Για 13η εβδομάδα κλειστά Καποδιστριακό και ΕΜΠ

Για 13η εβδομάδα κλειστά Καποδιστριακό και ΕΜΠ

Δεκτές φέρεται να έκανε τις προτάσεις του υπ. Παιδείας η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ - Προσανατολίζεται στο άνοιγμα του Πανεπιστημίου - Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων - Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις για την οικογενειοκρατία στα πανεπιστήμια

Για 13η εβδομάδα κλειστά Καποδιστριακό και ΕΜΠ
Συνεχείς είναι οι εξελίξεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των Πανεπιστημίων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας φάνηκε αχτίδα φωτός στο αδιέξοδο που επικρατεί για 13η εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας και να κινηθεί προς την κατεύθυνση να ανοίξει το Πανεπιστήμιο

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας προωθεί νομοθετική ρύθμιση για να μπουν σε διαθεσιμότητα όσοι διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους ισάριθμοι συνάδελφοί τους.

Κατά τα άλλα συνεχίζεται ο μαραθώνιος  συνεδριάσεων υπουργού  με πρυτάνεις. Σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλο, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν σήμερα  και αύριο τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.
 
Κανένα άλλοθι δεν υπάρχει για να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, καθώς ο υπουργός Κων. Αρβανιτόπουλος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση αναδιάρθρωσης για την άμβλυνση των συνεπειών στα Πανεπιστήμια ενώ προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Κλείσιμο

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Αρβανιτόπουλου:  «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχεδιάζει και υλοποιεί σταθερά την κυβερνητική στρατηγική επιλογή της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης.
 
Με τη διαθεσιμότητα των 1165 Διοικητικών Υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.
 
Το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.
 
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – όπως και των υπολοίπων ιδρυμάτων - με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
 
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.
 
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.
 
Τέλος, το Υπουργείο διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.
 
Όλα αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά Πανεπιστήμια», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Αρβανιτόπουλου.
 
Ο κ.  Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε χθες  με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ  είχαν  προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις του υπουργού Παιδείας με τους Πρυτάνεις  όλο το σαββατοκύριακο. Το Σάββατο ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε δεχθεί στο γραφείο – και μάλιστα σε “δύο πράξεις” - τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που στην ουσία είναι το μόνο Πανεπιστήμιο που παραμένει κλειστό για τρεις περίπου μήνες, λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Υπουργός και πρύτανης εξέφρασαν τη βούλησή τους για ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Πελεγρίνης πάντως έθεσε κάποια αιτήματα τονίζοντας :«Το πανεπιστήμιο Αθηνών διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του» ενώ είπε ότι θα μεταφέρει στη Σύγκλητο τα όσα συζήτησε με τον υπουργό.
 
Στο ενδιάμεσο των δύο συναντήσεων με τον κ. Πελεγρίνη ο υπουργός Παιδείας είχε συναντηθεί και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις εκ μέρους του πρύτανη. Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πάντως, αποφάσισε να προχωρήσει  σήμερα σε συμβολική αναστολή του
 
Λίγο αργότερα την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα ζήτησε με απόφασή της η Σύγκλητος του ΕΜΠ, μετά το πέρας της συνεδρίασής της την Κυριακή.
 
Στην απόφαση επισημαίνεται για ακόμη μια φορά ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και ότι η Σύγκλητος «αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες».

Οικογενειοκρατία πίσω από τα κλειστά ΑΕΙ

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής για το πώς 80 γιοι και θυγατέρες πανεπιστημιακών δασκάλων κρατούν ομήρους 350.000 φοιτητές. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διόρισαν ή «εξέλεξαν» 44 παιδιά τους, στο Αριστοτέλειο από τους 189, οι 69 είναι συγγενείς, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εργάζονται 10 ζευγάρια καθηγητών και στην Ιατρική Σχολή περίπου οι μισοί έχουν διορίσει εξαδέλφια και ανίψια...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ισμήνης Χαραλαμποπούλου, γιοι, κόρες, ξαδέρφια, κουμπάροι και κάθε είδους συγγενείς καθηγητών βρίσκονται ως διά μαγείας διορισμένοι στα ίδια ΑΕΙ, συνθέτοντας έναν φαύλο ιστό οικογενειοκρατίας που στραγγαλίζει τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας. Ενώ στην πανεπιστημιακή κοινότητα επικρατεί χάος γύρω από το εξάμηνο που σχεδόν έχει χαθεί, με το λουκέτο της ντροπής να εικονογραφεί την απελπιστική κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση, οι καταγγελίες για χαριστικούς διορισμούς πέφτουν βροχή. Εν μέσω της αγανάκτησης φοιτητών, γονέων, αλλά και εργαζομένων για το παρατεινόμενο αδιέξοδο, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποκάλυψε ότι μόνο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) υπάρχουν 313 περιπτώσεις με το ίδιο ακριβώς επίθετο, δηλαδή συνεπωνυμίες, και πιθανότατα ακαδημαϊκές δυναστείες. Ακόμα και τους γαμπρούς τους φαίνεται ότι έχουν διορίσει στα πανεπιστήμια πρώην πρυτάνεις και καθηγητές ΑΕΙ, ενώ υπήρξε και το κραυγαλέο φαινόμενο του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο, όπως αποδείχτηκε, όλοι ήταν συγγενείς. Το αποτέλεσμα ήταν να ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας η κατάργησή του «λόγω οικογενειοκρατίας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης