ετών. Στην τελική μας τα έχετε ζαλίσει με το κάπνισμα. Υπάρχουν και άλλα που είναι 10000 φορές πιο βλαβερά απο το τσιγάρο

Νικος

Φιλε, νομιζω δεν εχεις καταλαβει καλα τι παει να πει 'δικαιωμα'. Οποτε ρουφα τη τζουρα σου και βουλωστο....

Νικος

Η Μερκελ φταιει.

Mirus

Κάποτε αν κάπνιζες στα 17-18 ήσουν άντρας και μάγκας και έριχνες τα κορίτσια. Τι μαγκιά είναι τώρα όταν καπνίζουν μέχρι και τα σκ@τουλια 12χρονα ? Βαρύ πρόστιμο σε όσους πουλάνε τσιγάρα και αλκοολ σε ανήλικα !

Pops

Ε, βεβαια όταν οι ίδιοι οι γονεις καπνίζουν μεσα στα μούτρα των παιδιών τους, χωρίς να καταλαβαίνουν πόσο κακό τους κάνουν, δίνουν το παράδειγμα για να κάνουν και τα παιδιά τους το ίδιο.

Κώστας Κ.

Απαγόρευση προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους με βαριές ποινές σε όσα περίπτερα και καπνοπωλεία πιαστούν να κάνουν το αντίθετο. Πάει στην Ελλάδα το κάθε 12χρονο και λέει τσιγάρα για τον μπαμπά μου θέλω... Να έρθει να τα πάρει μόνος του! Και τα λέω αυτά ενώ κάπνιζα από τα 13 και έπαιζα και φρουτάκια, γιατί η είσοδος ήταν ελεύθερη για να γεμίσει το ταμείο!!! Βαριές ποινές, τίποτα άλλο!

DAF

Ας σταματήσει επιτέλους η ανοχή στο κάπνισμα. Υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι που απαγορεύεται σε δημόσια μέρη. Εδώ βέβαια στην Ελλαδάρα είμαστε όλοι στο έέέέλα μωρέ τωρααα, θα μας κόψουν και το τσιγάρο...... Πρέπει να εκλείψει το κάπνισμα από τις καφετέριες, τα σήριαλ, τους χώρους εργασίας κλπ, όχι μόνο για το παθητικό κάπνισμα και τη βρώμα, αλλά κυρίως για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από την παγίδα που, σε αρκετά, θα κοστίσει τη ζωή τους...

jik

Eλληναραδες μου εδω δεν θα πειτε τιποτα ;, αλλα ναι ξεχασα ειναι φυσιολογικο ,το τσιγαρο ειναι ενταξει να το καπνιζουν ..ακομα και τα παιδακια , το αλκοολ ρεει αφθονο τσιγαρα ντουμανι παντου... ευγε ελλαδισταν ,καρκινος θεριζει, τα τροχαια αυξανονται ...μπορει να βαλει κανεις μυαλο σε αυτο το ανεγκεφαλο λαο ; ..δυστυχως οχι.

ΑΚΑΠΝΟΣ

Και μετά λίγα χρόνια το ρίχνούν στήν μαστούρα γιατι το τσιγάρο είναι λίγο πλέον...αυτή είναι η αγωγή του σπιτιού των σημερινών παιδιών ''Άσε το παιδι ξέρει τι κάνει''...και καμάρι η μαμά και ο μπαμπάς για το βλαστάρι τους που είναι μέσα στά κόλπα από μικρός...

Nai kala...

Απο τοτε που πηγαινα εγω σχολειο το καπνισμα "επιτρεποταν". Ποιος ξεχναει το γνωστο με διαφορες ονομασιες στα σχολεια"Τζουρα-Κλαμπ"? Απλα απαραδεκτο. Αυτη η ανοχη απο το τελος της δεκατιας του 80 ειναι που γαλουχησε 2 γενιες ψευτομαγκιας και αισθησης ατιμωρησιας. Το μεγαλυτερο εγκλημα που εκανε το ΠΑΣΟΚΙΚΟ κρατος ηταν η διαλυση της Παιδειας. Τα αλλα επονται...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

208_newsauto

Η αυτοκίνηση στα καλύτερα της! Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε μεγάλη φόρμα, παρουσιάζοντας διαρκώς καινούργια μοντέλα και για όλα τα βαλάντια! Δείτε αναλυτικά όλα τα νέα αυτοκίνητα!